REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ai lovit un pieton care a traversat neregulamentar? Iată ce poţi păţi!

Ai lovit un pieton care a traversat neregulamentar? Iată ce poţi păţi!

Replica API 17 mai 2014 | 00:00 14978

"Aventura" unui şofer nevinovat, târât prin instanţe şi cu banii luaţi

"Aventura" unui şofer nevinovat, târât prin instanţe şi cu banii luaţi

Accidentele rutiere sunt la ordinea zilei în Constanţa, ca mai peste tot de altfel. Însă, când la mijloc este vorba de un pieton care traversează prin loc nepermis, putem spune că pentru şoferul respectiv începe "aventura vieţii". Eventualele pagube ale maşinii pot fi recuperate sau nu, în funcţie de victimă sau asigurarea Casco şi, în al doilea rând, cercetarea penală, care poate dura o lună sau chiar un an.

Traversarea prin loc nepermis este la "modă" în Constanţa, multiple accidente rutiere având loc pe acest fond. Chiar dacă nu este vinovat, şoferul implicat în accident va intra într-o reală aventură din care nu se ştie cum va ieşi, poate, cel mai probabil, cu buzunarele ceva mai goale. Luând-o cu începutul, imediat după producerea accidentului, pietonul ce a traversat neregulamentar este rănit, şoferul urmând a fi cercetat pentru vătămare corporală din culpă, sau moare, aici intervenind uciderea din culpă. În ambele cazuri situaţia este complicată dacă ne referim la plata pagubelor autovehiculului. Înainte de acest aspect se află cercetarea penală a şoferului, care este destul de anevoioasă. "Se întocmeşte dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi în dosar se fac cercetări pentru a se stabili cine este vinovat pentru vătămarea pietonului, iar răspunsurile sunt multiple, chiar dacă par simple. Vinovat poate fi conducătorul auto, pietonul, părinţii pietonului dacă acesta este minor, toţi trei la un loc sau administratorul drumului, în măsura în care locul nu este marcat, lipsesc indicatoarele sau pietonul a avut reprezentarea faptului că traversează pe marcaj şi acolo nu mai este. Factori sunt mulţi şi acesta este motivul pentru care se întocmeşte dosar penal, dar nu se reţine permisul de conducere", a declarat, pentru "Replica", George Munteanu, şeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanţa.

Cercetarea penală poate fi îngreunată de pieton sau familia acestuia

Cât despre durata cercetării penale, aceasta diferă de la caz la caz, în funcţie de durata de obţinere a actului de medicină legală. Spre exemplu, victima îşi dă seama de vinovăţia ce o poartă şi amâna să se prezinte la Medicina Legală, nu plăteşte actul medical întrucât îşi dă seama că sunt nişte cheltuieli şi vor urma şi altele pe care nu le va recupera în instanţa pentru că este vinovată. Dacă accidentul se soldează cu decesul pietonului, de cele mai multe ori rudele nu se mai preocupă de proces şi tot aşa. În medie, cercetarea penală durează şase luni, un an, sau chiar o lună dacă pietonul se dovedeşte a fi un om corect, lucru ce se întâmplă mai rar. Un alt caz este acela în care, în disperarea lui, chiar şoferul se duce şi acoperă toate aceste cheltuieli, numai să se finalizeze cercetările! În cele din urmă se ajunge şi la partea cu daunele maşinii. Cine le plăteşte? Pietonul. Dar dacă acesta nu vrea, nu are sau este un om al străzii, ce ne facem? Apelăm la asigurarea Casco. Dacă nu avem... scoatem banii din propriile buzunare. "Pagubele autoturismelor în aceste cazuri provin din două surse, fie de la pieton, dacă plăteşte cash, fie de la Casco, dacă nu... rămâne să plătească şoferul, pentru că RCA-ul nu acoperă daunele din această categorie", a mai spus George Munteanu. O altă soluţie este acţiunea în instanţă care, de asemenea, este un proces de lungă durată, iar dacă pietonul nu are resurse financiare, totul rămâne în aer, pe sistemul "şi nevinovat şi târât prin sălile de judecată şi cu banii luaţi".

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am avut un acident ..pe 16 ianuarie la iesirea dintr-un sat la o curba ..am vazut cv in fata am incetinit si la un momendata pers aia sa oprit brusc in mij drumului lam acrosat partea dreapta si lam dat intro balustrada ..era rupt de beat si la al doilea acident produs asemanator a avut o luna si 10 zile spitalizare si imi cere 100, milioane ..ce pot face sa demonstrez k nu a fost vina mea ? Rog un sfat
32
23

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614