REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Afiș la o biserică: 'Lumânările de altă proveniență nu vă aduc nici un folos duhovnicesc'

Afiș la o biserică: 'Lumânările de altă proveniență nu vă aduc nici un folos duhovnicesc'

Replica API 16 octombrie 2019 | 09:36 1214

Discuții aprinse

Discuții aprinse

Afișul dintr-o biserică din Năvodari, prin care credincioșii sunt îndemnați să folosească numai lumânări cumpărate de aici, a devenit viral pe internet. ”Lumânările de altă proveniență nu vă aduc nici un folos duhovnicesc”, scrie în afiș. Arhiepiscopia Tomisului a reacționat, spunând că ”se cuvine ca să-L procurăm pe Hristos de la El acasă, nu de la mall”.

Fotografia cu afișul din Biserica ”Sfânta Cuvioasă Paracheva” din Năvodari a reaprins discuțiile despre activitatea economică a bisericii. ”Aprinderea lumânărilor de altă proveniență decât cele bisericești nu vă aduce nici un folos duhovnicesc”, se arată în afișul ștampilat și semnat de către Consiliul Parohial.

Criticile apărute în urma viralizării fotografiei au fost combătute de Arhiepiscopia Tomisului, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, preotul Eugen Tănăsescu.

”Care este paguba duhovnicească? Păi: În cult, lumânarea simbolizează pe Hristos. Se cuvine ca să-l procurăm pe Hristos de la El acasă, nu de la mall. Cum ar fi să dau cu cădelnița la slujbă prin mall? Altfel ne plângem, ipocrit, că sărbătorile lui Hristos au fost comercializate de Iepuraș și Moș Crăciun. În fapt, se plâng doar ”credincioșii de mall”, cei care-și fac Învierea și Crăciunul prin mall”, a scris preotul Tănăsescu pe contul său de Facebook.

Arhiepiscopia: ”Lumânarea nu-i comerț, e donație”

”Lumânarea nu-i comerț, e donație. Pe lângă Legea 103/1992, care oferă cultelor posibilitea de a-și produce și folosi exclusiv obiectele de cult, e mai mult vorba de o relație de filiație, ucisă încet încet de duhul individualist al comerțului. Lumânarea este mica donație prin ce credinciosul își sprijină propria biserică”, susține Tănăsescu.

”Sf. Pavel zice: ”Dacă noi am semănat la voi pe cele duhovnicești, mare lucru este oare dacă pe cele pământești ale voastre le vom secera?”. Dacă nici măcar o lumânare n-ai pentru Mama ta, biserica, atunci ne mai miră de ce sunt părinți abandonați de copiii lor?”, continuă Eugen Tănăsescu.

Tănăsescu: ”Asta e paguba. Că-L bagi pe Hristos într-o lume comercializată”

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului mai spune să nu se mai trimită facturi la biserici. ”Asta e paguba, că-L bagi pe Hristos într-o lume comercializată”, a scris preotul Tănăsescu.

