rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

AFEER respinge afirmaţiile vehiculate în spaţiul public prin care furnizorii sunt acuzaţi de practici incorecte

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică şi/sau de gaze naturale, respinge cu fermitate afirmaţiile vehiculate în spaţiul public prin care furnizorii sunt acuzaţi de practici incorecte şi susţine că multe probleme au apărut din cauza întârzierilor şi neclarităţilor din legislaţie.

"Furnizorii nu sunt hoţi! În toată lumea, dar, mai ales, în Europa, preţurile la energie (electrică, termică, gaze naturale, carburanţi) au explodat, cauzele fiind multiple: creşterea cererii, scăderea ofertei, majorarea fără precedent a preţurilor certificatelor de carbon, diversele dispute geopolitice, etc. Şi în România, ţară membră a Uniunii Europene şi a Uniunii Energetice, preţurile în piaţă la energie au crescut extrem de mult", se arată într-un comunicat al AFEER, scrie Agerpres.

Reprezentanţii Asociaţiei susţin că trendul ascendent al preţurilor observat în pieţele forward (pieţe cu produse a căror livrare începe în viitor) a fost anunţat de AFEER încă din vara anului trecut, iar aceste majorări se suprapun peste puterea de cumpărare scăzută a românilor şi peste veniturile mici ale acestora. De asemenea, această creştere impresionantă a preţurilor afectează enorm economia, în cadrul căreia încă există companii puternic energofage.

"Cu toate că motivele care au condus la creşterea preţurilor în piaţa energetică nu au nicio legătură cu activitatea furnizorilor, constatăm că furnizorii sunt catalogaţi ca fiind singurii vinovaţi pentru facturile mari ale românilor. Nu suntem de acord şi contrazicem ferm afirmaţiile vehiculate în spaţiul public. Furnizorii de energie nu sunt cauza pentru creşterile din piaţă ale preţurilor la energie. Furnizorii de energie sunt la fel de puternic afectaţi de aceste creşteri de preţuri precum consumatorii finali. Dovadă în acest sens îl reprezintă numărul mare de insolvenţe şi problemele de cash flow pe care le au aceştia", a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER.

Potrivit sursei citate, în spaţiul public s-a indus ideea că furnizorii nu au aplicat deloc sau au aplicat incorect legislaţia privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie electrică şi gaze naturale, însă legislaţia a fost definitivată abia pe 18 decembrie.

"Reamintim, OUG 118/2021 privind plafonarea şi compensarea a fost publicată în Monitorul Oficial (MO) pe 4 octombrie 2021, iar Legea 259/2021, care aproba, cu multe modificări, această Ordonanţă de Urgenţă, a fost publicată pe 29 octombrie 2021, în condiţiile în care legea începea să-şi producă efectele în două zile (din 1 noiembrie 2021). Normele de aplicare ale Legii 259/2021, deşi ar fi trebuit elaborate în 15 zile de la apariţia legii, au fost publicate în MO pe 27 noiembrie. Iar ultima modificare a legislaţiei, OUG 130/2021, care mai aduce unele clarificări, a apărut abia pe 18 decembrie 2021. În aceste condiţii, a fost foarte dificil pentru furnizori să-şi adapteze softurile şi să pună în practică, începând cu luna noiembrie, o legislaţie ce a fost definitivată abia pe 18 decembrie", se precizează în comunicatul Asociaţiei furnizorilor din energie.

Cu toate acestea, mulţi furnizori au depus eforturi uriaşe pentru a implementa noile prevederi în programele informatice de emitere a facturilor, iar unii au anticipat şi au anunţat public că vor exista întârzieri în emiterea facturilor sau aplicarea schemei de plafonare/compensare, cauzate tocmai de întârzierile şi neclarităţile din legislaţie, se mai arată în mesajul transmis de AFFER.

"Blamarea tuturor furnizorilor reprezintă un lucru contraproductiv. Noi promovăm etica în afaceri; este una dintre valorile fundamentale promovate de către AFEER. Dar suntem conştienţi că nu există pădure fără uscături şi de aceea susţinem că fiecare caz de încălcare voită sau involuntară a legislaţiei trebuie tratat punctual, fără a acuza un întreg domeniu de activitate. De altfel, autorităţile statului au efectuat multe controale la furnizorii de gaze şi electricitate, dar numai unii au fost sancţionaţi; ceea ce înseamnă că toţi ceilalţi au fost corecţi. Nu a existat niciun moment în intenţia membrilor AFEER de a nu respecta legea. Doar că aceasta nu a fost una clară şi nici emisă în timp util", a mai spus Laurenţiu Urluescu.

