REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Agenţia Internaţională a Energiei: Rusia ar putea face mai mult pentru a majora furnizarea de gaze Europei

Agenţia Internaţională a Energiei: Rusia ar putea face mai mult pentru a majora furnizarea de gaze Europei

Replica API 24 septembrie 2021 | 00:00 565

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a cerut Rusiei să furnizeze Europei o cantitate mai mare de gaze naturale, apreciind că actuala criză din energie este o oportunitate pentru Moscova să arate că este "un furnizor de încredere", transmite Reuters, citată de Agerpres.

Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale de a livra gaze Europei, dar exporturile sale către continent încă sunt la un nivel mai scăzut decât în 2019, înaintea pandemiei. O cantitate mai mare de gaze naturale ar ajuta Europe să-şi majoreze rezervele înainte de iarnă, se arată în raportul IEA.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut cu aproximativ 250% în acest an, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor, ceea ce a dus şi la creşterea costurilor angro la electricitate.

"Rusia ar putea face mai mult pentru a spori cantitatea de gaze disponibilă pentru Europe şi a se asigura că capacităţile de stocare sunt la un nivel adecvat înaintea iernii. De asemenea este o oportunitate pentru Rusia să arate că este un furnizor de încredere pentru piaţa europeană", apreciază Agenţia Internaţională a Energiei.

Gazprom nu a răspuns solicitărilor de a comenta informaţia.

IEA consideră că este greşit să se dea vina pe renunţarea la combustibilii fosili pentru majorarea preţurilor gazelor naturale.

"Recenta majorare a preţurilor gazelor naturale pe plan este rezultatul unor factori multipli şi este inexact şi înşelător să arunci responsabilitatea către tranziţia spre energie curată", a afirmat directorul general al IEA, Fatih Birol.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218