REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ai dureri vaginale? Care ar putea fi cauzele și cum influențează menopauza sănătatea vaginului

Ai dureri vaginale? Care ar putea fi cauzele și cum influențează menopauza sănătatea vaginului

Replica API 14 iunie 2021 | 00:00 1077

Durere acută, senzație de usturime ori disconfort accentuat – indiferent de manifestările durerilor vaginale, este indicat să mergi la un medic ginecolog imediat ce constați prezenta acestor simptome. Medicul este cel care poate identifica cu exactitate cauza durerilor vaginale care iți dau bătăi de cap și iți poate oferi și un tratament eficient, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii vaginale:

Uscăciunea vaginala – cea mai frecventa, dar și cea mai inofensiva problema vaginala care poate cauza dureri este uscăciunea vaginala. Aceasta apare în mod deosebit la menopauza, însă orice scădere de estrogen din organism poate cauza uscăciune vaginala.

De exemplu, unele pilule contraceptive pot afecta nivelul de estrogen, cauzând astfel uscăciune vaginala. Durerile cauzate de uscăciunea de la nivelul vaginului apar, de regula, în timpul contactului sexual, însă pot apărea și în lipsa acestuia.

Infecțiile vaginale micotice – în general, infecțiile micotice (precum Candida) se manifesta prin mâncărimi și senzație de usturime accentuata. Însă acestea pot cauza și inflamație și dureri vaginale. Medicul ginecolog vă diagnostica o astfel de infecție în sfera genitala în urma consultului și vă stabili, totodată, și tratamentul necesar.

Vulvodinia – aceasta este o afecțiune caracterizata de durerea cronica în zona vulvara, însă fară o cauza exacta. Durerea apare în special în timpul contactului sexual ori în urma folosirii tampoanelor intravaginale. Exista, însă, și situații în care durerea apare subit, fară să existe un factor declanșator. Aceasta afecțiune este adesea tratata la fel că fibromialgia, o alta afecțiune caracterizata de dureri cronice de cauza necunoscuta.

Menstruația – crampele abdominale și durerile lombare sunt simptomele cele mai frecvente ale menstruației. Însă durerea vaginala poate să apară, de asemenea, pe fondul menstruației.

Endometrioză – endometrioză este caracterizata de creșterea țesutului endometrial în afara uterului – în zona pelvina, la nivel abdominal. Întrucât țesuturile crescute în afara uterului cauzează inflamație și afectează țesuturile învecinate, apar durerile. Aceste dureri se pot manifesta și la nivel vaginal.

Boala inflamatorie pelvina – aceasta apare în urma unei infecții la nivelul organelor reproductive ale femeii, fie că vorbim despre uter, ovare sau trompele uterine. Aceasta afecțiune poate cauza dureri și la nivelul vaginului.

Fibromul uterin – fibromul este o masa celulara benigna (necanceroasa) care se dezvolta la nivelul uterului. O femeia poate avea unul sau mai multe fibroame uterine. În funcție de amplasarea acestuia, fibromul poate cauza durere și la nivel vaginal. Durerea se agravează în timpul contactului sexual, precum și în perioada menstruației.

Bolile cu transmitere sexuală – cunoscute și sub prescurtarea de BTS, aceste boli se pot manifesta prin senzație de usturime, dar și prin dureri cauzate de inflamația vaginului. Herpesul genital, de pilda, cauzează leziuni și durere la nivelul vaginului. Și gonoreea și infecția cu Chlamydia (clamidioza) pot declanșă dureri vaginale, însoțite de disconfort și usturimi la urinare.

Bolile cu transmitere sexuala pot avea consecinte grave pe termen lung, de aceea este foarte important să fie tratate în stadiu incipient. Imediat ce se observa astfel de simptome, este obligatorie examinarea ginecologica.

Cervicita – cervicita, adică inflamația colului uterin, poate cauza și ea dureri vaginale. Aceste dureri sunt însoțite de simptome precum: sângerări vaginale anormale, disconfort în timpul contactului sexual, dureri de spate, secreții vaginale cu miros neplăcut și dureri de spate. Cervicita apare din cauza unei infecții, fie că vorbim despre BTS, fie că vorbim despre bacterii vaginale ori sensibilitate/ alergie la anumite substanțe la care ne expunem.

Indiferent de suspiciunile tale cu privire la cauza durerii vaginale, este recomandat să apelezi la un consult de specialitate. Autodiagnosticarea și administrarea unui tratament pe cont propriu, fară recomandarea unui medic, pot avea urmări grave atunci când vorbim despre problemele aparatului reproducător.

Unele dintre afecțiunile de mai sus pot afecta fertilitatea femeii, de aceea este esențial să fie diagnosticate și tratate în mod corect.

Atrofia vaginală, o problemă frecvent întâlnită în menopauză

Atrofia vaginala reprezintă subțierea, uscarea și inflamarea pereților vaginali, probleme ce pot să apară atunci când organismul produce din ce în ce mai puțin estrogen. Atrofia vaginala apare cel mai adesea după menopauza.

În cazul femeilor care intra în aceasta etapa a vieții, atrofia vagina nu doar că face că actul sexual să fie dureros, însă duce și la anumite simptome neplăcute în sfera urinara. Deoarece acesta condiție determina apariția unor simptome la nivelul vaginului și al vezicii urinare, medicii folosesc și termenul "sindromul genito-urinar de menopauza" pentru a descrie atrofia vaginala și simptomele care o însoțesc.

În ceea ce privește semnele și simptomele care apar la sindromul genito-urinar de menopauza, lista acestora este una lunga și include:

uscăciunea vaginala

senzația de arsura vaginala

secreții/scurgeri vaginale

mâncărimi genitale

senzație de arsura în timpul urinarii

nevoia copleșitoare de a merge imediat la baie pentru a urina (poate să apară durerea sau disconfortul în vezica ori în tractul urinar)

urinari frecvente

infecții recurente ale tractului rurinar

incontinenta urinara

sângerări nu foarte abundente după raportul sexual (penetrare vaginala)

disconfort în timpul raportului sexual

lubrifierea vaginului este redusa în timpul actului sexual

scurtarea și restrângerea canalului vaginal.

Fă-ți cât mai repede o programare la cabinetul medicului ginecolog dacă ai secreții vaginale inexplicabile sau sângerări, secreții anormale, durere, sensibilitate sau senzație de arsura în zona intima.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614