REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ai diabet? Care sunt valorile normale ale colesterolului și ale lipidelor din sânge

Ai diabet? Care sunt valorile normale ale colesterolului și ale lipidelor din sânge

Replica API 10 august 2020 | 00:00 1281

Colesterolul este alcătuit în principal din grăsimi și lipoproteine. O lipoproteină include colesterol, proteine și grăsimi (trigliceride). În cazul diabeticilor, este important să reținem că există o asociere între colesterol și diabet și că, la acești pacienți, valorile lipidelor din sânge sunt extrem de importante.

Experții spun că reducerea colesterolului este importantă în cazul persoanelor cu diabet, iar aici intră în ecuație tratamentul prescris de medic. Pentru pacienții care au diabet și dislipidemie asociată, dietă sănătoasă și mișcarea s-ar putea să nu fie suficiente pentru a reduce colesterolul LDL (numit și colesterolul rău) la sub 100 mg/dl. Astfel, este foarte posibil că pacienții cu diabet să aibă nevoie de statine sau de alte clase de medicamente pentru a reduce nivelul colesterolului până la valorile considerate optime.

Dacă ai deja o afecțiune cardiovasculară, probabil că te întrebi care ar trebui să fie valorile colesterolului considerate normale în cazul tău (că diabetic). Aici ne vin în ajutor specialiștii de la ADA (Asociația Americană a Diabetului).

Recomandările Asociației Americane a Diabetului pentru pacienții cu diabet care vor să își țînă sub control lipidele din sânge (colesterolul și grăsimile):

Parametrii pentru lipidele din sânge și valorile normale pentru fiecare dintre ei:

Colesterolul LDL: sub 100 mg/dl

La pacienții cu boală arterială coronariană (cardiopatie ischemică) cunoscută deja: sub 70 mg dl (colesterolul LDL)

La bărbații cu diabet, colesterolul HDL ar trebui să fie sub 40 mg/dl

La femeile cu diabet, colesterolul HDL ar trebui să fie sub 50 mg/dl

Trigliceridele la cei cu diabet ar trebui să fie sub 150 mg/dl

Colesterolul total la cei cu diabet ar trebui să fie sub 200 mg/dl

Colesterolul non-HDL la cei cu diabet ar trebui să fie sub 130 mg/dl; iar la pacienții cu cardiopatie ischemică descoperită, acest colesterol non-HDL ar trebui să fie sub 100 mg/dl.

Apolipoproteina B la cei cu diabet ar trebui să fie sub 90 mg/dl, iar la pacienții cu cardiopatie ischemică cunoscută deja, apolipoproteina B ar trebui să fie sub 80 mg/dl.

Ce înseamnă fiecare parametru

Lipoproteinele cu densitate mică LDL (sau colesterolul rău) pot duce la o acumulare de colesterol în artere. În general, cu cât colesterolul LDL este mai scăzut, cu atât este mai bine.

Lipoproteinele cu densitate mare HDL (sau colesterolul bun) ajută la îndepărtarea colesterolului din corpul tău. Cu cât colesterolul HDL este mai mare, cu atât este mai bine.

Trigliceridele sunt un alt tip de grăsime din sânge, care îți crește riscul de a suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, dacă valorile lor sunt prea mari.

Apolipoproteina B este componentă principala a colesterolului LDL (numit și colesterol "rău").

Colesterol non-HDL a devenit un marker folosit frecvent pentru "tiparul" profilului lipidic asociat cu riscul de boli cardiovasculare. Pentru a calcula colesterolul non-HDL, trebuie să știi valorile colesterolului total din sânge și valorile colesterolului HDL. Dacă se scade colesterolul HDL din colesterolul total, vom obține o măsură a cantității de colesterol transportate de toate lipoproteinele, cu excepția celor HDL. Așa vom cunoaște cantitatea de colesterol care este transportat în interiorul tuturor lipoproteinelor care sunt aterogenice, adică lipidele care formează plăcile de aterom.

Ce poți face pentru a-ți îmbunătăți profilul lipidic

Există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a-ți îmbunătăți valorile colesterolului, fie că ești diabetic sau nu:

Renunta la fumat dacă ai acest obicei

Dacă este necesar, slăbește la recomandarea medicului

Fă mișcare în majoritatea zilelor din săptămâna (un exemplu este mersul alert, 30 de minute pe zi)

Alege o dietă cu puține grăsimi, puțin colesterol și care să conțină multe legume proaspete, cereale integrale și fructe

Crește aportul de grăsimi mononesaturate din dietă ta: acestea sunt grăsimi "bune" de care corpul tău are nevoie (uleiul de canola, uleiul de avocado, uleiul de măsline sunt doar câteva exemple)

Medicul tău îți poate prescrie, în funcție de analizele tale, medicamente pentru scăderea colesterolului (cele din clasa statinelor) sau anumite suplimente care contribuie la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului.

Discuta cu medicul tău pe aceste teme și dacă ai diabet, întreabă-l cât de des ar trebui să îți faci analizele de sânge, pentru a află care sunt valorile colesterolului și ale trigliceridelor și dacă ai nevoie de tratament medicamentos pentru a reduce aceste valori anormale. Dacă medicul consideră necesare anumite măsuri, el îți poate recomandă să iei suplimente pe baza de drojdie de orez roșu japonez, care au beneficii dovedite științific în ceea ce privește protejarea lipidelor din sânge împotriva oxidării.

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) le permite specialiștilor din domeniu să spună că produsele din drojdie de orez roșu pot avea efecte farmacoterapeutice, mai ales că EFSA a stabilit "o relație de tip cauza-și-efect între consumul de monacolină K din suplimentele și preparatele ce conțîn drojdie de orez roșu japonez și menținerea unor concentrații normale ale colesterolului LDL din sânge"*.

Pe lista compusilor din drojdia de orez roșu japonez se află multe substanțe benefice, cum ar fi acizii grași nesăturați, fitosterolii, anumiți pigmenți și monacolinele.

Important este de reținut că monacolină K inhibă activitatea unei enzime numite HMG Co reductaza, care este un pas esențial în sinteză colesterolului. Studiile arată că cel puțîn 13 tipuri de monacoline au fost descoperite în drojdia de orez roșu, dintre care monacolină K este cea care este similară din punct de vedere chimic cu o anumită statină (un tip de medicament folosit pentru scăderea valorii colesterolului).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920