REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Afecțiuni care îți pot da senzația de frig

Afecțiuni care îți pot da senzația de frig

Replica API 5 august 2021 | 00:00 2169

Senzaţia generală de frig sau de mâini şi picioare reci poate ascunde o mulţime de afecţiuni. Pe lângă simptomele punctuale ale instalarii răcelii sau gripei, poţi suferi de un deficit de vitamina B12 sau de fier sau poţi suferi de anemie, anorexie sau boli renale, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Iată câteva de exemple de afecțiuni care pot da senzația de frig

Anemie

Te întrebi de ce îți este mereu frig? Această afecțiune ar putea fi una dintre cauze. Anemia se produce atunci când nu ai suficiente globule roșii sănătoase pentru a-i asigura corpului tot oxigenul de care are nevoie. Îți poate cauza senzație de oboseală, slăbiciune, amețeală și respirație greoaie. De asemenea, îți poți simți reci în special mâinile și picioarele. Medicul tău va depista cauza și îți va spune dacă ai nevoie de modificări ale dietei, suplimentelor sau de un alt tratament.

Hipotiroidism

Atunci când glanda tiroidă din gât nu produce suficient de mulți hormoni, te poate face prea sensibil la frig. De asemenea, este posibil să ai articulații dureroase, constipație, piele uscată și creștere în greutate. Simptomele pot dura ani de zile până când debutează boala. Hipotiroidismul poate fi cauzat de multe lucruri, inclusiv de boli sau tratamente pentru alte afecțiuni. Medicul tău îți poate prescrie hormoni artificiali pentru a-i înlocui pe cei pe care corpul tău nu îi produce.

Fenomenul lui Raynaud (boala Raynaud)

În cazul bolii Raynaud, vasele de sânge din mâini reacționează exagerat la temperaturi scăzute, apa rece sau stres. În timpul unui atac, care durează de obicei de la câteva minute la o oră, acestea restrâng și limitează aportul de sânge. Acest lucru îți poate face degetele de la mâini și degetele de la picioare reci și amorțite. Acestea pot deveni albe sau albastre. Pe măsură ce sângele revine, pot începe să te furnice sau chiar să te doară. Medicația poate reduce simptomele și poate preveni deteriorarea țesuturilor. Este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală dacă este un caz sever.

Boli de rinichi

Diabetul și hipertensiunea arterială cauzează adesea boli de rinichi. Deșeurile se pot acumula până ajung la niveluri periculoase, deoarece rinichii tăi nu filtrează suficient sângele. Acest lucru poate reduce temperatura corpului și poate provoca alte probleme. Boala renală este, de asemenea, legată de anemie, astfel că poți resimți o senzație de frig chiar și atunci când este cald afară. Simptome bolii se pot ameliora cu ajutorul tratamentului prescris de medicul tău.

Boala arterială periferică

Se întâmplă atunci când plăcile îți îngustează arterele și fac mai grea pomparea sângelui către picioare și, uneori, brațe. Dacă un picior este mult mai rece decât celălalt, mai ales dacă este și dureros, amorțit sau slab, ar putea fi un semn al bolii. Cere ajutor medical de urgență dacă observi aceste simptome. Schimbările în dietă și exercițiile fizice pot ajuta uneori, dar medicul tău îți poate sugera medicamente și, uneori, o procedură sau o intervenție chirurgicală pentru tratarea acesteia.

Anorexia nervoasă

Este o tulburare de alimentație care te determină să îți reduci drastic numărul de calorii și te poate face să slăbești periculos de mult. Lipsa de grăsime corporală te poate face să simți răceală tot timpul, mai ales la nivelul mâinilor și picioarelor. Această afecțiune îți poate pune viața în pericol. Discută cu un medic dacă crezi că tu sau o persoană dragă aveți această tulburare.

Gripa

Este cauzată de un virus care îți afectează întregul corp, inclusiv nasul, gâtul și plămânii. Poți avea febră mare și frisoane, împreună cu dureri de cap, dureri musculare, tuse și slăbiciune. Poate fi gravă, mai ales pentru copii și adulții mai în vârstă. Fă un vaccin anual împotriva gripei pentru a te menține sănătos.

Neuropatie periferică

Dacă ai senzația că picioarele tale sunt reci, dar nu sunt reci la atingere, ar putea fi un semn al acestei afecțiuni. De multe ori începe de la degetele de la picioare și se mișcă în sus pe picior. Se întâmplă atunci când o vătămare sau o afecțiune îți afectează nervii. Diabetul este o cauză frecventă. S-ar putea să o ai, de asemenea, din cauza infecțiilor, a afecțiunilor hepatice sau renale, nu iei suficiente vitamine sau a contactului cu substanțe chimice toxice. Medicul tău poate trata cauza problemei.

Deficit de vitamina B12

Poate provoca anemie, care îți poate da senzația de frig. Poți obține vitamina B12 din pui, ouă și pește. Unele cereale și alte alimente sunt și ele îmbogățite cu B12. Reține că este posibil să nu asimilezi suficientă B12 chiar dacă consumi suficiente alimente care să o conțină. Unii oameni au probleme cu absorbția vitaminei din cauza unei boli sau a unor medicamente pe care le iau. Discută cu medicul tău dacă este cazul să apelezi la suplimente cu vitamina B12.

Deficit de fier

Fără cantitatea potrivită din acest nutrient, poți dezvolta „anemie cu deficit de fier”, care îți poate cauza senzația de frig. Poate fi cauzată de pierderea de sânge, de o dietă slabă sau de faptul că organismul nu îl poate absorbi bine. Cea mai bună sursă este carnea roșie, dar îl găsești și în carne de păsări de curte, porc și pește. Alte surse includ pâinea și cerealele îmbogățite cu fier, mazărea, soia, năutul și legumele cu frunze de culoare verde închis.

Hipopituitarism

Se întâmplă când glanda pituitară nu produce suficient de mulți hormoni. Un simptom tipic este sensibilitatea la frig sau dificultatea de a te încălzi. De asemenea, este posibil să ai anemie, să îți pierzi apetitul și să slăbești câteva kilograme. Medicul tău va încerca să trateze cauza hipopituitarismului sau îți va sugera medicamente care să înlocuiască hormonii lipsă.

Anumite medicamente

Unele medicamente te pot face să simți frig ca efect secundar. Beta-blocantele, de exemplu, ajută inima să se relaxeze și să oprească corpul din a produce substanțe chimice dăunătoare ca răspuns la bolile de inimă. Dar, de asemenea, te poți simți amețit, obosit, poți avea greață și răceală în mâini și picioare. Discută cu medicul tău. Acesta îți poate sugera să schimbi medicamentele sau să reduci doza.

Consumul de alcool

S-ar putea să simți că te încălzește la început, deoarece îți face sângele să inunde vasele de sânge dilatate. Dar temperatura ta va scădea pe măsură ce corpul tău pompează sângele pentru a-ți încălzi suprafața pielii. Alcoolul deprimă și partea creierului care îți reglează temperatura. Pe vreme înghețată, acest lucru îți poate face corpul să se răcească extrem și apare o afecțiune numită hipotermie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920