REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ai împlinit 70 de ani? Ce schimbări au loc în corp după această vârstă

Ai împlinit 70 de ani? Ce schimbări au loc în corp după această vârstă

Replica API 25 septembrie 2020 | 00:00 1172

Fiecare persoană îmbătrânește în felul ei, dar unele schimbări care se petrec după vârsta de 70 de ani sunt universale. Deși nu pot fi evitate, iată cum te poți pregăti pentru ele.

Procesul de îmbătrânire este specific fiecărei persoane și depinde de mulți factori, care includ moștenirea genetică și stilul de viață. Însă toată lumea, după o anumită vârstă, trece prin modificări de care nu se poate feri, deoarece, înaintând prin viață, dacă trăiești suficient de mult, bătrânețea în sine nu poate fi evitată. Totuși, chiar dacă schimbările apar, asta nu însemnă că nu te poți pregăti pentru ele cât poți de bine, scrie doc.ro.

Creierul se micșorează

Anumite părți din creier se micșorează pe măsură ce îmbătrânești și semnalizarea între diferite zone cerebrale poate încetini. Aceste lucru înseamnă că este posibil să ai probleme în a-ți amintiți numele unor persoane sau să găsești mai greu unele cuvinte într-o discuție. De asemenea, poate fi mai greu să efectuezi mai multe sarcini în același timp și să le acorzi suficientă atenție. Dacă treci prin aceste faze și deja te gândești că poate ai boala Alzheimer, e bine să știi că în principiu acestea sunt modificări normale după 70 de ani. Boala Alzheimer și alte tipuri de demență cauzează probleme mult mai grave cu memoria și cu sarcinile de zi cu zi.

Inima bate mai încet

Pe măsură ce îmbătrânești, inima nu mai bate la fel de repede în timpul exercițiilor fizice sau când ești stresat. Pe măsură ce pereții se îngroașă și supapele sale devin mai rigide, sângele ar putea să nu mai curgă la fel de eficient. Este posibil ca sistemul electric al inimii să înceapă să strice, ceea ce poate provoca bătăi neregulate ale inimii. Cea mai frecventă problemă este acumularea plăcii arteriale. Riscul de probleme cardiovasculare se reduce prin respectarea unei alimentații sănătoase și efectuarea exercițiilor fizice.

Pielea este mai uscată

Petele de vârstă și ridurile nu sunt o surpriză, dar poți constata, de asemenea, că te învinețești mai ușor și că transpiri mai puțin. Pielea poate deveni mai uscată și mai predispusă la mâncărimi și iritații. Un săpun mai blând și folosirea în mod regulat a unei creme hidratante și a cremelor cu protecție solară când ieși din casă îți pot fi de ajutor.

Pot apărea carențele de vitamine

Metabolismul tău încetinește odată cu îmbătrânirea și poate fi necesar să reduci numărul de calorii pentru a preveni creșterea în greutate. Pe de altă parte, unii oameni observă că, după o anumită vârstă, nu le mai este atât de foame sau sete. Pe măsură ce mănânci mai puțin, e bine să alegi alimente care au mai puține calorii, dar mai mulți nutrienți, cum ar fi fructele și legumele, cerealele integrale, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi și proteinele slabe. Schimbările apărute în corp după 70 de ani pot cauza carențe de vitaminele D și B12, deci e bine să iei în calcul suplimente alimentare de multivitamine.

Oasele, articulațiile și mușchii pot crea probleme

Aproximativ una din patru femei și, de asemenea, unii bărbați de peste 65 de ani suferă de osteoporoză (subțierea oaselor). Mușchii slăbesc, iar tendoanele care leagă mușchii de schelet devin mai rigide, ceea ce îți reduce puterea și flexibilitatea. După 70 de ani ai putea pierde un centimetru sau doi din înălțime, pe măsură ce discurile coloanei se aplatizează. Exercițiile fizice, în special cele cu greutăți, pot ajuta la prevenirea sau chiar la reversibilitatea acestor probleme.

Somnul este mai tulburat

La vârsta a treia, somnul este mai puțin profund și s-ar putea să adormi greu și să te trezești des noaptea. După 70 de ani, insomnia poate fi o problemă, mai ales pentru femei. În ciuda modificărilor aduse tiparului de somn, ai în continuare nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, așa că e bine să faci tot ce poți pentru a crea obiceiuri bune de somn și să ceri sfatul medicului dacă nu reușești.

Sistemul imunitar slăbește

După 70 de ani, sistemul imunitar slăbește, ceea ce însemană că ești mai vulnerabil în fața bolilor. Vaccinurile nu mai funcționează la fel de bine, dar, pentru că ești susceptibil la infectarea cu virusuri și bacterii, este important să faci vaccinul antigripal, vaccinul antipneumococic și pentru zona zoster. În ceea ce privește avantajele acestei vârste, alergiile sunt mai puțin severe, iar riscul de tulburări autoimune este mai mic.

Sistemul digestiv este mai lent

După 70 de ani, mucoasa stomacală este mai fragilă, ceea ce crește riscul de a face ulcer. Acest lucru este valabil mai ales dacă iei multă aspirină sau antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Poate că problema cea mai frecventă la această vârstă este constipația, deoarece peristaltismul este încetinit. Efectuarea unor exerciții fizice regulate ar putea fi de ajutor în combaterea acestei neplăceri.

Tractul urinar suferă modificări

Vezica urinară nu poate ține la fel de mult ca în tinerețe, pentru că mușchii care o susțin au pierdut din putere și deci probabil că vei merge mai des la baie. Multe femei de peste 70 de ani au probleme cu scurgerile de urină. Problemele prostatei, care afectează mulți bărbați de această vârstă, pot interfera cu urinatul normal. E bine să ceri sfatul medicului dacă te confrunți cu aceste neplăceri.

Vederea slăbește și ea

Pupilele reacționează mai încet la schimbările de lumină, deoarece mușchii oculari sunt slăbiți. Unele detalii fine sunt greu de observat dacă te afli într-un spațiu unde iluminarea este mai slabă, iar culorile apar mai puțin vibrante.

Auzul se diminuează

Aproximativ o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani se confruntă cu pierderea auzului, iar aproximativ jumătate dintre cei peste 75 de ani au această problemă. Sunetele înalte sunt deosebit de greu de auzit și acest lucru face dificilă înțelegerea a ceea ce spun alții. De asemenea, zgomotul de fundal poate interfera mai mult cu conversațiile. Mergi la medic pentru a discuta opțiunile de tratament.

Sexualitatea se schimbă

Cercetările sugerează că, în prezent, mai mulți oameni de peste 70 de ani sunt activi sexual față de epocile anterioare. Dar după această vârstă pot exista mai multe provocări: uscăciunea vaginală, disfuncția erectilă, alte probleme de sănătate care pot interfera cu viața sexuală. Dacă te afli într-un cuplu, e bine să căutați împreună soluții pentru a vă bucura în continuare și de acest aspect al vieții.

În concluzie, deși nu poți da timpul înapoi și deși corpul se schimbă pe măsură ce îmbătrânești, există o mulțime de moduri pentru a te menține sănătos și după 70 de ani. Alimentația bazată pe fructe, legume și proteine slabe, exercițiile fizice și examenele medicale regulate sunt foarte importante. De asemenea, e la fel de important să rămâi activ social și mental.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367