”Desigur, păgubiți sunt doar cei care au pierdut sentimentul de filiație parohială. Iar paguba e că li se pare că sprijinirea Bisericii e comerț. Vreți să nu mai pară comerț? Nu mai trimiteți facturi la biserici, pe persoană juridică. Scoateți biserica din capitalism și nu o să mai pară capitalistă. Asta e paguba. Că-L bagi pe Hristos într-o lume comercializată”, se încheie intervenția lui Tănăsescu.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa ne s**i p**a
0
0
Ce ai fumat prietene ? Dar de preotul ANDREI de la Navodari care are pensiune si hotel pe malul marii la T5abara Navodari , ce spuneti ! Dar despre popa CRISTINICA fost lucrator la Politia Rutiera care are pensiune a Eforie Nord si biserica noua in Statiunea MAmaia la MELODY , ce spuneti ! Dar vdespre popii care fac turism habotnicesc la toate moashtele , ce spuneti ?
2
0
Relu tea innebunit laba si pianu
3
0
Prost e cine da, nu cine cere.
0
1
Imi bag pula in Biserica voastra. Sa ma cac pe hristosul vostru. Sa-mi suga pula Iisus. Muie
1
3
Au fost multe idei si religii inaintea crestinismului . Fiecare sustinea ca detine adevaru . Si au disparut . Nu sunt ateist , ci agnostic .
1
0
Ce rol au prelatii atunci cand sunt invitati sa sfinteasca magazine, malluri, garaje, farmacii ,autostrazi , aparatura medicala ? Oare nu dumnealor amesteca lucrurile ,,in folosul bisericii " ? Ce-i al cezarului si ce-i al mamonei ?
4
1
In timp ce Faraonul Preafericit Daniel e preocupat sa termine Catedrala Mantuirii Neamului, neamul moare de foame si se confrunta cu saracie.
6
0
Isus a fost un om obisnuit oricum nu a fost bogat nu a cerut si nici nu a primit beneficii materiale,popalaii de azi izvorasc bogatie si mandrie prosteasca nu au nimic in comun cu Isus,spagoveanu,daniel, pidosnici securisti ,hoti, daca ei sunt seftanii ce crededeti de subordonati
3
1
la biserica cu pricina este preotul Vasile, care are o avere foarte mare. Ce invatatura ne da acest preot?
6
0
Ce sa promoveze presa tu proasto cand reactiile astea pe care le vezi nu se datoreaza presei ci popilor laconi,si nu vezi cum te expimi "in randul maselor"adica chiar daca oameni vad ca fara bani nici nu ii ingroapa popi ei oameni nu gandesc ei sunt o masa manevranila.Ma fato tu esti mai tupeista si decat o curva.
6
1
Statul trebuie sa faca ordine financiara si in domeniul bisericesc ----chiar si restructurari ca in orce domeniu !----Lucrurule s-au denaturat mult
7
1
Baga-mi-as pula-n barbile voastre de otzi cu luminarile voastre cu tot!
9
2
Faceti distinctie intre credinta si religie. Pentru credinta nu este nevoie de popi si lumanari ci doar de suflet curat
12
1
Inalt prea sfintia voastra cand vizitati cimitiru din palazu ca acolo e scos din capitalism, e la parohie. Banii care ii dau anual, acum dublu fata de anul trecut, se duc la Isus? Ca cimitirul e o mizerie.
11
0
s-au inmultit ca paduchii aceasta popime, traieste in bogatie ,mulge si ultimul ban din tasca fraierilor care vin si pupa racle ce au niste oase . O adevarata hotie si cu lumanarile astea . Ei nu platesc nici o taxa dar profita de pensii , spitale ,etc in mod gratuit , sunt multi peste 55.000 de popi. Majoritatea pedofili, curvari, niste potlogari .
14
0
Nu puneti problema cum trebuie si deci nu sunt de acord cu atitudinea presei pe care o consider ostila fata de credinta stramoseasca. Cumparam lumanari din biserica pentru biserica, nu le punem in pom ca pe cele din comert. Daca ar fi ceva de intrebat este despre folosirea sumelor incasate de biserici in ajutorul credintei si al credinciosilor. Si mai ales promovati in randul maselor ideea sanatoasa ca preotii sunt in slujba Domnului ca sa ne ajute sa obtinem, nu comercializeaza folosul duhovnicesc, chiar daca se dau bani, credinta e in inima, nu in buzunare.
1
12
au reusit popii ce nici torturile iudeocomunistilor nu au reusit - indepartarea de Biserica ca de Credinta nu ai cum sa-l indepartezi pe om!
10
2
De acee nu mai aveti bun simt pentru ca va credeti Dumnezei si va permiteti sa insultati, calomniati si sa generalizati rautatile unora, etc.
6
9
Da cand va f..eti intre voi si puneti mana pe copii cum e ?
10
1
un bon fiscal ceva? pt mambo jambo asta cu povesti inventate de evrei ?
13
0
