REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Agitatorul Bărbulescu pune iar piedică la Oil Terminal: ASF investighează o posibilă manipulare a pieţei bursiere

Agitatorul Bărbulescu pune iar piedică la Oil Terminal: ASF investighează o posibilă manipulare a pieţei bursiere

Replica API 7 aprilie 2016 | 00:00 929

Reprezentantul Broadhurst şi-a făcut şi de data aceasta „datoria”

Reprezentantul Broadhurst şi-a făcut şi de data aceasta „datoria”

Dan Cristian şi Nineta Bărbulescu

Dan Cristian Bărbulescu, veşnicul agitator de la conducerea Oil Terminal, a lovit din nou, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) investighează în acest moment o posibilă manipulare a pieţei bursiere de către compania de stat constănţeană. Acest lucru ar fi fost posibil prin transmiterea de informaţii false, Bărbulescu dând ca exemplu în acest sens datele contradictorii transmise de Oil Terminal pe piaţă: în februarie 2016 anunţa un profit net pentru anul 2015 de doar 1 milion de lei, pentru ca, după doar o lună, să anunţe un profit net semnificativ mai mare, de 6,5 milioane lei. Conducerea Oil Terminal a ripostat, explicând că diferenţa vine de la un provizion de mediu pentru un proiect de decontaminare, care nu s-a mai putut demara în termenii stabiliţi, motiv pentru care a fost adăugat la categoria profit.

În aceste condiţii, am putea considera că manipularea a venit din partea veşnicului „Gică Contra” Bărbulescu, cel care duce un război de gherilă cu statul român acţionar majoritar la Oil Terminal de mai bine de un deceniu. Uneori întemeiate, de alte ori nu, contrele lui Bărbulescu sunt menite să reprezinte interesele angajatorului său, pentru că afaceristul nu este administrator independent, aşa cum îl prezintă presa, ci reprezentantul Broadhurst Investments Ltd, off-shore cu sediul în paradisul fiscal cipriot care este şi acţionar minoritar la Oil Terminal.

De-a lungul timpului, oficialii ministerului prin care statul român controlează Oil Terminal l-au acuzat pe Bărbulescu de faptul că destabilizează compania constănţeană, acţionând cu rea credinţă împotriva intereselor statului şi a activităţii strategice a societăţii. De asemenea, este de notorietate faptul că reprezentantul Broadhurst a făcut plângeri şi reclamaţii împotriva a absolut tuturor administratorilor care s-au perindat la Oil Terminal în ultimii ani, precum şi a directorilor, atacând în instanţă majoritatea hotărârilor luate de AGA, astfel încât societatea este nevoită să funcţioneze cu sincope şi fără măsuri administrative coerente, după cum susţineau oficialii companiei într-o informare din iunie 2013, realizată la cererea Corpului de Control de analiză a acţiunilor lui Dan Bărbulescu.

Reprezentantul Broadhurst mai este acuzat că aruncă intenţionat pe piaţă informaţii denaturate, tendenţioase şi calomniatoare, precum şi date confidenţiale despre Oil Terminal, la care are acces ca administrator, având ca scop distrugerea imaginii companiei şi subminarea poziţiei sale pe piaţă, se mai arată în informarea CA-ului din 2013. Conducerea Oil Terminal amintea că Bărbulescu a acţionat în mod identic şi în cazul Cocor Bucureşti, fiind amendat atunci de ASF cu 10.000 lei.

Cine sunt Dan Cristian Bărbulescu şi Broadhurst Investments Ltd

În vârstă de 48 de ani, ploieşteanul Dan Cristian Bărbulescu este un nume cu notorietate în businessul românesc. Fost administrator la companii precum Oltchim, Anticorosiv sau Ductil, din partea Broadhurst, Bărbulescu are acţiuni la Nuclearelectrica, Oil Terminal, Romgaz, CET Brăila, Bursa de Valori Bucureşti, Societatea de Asigurare- Reasigurare Astra, deţine 100% din Staar Rating SRL, dar şi o parte din Zeta Petroleum, o compania petrolieră australiană, care derulează afaceri şi în România, ca parteneri ai Rompetrol şi Chevron.

Este soţul Ninetei Bărbulescu, o apropiată a foştilor lideri PSD Adrian Năstase şi Mircea Geoană, numită ambasador al României în Australia din noiembrie 2013. Revenind la Broadhurst, ale cărei interese le reprezintă Bărbulescu în CA-ul Oil Terminal, trebuie spus că off-shore-ul americano-cipriot din Nicosia este cel mai vechi şi mai mare acţionar străin din România.

Broadhurst este deţinut de un alt off-shore, New Century Holdings (NCS) şi este condus de cunoscutul Andrei Siminel. Broadhurst are acţiuni la 55 de companii, cu afaceri specializat în tranzacţii imobiliare, construcţii, informaţii şi comunicaţii, industria prelucrătoare, comerţ, intermedieri financiare şi asigurări. Practic, nu există domeniu în economia românească în care să nu dăm de Broadhurst, care a avut sau are acţiuni la companii precum Romarta, Winmarkt, Valmetex, Prodplast, Electroaparataj, Elpreco și Vel Pitar, sau Unirea Shopping Center, Cocor București, Antibiotice SA, Asirom, Oțelinox din Târgoviște, Turbomecanica, rafinăria Astra Română Ploiești și multe altele.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614