REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ai alunițe roșii pe corp? Pot anunța boli de ficat sau genetice

Ai alunițe roșii pe corp? Pot anunța boli de ficat sau genetice

Replica API 9 august 2022 | 00:00 1238

Ai alunițe roșii? Atenție pentru că pot anunța boli de ficat sau afecțiuni genetice – neurolonale sau polipi intestinali- așa că este indicat să ne adresăm medicului dermatolog pentru a le verifică. Dacă e cazul, specialistul ne poate indică și alte teste.

Majoritatea alunitelor sunt inofensive și, de cele mai multe ori, cauzate de proliferări de celule benigne, necanceroase care determina mici imperfecțiuni la nivelul pielii. Adesea ele nu sunt înlăturate din motive medicale, ci din cauza că incomodează sau pur și simplu pentru că sunt considerate mai puțîn plăcute din punct de vedere estetic.

Dr. Laurențiu Vladau, specialist dermatolog, explică însă că există cazuri în care alunițele pot fi periculoase, fiind aflate în legătură cu afecțiuni grave, asocierea cea mai cunoscută fiind cu melanomul, dar și cu boli genetice sau afecțiuni ale ficatului.

Popularizatul termen de „aluniță” este actualmente folosit pentru a defini leziunile reliefate de la nivelul pielii, care pot avea diferse forme și culori. Adevărul este însă că, mulți dintre noi, folosim temenul de aluniță și pentru leziunile plane și închise la culoare, care în destul de rare cazuri prezintă un pericol pentru sănătate. Așadar, de unde atâta panică în ceea ce privește alunițele? Se asociază și cu alte probleme?

Cancerul de piele

Probabil că cea mai întâlnită temere cu privire la alunițe este în ceea ce privește apariția cancerului de piele, fiind posibile situații în care alunițele să se transforme în această afecțiune.

„Spre exemplu, la persoanele tinere alunițele care pot fi problematice sunt de cele mai multe ori cele pigmentate, maronii sau negre, care sunt medical denumite nevi melanocitari. Acestea pot progresa în melanom, cancer de piele serios, cu potențial de metastazare rapidă în cazuri avansate.

La persoanele mai în vârstă, diversele alunițe, chiar și cele de culoare pielii sau roșii, uscate, în special pe zonele expuse la soare pot reprezenta leziuni precanceroase numite keratoze solare și chiar carcinoame spinocelulare sau bazocelulare care ar trebui tratate prompt”, explică domnul doctor Laurențiu Vladau.

Boli ale organelor genitale

Alunițele din zona genitală sunt, în majoritatea cazurilor, determinate de papiloma virusul uman sau HPV.

„În special la femeie, atunci când progresează spre organele genitale interne, alunițele pot reprezenta un teren bun pentru zone precanceroase sau chiar cancer de col uterin în situații extreme, atunci când leziunile sunt determinate de tulpini oncogene (canceroase) de HPV.

De multe ori, ele pot prevesti diverse boli venerice, din acest motiv, investigații suplimentare pot fi recomandate în această privința”, atenționează domnul doctor Laurențiu Vladau.

În cazuri extrem de rare, atunci când apar leziuni multiple de culoare pielii sau roșiatice la nivelul fetei, în special la vârste fragede sau încă din adolescență, putem suspectă diverse boli genetice.

„Acestea se pot asocia cu probleme neurologice, polipi intestinali, malformații renale sau chiar cu o probabilitate crescută în comparative cu populația generală de a dezvoltă cancere interne mai târziu în viață”, explică specialistul dermatolog.

Alunițele roșii pot anunța boli de ficat

Alunițele roșii sau hemangioamele prezente din copilărie, în număr crescut, de obicei mai mult de 6, pot prevesti leziuni similare la nivelul ficatului, lucru de cele mai multe ori demonstrate cu o ecografie abdominală.

Așadar, alunițele noi sau cele care prezintă modificări ar trebui să fie evaluate cu promptitudine de către un dermatolog. „Chiar dacă ele pot crește în dimensiune, în special înainte de vârstă de 20 de ani, este puțin probabil că acestea să se mărească la persoanele mai în vârstă. De asemenea, o aluniță care a crescut în dimensiune nu este neapărat cancerigenă, fiind cunoscut faptul că în timpul sarcinii spre exemplu ele pot crește în dimensiune și își pot întunecă culoarea. O simplă biopsie efectuată de către un medic poate determina dacă o aluniță este asociată cu o anumită afecțiune”, explică domnul doctor Laurențiu Vladau.

Alunițele nu prezintă, în esență, un risc pentru sănătate dar, rareori pot prevesti alte afecțiuni sau transformări maligne. Monitorizarea periodică și evaluarea medicală a acestora este importantă pentru a determina dacă unele dintre ele trebuie să fie eliminate, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108