REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Agricultura bio crește în ritm susținut în Europa

Agricultura bio crește în ritm susținut în Europa

Replica API 2 august 2017 | 00:00 325

Segmentul bio al agriculturii europene trece printr-o perioadă favorabilă, beneficiind de cererea crescută a consumatorilor pentru alimente sănătoase, informează AFP, citată de Agerpres

Între țările din sud care dispun de mari suprafețe cultivate bio și țările din nord care sunt cei mai mari consumatori de alimente bio, precum și ca urmare a presiunilor marilor lanțuri de distribuție, agricultura europeană bio își caută un loc în sistemul agroalimentar mondial care va trebui să răspundă la provocarea de a hrăni peste nouă miliarde de locuitori ai planetei în 2050.

Potrivit celor mai recente date statistice, consumul de produse bio în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene a fost de 28,3 miliarde euro în 2015, 70% din acest total fiind consumat în doar patru țări (Germania, Franța, Italia și Marea Britanie). Procentual însă, danezii, austriecii și suedezii sunt primii consumatori de produse bio, ponderea acestor produse în achizițiile lor alimentare fiind în 2015 de 8,4%, 8% și respectiv 7,7%.

Ca cifră de afaceri însă, prima piață bio din Europa este Germania, unde în 15 ani consumul de produse bio a crescut de patru ori până la 8,62 miliarde de euro în 2015, adică 5% din toate produsele alimentare consumate în această țară. În Germania, unde marea majoritate a produselor bio se vând în marile lanțuri de distribuție, consum de produse bio crește mai rapid decât producția. În consecință, chiar dacă suprafața cultivată bio crește rapid, Germania importă din ce în ce mai multe produse bio, astfel că 80% și 90% din tomatele și ardeii bio provin din Spania și Italia.

Piața bio cea mai dinamică din Europa este cea din Suedia, unde acest segment a crescut cu 38% în 2014 și cu 39% în 2015, până la 2,3 miliarde de euro. În această țară, diferitele studii efectuate de Institutul suedez de studii de mediu au contribuit la creșterea apetitului pentru alimentația sănătoasă. În 2013, instituții precum școli sau spitale utilizau în medie 23% produse bio în alimentație.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614