Mai mult, reprezentanţii asociaţiei afirmă că asistăm la o situaţie fără precedent în România, pe care o prezintă şi ANRE: în ultimele luni, peste 60.000 de clienţi finali de gaze naurale au fost preluaţi de FUI, iar trei sferturi dintre furnizorii de gaze naturale au cerut retragerea/suspendarea licenţelor. "Considerăm aceasta un lucru foarte îngrijorător: dacă ne uităm pe comparatorul de ofere publicat de ANRE se observă o scădere semnificativă a numărului de oferte faţă de anii trecuţi, ceea ce demonstrează scăderea competiţiei. Dacă acest fenomen se menţine pe termen lung, poate duce la deteriorarea serviciilor", se menţionează în document.

În contextul creşterilor explozive ale preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, AFEER consideră necesare măsuri pentru sprijinirea consumatorilor atât casnici, cât şi non-casnici, nu numai pentru trecerea acestei ierni, ci şi în continuare, până situaţia pe piaţa energetică se va stabiliza. Pentru aceasta, însă, este nevoie de prevederi şi proceduri clare, predictibile, astfel încât să existe un tratament unitar în aplicare şi care să poată fi explicat în mod cât mai simplu clientului final ce beneficiază de măsurile stabilite prin lege, spun reprezentanţii asociaţiei furnizorilor de energie.

Totodată, aceştia consideră că, prin prevederile procedurii prin care se impune acest serviciu public, furnizorii trebuie să-şi recupereze de la instituţiile statului prevăzute în lege, integral şi în timpul stabilit de legislaţie, sumele acordate clienţilor săi finali pentru compensaţii, plafonare şi exceptare, precum şi costurile operaţionale şi financiare pentru gestionarea schemei de sprijin.

"Atragem atenţia că orice întârziere la plată vine cu riscuri majore nu numai pentru furnizori, ci pentru întregul sector energetic. Conform Legii nr. 259/2021, furnizorii ar fi trebuit să primească primii bani de la bugetul statului, pentru consumurile aferente lunii noiembrie ale clienţilor casnici, la mijlocul lunii ianuarie. Din păcate acest lucru nu s-a produs până la această oră, în ciuda asigurărilor transmise de autorităţi. Din contră, acum se afirmă că sunt necesare verificări în plus, ceea ce înseamnă că furnizorilor nu le vor fi rambursate în timp util cheltuielile făcute", mai arată AFFER.

Ei reamintesc că, într-o factură, marea majoritate a banilor încasaţi de furnizori sunt pentru plata tarifelor de transport, de distribuţie, de sistem, TVA, accize, bonus de cogenerare, certificate verzi şi costul cu achiziţia energiei. Astfel, dacă furnizorii nu vor putea susţine facturile până la decontarea sumelor de către autorităţile statului, nu vor putea plăti mai departe producătorii, transportatorii, distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale şi nu vor putea plăti nici TVA şi accize la bugetul statului, iar întreaga piaţă de energie electrică şi gaze naturale va avea de suferit.

"În ceea ce priveşte supraimpozitarea profiturilor furnizorilor, o propunere lansată acum în spaţiul public, considerăm că o astfel de suprataxare nu va face decât să crească problemele de cash flow ale furnizorilor şi să le grăbească prăbuşirea, fără a aduce, practic, niciun beneficiu consumatorului final", a adăugat preşedintele AFEER.

Asociaţia solicită, o dată în plus, ca legislaţia să fie completă, simplă, clară şi în folosul întregului sector energetic, de la producător la consumator, astfel încât populaţia şi companiile din România să poată trece cât mai bine prin această perioadă de criză.

