REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ai mâncărimi la nivelul picioarelor de când a venit frigul? Cauze și remedii eficiente

Ai mâncărimi la nivelul picioarelor de când a venit frigul? Cauze și remedii eficiente

Replica API 20 ianuarie 2022 | 00:00 1033

Ai observat că în zilele geroase de iarnă ai senzația de mâncărime la nivelul picioarelor? Acest prurit poate fi extrem de enervant, mai ales dacă situația în care te afli nu îți permite să te scarpini pentru a scapă de disconfort. Iată care sunt posibilele cauze ale acestei probleme, dar și remediile pe care le poți folosi!

Aerul uscat din interior, dresurile din materiale sintetice, colanții care nu permit pielii să respire, săpunurile pline de substanțe chimice care îți agresează pielea, precum și iritațiile cutanate cauzate de îndepărtarea părului de pe picioare – toate acestea pot fi responsabile pentru mâncărimile de la nivelul picioarelor, care nu îți dau pace în sezonul rece. Pielea deshidratată din cauza temperaturilor joase de afară, precum și din cauza aerului uscat și foarte cald din interior, este mai predispusă iritatiilor și alergiior care se pot manifestă (și) prin prurit, scrie doc.ro.

Cunoscute și sub denumirea de "chillblains" sau "eritem pernio", leziunile capilarelor și pielii generate de expunerea la frig ale picioarelor reprezintă o afecțiune comună care afectează alimentarea cu sânge în anumite părți ale corpului, de obicei degetele de la mâini și de la picioare.

În lupusul "chilblain", de exemplu, se produce inflamația dureroasă a vaselor mici de sânge din piele, care apar că răspuns la expunerea repetată la aer rece, dar nu înghețat. Cunoscute și sub denumirea de pernio, leziunile vaselor mici din lupus pot provoca mâncărimi, pete roșii, umflături și vezicule pe mâini și picioare.

Cauzele apariției leziunilor la frig

Cauzele sunt diverse - de la anumite afecțiuni sistemice până la deshidratarea excesivă a pielii. Această include persoanele cu:

circulație slabă

antecedente familiale de eritem la frig

expunere regulată la frig, umezeală sau curenți de aer

o dietă dezechilibrată sau greutate corporală mică

lupus – o afecțiune pe termen lung care provoacă umflarea țesuturilor corpului

Fenomenul Raynaud

Diabet - pe fondul neuropatiei diabetice și circulației deficitare la extremități

Persoanele care fumează sunt mai expuse riscului de leziuni, deoarece nicotină îngustează vasele de sânge.

Leziunile de tip peteșii la frig pot apărea și pe zonele picioarelor expuse la presiune, cum ar fi pantalonii foarte strâmți sau un deget de la picior care este strâns de pantofii înguști

Tratarea leziunilor

Leziunile la frig se ameliorează adesea de la sine după o săptămână sau două fără tratament, în condițiile de evitare a factorilor de frig, îmbrăcăminte strâmta și îngrijire corectă.

Ajută o loțiune calmantă, cum ar fi calamina sau hamamelis, pentru a calmă mâncărimea. De asemenea, farmacistul vă poate recomandă un produs potrivit de spălare și hidratare după dus și înainte de culcare.

În cazul în care blendele sunt severe și continuă să revină, discutați cu medicul dumneavoastră de familie, dermatolog sau reumatolog.

Aceștia pot recomandă să luați zilnic o tabletă sau o capsulă dintr-un medicament numit nifedipină care acționează prin relaxarea vaselor de sânge, îmbunătățind circulația.

Nifedipina poate fi utilizată pentru a ajută la vindecarea blendelor existente sau poate fi luată în timpul iernii în scop preventiv, pentru a le opri dezvoltarea.

Prevenția apariției leziunilor la frig

Se pot preveni și gestiona aceste probleme, cu câteva strategii simple:

Nu îți mai face băi/ dușuri fierbinți – apă foarte caldă nu face altceva decât să deshidrateze și mai tare pielea. Așadar, evita să foloseșți apă fierbinte în zilele geroase de iarnă, atunci când îți faci baie. Mai degrabă, fă-ți o baie cu apă călduță, care nu îți va afecta pielea în niciun fel.

Hidratează-ți pielea zilnic – pentru că aerul uscat din casă și gerul de afară îți agresează și deshidratează pielea, este esențial să compensezi hidratarea pierdută prin folosirea zilnică a unor loțiuni sau creme. Aplică un strat de loțiune de corp pe piele imediat ce ai ieșit din baie, seară, iar dacă ai pielea foarte uscată, poți repetă operațiunea și dimineață, înainte de a te îmbracă.

