REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ai mereu mâinile și picioarele reci? Iată care ar putea fi cauzele

Ai mereu mâinile și picioarele reci? Iată care ar putea fi cauzele

Replica API 23 septembrie 2020 | 03:15 1357

De fiecare dată când te plângi că ai mâinile și picioarele reci, cineva îți spune că stai prost cu circulația? Ei bine, medicii susțin că acesta este adesea un mit, iar motivul este, de cele mai multe ori, altul.

Mâinile și picioarele reci în permanență nu reprezintă în cele mai multe cazuri un semn de îngrijorare, mai ales în rândul persoanelor tinere. Senzația de extremități reci poate fi, pur și simplu, o urmare a faptului că organismul se străduiește să își regleze temperatura. Există însă și situații în care mâinile și picioarele reci pot semnala o problema mai serioasă, precum boala arterială periferică (BAP), reumatismul, lupusul, poliartrita reumatoidă ori o glandă tiroidă deficitară (hipotiroidism), scrie doc.ro.

Când e vorba despre sindromul Raynaud

Sindromul Raunaud e caracterizat de un răspuns vascular anormal, declanșat de expunerea la temperaturi foarte scăzute, precum și de stresul emoțional puternic.

Simptomul Raynaud se manifestă prin simptome precum:

Senzație de mâini/ picioare înghețate

Parestezii (amorțeala extremitatilor)

Dureri la nivelul extremităților

Paloarea extremităților

Cianoză (pielea se învinețește)

Hiperemie reactivă (pielea se înroșește, iar apoi aspectul ei revine treptat la normal).

În cazul sindromului Raynaud, simptomele dispar imediat ce extremitățile sunt expuse la temperaturi mari. De pildă, dacă mâinile și picioarele sunt băgate în apă caldă, problema dispare. În mod normal, vasele de sânge se contractă dacă temperaturile la care ne expunem sunt foarte scăzute, astfel încât organele vitale să fie protejate, beneficiind de un flux sangvin crescut. În cazul sindromului Raynaud însă, arterele de la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare se contractă brusc, iar simptomele specifice apar imediat.

Când e cazul să apelezi la medic din cauza extremităților reci

Uneori, mâinile și picioarele reci în permanență pot trăda unele afecțiuni serioase, așa că e necesar să discuți cu medicul tău despre acest simptom. Mergi la un consult și abordează subiectul extremităților reci dacă ai de-a face cu simptome asociate, precum:

Îngroșarea pielii

Leziuni care se vindecă foarte greu

Piele crăpată

Oboseală

Modificarea greutății

Febră

Dureri articulare

Iritații cutanate.

Cum combați senzația de mâini și picioare reci, care nu îți dă pace

Dacă ai mers la medic și acesta te-a asigurat că nu este vorba de nicio afecțiune gravă, atunci e important să combați senzația de extremități înghețate cu remedii la îndemână.

Peste șosetele tale uzuale, de bumbac, poartă șosete din lână, care izolează bine termic. În zilele geroase, când trebuie să ieși din casă, poți purta mai multe straturi de șosete. Ai grijă, însă, să nu exagerezi - dacă porți atât de multe șosete încât te vor strânge încălțările, circulația sangvină va fi restricționată și picioarele îți vor îngheța și mai tare.

Poartă încălțări din materiale impermeabile, astfel încât picioarele să nu ți se ude.

Asigură-te că mâinile se mențin calde, purtând mănuși. În zilele foarte geroase, alege o pereche de mănuși groase cu un singur deget. În acest fel, degetele se vor încălzi între ele.

Fă-ți baie fierbinte la picioare seara, când ajungi acasă, pentru a te încălzi.

Limitează consumul de alcool, cofeină și nicotină, pentru că acestea accentuează senzația de mâini și picioare reci. Rezumă-te la o cană de cafea cofeinizată sau de ceai verde dimineața și un pahar cu vin sau cu bere seara. Renunță la fumat, pentru că acest viciu cauzează și alte probleme de sănătate, precum creșterea riscului de boli cardiovasculare și de cancer la plămâni.

Masează-ți picioarele și mâinile, pentru a stimula circulația sanguină. Îți poți face un obicei din masarea zilnică a extremităților de exemplu seara, înainte de culcare.

Îmbracă-te adecvat în zilele reci de iarnă, purtând mai multe straturi de haine, care izolează termic corpul și îl protejează de temperaturile foarte joase.

Nu sta prea mult în frig, iar atunci când nu ai încotro, asigură-te că, o dată la câteva ore, intri la căldură, unde vei rămâne cel puțin 10 minute - poți intra în mașină, într-o clădire încălzită sau în orice loc în care îți poți regla temperatura corpului.

Mâinile și picioarele reci nu ar trebui să te îngrijoreze dacă nu ai simptome asociate, mai ales dacă vârsta ta este sub 55 de ani. Pentru că tu îți cunoști cel mai bine corpul, mergi la medic imediat ce observi semne sau simptome care te pun pe gânduri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108