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică şi/sau de gaze naturale, care asigură furnizarea energiei atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate şi 65% din consumul final de gaze naturale.

joi, 20 ianuarie 2022253
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
Replica te ajută să câștigi 10 invitații duble la NEVERSEA!
GANDUL.RO
'Eu am ucis-o pe Prințesa Diana! Știa prea multe secrete!' - A recunoscut pe patul de moarte
Comentarii
mai mult...Economic
20 mai 00:02EconomicTransportatorii cer explicații de la ASF: Euroins o ia pe urmele City Insurance

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) denunță faptul că nu se...928

21 mai 14:14EconomicAproape 20 de hoteluri noi ar urma să fie livrate pe piaţa HoReCa din România, până în 2023220
21 mai 00:00EconomicChiriţă, ANRE: Anul acesta va fi funcţională platforma de schimbare a furnizorului de energie în 24 de ore216
21 mai 00:00EconomicJumătate din clienţii Gazprom şi-au deschis conturi la Gazprombank, spune vicepremierul rus

Jumătate dintre cele 54 de companii cliente ale grupului rus Gazprom şi-au deschis conturi în ruble la banca...189

21 mai 00:00EconomicGoogle Rusia declară faliment după ce conturile bancare i-au fost confiscate217
21 mai 00:00EconomicElon Musk este furios după ce Tesla a fost exclus din indicele S&P 500 ESG262
21 mai 00:00EconomicMarea Nordului va deveni 'centrala energetică verde a Europei' în 2050

Marea Nordului ar putea deveni "centrala energetică verde a Europei" în trei decenii, graţie impulsionării energiei...158

20 mai 21:14EconomicUE, 300 miliarde de euro pentru a renunţa la combustibilii fosili din Rusia404
20 mai 21:15EconomicRomânia are cea mai mare creștere la înmatriculări auto din Europa357
20 mai 21:15EconomicANAF-ul, făcut zob de specialiști. Inspectorii fiscali forțează falimentul firmelor

Grupul de lucru al Consiliului Fiscal, format din economiști și experți reputați ai României, a făcut zob imaginea...750

19 mai 00:07EconomicA apărut o nouă monedă în România. Ce valoare are și cum arată1652
20 mai 21:16EconomicPrețurile petrolului au crescut brusc și au ajuns la maximul ultimelor 7 săptămâni388
Vremea
18.2°17.7° - 18.2° sâmbătă, 21 mai 2022
ConstanțaUmiditate: 70%
Vânt: 4.42 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/496113217157
5/40282520212419
joker344224173915
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 mai 23:44SportFotbal: TAS a respins cererea CSA Steaua privind suspendarea barajului de promovare în Liga I

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) a respins cererea Clubului Sportiv al Armatei Steaua privind...379

21 mai 23:43SportReal Madrid, contract de 360 de milioane de euro pentru exploatarea stadionului

Real Madrid a încheiat un contract de 360 de milioane de euro cu fondul de investiţii Sixth Street şi compania...387

21 mai 23:44SportScandal la finala Cupei României! Fanii lui Sepsi s-au întors cu spatele la intonarea imnului României

Formaţia Sepsi Sfântu Gheorghe a câştigat, joi seară, pentru prima dată Cupa României, învingând în finală,...911

21 mai 23:45SportImnul așa-zisului Ținut Secuiesc s-a auzit din nou într-o competiție sportivă

Imnul așa-zisului Ținut Secuiesc s-a auzit din nou într-o competiție sportivă. Totul s-a întâmplat sub privirile...573

Local
21 mai 00:04LocalAtenție la depășiri și la viteză! Polițiștii rutieri fac razii!

La data de 19 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și...344

21 mai 00:04LocalConcurs de bețivani la volan, pe străzile din Constanța

La data de 20 mai a.c., în jurul orei 1.00, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un...417

21 mai 00:05LocalUn minor din Năvodari, cercetat pentru evadare!

345

21 mai 20:28LocalDeținuții de la Poarta Albă caută job la Bursa Locurilor de Muncă. Video

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a organizat la nivel naţional, Bursa Generală a Locurilor de...922

21 mai 00:03LocalActivitate de prevenire a consumurilor de droguri, de Zilele Constanţei, în Piața Ovidiu

Având în vedere marcarea Zilei Constanței, ce are loc în data de 21 mai a.c., când un număr mare de persoane în...384

21 mai 00:04LocalCondamnați la închisoare pentru înșelăciune!

La data de 19 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale au identificat 2 bărbați, de 24,...515

21 mai 00:05LocalUn ciutan a spart o casă în timp ce se afla în arest la domiciliu!