Poate spune adevarul, de unde stiti ?
4
5
Nu cumparati lumanari din alta parte deoarece nu ne mai aduc noua foloase, zise popa. Teo, cum interpretezi asta ... Mai lesne este sa treaca camila prin urechile acului, decat sa intre un bogat in imparatia lui Dumnezeu!?
17
2
Impozit pe prostie!
13
1
Ti ai draq de secaturi si hoti . Omu da cat poate nu cat vreti voi pe lumanari. Capitalisti salbatici. Huo
18
3
Daca veniti cu lumanari de la mall bagati 10 lei in cutia milei si hop se activeaza lumanarea pe folos duhovnicesc !
32
0
un poponar oneros
17
2
Asta va fute pe voi grija? Arunca presa o cioaca si hop si voi ca batlanii
4
18
Eu sunt foarte linistit in privinta asta , banii de lumanari ai beau , noi betivii avem Dumnezeul nostru ...la noi se aprinde doar bricheta , cand avem bani de tigari !
12
1
Eu cumpar lumanari de unde vreau eu cu 0,10 bani nu cu 0,50 bani
21
1
Proasta este ma-ta. Citeste bine ce am scris, saracule! Asta am spus si eu! Normal ca o sa cumperi lumanari de unde este mai ieftin. Fugi direct la galeata si doi mici. Sictir!
11
1
A vazut vreunul, preoti slabi si cocosati de probleme? Vreun popa conducand Logan, ati vazut? Popa sa stea cu chirie? Poate unul tanar la inceput de cariera. Auzi la ei, nu are valabilitate lumanarea procurata din alta parte. Pai D-zeu ii selectioneaza pe enoriasi dupa lumanari? Lumina o porti in suflet. De ce credeti ca umbla popii impodobiti cu aur? Ca sa-i vada D-zeu de sus. Bah, nu v-ar fi rusine si nu v-ar murii altii inainte! O adevarata industrie,biserica ortodoxa. La celelalte culte nu am vazut asa ceva. Dar cand exista prostime, da-i inainte. Iarta-ma Doamne! Nu pe religie am boala!
35
3
De vina nu sunt escrocii astia ci prosti care rup poarta la biserica,nu vedeti cum la ,,prea sfanta,,Parascheva s au cum drscu ii spune cum prosti cad in genunchi doar doar cistiga la loto 6 din 49..
21
4
Religia, cea mai mare farsa si bataie de joc a omenirii!
33
5
Iti mintea'n loc cand vezi cat tupeu au popii din cta. Sunt si preoti printre ei, cu har pe care ii asculti cu drag si respect si care transmit cuvantul Lui, din inima . Este insa si gasca de golani al tupeistului de Tomitan. Astia nu stiu decat sa ceara bani, sa faca comert si sa isi umfle burtile. Cum le da cineva peste bot, zbiara ca nu sunt crestini cei care ii pun la punct. Dar cacatul de Spagovean cu hoetul lui, pochii cu pensiuni si carciumi, ce sunt? Institutia bisericii trebuie impozitata, ca noi toti. Gata cu mocangeala, sa dea socoteala pt banii incasati.Ca la japca sunt primii...
34
2
Anuntul este corect doar daca pentru lumanarile din biserica omul nu trebuie sa dea nici un ban doar daca vrea poate sa dea doneze ceva maruntis,altfel daca voi vindeti lumanari asta nu este tot capitalsim adica activitate aducatoare de profit economic ma farizeilor ?.
43
2
esti prost nu e pensie mica, salariu mic sau ce spui tu acolo e economie de piata, macar la lumanari. E normal sa cumperi ce e mai ieftin daca mai scump nu merita!!!
5
10
Ati uitat sa spuneti ca lumanarile in Bucuresti si in restul tarii costa 0.50 lei. Da, lumanarile alea groase si bine facute.
30
0
Farisei cu bling bling
25
2
Asa este. Fiecare biserica isi vinde propriile lumanari. Dar ce ne facem atunci cand biserica cumpara lumanarea de la mall cu 20 de bani si o vine enoriasului cu 2 lei? Omul mai merge la mall si vede, se uita in buzunar si iarasi vede ca veniturile i s-au imputinat si ce sa faca, cumpara de acolo ca este mai ieftin. In tara asta de hoti unde toti fura, el ce sa faca? Pensie mica, salariu mic..ramane cu credinta care este in sufletul lui de muritor. Pe vremuri lumina simbolica aparea din lumanari. Acum avem lanterne cu led. Asta asa ca o gluma. Dar buna, nu?
39
0
In Bucuresti, la Prislop, in celelalte orase ale tarii, lumanarile care se vand in biserici sunt de 2 ori mai groase ca cele din Cta si, cel mai important, toate au imprimate pe ele cu negru numele Arhiepiscopiei de acolo. Eu imi cumpar de vreo 5 ani lumanari din Bucuresti. In cta lumanarile sunt niste caricaturi in comparatie cu cele din Bucuresti. Asta sa se trateze de presa. Nu subiecte care instiga, care creaza ura si mizerie.
31
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218