REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Afganistan: Armata americană a recuperat două cadavre de la locul avionului prăbuşit în provincia Ghazni

Afganistan: Armata americană a recuperat două cadavre de la locul avionului prăbuşit în provincia Ghazni

Replica API 30 ianuarie 2020 | 00:00 346

Forţele americane au recuperat marţi două cadavre de lângă avionul Bombardier prăbuşit luni în provincia Ghazni din estul Afganistanului, operaţiunea având loc după ce trupe afgane au încercat fără succes să ajungă în această zonă controlată de talibani, transmite AFP, citată de Agerpres.

Într-un comunicat, armata SUA precizează că 'forţele americane au recuperat două trupuri de la locul prăbuşirii' şi 'au distrus resturile aparatului'.

Trupurile, care au fost găsite în apropierea locului prăbuşirii, 'au fost tratate cu demnitate şi respect de comunitatea afgană', adaugă comunicatul forţelor americane în Afganistan.

Acestea mai precizează că au găsit 'cutia neagră' a avionului şi au insistat din nou că nu există indicii că prăbuşirea ar fi fost provocată de tiruri inamice.

Şeful consiliului provinciei Ghazni, Nasir Ahmad Faqiri, a declarat pentru AFP că armata americană a folosit 'elicoptere pentru a evacua două cadavre de la locul prăbuşirii în cursul după-amiezii' de marţi, timp în care zona era supravegheată de avioane americane şi 'nu a avut loc nicio luptă'.

O tentativă a forţelor de securitate afgane de a ajunge la faţa locului a eşuat luni seară, după ce acestea 'au căzut într-o ambuscadă a talibanilor la Ramak', a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Ghazni, Ahmad Khan Sirat. Unul din membrii forţelor de securitate a murit din cauza rănilor suferite.

Washingtonul a recunoscut luni pierderea unuia dintre aparatele sale de zbor, un E-11A, utilizat ca sprijin pentru dronele de recunoaştere. Pentagonul, care nu a prezentat un bilanţ oficial al victimelor, a declarat că nu există 'niciun indiciu' cu privire la tiruri inamice. Talibanii au afirmat că avionul a fost 'doborât tactic'.

Imagini video de la locul prăbuşirii au arătat bărbaţi vorbind în limba paştună în jurul aparatului calcinat, precum şi ceea ce păreau a fi două cadavre peste care erau aşezate cuverturi.

Zona, acoperită de zăpadă, a fost supravegheată marţi de avioane şi drone americane, potrivit unui jurnalist local, care a dorit să rămână anonim. El a afirmat că a văzut două cadavre şi a numărat şase aparate care au survolat zona.

Incidentul a survenit în timp ce SUA negociază de peste un an cu talibanii o retragere a forţelor lor din Afganistan, în schimbul unor garanţii de securitate. Insurgenţii au propus în urmă cu zece zile o încetare a focului, dar americanii nu au dat încă un răspuns oficial.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218