REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Afecțiunile urologice cresc riscul de depresie la bărbați

Afecțiunile urologice cresc riscul de depresie la bărbați

Replica API 6 iulie 2020 | 00:00 936

Oamenii de știință au descoperit o legătură între afecțiunile urologice ale bărbaților și declanșarea depresiei. Se fac mai multe studii pe această temă, astfel încât să se identifice mecanismul care leagă cele două afecțiuni atât de diferite, scrie doc.ro.

Bărbații care suferă de afecțiuni urologice au adesea probleme cu depresia și tulburările de somn. Acest lucru a atras atenția specialiștilor, care au studiat mai în detaliu această asociere neașteptată.

Depresia este o afecțiune din ce în ce mai întâlnită în zilele noastre și este adesea asociată cu o altă afecțiune cronică. Rată suicidală în creștere, rată șomajului și problemele de sănătate ce apar pe fondul depresiei reprezintă principalii factori ingrijoratori atunci când vine vorba despre această tulburare psihică.

Un studiu publicat în anul 2015, făcut de cercetătorii coreeni, a analizat modul în care simptomele depresive apar la pacienții cu probleme ale tractului urinar inferior. Studiul a fost făcut pe un eșantion de 711 bărbați, dintre care 35 sufereau de depresie. Concluzia studiului a fost următoarea: bărbații cu infecții ale tractului urinar inferior care se manifestă mai agresiv au risc crescut de depresie, în comparație cu cei care au simptome mai blânde ale infecțiilor și problemelor tractului urinar.

Un alt studiu, făcut de această dată de cercetătorii canadieni, confirmă, de asemenea, legătură dintre depresie și afecțiunile urologice. Acest studiu a arătat că riscul de suicid în rândul bărbaților cu cancer de prostată este de 4 ori mai mare, în comparație cu riscul de suicid al bărbaților de aceeași vârstă, care nu au probleme cu prostată. Totodată, oamenii de știință au arătat că 10% dintre bărbații care suferă de disfuncții erectile au, de asemenea și depresie.

Din cauza incidenței mari a depresiei în rândul pacienților cu afecțiuni urologice, medicii specialiști ar trebui să fie foarte vigilenți și să observe starea psihică a pacientului. Dacă observă lucururi suspecte, medicul urolog ar trebui să sfătuiască pacientul să apeleze la ajutorul unui medic psihiatru sau la cel al unui psihilog. De asemenea, medicul urolog ar trebui să discute despre suspiciunile sale și cu apropiații pacientului, astfel încât să se asigure că acesta este susținut cum se cuvine de familie și prieteni.

Depresia se poate manifestă ușor diferit la bărbați, care, spre deosebire de femei, refuză să își afișeze neputință. Bărbații au tendința de a deveni agresivi, furioși sau violenți pe fondul depresiei. Alte simptome ale depresiei la bărbați pot fi: lipsa somnului, pierderea energiei și interesului pentru activitățile sociale, neliniștea.

Riscurile depresiei sunt destul de mari, așa că simptomele acesteia nu trebuie neglijate, iar pacientul ar trebui să ceară ajutor pentru a-și rezolva problema.

Tratamentul recomandat de medicul urolog, în paralel cu terapia sau tratamentul prescris de medicul psihiatru, poate spori calitatea vieții pacientului diagnosticat cu afecțiuni urologice și cu depresie.

Cu cât pacientul identifică simptomele depresive mai devreme, cu atât va trata mai timpuriu boală și se va simți mai bine.

De aceea, este foarte important și pentru membrii familiei, dar și pentru prieteni să identifice simptomele depresiei la pacientul cu probleme urologice. Astfel, pacientul va fi sfătuit să ceară ajutor de specialitate. Bărbații sunt mult mai puțîn documentați pe tema tulburărilor psihice, în comparație cu femeile și, de asemenea, acceptă mult mai greu un asemenea diagnostic. Orgoliul bărbătesc ar putea însă să prelungească inutil agonia pacientului, care s-ar simți mult mai bine dacă și-ar trata depresia.

Pacienții care primesc diagnosticul de cancer de prostată reacționează, în general, destul de rău și au tendința de a dezvoltă simptome depresive, de aceea e bine să fie ținuți sub observație de către cei din jur. Orice problema poate fi tratată, atât timp cât este diagnosticată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614