În urma cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din...415

21 mai 00:05LocalDacă l-ați văzut pe acest bărbat, sunați la 112

În cursul zilei de ieri, în jurul orei 21.30, polițiști din cadrul Secției 1 Rurală Constanța au fost sesizați...508

21 mai 17:00LocalDragoste cu năbădăi cu un fost pușcăriaș

979

Politică
21 mai 00:00PoliticăCiucă: Firmele în continuă extindere, poli de dezvoltare pentru regiunile în care îşi desfăşoară activitatea

Companiile în continuă extindere reprezintă poli de dezvoltare pentru regiunile în care îşi desfăşoară...215

21 mai 00:04PoliticăPrefectul Capitalei refuză să atace în instanţă două autorizaţii de construire ilegale

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, îl acuză pe prefectul Toni Greblă că refuză să atace în instanţă două...455

21 mai 00:04PoliticăMinistrul Bogdan Aurescu respinge ferm acuzațiile Rusiei

399

21 mai 00:04PoliticăPlanul de combatere a cancerului va fi lansat în Parlament

Consilierul prezidenţial Diana Păun a anunţat, vineri, că, în "viitorul apropiat", va fi lansată în Parlament...340

21 mai 00:05PoliticăLocuitorii beneficiază de fonduri europene pentru managementul apei

Investiţiile în managementul apei, din Anghel Saligny şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR),...312

21 mai 00:05PoliticăSalariaţii şi foştii salariaţi - acces online la datele proprii din Revisal

684

Interviuri
16 apr 00:39InterviuriHoria Țuțuianu: Nu știu câtă răbdare vor mai avea constănțenii la atâta incompetență. Video

De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4198

14 apr 00:41InterviuriCristian Cîrjaliu: Atât timp cât nu iau niciun ban de la nimeni în mod necuvenit, dorm foarte liniștit

Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3395

12 apr 00:05InterviuriMihai Lupu: Nu sunt dușman cu Huțucă! Mai avem și opinii diferite! Video

3532

5 mai 22:01InterviuriDelicoti: Legislația este problema reală a României în ceea ce privește administraţia publică! Video

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...1675

20 apr 00:04InterviuriLică Neagu: Tariful la taximetrie va fi de maxim 3,5 lei/km! Video

Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...1940

16 apr 00:38InterviuriNiculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri,...3178

9 apr 00:08InterviuriAnca Ghițulescu, director executiv DGASPC: Avem o mare problemă cu centrele pentru adulți! Video

Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2412

7 apr 14:34InterviuriFelicia OVANESIAN (I): Sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face nimic fără să știe primarul. VIDEO

Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța, este al doilea om în Primăria Constanța, după primarul...6185

8 apr 00:10InterviuriFelicia Ovanesian îi răspunde lui Ionuț Rusu: Neinspirat, agresiv și puțin nepoliticos. VIDEO

11479

Monden
21 mai 00:00MondenDouă filme britanice îşi dispută afişele sălilor de cinema nord-americane

Două filme britanice din genuri diferite, filmul de epocă "Downton Abbey: A New Era" şi filmul horror "Men", sunt...185

21 mai 00:00MondenCannes 2022: Rithy Panh, preşedintele juriului TikTok, a demisionat

Regizorul franco-cambodgian Rithy Panh a decis să demisioneze din funcţia de preşedinte al primului juriu TikTok,...177

21 mai 00:00Monden'Mariupolis 2', ultimul film al lui regizorului Mantas Kvedaravicius, ucis în Ucraina, a fost proiectat la Cannes

187

21 mai 00:00MondenAl doilea sezon al serialului 'Squid Game', lansat la sfârşitul anului 2023 sau în 2024

Al doilea sezon al serialului "Squid Game" ("Jocul calamarului"), cea mai de succes producţie din istoria platformei...202

21 mai 00:00MondenAcademia Americană de Film restabileşte criteriile de dinaintea pandemiei pentru filmele care aspiră la Oscar

Academia Americană de Film a decis să restabilească criteriile pentru filmele care intră în cursa premiilor Oscar...187

21 mai 00:00MondenSissi inspiră din nou cineaştii: Viaţa împărătesei, subiectul mai multor lungmetraje şi seriale

La 125 de ani de la moartea sa, Sissi, împărăteasa rebelă cu un destin tragic, inspiră din nou cineaştii aflaţi...202

