REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

AFEER respinge afirmaţiile vehiculate în spaţiul public prin care furnizorii sunt acuzaţi de practici incorecte

AFEER respinge afirmaţiile vehiculate în spaţiul public prin care furnizorii sunt acuzaţi de practici incorecte

Replica API 20 ianuarie 2022 | 00:00 438

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică şi/sau de gaze naturale, respinge cu fermitate afirmaţiile vehiculate în spaţiul public prin care furnizorii sunt acuzaţi de practici incorecte şi susţine că multe probleme au apărut din cauza întârzierilor şi neclarităţilor din legislaţie.

"Furnizorii nu sunt hoţi! În toată lumea, dar, mai ales, în Europa, preţurile la energie (electrică, termică, gaze naturale, carburanţi) au explodat, cauzele fiind multiple: creşterea cererii, scăderea ofertei, majorarea fără precedent a preţurilor certificatelor de carbon, diversele dispute geopolitice, etc. Şi în România, ţară membră a Uniunii Europene şi a Uniunii Energetice, preţurile în piaţă la energie au crescut extrem de mult", se arată într-un comunicat al AFEER, scrie Agerpres.

Reprezentanţii Asociaţiei susţin că trendul ascendent al preţurilor observat în pieţele forward (pieţe cu produse a căror livrare începe în viitor) a fost anunţat de AFEER încă din vara anului trecut, iar aceste majorări se suprapun peste puterea de cumpărare scăzută a românilor şi peste veniturile mici ale acestora. De asemenea, această creştere impresionantă a preţurilor afectează enorm economia, în cadrul căreia încă există companii puternic energofage.

"Cu toate că motivele care au condus la creşterea preţurilor în piaţa energetică nu au nicio legătură cu activitatea furnizorilor, constatăm că furnizorii sunt catalogaţi ca fiind singurii vinovaţi pentru facturile mari ale românilor. Nu suntem de acord şi contrazicem ferm afirmaţiile vehiculate în spaţiul public. Furnizorii de energie nu sunt cauza pentru creşterile din piaţă ale preţurilor la energie. Furnizorii de energie sunt la fel de puternic afectaţi de aceste creşteri de preţuri precum consumatorii finali. Dovadă în acest sens îl reprezintă numărul mare de insolvenţe şi problemele de cash flow pe care le au aceştia", a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER.

Potrivit sursei citate, în spaţiul public s-a indus ideea că furnizorii nu au aplicat deloc sau au aplicat incorect legislaţia privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie electrică şi gaze naturale, însă legislaţia a fost definitivată abia pe 18 decembrie.

"Reamintim, OUG 118/2021 privind plafonarea şi compensarea a fost publicată în Monitorul Oficial (MO) pe 4 octombrie 2021, iar Legea 259/2021, care aproba, cu multe modificări, această Ordonanţă de Urgenţă, a fost publicată pe 29 octombrie 2021, în condiţiile în care legea începea să-şi producă efectele în două zile (din 1 noiembrie 2021). Normele de aplicare ale Legii 259/2021, deşi ar fi trebuit elaborate în 15 zile de la apariţia legii, au fost publicate în MO pe 27 noiembrie. Iar ultima modificare a legislaţiei, OUG 130/2021, care mai aduce unele clarificări, a apărut abia pe 18 decembrie 2021. În aceste condiţii, a fost foarte dificil pentru furnizori să-şi adapteze softurile şi să pună în practică, începând cu luna noiembrie, o legislaţie ce a fost definitivată abia pe 18 decembrie", se precizează în comunicatul Asociaţiei furnizorilor din energie.

Cu toate acestea, mulţi furnizori au depus eforturi uriaşe pentru a implementa noile prevederi în programele informatice de emitere a facturilor, iar unii au anticipat şi au anunţat public că vor exista întârzieri în emiterea facturilor sau aplicarea schemei de plafonare/compensare, cauzate tocmai de întârzierile şi neclarităţile din legislaţie, se mai arată în mesajul transmis de AFFER.