Exfoliază-ți pielea săptămânal – pentru că pielea ta să fie catifelată și hidratata, nu neglija exfolierea acesteia. Folosește fie un scrub din comerț, fie unul DIY (poți amestecă gel de dus cu puțin mălai pentru a obține un scrub eficient) o dată pe săptămâna, pentru a îndepărta stratul de celule moarte ale pielii. În acest fel, nu numai că pielea devine mai catifelată și capătă un aspect mai plăcut, însă hidratarea va fi facilitată.

Nu folosi săpun, ci gel de dus – săpunurile sunt mai agresive cu pielea ta, îndepărtând uleiurile naturale de la nivel cutanat. Încearcă, mai degrabă, pe timpul iernii, să folosești un gel de dus pentru spălarea picioarelor.

Îngrijește-ți pielea mai atent după epilare – pe timpul iernii, efectele neplăcute ale epilării asupra pielii se resimt mai agresiv că niciodată. Asta din cauza că pielea este mult mai uscată decât în alte perioade ale anului, dar și pentru că ne îmbrăcăm foarte gros și această nu are cum să respire. După ce te epilezi, hidratează-ți pielea cu un ulei în loc de crema. Uleiurile de corp din comerț, dar și uleiurile naturale precum cel de cocoș, măsline sau jojoba pot fi aplicate pe piele după epilare, astfel încât riscul de iritații cutanate să fie redus.

Îmbracă-te în straturi – dacă observi că te mănâncă picioarele când ieși la alergat purtând o pereche de colanți, este recomandat să mai pui o pereche de pantaloni peste colanți. Atunci când ești îmbrăcat prea subțire, pielea îți îngheață și astfel apar simptomele precum mâncărimile. Purtând încă un strat care izolează termic pielea, vei reuși să previi această situație. Poate fi o idee bună să purtați o pereche de șosete curate noaptea dacă aveți picioarele reci în pat.

Renunță la fumat – nicotină determină contracția vaselor de sânge, ceea ce poate agrava blendele.

Evita pantofii și cizmele strâmte - acestea pot restricționa circulația către degetele și picioarele.

Mănâncă cel puțin o masă caldă în timpul zilei - acest lucru vă va ajută să vă încălziți întregul corp, în special pe vreme rece.

Dacă ești diabetic, verifică în mod regulat picioarele (sau cere altcuiva să facă acest lucru) - persoanele cu diabet ar putea să nu-și simtă picioarele și ar putea să fi infectat leziunile fără să-și dea seama

Dacă încerci toate aceste remedii și picioarele tot te mănâncă, ori dacă apar și iritații cutanate, este obligatoriu să mergi la medicul dermatolog întrucât poate fi vorba despre o afecțiune a pielii. Uneori aceste leziuni se pot ulcera, evolua în plăci atrofice sau mai rar, pot deveni hiperkeratozice. CHLE poate însoți lupusul eritematos discoid sau alte forme de lupus eritematos cronic cutanat iar progresia spre o formă sistemică (LES) este estimată a fi de 20% sau mai mult, dacă coexistă cu alte forme de lupus eritematos cronic cutanat.

Pacienții cu lupus eritematos sistemic ori CHLE nu prezintă de obicei afectare renală, leziuni la nivelul mucoaselor sau afectarea sistemului nervos central. Diagnosticată la timp și tratată, această nu se va mai agrava, așa că este important să nu amâni vizită la medic.

Complicațiile leziunilor picioarelor la frig

Neglijate și netratate corect, leziunile se pot complică în anumite situații, cum ar fi:

infecție veziculelor zgâriate prin scărpinat

ulcerații ale pielii

decolorarea permanentă a pielii

cicatrizarea pielii

Este adesea posibil să eviți aceste complicații prin:

Nu zgâria sau freca zonele afectate ale pielii

Nu expune directă blândele la temperaturi ridicate (prin folosirea apei fierbinți, de exemplu)

De asemenea, reducerea riscului de infecție prin curățarea oricăror rupturi ale pielii cu antiseptic și acoperind zona cu un pansament antiseptic. Pansamentul trebuie schimbat o dată la două zile până când pielea se vindecă.

Dacă pielea se infectează, pot fi prescrise antibiotice pentru a trata infecția.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218