21 mai 00:00MondenKirill Serebrennikov a condamnat războiul din Ucraina cu prilejul premierei la Cannes a filmului său ''Tchaikovsky's wife'

Regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov a luat poziţie miercuri împotriva războiului din Ucraina după...197

21 mai 19:27MondenCântăreţul Ed Sheeran a devenit tată pentru a doua oară

Cântăreţul britanic Ed Sheeran a devenit tată pentru a doua oară după ce soţia lui, Cherry Seaborn, a născut o...363

21 mai 13:49MondenA murit celebrul compozitor Vangelis

943

Mapamond
21 mai 00:00MapamondMarea Britanie pune la dispoziţie un vaccin împotriva variolei maimuței pe fondul răspândirii în Europa

Câteva cazuri de variola maimuţei depistate în Marea Britanie au determinat autorităţile să pună la dispoziţie...183

21 mai 00:00MapamondParchetul ucrainean cere închisoare pe viaţă pentru primul soldat rus judecat pentru crimă de război

Parchetul ucrainean a cerut joi închisoare pe viaţă împotriva unui soldat rus, la primul proces pentru crimă de...193

21 mai 19:29MapamondRusia este dispusă să reia negocierile cu Ucraina

450

21 mai 00:00MapamondGermania: O persoană a fost rănită prin împuşcare într-o şcoală la Bremerhaven

O persoană a fost rănită joi prin împuşcare într-o şcoală din centrul oraşului Bremerhaven, în nordul...199

21 mai 19:28MapamondUn tribunal din Kiev a decis arestarea lui Viktor Ianukovici

Tribunalul Districtual Pechersk din Kiev a decis arestarea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a...644

21 mai 00:00MapamondOMS a aprobat omologarea de urgenţă pentru vaccinul chinez anti-COVID Convidecia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a acordat omologarea de urgenţă pentru vaccinul anti-COVID Convidecia...204

21 mai 19:46MapamondVladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere pe 3 iunie

Înalţii oficiali de securitate ai lui Vladimir Putin cred că războiul din Ucraina este „pierdut”, ceea ce face...683

21 mai 01:14MapamondMacron vrea un răspuns rapid al UE la cererea de aderare a Republicii Moldova

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că vrea ca Uniunea Europeană să emită "un aviz rapid" la...468

21 mai 19:47MapamondÎn Finlanda nu vor fi arme nucleare sau baze militare NATO după aderare

482

Sănătate
21 mai 00:00SănătateAdela Cojan, CNAS: Rolul medicului de familie este esenţial în sistemul de sănătate

Medicul de familie este cea mai importantă verigă în îngrijirea populaţiei, iar rolul său este esenţial în...192

21 mai 00:00SănătateSpecialist: Numărul cazurilor de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale a crescut în ultimii 20 de ani

Accesul la medicamente de ultimă generaţie, la suplimente şi nutriţie corespunzătoare, simplificarea traseului...191

21 mai 00:00SănătateRafila: Dezvoltarea cercetării în domeniul funcţionării celulelor va schimba radical practicarea medicinei

180

21 mai 00:00SănătateStudiu: Aspirina poate scădea riscul de deces al bolnavilor de cancer

Pacienților cu o gamă largă de cancere care iau aspirină ca parte a tratamentului lor le-ar putea scădea riscul de...202

21 mai 14:34SănătateBilirubina la adulți: ce este, ce semnifică creșterea valorilor, de câte tipuri este

Bilirubina este un pigment biliar, derivat al hemoglobinei, care se găsește în sânge, bilă (fiere) și în calculii...211

21 mai 00:00SănătateVariola maimuței: OMS avertizează autoritățile să ia 'măsuri intensive de sănătate publică'

Variola maimuței este o zoonoză silvatică cu infecții umane incidentale care apar de obicei în zonele împădurite...215

21 mai 00:00SănătateSocietatea Naţională a Medicilor de Familie: Ororile războiului afectează şi starea sufletească şi mentală

Societatea Naţională de Medicina Familiei a transmis, joi, practicienilor în domeniu din întreaga lume felicitări...181

21 mai 00:00SănătateINSP: 323 de cazuri de gripă clinică, la nivel naţional

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează joi că, în săptămâna 9 - 15 mai, au fost raportate 323 de...209

21 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 125 persoane cu COVID-19, la terapie intensivă

198

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT