REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Afganistan: Ultimul membru al comunităţii evreieşti a părăsit ţara

Afganistan: Ultimul membru al comunităţii evreieşti a părăsit ţara

Replica API 20 octombrie 2021 | 00:00 473

Zebulon Simantov, ultimul membru al comunităţii evreieşti care nu plecase încă din Afganistan, a decis în cele din urmă să părăsească ţara de baştină după ani de zile în care a refuzat cu încăpăţânare să o facă, informează marţi dpa, citată de Agerpres.

Sursa foto: (c) dailysabah.com

Presa turcă a informat despre sosirea duminică, la Istanbul, a lui Zebulon Simantov, căruia autorităţile i-au acordat o viză de 90 de zile.

De asemenea, ziarul Jerusalem Post a informat că sosirea sa în Israel este aşteptată în următoarele zile.

Simantov a ajuns să fie cunoscut drept ultimul reprezentant al micii comunităţi evreieşti din Afganistan. Trăia singur în unica sinagogă din Kabul şi veghea asupra ei şi a memoriei diasporei evreieşti ce se estompa odată cu trecerea timpului într-o societate afgană complet musulmană.

În pofida faptului că a trăit în vremuri extrem de periculoase, Simantov şi-a jurat constant că nu va renunţa niciodată din proprie iniţiativă la postul său."Nu voi părăsi niciodată acest loc", a declarat el pentru dpa în 2008.

Nu este clar dacă un incident anume l-a determinat pe Simantov să părăsească Afganistanul, deşi revenirea la putere a talibanilor la mijlocul lunii august ar putea fi inevitabil un factor care să-i fi influenţat decizia.

Fosta soţie a lui Zebulon a emigrat în Israel cu cele două fiice ale cuplului în anii '90, temându-se pentru siguranţa lor în Afganistan, a spus Simantov într-un interviu acordat la acea vreme.

Nebulon Simantov s-a născut în 1959 în oraşul Herat. La acea vreme, în acest oraş din vestul Afganistanului trăia încă o comunitate evreiască relativ importantă. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, numărul său a scăzut constant ca urmare a emigrării în Israel sau SUA, până într-o zi când Simantov s-a trezit singurul evreu din Afganistan.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614