REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° ConstanÈ›a Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° ConstanÈ›a MarÈ›i, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Turcia, plasată sub supraveghere de către GAFI; Ankara califică decizia ca fiind „nedreaptă“

Turcia, plasată sub supraveghere de către GAFI; Ankara califică decizia ca fiind „nedreaptă“

Replica API 22 octombrie 2021 | 00:12 734

Turcia a fost plasată sub supraveghere joi de către Grupul Internaţional de Acţiune Financiară (GAFI) pentru eşecuri în lupta împotriva spălării banilor şi pentru finanţarea terorismului, o decizie imediat calificată ''nedreaptă'' de către Ankara, relatează AFP, citată de Agerpres.

Sursa foto: (c) The Nation/twitter.com

''Din 2019 (...) Turcia a făcut o serie de progrese'' în aceste domenii, a subliniat organizaţia interguvernamentală într-un raport publicat joi.

Cu toate acestea, ''rămân probleme serioase'' în ceea ce priveşte situaţia la Ankara, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele GAFI, Marcus Pleyer, pentru a justifica înscrierea pe ''lista gri'' a Turciei.

O plasare pe această listă de către GAFI, care are 39 de membri, poate avea consecinţe în ceea ce priveşte investiţiile străine în ţară printr-o degradare a imaginii sale.

''Plasarea ţării noastre pe lista gri este un rezultat nedrept'', a reacţionat joi seară Ministerul turc de Finanţe, potrivit unui comunicat.

Economia Turciei, care trece printr-o criză gravă pe fondul unei prăbuşiri a monedei naţionale, ar putea fi şi mai afectată de această decizie.

În cadrul conferinţei de presă, Marcus Pleyer a evidenţiat progresele care urmează să fie realizate de ţară în sectorul bancar, comerţul cu pietre preţioase precum şi în sectorul imobiliar.

''Guvernul (turc) se angajează să-şi continue'' eforturile, a afirmat de asemenea Marcus Pleyer. ''Îi îndemn să transforme aceste angajamente în acţiuni'', a spus el.

Pe lângă Ankara, Iordania şi Mali au fost plasate joi pe această listă a organizaţiei internaţionale.

În schimb, Botswana şi Mauritius au fost retrase, GAFI salutând ''nivelul înalt'' al reformelor puse în aplicare de aceste două state în lupta împotriva spălării banilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920