REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ai apartamentul izolat fără autorizaţie? Ai acţionat în afara legii şi s-ar putea să te usture buzunarele!

Ai apartamentul izolat fără autorizaţie? Ai acţionat în afara legii şi s-ar putea să te usture buzunarele!

Replica API 11 noiembrie 2015 | 00:00 6894

Polistirenul arde mai ceva ca buretele din clubul Colectiv!

Polistirenul arde mai ceva ca buretele din clubul Colectiv!

A fost nevoie de o nenorocire, din păcate, pentru ca lucrurile să înceapă să se mişte şi pentru ca oamenii să-şi pună întrebări. Astfel s-a ajuns şi la partea cu placarea faţadei blocurilor cu polistiren. Dacă aruncăm un ochi pe la malul mării, observăm că sunt multe astfel de situaţii. Însă, ce este foarte grav, pe lângă faptul că totul este absolut ilegal, asta dacă nu aveţi autorizaţie, riscul de incendiu este unul foarte ridicat! Totodată, specialiştii spun că acesta ajută la crearea efectului de saună şi favorizează apariţia mucegaiului.

ISU Dobrogea a demarat controale la foc automat în ceea ce priveşte localurile din Constanţa, probabil că şi Primăria a început să facă una-alta, însă oamenii au început să-şi ridice foarte multe semne de întrebare. Printre acestea, o problemă foarte importantă este constituită de fenomenul de „polisterizare” - după cum îl numeşte preşedintele arhitecţilor, filiala Dobrogea. O isterie ce a acaparat urbea de la malul mării în urmă cu ceva timp, atunci când lumea a dat buluc să-şi izoleze apartamentele. Cu polistiren. Însă, ceea ce iese acum la iveală s-ar putea să nu fie un lucru tocmai bun şi asta pentru că la mijloc este vorba de legi, de autorizaţii şi de risc ridicat de incendii. În plus, totul se poate lăsa cu amenzi usturătoare. „Conform legii 50, privind autorizarea în construcţii, la clădirile mai înalte de 3 niveluri, adică P+2, trebuie să existe autorizaţie de construire, aici fiind inclusă şi izolarea termică. În al doilea rând, aceasta nu se face individual.

Fiecare cum vrea, cu o altă culoare, cum vrea şi aşa mai departe. În al treilea rând, în zonele protejate, cum e şi zona Peninsulară, sau la case cu o anumită calitate de patrimoniu şi finisaje se face tot cu autorizare, indiferent de regimul de înălţime”, a declarat, pentru „Replica”, Alexandru Bălan, şeful Ordinului Arhitecţilor din România - filiala Dobrogea. Mai pe scurt, orice clădire care este mai înaltă de 12 metri sau care se află într-o zonă protejată (aici nu mai contează înălţimea) are nevoie de autorizaţie pentru această placare a faţadei cu polistiren. În cazul caselor şi vilelor (care nu depăşesc o înălţime de 12 metri) care se află în zone fără calitate de patrimoniu, proprietarii pot răsufla uşuraţi: nu au nevoie de autorizaţie.

Bălan: „Polistirenul creşte umiditatea din case şi este foarte inflamabil!”

Potrivit lui Alexandru Bălan, arhitectura Constanţei a fost deja distrusă în mare parte, fiind vorba despre schimbări de faţadă ale blocurilor. În plus, se pare că polistirenul, care este la mare căutare întrucât este ieftin, este şi foarte periculos. „Această , adică isterizarea în masă a oamenilor de a pune polistiren, a venit în urmă cu ceva timp. Însă, trebuie ştiut că acest polistiren este dăunător din toate punctele de vedere. 1.

Anvelopa respectivă face să fie impermeabilă casa, să producă efectul de saună, să crească umiditatea. În al doilea rând este un material care nu are nici un criteriu de stabilitate a structurii materialului în timp şi este foarte inflamabil. Există şi cel ignifug dar nu ştiu cât a fost de folosit. Însă, există alte procedee. Noi am anunţat despre acest lucru. Specificăm şi faptul că sunt şi cei fără licenţă de a pune această izolaţie termică. Fiecare dacă are o coardă şi ştie să dea cu bidineaua zice că e mare specialist. Dar există alte metode, cum am mai spus.

Este izolaţia aerată, care se face cu vată minerală. Numai că s-a distrus toată arhitectura Constanţei, dacă ne uităm în jur vom observa că aşa este. Dacă există cărămidă pe faţadă, păi trebuie să existe cărămidă, nu culoare. Dacă e terasit, trebuie să fie terasit, nu culoare şi zugrăveală. Dacă e piatră naturală, trebuie să fie piatră naturală. Toate înseamnă shimbări de faţadă, o urâţire am putea spune.”, a mai spus şeful Ordinului Arhitecţilor din România - filiala Dobrogea.

Ce se întâmplă în continuare? „Dacă se demarează controale se va lăsa cu amenzi”

„Inspectoratul de Stat în Construcţii are sarcina cea mai mare să-i amendeze pe toţi care nu au autorizaţii. În al doilea rând, Corpul de Control al Primăriei are aceeaşi sarcină, fiind vorba despre cei se sunt în afara legii. În aproximativ 10 – 15 ani, toate faţadele vor cădea!”, a mai spus Alexandru Bălan. În aceste condiţii, stăm şi ne întrebăm cum omul de rând a reuşit să-şi izoleze, chiar şi individual, faţadele blocurilor, oare nimeni nu a văzut?

„Ne-am izolat individual. fără asociaţie, dar nu am ştiut că ne trebuie autorizaţie”, a spus o constănţeancă. O altă locuitoare a oraşului nostru a spus că are izolaţie făcută prin asociaţia de locatari, dar nu ştie dacă există autorizaţie. „Orice intervenţie la faţadă înseamnă autorizaţie, care modifică faţada. Şi, de regulă, se modifică faţada. Primăria este direct răspunzătoare pentru asta. Noi suntem cumva supracontrolul. Primăria are serviciu specializat, Poliţie Locală, Disciplină în Construcţii, şi aceste verificări fac parte din controlul tematic de zi cu zi.

Autorizaţiile de costruitre, oricare ar fi ele, le emite UAT-ul, adică Primăria. Noi, ca inspectorat, suntem emitent, printre altele, de acorduri de intervenţie pe construcţii existente, cum ar fi: dacă sunt locatar la un bloc şi vreau să-mi fac termosistemul, merg şi-mi iau autorizaţie. Până acolo, merg la Inspectorat şi iau acord de intervenţie. Noi, din punct de vedere tehnic, verificăm dacă soluţia propusă este corectă. Că şi acest termosistem nu se pune oricum.

Dacă este peste 12 metri înălţime înseamnă rupere termică, înseamnă materiale speciale, o anumită tehnologie de punere în operă şi aşa mai departe. Da, au fost, în decursul timpului, înregistrate astfel de solicitări”, a declarat, pentru „Replica”, Harry Michelle Boiagian, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii ISC Constanţa. Potrivit legii 50/1991, amenzile sunt destul de usturătoare. În plus, se pare că, potrivit legislaţiei aflate în vigoare, ISU nu răspunde decât pentru mansardări.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218