REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Agenţia Scope a revizuit în scădere la BBB minus ratingul României

Agenţia Scope a revizuit în scădere la BBB minus ratingul României

Replica API 23 octombrie 2018 | 00:00 154

Scope Ratings a revizuit în scădere cu o treaptă ratingul de credit al României, de la "BBB" la "BBB minus", şi a confirmat perspectiva negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei germane de evaluare financiară.

Deteriorarea continuă a performanţei fiscale şi traiectoria datoriei lipsită de fermitate au determinat retrogradarea, în timp ce perspectiva negativă este întărită de incertitudinile politice susţinute, informează Scope Ratings. Potenţialul ridicat de creştere a economiei ţării şi nivelul moderat al datoriei sprijină ratingul "BBB minus" atribuit de agenţie.

Diferenţa între veniturile fiscale şi cheltuieli a urcat semnificativ în urma frecventelor reduceri de taxe din ultimii ani. Situaţia s-a agravat şi din cauza sistemului de colectare a taxelor din România, care este unul din cele mai ineficiente din UE. În plus, deşi cheltuielile ca procent din PIB s-au menţinut în linii mari stabile, în 2017, componenta bugetară s-a deteriorat, cu o creştere a consumului şi a salariilor (0,8% din PIB), în detrimentul investiţiilor publice de care este atâta nevoie, se arată în comunicat.

Confirmarea perspectivei negative atribuită ratingului României "BBB minus" reflectă incertitudinile politice continue şi riscurile asociate cu pierderea credibilităţii instituţionale, investitorii fiind îngrijoraţi de împotrivirea Guvernului de a răspunde repetatelor avertismente ale Consiliului Fiscal şi ale instituţiilor europene privind evoluţii nefavorabile din sectorul finanţelor publice, apreciază agenţia.

În opinia Scope, recenta confruntare dintre Guvern şi oficialii UE privind reducerea reformelor anticorupţie a contribuit la o slăbire suplimentară a credibilităţii Executivului. Prin urmare, extinderea incertitudinilor politice şi deteriorarea credibilităţii instituţionale sporesc riscul pierderii încrederii pieţelor, într-o perioadă în care ciclul economic se modifică, expunând riscurile asociate cu finanţarea dezechilibrelor fiscale şi externe ale României, se arată în comunicat.

În acelaşi timp, ratingul "BBB minus" confirmă că România este una din economiile cu cel mai rapid ritm de creştere din UE, cu o creştere reală anuală a PIB-ului în medie de 4,8% în ultimii patru ani şi care a ajuns la nivelul de vârf de 6,9% în 2017.

Această evoluţie a dus la o convergenţă solidă a venitului, deşi puterea de cumpărare rămâne mult sub medie din UE, Totuşi, avântul economiei s-a diminuat în 2018, din cauza factorilor interni şi externi conjuncturali.

Potenţialul de creştere al României rămâne limitat, ţinând cont de lipsa de angajaţi calificaţi şi de absorbţia relativ scăzută a fondurilor europene, combinată cu o predictabilitate scăzută a proiectelor de infrastructură, apreciază agenţia.

România beneficiază de rating favorabil investiţiilor, "investment grade", din partea celor trei agenţii de evaluare financiară. Astfel, Standard & Poor's (S&P) a confirmat, recent, ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la "BBB minus/A-3", perspectiva asociată fiind stabilă. De la Moody's, România beneficiază de calificativul Baa3 pentru datoria pe termen lung, din partea Fitch Ratings ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României sunt "BBB minus".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102