REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
14.2° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Agenţii economici, VERIFICAŢI de ABADL: beach-baruri ILEGALE şi şezlonguri amplasate necorespunzător!

Agenţii economici, VERIFICAŢI de ABADL: beach-baruri ILEGALE şi şezlonguri amplasate necorespunzător!

Replica API 22 august 2018 | 00:00 349

Operatorii economici din nordul litoralului, veteranii ilegalităţii

Agenţii economici de pe litoralul românesc sunt vizaţi de controalele inspectorilor Administraţiei Bazinale Dobrogea Litoral. De la începutul sezonului estival şi până în prezent turiştii sosiţi pe litoralul românesc au făcut mai multe sesizări în mediul online cu privire la activitatea agenţilor economici de pe plajele litoralului românesc. În acest sens aceştia au nemulţumiri şi reclamă faptul că o parte dintre operatorii economici de pe litoral abuzează de spaţiul destinat şezlongurilor, acoperind şi teritoriul destinat prosoapelor. Lipsa porţiunilor de nisip pentru prosoape aduce nemulţumiri în rândul turiştilor care nu doresc să achite un anumit preţ pentru şezlong sau care preferă din orice alt motiv să ocupe un loc pe plajă pe prosop, direct pe nisip.

Inspectorii ABADL au demarat de la începutul sezonului estival 2018 mai multe acţiuni de verificare privind activitatea agenţilor economici de pe litoralul românesc. Având o suprafaţă mare, litoralul românesc este predispus la anumite abuzuri în rândul agenţilor economici, privind printre altele şi legea care vizează amplasarea şezlongurilor pe plajă.

“Litoralul românesc al Mării Negre se desfăşoară pe o lungime de 244 km, între braţul Chilia şi localitatea Vama Veche, având o lăţime variabilă între linia apei şi cea a reliefului afectat de procese geodinamice costiere. Sectorul sudic de la Cap Midia la Vama Veche, sector aflat in administrarea A.N. Apele Romane – Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral, se întinde pe cca. 80 km, după cum urmează: plaja turistică Năvodari, plaja staţiunii Mamaia şi plaja municipiului Constanţa, zona Eforie, zona Tuzla, zona Costineşti, zona Mangalia Nord, zona oraşului Mangalia, zona 2 Mai şi zona Vama Veche.

Obiectivele activităţii de îndrumare şi control au constat în asigurarea exploatării turistice a sectoarelor de plajă la un standard ridicat, prin punerea în valoare a potențialului turistic și de agrement al litoralului românesc; respectarea clauzelor contractului de închiriere, precum și a legislației în domeniul gospodăririi integrate a zonei costiere de către operatorii de plajă; asigurarea salubrizării și ecologizarea sectoarelor de plajă; identificarea neconformităților privind respectarea de către operatorii de plajă reglementărilor în domeniul exploatării turistice a plajelor; modul de respectarea a cerințelor privind amplasarea dotărilor de plajă, cu precădere respectarea suprafețelor construite conform reglementărilor urbanistice (Plan Urbanistic Zonal - Amenajare plajă) specifice fiecărei unități teritorial-administrative; identificarea eventualelor descărcări necontrolate/accidentale de ape uzate, a unor corpuri străine care ar putea diminua potențialul zonei de îmbăiere; modul de intervenție a operatorilor de plajă în cazul fenomenului de înflorire algala, depunere de material cochilifer la linia țărmului.”, au declarat pentru “Replica” de Constanţa, purtătorul de cuvând al ABADL, Marieta Iorga.

Operatorii economici din nordul litoralului, veteranii ilegalităţii

Aşadar, de la începutul sezonului estival şi până în prezent au fost efectuate un număr de 858 controale și au fost dispuse 1.646 măsuri, iar în urma acțiunilor de control, toți operatorii de plajă au fost verificați.

În perioada menţionată au fost aplicate 55 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 147.500 lei.

În urma controalelor efectuate au fost identificate o serie de neconformităţi privind extinderea de beach-baruri, neasigurarea suprafeţei de plajă conform legii pentru turiştii cu prosoape, nerespectarea distanţei de 5 metri între linia apei şi primul şezlong, amplasarea ilegală de beach-baruri neprevăzute în P.U.Z. şi nici în contractul de închiriere, amplasarea ilegală a saltelelor elastice, instalaţii corzi şi elastice, precum şi privind numărul insuficient de recipiente pentru colectarea deşeurilor.

Pe lângă activitatea turistică, o atenţie deosebită s-a acordat monitorizării modului de organizare şi desfăşurare a evenimentelor care au avut loc pe diferite sectoare de plajă.

Prin Procesele Verbale de Constatare încheiate au fost dispuse măsuri, cu termene scurte, în vederea remedierii deficienţelor constatate. Pentru nerespectarea termenelor şi măsurilor impuse, operatorii de plajă au fost sancţionaţi contravenţional conform prevederilor O.U.G. nr. 202/2002 actualizată.

