REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Agenţia Naţională Antidrog lansează la Constanţa o campanie împotriva drogurilor şi violenţei

Agenţia Naţională Antidrog lansează la Constanţa o campanie împotriva drogurilor şi violenţei

Replica API 12 martie 2016 | 00:00 219

Proiect

Proiect

Agenţia Naţională Antidrog a lansat prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din Constanţa proiectul pilot „Nu în casa mea. Nu pe strada noastră. Nu în şcoala noastră - Stop Drogurilor şi Violenţei!” în cadrul unei conferinţe organizate la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa. Acest proiect este un parteneriat cu Asociaţia Transcena din Bucureşti, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

Principalul său obiectiv este creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a 100 de adolescenţi din 4 licee constănţene, respectiv Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Colegiul Naţional de Arte Regina Maria, Liceul Tehnologic C.A. Rosetti şi Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida.

Cristian Oprișan, comisarul șef din cadrul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, spune că o problemă actuală a comunității este creșterea cazurilor de violență domestică: ”Una dintre problemele actuale ale societății este creșterea numărului de cazuri de violență domestică. Una din 4 femei este victima violenței în familie”, spune Oprișan. El zice că proiectul se va desfășura prin 2 module.

Primul modul va consta în crearea a 4 ateliere de lucru cu reprezentanta Asociației Transcena, respectiv Mihaela Săsărman. Beneficiarii vor fi 100 de elevi din cele 4 licee anterior menționate, având ca obiective informarea despre fenomenul de violență în familie, identificarea cazurilor de violență domestică și descoperirea grupurilor de suport la care pot apela tinerii pentru prevenirea actelor de violență și a consumului de droguri. În cadrul celui de-al doilea modul se vor desfășura activități de educare realizate de către reprezentanți din IPJ și Agenția Națională Antidrog.

Obiectivele acestui modul sunt formarea unor abilități de comunicare eficientă între părinți și informarea asupra serviciilor oferite de instituțiile abilitate, în cazurile de violență domestică. La eveniment a fost prezent și subprefectul Levent Accoium: ”Cu toții ne dorim să fim feriți de fenomenul de violență și de consumul de droguri. Din păcate, asta este realitatea”, a spus Accoium. Cristian Oprișan susține că atât liceele cât și cei 100 de elevi participanți au fost aleși aleatoriu și că, în funcție de rezultatele obținute, proiectul se va extinde: ”Avem speranța că vom reuși să-i aducem pe părinți să participe la activități”, spune Oprișan.

Directorul Colegiului Mircea, Vasile Nicoară, este de părere că o vulnerabilitate a societății contemporane este lipsa opiniei publice ferm exprimate: ”Am optat pentru o clasă de a 11-a cu preocupări filologice și artistice în care apare exemplul unor actori sau artiști care au recurs la droguri. În ultimii 5 ani am avut un singur caz cu etnobotanice, când a fost nevoie să chemăm salvarea. Nu asta ne determină să intrăm în proiect, ci faptul că tineretul e mereu expus la consumul de droguri. Un om informat e pe jumătate salvat”, a declarat Nicoară. Mihaela Săsărman, reprezentantul Asociației Transcena din București spune că în cadrul acestui proiect se vor desfășura activități de educație:

”Este limpede în urma monitorizării anuale pe care o facem că fenomenul e răspândit, iar una din căile cele mai importante de combatere e prevenirea. Acum ne putem gândi și la un proiect în Constanța. Vrem să facem educație prin teatru, simulând posibilitatea unor situații practice, făcând exerciții cu elevii și întrebându-i care cred ei că e legătura între violența domestică și consumul de droguri, respectiv alcool. E mai ușor să vorbim despre lucruri concrete decât despre teorie”, a declarat Mihaela Săsărman. Carmen Șerbănescu, șefa Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Constanța spune că deși poliția a înregistrat o diminuare a violenței în școli, va continua să facă vizite elevilor, pentru a preveni acest fenomen.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614