REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ai ghinionul să porţi numele unui infractor sau să ai trăsături asemănătoare? Te saltă Poliţia!

Ai ghinionul să porţi numele unui infractor sau să ai trăsături asemănătoare? Te saltă Poliţia!

Replica API 7 septembrie 2015 | 00:00 335

Până la verificări amănunţite, se poate ajunge şi la împuşcături

Până la verificări amănunţite, se poate ajunge şi la împuşcături

Se spune că numele şi trăsăturile fizice nu le putem alege, ne naştem cu ele. Că le putem „ajusta” pe parcurs, intrăm în altă poveste. Însă, cert este că cei mai mulţi dintre noi trebuie să parcurgem drumul existenţei cu ceea ce ne-a înzestrat viaţa. Întrebarea este: dacă avem ghinionul să purtăm numele unui infractor sau să semănăm cu el, riscăm să fim săltaţi de oamenii legii? Chiar dacă acest lucru nu ar trebui să se întâmple, da!, este posibil. Şi cazuri au tot fost, atât în ţară cât şi în străinătate. Din păcate, anumite confuzii au dus şi la decesul persoanelor nevinovate. Potrivit poliţiştilor, în urbea de la malul mării nu s-au înregistrat astfel de greşeli, cel puţin în ultimii ani.

Oamenii legii constănţeni au menţionat, pentru „Replica” de Constanţa, că astfel de erori nu ar trebui să aibă loc. Teoretic, pentru că practic intervin mai multe aspecte. Pornind de la ideea de bază, precizăm că poliţiştii au posibilitatea să verifice o persoană de oriunde, ei având acces la baza de date inclusiv prin staţiile portabile pe care le deţin inclusiv agenţii de siguranţă publică. „La fiecare om, CNP-ul diferă. Prin intermediul lui se verifică identitatea unei persoane.

Dacă este dat corect, bineînţeles. Nu se pot face confuzii. Sigur, acum poate fi ideea că îl aduci pe, să spunem, Popescu Ion, la secţie, pentru că încă mai planează nişte suspiciuni. Dar aici totul ar trebui să decurgă repede, 15 - 30 de minute. Şi nu este vorba de reţinere, ci doar de verificări”, au spus oamenii legii constănţeni. Mai exact, aşa cum este menţionat şi mai sus, intervin mai multe aspecte. Unul dintre ele se referă la faptul că persoana căutată are identitate falsă, iar persoana prinsă este ghinionista cu identitate clonată.

Apoi, mai există suspiciuni şi în comportamentul persoanei luate la întrebări. Se eschivează, transpiră, pare că ascunde ceva. Aici, pentru a fi siguri că au verificat toate elementele, oamenii legii iau în calcul şi faptul că aceasta ar putea da ea date false sau ar avea carte de identitate falsă, motiv pentru care este necesar un drum la Poliţie pentru lămuriri. De asemenea, mai există şi cazuri în care devii suspect pentru că ai fost în anturajul celui urmărit sau ai antecedente penale, motiv pentru care este nevoie de o verificare. Dar speţa este diferită.

Un tânăr a fost împuşcat în trafic, fiind confundat cu un urmărit naţional

„Teoretic nu ar trebui să existe astfel de erori dacă CNP-ul este în regulă. Orice poliţist are posibilitatea să acceseze aplicaţia Evidenţa Populaţiei. Dar poate interveni şi superficiliatatea în verificări sau alte suspiciuni. La Constanţa nu-mi aduc aminte să fi avut astfel de cazuri, mai ales de reţineri când acolo trebuie eliberat un mandat. Că au fost ţinuţi mai mult la verificări, este posibil pentru că unii îşi dau date false.