"Blamarea tuturor furnizorilor reprezintă un lucru contraproductiv. Noi promovăm etica în afaceri; este una dintre valorile fundamentale promovate de către AFEER. Dar suntem conştienţi că nu există pădure fără uscături şi de aceea susţinem că fiecare caz de încălcare voită sau involuntară a legislaţiei trebuie tratat punctual, fără a acuza un întreg domeniu de activitate. De altfel, autorităţile statului au efectuat multe controale la furnizorii de gaze şi electricitate, dar numai unii au fost sancţionaţi; ceea ce înseamnă că toţi ceilalţi au fost corecţi. Nu a existat niciun moment în intenţia membrilor AFEER de a nu respecta legea. Doar că aceasta nu a fost una clară şi nici emisă în timp util", a mai spus Laurenţiu Urluescu.

Mai mult, reprezentanţii asociaţiei afirmă că asistăm la o situaţie fără precedent în România, pe care o prezintă şi ANRE: în ultimele luni, peste 60.000 de clienţi finali de gaze naurale au fost preluaţi de FUI, iar trei sferturi dintre furnizorii de gaze naturale au cerut retragerea/suspendarea licenţelor. "Considerăm aceasta un lucru foarte îngrijorător: dacă ne uităm pe comparatorul de ofere publicat de ANRE se observă o scădere semnificativă a numărului de oferte faţă de anii trecuţi, ceea ce demonstrează scăderea competiţiei. Dacă acest fenomen se menţine pe termen lung, poate duce la deteriorarea serviciilor", se menţionează în document.

În contextul creşterilor explozive ale preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, AFEER consideră necesare măsuri pentru sprijinirea consumatorilor atât casnici, cât şi non-casnici, nu numai pentru trecerea acestei ierni, ci şi în continuare, până situaţia pe piaţa energetică se va stabiliza. Pentru aceasta, însă, este nevoie de prevederi şi proceduri clare, predictibile, astfel încât să existe un tratament unitar în aplicare şi care să poată fi explicat în mod cât mai simplu clientului final ce beneficiază de măsurile stabilite prin lege, spun reprezentanţii asociaţiei furnizorilor de energie.

Totodată, aceştia consideră că, prin prevederile procedurii prin care se impune acest serviciu public, furnizorii trebuie să-şi recupereze de la instituţiile statului prevăzute în lege, integral şi în timpul stabilit de legislaţie, sumele acordate clienţilor săi finali pentru compensaţii, plafonare şi exceptare, precum şi costurile operaţionale şi financiare pentru gestionarea schemei de sprijin.

"Atragem atenţia că orice întârziere la plată vine cu riscuri majore nu numai pentru furnizori, ci pentru întregul sector energetic. Conform Legii nr. 259/2021, furnizorii ar fi trebuit să primească primii bani de la bugetul statului, pentru consumurile aferente lunii noiembrie ale clienţilor casnici, la mijlocul lunii ianuarie. Din păcate acest lucru nu s-a produs până la această oră, în ciuda asigurărilor transmise de autorităţi. Din contră, acum se afirmă că sunt necesare verificări în plus, ceea ce înseamnă că furnizorilor nu le vor fi rambursate în timp util cheltuielile făcute", mai arată AFFER.

Ei reamintesc că, într-o factură, marea majoritate a banilor încasaţi de furnizori sunt pentru plata tarifelor de transport, de distribuţie, de sistem, TVA, accize, bonus de cogenerare, certificate verzi şi costul cu achiziţia energiei. Astfel, dacă furnizorii nu vor putea susţine facturile până la decontarea sumelor de către autorităţile statului, nu vor putea plăti mai departe producătorii, transportatorii, distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale şi nu vor putea plăti nici TVA şi accize la bugetul statului, iar întreaga piaţă de energie electrică şi gaze naturale va avea de suferit.

"În ceea ce priveşte supraimpozitarea profiturilor furnizorilor, o propunere lansată acum în spaţiul public, considerăm că o astfel de suprataxare nu va face decât să crească problemele de cash flow ale furnizorilor şi să le grăbească prăbuşirea, fără a aduce, practic, niciun beneficiu consumatorului final", a adăugat preşedintele AFEER.

Asociaţia solicită, o dată în plus, ca legislaţia să fie completă, simplă, clară şi în folosul întregului sector energetic, de la producător la consumator, astfel încât populaţia şi companiile din România să poată trece cât mai bine prin această perioadă de criză.

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică şi/sau de gaze naturale, care asigură furnizarea energiei atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate şi 65% din consumul final de gaze naturale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614