REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Afaceristul supărat pe sistem, Iusmen a mai depus o plângere: a fost tâlhărit, dar susţine că este ignorat de organele abilitate

Afaceristul supărat pe sistem, Iusmen a mai depus o plângere: a fost tâlhărit, dar susţine că este ignorat de organele abilitate

Replica API 24 februarie 2015 | 23:18 427

„Este ceva anormal să-mi caut dreptatea?”

„Este ceva anormal să-mi caut dreptatea?”

Iusmen Asan

Asan Iusmen este patronul unei firme din Constanţa şi, de câţiva ani, umblă numai pe la Poliţie, Parchete şi instanţe cu dorinţa de a-şi face dreptate. De data aceasta este vorba despre un eveniment petrecut în mai 2012, Iusmen susţinând că a fost victima unei tâlhării. De cealaltă parte, anchetatorii consideră că lucrurile stau cu totul altfel, astfel plângerile ajungând până la Pachetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Spre exemplu, în anul 2005, afaceristul era nemulţumit de faptul că nu a primit banii pe marfa livrată, după care, în 2011, a rămas surprins când a trebuit să plătească mai mult pe consultaţia medicului de familie decât pe medicamente. Ajungem şi în anul 2012, când acelaşi afacerist îl acuza pe poliţistul Gheorghe Ilinca despre faptul că ar fi luat nişte bijuterii din magazinul său fără a le plăti, iar în 2013 ajungea să fie executat silit pentru că nu ar fi onorat plata unor credite bancare. Nemulţumirea de la acea dată era legată de faptul că proprietăţile ce au fost scoase la licitaţie erau subevaluate. Însă, de data aceasta, dăm o filă înapoi şi rămânem în anul 2012, atunci când, după cum susţine Iusmen Asan, a avut parte de o altă întâmplare nefericită. Contactând cotidianul „Replica” de Constanţa, bărbatul a vrut să relateze prin ce a trecut. Potrivit acestuia, în data de 17 mai 2012, în timp ce se afla la biroul său din cadrul depozitului societăţii Asi-Yus pe care o administrează, a fost vizitat de un tânăr, Andrei Ştefan, fiul unor foşti angajaţi de-ai săi, moment în care ar fi fost agresat, după care i-ar fi sustras două telefoane mobile. De atunci a început calvarul, susţine Asan, întrucât oamenii legii nu ar fi fost pe aceeaşi lungime de undă cu el. Chiar dacă a depus mai multe plângeri pentru tâlhărie, atât poliţiştii cât şi procurorul de caz au dispus clasarea cauzelor, pe motiv că faptele nu există. „Este ceva foarte bizar. În momentul în care sunt atacat şi furat, iau certificat medico - legal, demonstrez că am fost agresat, le descriu făptaşul, ei îl identifică, nu era normal să-l aresteze pe loc sau măcar să-l reţină pentru 24 de ore? Că apoi se judeca şi se vedea care era situaţia. Însă, poliţiştul Şerbănoiu, de la Poliţia Municipiului Constanţa, mi-a spus că l-au găsit, că a recunoscut că mi-a furat şi mi-a propus să ne împăcăm. Mi-a spus că Andrei Ştefan nu mai are banii şi că o să mi-i plătească în rate. Am rămas mască. Apoi, pe 31 mai 2012, am mers la Parchetul Judecătoriei şi am cerut să schimbe poliţistul care se ocupă de caz. Apoi am fost vizitat de Ştefan Andrei, care era însoţit de un tânăr înalt şi slab, şi m-a întrebat dacă am cerut ca dosarul să fie încredinţat unui alt poliţist. Am mers iar la Parchet şi am relatat ce s-a întâmplat şi de atunci nu s-a mai întâmplat nimic”, a declarat, pentru „Replica”, Asan Iusmen. Tocmai din acest motiv, afaceristul a ajuns până la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde a reclamat tergiversarea cercetărilor.

Anchetatorii au o altă variantă: Iusmen l-ar fi atacat primul pe Ştefan Andrei

Potrivit anchetatorilor, faptele ar fi stat cu totul altfel. Astfel, conform documentelor încheiate, oamenii legii au stabilit clasarea cauzei de tâlhărie întrucât fapta nu există, clasarea cauzei de loviri şi alte violenţe întrucât Ştefan Andrei ar fi fost în legitimă apărare şi clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii de furt întrucât fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni. „La data de 17.05.2012, numitul Asan Iusmen a sesizat organele de poliţie cu privire la faptul că în jurul orelor 10.00 a fost agresat fizic de către un tânăr, Andrei Ştefan, care i-ar fi sustras un telefon Iphone 4, din sediul Asi-Yus, de pe strada Merişor nr. 102. Din cercetări a reieşit faptul că, la data de 17.05. 2012, în jurul oreo 10.00, în timp ce numitul Asan Iusmen se afla într-un birou al SC Asi-Yus SRL, împreună cu Ştefan Andrei şi Kitoroagă Cristian Vasile iar într-un alt birou se afla Vartan Constantin, un angajat al societăţii, a izbucnit un conflict verbal. Ulterior, Asan Iusmen l-a lovit pe Andrei Ştefan de mai multe ori în cap cu un cuţit ambalat în carton. Ştefan Andrei a ripostat şi l-a lovit şi el pe Asan Iusmen, după care a ieşit din birou luând cu el un telefon mobil marca Iphone 4, care se afla pe biroul lui Asan. Numitul Vartan Constantin arată că, după plecarea lui Ştefan Andrei, a intrat în birou şi l-a ajutat pe Asan Iusmen să se ridice, ocazie cu care acesta i-a promis un telefon HTC dacă îl va susţine în declaraţii. Tot din cercetări a reieşit faptul că Andrei Ştefan îl cunoaşte pe Asan Iusmen din cursul anului 2011, perioadă în care l-a ajutat pe Asan cu depanarea unor calculatoare, activităţi în schimbul cărora a primit două telefoane mobile marca Nokia C1 şi C72 şi promisiunea că va primi încă un telefon mobil (…)”, se arată în documentele încheiate de oamenii legii. Au urmat contestaţii, bineînţeles, iar pe 30.06.2014 era înregistrat un dosar la Judecătoria Constanţa, având obiectul: plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată, petent fiind Asan Iusmen, pe când intimaţi: Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa şi Ştefan Andrei. Pe 10.10. 2014, judecătorii au venit cu decizia definitivă: „Respinge ca neîntemeiate plângerile reunite formulate de petentul Asan Iusmen, în contradictoriu cu intimatul Ştefan Andrei. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 10.10.2014”, potrivit portalului instanţelor.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367