Cum a fost şi cazul celui din Mamaia, care a lovit cu maşina un poliţist. Iniţial şi-a dat alt nume, altă adresă. Dar a fost găsit uşor după numărul autoturismului şi i s-a stabilit identitatea. A mai fost întrebat încă o dată şi a spus alt nume şi tot aşa. Sigur că s-a stat mai mult. Dar să bagi pe cineva în Centrul de Arest… nu am avut aşa ceva”, au adăugat oamenii legii din Constanţa. Numai că aici intervine şi o altă latură: asemănări fizice.

Bineînţelesc că persoana ar trebui urmărită, săltată, verificată. Apoi se clarifică faptul că e o asemănare şi atât, după care totul intră pe făgaş normal. Numai că au existat cazuri în care oamenii chiar au murit din pricina unor confuzii de genul. Spre exemplu, în septembrie 2009, Sorin Pârvu, un tânăr de 30 de ani, a fost încolţit în trafic pe străzile din Brăila. Poliţiştii, cu cagule pe faţă, au crezut că au dat de un urmărit internaţional, fiind vorba despre o misiune secretă.

Cel vizat era Giulian Dumitraşcu şi anchetatorii aveau informaţii că respectiva maşină, un Ford Mondeo, era folosiăt de către acesta. Astfel, unul dintre poliţişti a tras cu pistolul, Sorin fiind împuşcat în ceafă. După câteva ore a murit la spital. Cazul a intrat în atenţia procurorilor şi de atunci tot se anchetează speţa.

Senator dus pe sus la Tribunalul Bucureşti, la audieri, din greşeală!

Ajungem şi la Buzău, unde, în iulie anul curent, senatorul UNPR, Constantin Popa, a fost luat pe sus de poliţişti şi dus la audieri la Tribunalul Bucureşti. Abia când a ajuns în faţa magistraţilor s-a constatat că a fost o confuzie. „Am fost anunţat că există pe numele meu un mandat de aducere pentru Tribunalul Bucureşti în calitate de martor. Eu nu ştiu să mă fi solicitat cineva ca martor.

Mi-au spus: Eşti citat, trebuie să mergi. La primul mandat eram plecat în deplasare, în străinătate. Am venit acasă cât de repede, după care, al 2-lea mandat a fost pe data de 7. Am plecat cu poliţistul respectiv la Tribunalul Bucureşti. Acolo m-au întrebat dacă am făcut afaceri cu o anumită persoană care era pe acolo. Nu l-am văzut în viaţa mea. A spus şi el: Nu e dânsul Popa Constantin. Eu am zis: Eu sunt Popa Constantin, dar nu ştiu nimic. M-a întrebat judecătoarea dacă ştiu pe cutare. Nu cunosc, n-am văzut, nu ştiu” - a explicat senatorul pentru ziarul local Şansa News. După mai multe ore de audieri s-a constatat că este o greşeală întrucât CNP-ul nu coincidea.

Afacerist “schilodit” la Tulcea pentru că a fost confundat cu un interlop

Ioan Anton, de 48 de ani, din Vaslui, în septembrie 2010, se afla la Tulcea unde avea afaceri legate de comercializarea produselor din peşte. Acesta a menţionat că a fost oprit în trafic de mascaţi, a fost somat să ţină mâinile pe volan, iar când a încercat să spună ceva a fost târât pe asfalt şi lovit. S-a trezit cu cătuşele la mâini şi cu multă hărmălaie în jur.După un timp, acesta a fost eliberat, mascaţii au plecat, rămânând doar un poliţist care i-a spus că este vorba despre o misiune şi că s-a creat o confuzie.

Cel mai recent episod desprins din acest „serial” al confuziilor s-a petrecut la Moscova, pe 1 septembrie, când şeful interimar al Inspectoratului General de Poliţie (IGP) din Republica Moldova, Gheorghe Cavcaliuc, a fost reţinut timp de 3 ore, fiind confundat cu un infractor dat în urmărire internaţională. În astfel de situaţii, confuziile sunt chiar mai dese întrucât este vorba de colaborarea dintre ţări.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614