REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Aglomerație de nedescris la Delfinariu și microrezervație. Bâlbă va aduce și pinguini!

Aglomerație de nedescris la Delfinariu și microrezervație. Bâlbă va aduce și pinguini!

Replica API 3 august 2015 | 00:00 343

În sfârșit, ceva ce merge bine

În sfârșit, ceva ce merge bine

„Este full!”, așa ne-a spus directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dr. Adrian Bâlbă, când l-am întrebat cum se prezintă situația în „ograda” sa. Și așa a fost. Sute de turiști s-au călcat în picioare, sâmbătă, la Delfinariu, Planetarium și microrezervație. „Nu mai sunt bilete! Vrei să luăm pentru 19:00?”, striga un bărbat către familia sa, în jurul orei 14:00. Microrezervația din Constanța. Ultima dintre ele este, de departe, atracția cea mai mare pentru cei mici. Și nu numai. Turiștii se înghesuie să facă poze cu animalele. Prima cameră pentru vizitare o reprezintă cea cu păsări. De la vrăbiuțe la papagali, mai multe specii de păsări îi distrează teribil pe cei mici. Una dintre acestea este a papagalului nobil-curios, alături de perușul ondulat, viu colorat, atrăgător și capabil să reproducă mai multe expresii.

Mai departe, întâmpinăm mai multe specii de capre, printre care pitica olandeză, adusă în Europa de marinarii țării menționate. La maturitate, talia lor nu depășește 45 de cm. Reprezintă o altă atracție pentru cei mici, alături de lama alpaca. Interesant la această specie este că, în condiții de stress, scuipă! Familia de lame s-a mărit recent, în luna iunie, fiind primul care s-a născut în captivitate. În primele trei luni, acesta nu trebuie atins, cât timp se hrăneşte cu lapte matern. Celelalte cinci lame au aduse în urmă cu trei ani, tocmai din America de Sud. O altă curiozitate o reprezintă găina Yokohama, o rasă ornamentală japoneză, celebră prin coada foarte lungă. Această specie poate trăi aproximativ 15 ani.

Nu ne civilizăm nici cu forța. Turiștii, lipsiți de educație

Anul acesta, directorul Adrian Bâlbă este mulțumit. Susține că numărul turiștilor este mai mare decât anul trecut. Totodată, vizitatorii pot observa în această perioadă mai mulți angajați care lucrează de zor la garduri, sârme ș.a.m.d. Potrivit lui Bâlbă, se intenționează mărirea spațiilor în care animalele sunt ținute în captivitate, pentru ca microrezervația să fie acceptată în cadrul unei asociații europene a grădinilor zoologice.

„Sunt foarte mulțumit! Acum două săptămâni, eram în aceași perioadă calendaristică cu 10-15% peste anul trecut. (…) Din cauza prevederilor internaționale vis-a-vis de bunăstarea animalelor, suntem dornici să extindem suprafețele. Am extins suprafața pentru mistreți, pentru reni și acum pentru caprele berbere. Sunt prevederile European Zoo Association (EAZA), din care noi nu facem parte pentru că nu întrunim condițiile lor de bunăstare a animalelor. Au nevoie de sute sau mii de mp, iar noi facem acum ca să intrăm în EAZA. Intrarea în EAZA ne va aduce beneficii pentru achiziția unor animale pe care normal nu le-am fi putut avea.

Ca de exemplu: pinguini, foci, deci alte animale rare. Ei ni le dau gratis. Târgu-Mureș a intrat în EAZA, bine, ei sunt într-o pădure, au și spațiu mare și au primit o mulțime de animale, precum girafe, elefanți, gratis de la EAZA! Asta intenționăm și aici”, a spus Bâlbă, pentru “Replica”. Ca peste tot, sunt probleme. Directorul susține că este dezamăgit de faptul că oamenii nu înțeleg niște lucruri simple: grădina zoologică nu este loc pentru distracție, ci pentru informare.

Acesta susține că turiștii obișnuiesc să lase mizerie și încalcă regulamentele, prin hrănirea animalelor cu mâncare pe care acestea nu le mănâncă. „ Mai sunt mici probleme. Mai merg pe acolo și eu găsesc tot felul de neregularități. Ca de exemplu, mizerie. Turiștii nu sunt prea educați. (…) Avem pe unul care vinde porumb.

Bine, ne plătește chirie pe spațiul respectiv, e o sursă de bani, dar oamenii aruncă cocenii de porumb pe jos, când sunt gunoaie din zece în zece metri sau îi aruncă la animale! Marea majoritate nu mănâncă acești coceni și arată ca naiba acolo… La zoo nu e loc de joacă, e de informat, de vizitat”, a concluzionat Bâlbă, pentru Replica. Între timp, amintim că Consiliul Județean Constanța a aprobat propunerea reducerii cu 50% a tarifelor de acces la Delfinariu și microrezervație, prin agențiile de turism.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614