Sancţiunile au fost aplicate operatorilor de plajă de pe tot litoralul cuprins între Năvodari şi Vama Veche, iar cele mai multe sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pe zona Mamaia – Constanţa, şi anume 17 sancţiuni.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bataie de joc! Si-au intins toata plaja cu umbrele si sezlonguri in care nici 20% nu sunt ocupate iar amaratul de roman se-nghesuie ca oaia pe un petic de plaja, mereu ingustat, cu prosop sau cearsaf! Uni se lafaie in fotolii, dormeze, baldachine iar altii n-au unde! Trebe sa le plateasca la toti golanii locul de pe plaja lor. La ei acasa ii jupoaie golanii cu acordul tacit si interesat ABADL
2
0
Saltelele ultra mizerabile cine le controleaza, verifica, purtatoare de jeg, boli si alte alea.....
4
0
Da ma daca nu iti convine ce iti ofera nu mai inchiria nu te obliga nimeni si daca va oferea curent si apa voi tot nesimtit erati si ocupati toata plaja pana in apa cu sezlonguri . Oricum cam tarziu acest control dar e bine si asa . Daca nu va merge nu mai imchiriati de la ei in fiecare an asa ca laso mai isor
2
0
niste jigodii mai mari ca astia de la Apele Romane mai rar...dupa ce ca inchiriaza doar nisipul gol si li se rupe scula de unde iei curent si apa mai vin si la controale...asa foame de oameni mai rar...
1
2
AHAHAha ce gluma buna! Daca faceau controlul in Octombrie era totul OK!
7
0
Sezonul este pe sfarsite . Pana acum turisti si localnici au fost nevoiti sa suporte marlania celor care isi intins barurile si sezlongurile pana la luciu apei .
7
0
Asteptam ABADL in control si malul lacului Tabacarie se constate cat sunt de prosti. Mai e putin si se surpa de tot malul. Handicapatii.
9
0
Si cita spaga si a luat Uzum de la ai sai ?
13
1
IN EFORIE SUD DUPA CE CA ESTE PLAJA FOARTE INGUSTA, AU PUS SEZLONGURI PANA IN APA, NU AI UNDE SA PUI UN PROSOP. CHIAR ASA CAND A INCEPUT SEZONUL DE CE NU AU LUAT MASURI? CHIAR SUNTEM LUATI DE FRAIERI, ADICA TOTI SUNT MANA IN MANA. IAR LOCALNICII CARE PLATESC IMPOZITE SI TAXE SI AU DAT BANI PENTRU CURATENIA ORASULUI NE PUNE SA PLATIM SEZLONGUL ACELASI PRES CA SI TURISTII!!!!! NU LE E RUSINE!
15
0
Cei mai jegosi si corupti !!! Nu fac nici un fel de verificare tot sezonul, toti infractorii cu plaje inchiriate nu respecta nici un articol din lege, la final platesc o amenda derizorie si multa spaga inspectorilor care trebuiau sa-i verifice si toata lumea multumita, mai putin turistii. Taxa legala beach bar de 5000 EUR sezon se rezolva cu amenda 1000 lei si 1000 EUR spaga.
20
1
de ce nu i-ati verificat in decembrie ? acum la final v-ati gindit sa-i verificati sa aiba bani de spaga
13
1
dupa ce i-au lasat toata vara sa-si faca de cap,fac acum controale!niste idioti!
17
0
ABADL, este cea mai corupta institutie din Constanta!
16
1
La Eforie ABALD nu a facut nicio verificare RUSINE veniti la sfarsit de ce? Reletii cu cei da la ABADL au toti agenti ec.
10
0
la Eforie nord nu vine nimeni sa vada ca sezlongurile mai au putin si ajung la geamandura? bataie de joc
14
0
de ce nu dati numele acestor derbedei care incalca legea? va e rusine sau ati pus botul?
16
0
Beach-barurile de pe plaja Costinesti ale lui Horia Comisarul sef OPC administrate de maica-sa la varsta de 78 ani ,fosta si actuala nevesta si nepotul Costy va fi oare verificata ? Pe langa faptul ca a umplut plaja cu beach-baruri a mai ampalsat si containere destinate comertului cu articole de plaja si porumb.Tigania de pe faleza de unde s-a luptat s-o excluda a mutat-o pe plaja sa nu mai ramana loc pentru a sta la soare pe cearceaf s-au prosop asa cum isi doresc majoritatea turistilor.Vom vedea daca corb la corb isi vor scoate ochii!
17
0
Dar nu se face mentiunea conf contractelor cu operatorii de plaja ce trebuiau sa respecte acei ooeratorii, lipsa podetelor si wc uri....nu spuneti
14
0
ABADL se sesizeaza pe 21 August , la sfarsit de sezon estival ? SICTIR machidoni !
28
2
Dar cu apele reziduale de la bici baruri care se duc in butoaie ingropate si sparte..si implicit in mare...shh sa manance si gura lor o paine..Halal
16
2
ma de ce pusca mea Inspectorii ABADL nu s-au sesizat pana in august? cand trebuiau sa inchida pravaliile alea la inceputul verii , nu la sfarsit.
30
0
La Navodari si in Mamaia nu mai ai loc sa stai cu copilul. Esti OBLIGAT SA IEI SEZLONG ca le-au pus pana in apa.. Nu ne-au dat voie sa stam pe nisip in fata sezlongurile, care erau pana in apa.. abia gasisem un coltisor de nisip, dar nu a putut copilul sa stea ca a venit un domn si ne-a cam "obligat sa dam 30 lei ptr 2 ore. De la ora 17 la ora 19 .. unde e dreptatea? Tara de tot rasul.!!
29
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218