REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa confirmă: lucrările pentru reabilitarea litoralului sunt executate ilegal

Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa confirmă: lucrările pentru reabilitarea litoralului sunt executate ilegal

Replica API 21 iulie 2014 | 00:00 259

Cine dă banii europeni înapoi?

Cine dă banii europeni înapoi?

Mai bine de o săptămână le-a luat celor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa pentru a răspunde parcă în bătaie de joc la întrebările adresate de "Replica" referitor la lucrările de reabilitare a litoralului care se derulează în prezent în dreptul plajelor din municipiul Constanţa. Atitudine mai mult decât ciudată din partea unei instituţii care a procedat până acum corect din punct de vedere al respectării legii, în relaţia cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), cea care trebuia să impună antreprenorilor de la Van Oord să respecte legea din România înainte de începerea lucrărilor. Nu ştim ce s-a schimbat peste noapte, dacă se trage de la controalele sosite de la Bucureşti pe tema acestor lucrări, cert este că, în loc să lămurească situaţia, cei de la APM Constanţa mai mult au tulburat-o.

Vă prezentăm atât întrebările adresate de "Replica", pe data de 9 iulie, în temeiul prevederilor legii 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public, cât şi răspunsurile complet aiuristice oferite, pe 18 iulie, de către APM.

"1. Există în acest moment acord de mediu pentru desfăşurarea acestor lucrări? Este adevărat că acordul de mediu emis în 2012 nu mai este valabil în actualul stadiu al proiectului?

2. Aţi luat legătura cu ABADL pentru a le cere să intre în legalitate? Este adevărat că respectiva instituţie nu a dat curs până în prezent la solicitările dumneavoastră?

3. Ştiind că proiectul de reabilitare a sudului litoralului românesc include lucrări şi în alte zone din dreptul municipiului Constanţa, precum şi în Eforie, există acorduri de mediu şi pentru aceste lucrări? Au fost emise solicitări în acest sens de către ABADL sau antreprenori către instituţia dumneavoastră?

4. Care sunt sancţiunile pe care instituţia dumneavoastră le poate aplica factorilor responsabili din acest caz, pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul protecţiei mediului?

5. Care este impactul de moment al lucrărilor care se desfăşoară acum în zona Faleză Nord şi care vor fi urmările pe viitor asupra biosistemului marin? Există vreun risc de distrugeri semnificative? Concret, în cel fel afectează flora şi fauna acvatică de aici lucrările de foraj, turnarea de piatră, nisip, alte materiale, operaţiuni care se află în plină desfăşurare?"

Şi acum, răspunsurile primite de la APM Constanţa:

"1. Pentru proiectul "Protecţia şi reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre", APM Constanţa a emis Acordul de mediu nr. 18/07.08.2012 la faza Studiu de fezabilitate. Acordul de mediu este în procedură de revizuire, doarece proiectele tehnice de execuţie prezintă unele modificări faţă de studiul de fezabilitate aprobat.

2. Prin acordul de mediu mai sus menţionat, au fost reglementate 5 sectoare, respectiv: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord.

3. Agenţia pentru Protecţia Mediului are atribuţii de reglementare şi implementare în domeniul protecţiei mediului, iar controlul respectării măsurilor de protecţia mediului, inclusiv aplicarea de sancţiuni se realizează de Garda Naţională de Mediu (GNM)- prin Comisariatele Judeţene (conform Art. 7 alin.1 şi 3 din OUG 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări de Legea 265/2006)

4. Raportul la studiul de impact este făcut public şi poate fi consultat pe pagina web a A.P.M. Constanţa, Secţiunea Reglementări- Acorduri- Rapoarte la studii de evaluare a impactului asupra mediului: http://apmct.anpm.ro/articole/acordul_de_mediu-89".

După cum lesne se poate observa, APM a ocolit absolut toate întrebările adresate, singura informaţie care poate fi, şi aceea, dedusă, fiind că, până la urmă, nu există un acord de mediu valabil pentru lucrările din largul Constanţei, ci unul din 2012, dar care se revizuieşte. În mai puţine cuvinte, lucrările hidrotehnice de reabilitare a litoralului românesc se realizează în prezent fără acord de mediu. Adică exact informaţia publicată de "Replica". După cum spuneam, pasul înapoi pe care îl face APM Constanţa, parcă speriată de amploarea scandalului care poate costa România 100 de milioane de euro, este de neînţeles, în condiţiile în care instituţia procedase corect până acum în privinţa acestui subiect, inclusiv prin presiuni asupra Apelor Române pentru intrarea în legalitate. După cum arătam, APM a trimis, pe 02.04.2014, o adresă oficială către ABADL, în care atrăgea atenţia asupra lipsei de autorizaţii pentru continuarea proiectului de reabilitare a litoralului: "În conformitate cu caietul de sarcini privind lucrările cuprinse în proiectul Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona mun. Constanţa şi Eforie Nord, jud. Constanţa, câştigătorii licitaţiei aveau obligaţia ca în momentul finalizării proiectelor tehnice privind organizările de şantier etc, să solicite autorităţii competente pentru protecţia mediului emiterea actelor de reglementare necesare. Până în acest moment la APM Constanţa nu s-au depus aceste documente. Ţinând cont de faptul că lucrările vor demara în toamna acestui an, vă rugăm să luaţi măsurile necesare, în vederea conformări". Acum, curajul APM Constanţa pare a se ofilit, iar oficialii săi parcă nu ştiu cum să facă să fie lăsaţi în pace în această problemă. Reamintim că, potrivit unui raport întocmit de o instituţie a statului şi intrat în posesia "Replica", desfăşurarea acestor lucrări fără respectarea cu stricteţe a legislaţiei poate duce la obligarea României la rambursarea banilor europeni alocaţi pentru acest proiect: "Este clar că dacă se vor executa lucrările fără obţinerea avizelor, acordurilor etc pe baza proiectelor tehnice după realizarea lucrărilor s-ar putea ca UE să solicite returnarea fondurilor nerambursabile datorită nerespectării impunerilor UE privitor la mediu".

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367