REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ai aceste simptome? Ar putea fi vorba despre ficat mărit

Ai aceste simptome? Ar putea fi vorba despre ficat mărit

Replica API 5 noiembrie 2021 | 23:10 1528

Ficatul mărit, cunoscut și sub denumirea de hepatomegalie ori hipertrofie hepatică, face referire la creșterea dimensiunilor acestui organ. Ficatul mărit nu este o boală ci, mai degrabă, un simptom al unei afecțiuni hepatice, al insuficienței cardiace ori chiar al cancerului, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Ficatul este un organ vital, care se ocupă, printre altele, cu: digerarea grăsimilor, depozitarea zaharurilor, combaterea infecțiilor, producția de proteine și hormoni, prevenirea coagulării sângelui ori eliminarea substanțelor toxice și medicamentoase din organism. Este foarte important, așadar, că ficatul să funcționeze normal, ceea ce înseamnă că trebuie depistată cauza care a declanșat inflamația la nivelul acestui organ, astfel încât ficatul mărit să fie tratat cum se cuvine.

Cauze ficat mărit

Există mai multe afecțiuni care pot determina umflarea ficatului, adică apariția ficatului gras. Printre acestea se numără:

Bolile hepatice: hepatită, ciroză, boală de ficat gras non-alcoolic, boală de ficat gras alcoolic, boală Wilson, boală Gaucher, chisturile la ficat, obstrucționarea bilei.

Afecțiunile cardiace: sindromul Budd-Chiari, insuficientă cardiacă ori pericardita.

Cancerul (fie el primar, adică cel care debutează la nivelul acestui organ, fie secundar, care apare în urmă metastazierii unui cancer din altă parte a corpului).

Simptome ficat mărit

De multe ori, ficatul mărit nu cauzează simptome, iar pacientul depistează această problema întâmplător, în timpul unui consult de rutină.

Există, însă, și situații în care ficatul mărit provoacă simptome, iar acestea sunt:

Icter (n.r. îngălbenirea pielii și a ochilor)

Dureri abdominale

Greață și vărsături

Oboseală extremă

Umflarea picioarelor

Învinețire rapidă

Mărirea volumului cavitații abdominale

Scădere inexplicabilă în greutate.

Dacă ai de-a face cu aceste simptome, e posibil să suferi de ficat mărit. Apelează la medic, pentru un consult de specialitate, astfel încât să afli care este cauza problemei tale.

Factori de risc ficat mărit

Dacă există deja o afecțiune hepatică, șansele să apară și ficatul mărit sunt destul de mari, fie că vorbim despre hepatită, steatoză hepatică ori ciroză.

Există, însă, și alți factori, în afară de boală hepatică, ce te predispun la ficat mărit:

Consumul excesiv de alcool – băuturile alcoolice contribuie la inflamarea ficatului, iar astfel apare ficatul mărit. Persoanele alcoolice suferă adesea de această afecțiune.

Administrarea unor doze mari de medicamente/ suplimente alimentare – nerespectarea indicațiilor oferite de medic/ farmacist cu privire la dozele și administrarea medicamentelor ori suplimentelor alimentare poate crește riscul de ficat mărit și de leziuni hepatice permanente. Paracetamolul, cu toate că este un medicament la îndemână oricui, este cel care provoacă cele mai multe probleme la nivelul ficatului.

Bolile infecțioase – infecțiile virale, bacteriene sau parazitare pot crește riscul de probleme hepatice, deci și de ficat mărit. Dintre toate, infecția cu virusul hepatitei A, B sau C, precum și mononucleoză infecțioasă, sunt cele care cresc cel mai mult riscul de ficat mărit.

Obezitatea – kilogramele în plus vin și ele cu risc crescut de ficat mărit, mai ales dacă sunt asociate cu steatoză hepatică, fie ea alcoolică sau non-alcoolică.

Diagnosticare ficat gras

Ficatul gras poate fi identificat la examinarea fizică a pacientului, prin palparea cavitații abdominale. De asemenea, și ecografia abdominală este foarte utilă în acest sens.

În vederea stabilirii cauzei hepatomegaliei, medicul va folosi o serie de analize și teste precum: analizele de sânge, verificarea enzimelor hepatice, radiografia abdominală, CT (tomografia computerizată) și RMN (rezonanță magnetică) sau chiar biopsia (n.r. puncția hepatică).

Tratament ficat gras

În funcție de cauza care a determinat mărirea ficatului, medicul va stabili cel mai potrivit tratament. În caz de hepatită, de pildă, se va recomandă un tratament antiviral. Pe de altă parte, dacă este vorba despre cancer, tratamentul oncologic va fi recomandat pacientului.

Pacienții care suferă de alcoolism trebuie să trateze problema cu alcoolul pentru a combate ficatul gras.

Recuperarea pacientului depinde de cauza măririi ficatului. Dacă hepatomegalia se află în stadiu incipient, mai mult că sigur pacientul își va reveni rapid. Pe de altă parte, ficatul mărit în stadiu avansat și pentru o perioada mai lungă de timp poate cauza complicații pe viață.

Stil de viață pentru pacientul cu ficat mărit

Modificările făcute la capitolul stil de viață pot ajută pacientul să combată, dar și să prevină ficatul mărit. Iată câteva dintre acestea:

Adoptarea unei diete sănătoase

Menținerea greutății în limitele sănătoase

Restricționarea consumului de alcool

Administrarea tratamentului recomandat de medic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367