REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Agenţia pentru Resurse Minerale invită la şedinţă "publică" despre gazele de şist, pe bază de înscriere online

Agenţia pentru Resurse Minerale invită la şedinţă "publică" despre gazele de şist, pe bază de înscriere online

Replica API 20 ianuarie 2014 | 00:00 252

Chevron a schimbat tactica

Chevron a schimbat tactica

Probabil motivată de eventualele "ciomăgeli" care ar fi putut avea loc în localităţile în care plimbă caravana propagandei, compania Chevron a schimbat tactica şi îmbină utilul cu plăcutul: şedinţă la căminul cultural, cu înscriere online, pentru ţărani!

Nu, nu este o glumă. Miercuri, 22 ianuarie, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), trimisă la "înaintare" de Chevron, organizează o nouă dezbatere publică în privinţa explorării şi exploatării gazelor de şist. Nimic nou sub soare. Zeci de întruniri cu "cântec" au mai fost şi anul trecut şi vor continua şi anul acesta. Noutate constă într-o năstruşnică abordare, prin care ANRM şi-a propus să nu mai invite chiar pe toată lumea şi să instituie participarea pe bază de înscriere. Pe site-ul infogazedesist.eu, unde tronează un ditamai "proiect cofinanţat de Uniunea Europeană", există un formular de înscriere, pe care doritorii trebuie să îl completeze. La sesiunea publică de informare cu tema "Resursele neconvenţionale - gaze de şist: despre explorare şi exploatare", cei care doresc să participe au de ales, potrivit formularului, între prezenţa la dezbatere sau transmiterea unui punct de vedere în scris şi susţinerea acestuia în cadrul dezbaterii. Potrivit Paulei Anastasia Tudor, o voce critică la adresa activităţii Chevron în România, demersul este o premieră şi există o mare şansă ca cei care nu s-au înscris, să nu participe la şedinţă. Pe de altă parte, duminică a fost ultima zi de înscriere, aşa că ne putem aştepta la o zi de miercuri interesantă la căminul cultural din Cobadin: "Este o acţiune organizată de ANRM. Nu poţi să participi acolo decât dacă te înscrii. Mă rog, este un formular, care se descarcă de pe site, se bifează în funcţie de preferinţe, dacă vrei doar să participi sau să şi vorbeşti. Nu ştiu exact care este treaba cu presa. Se va discuta, probabil, despre "beneficiile" gazelor de şist, a exploatării. Oricum, duminică este ultima zi de înscriere. E o chestiune nouă, nu am mai auzit-o. Nu ştiu nici dacă vor fi proteste. În principiu, dacă vrei să-ţi expui un punct de vedere sau să poţi adresa întrebări, trebuie să te înscrii. Nu cred că vor permite accesul altora", a declarat Tudor, pentru "Replica". Pe de altă parte, un alt activist constănţean şi opozant al Chevron, Harry Tavitian, nu a perceput cu ochi buni metoda la care ANRM a apelat: "Din câte ştim noi, evenimentul are loc miercuri. Este anunţat mai de demult. Au făcut un portal şi este făcut de autorităţi, printr-un program european. Cine vrea să participe, trebuie să se înscrie acolo, pe portal. Au făcut o chestie complicată de tot, ca să complice cât mai mult, cu participarea pe bază de înscriere, pe pagina lor, chestii de acest gen", a declarat pentru "Replica", Tavitian, care i-a îndemnat duminică pe protestatari să-i "pună pe fugă" pe cei de la Chevron. Autorităţile au recurs la un demers identic şi pentru localitatea Băceşti, din judeţul Vaslui.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367