REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ai pete hepatice pe piele? Iată ce trebuie să știi

Ai pete hepatice pe piele? Iată ce trebuie să știi

Replica API 27 octombrie 2020 | 00:00 1556

Petele hepatice sau petele de la ficat, cum sunt adesea numite, sunt, în realitate, pete hiperpigmentare cauzate de expunerea îndelungată a pielii la soare sau solar, de înaintarea în vârstă sau de anumite schimbări hormonale.

Denumirea de pete hepatice vine dintr-o convingere eronată din trecut, când se credea că acestea sunt cauzate de bolile de ficat. Există un sâmbure de adevăr, și anume, în cazul hepatitei cronice, pot apărea pe piele mici pete de culoare roșie, iar în cazul icterului, pielea capătă o paloare gălbuie. Petele maronii de pe față, mâini și decolteu sunt, cel mai adesea, cauzate de radiațiile ultraviolete.

Hiperpigmentarea pielii

Hiperpigmentarea pielii apare în urma supradepunerii de melanină, pigmentul care oferă culoare pielii, și se manifestă sub forma unor pete maronii de 2-3 cm, cu formă neregulată, pe anumite suprafețe ale pielii. De exemplu, petele cauzate de soare apar, de obicei, pe porțiunile de piele cel mai des expuse: față, mâini și brațe, piept. De multe ori, petele hiperpigmentare apar pe fond hormonal (melasmă), în timpul sarcinii, ca urmare a creșterii nivelului de estrogen din corp. De asemenea, ele pot apărea la persoanele vârstnice, unde bariera naturală a pielii este slăbită, iar nivelul producției de colagen redus, scrie doc.ro.

Indiferent de natura petelor hiperpigmentare, ele se produc în același mod, și anume prin supraîncărcarea celulelor pielii cu melanină. Producția de melanină are rol defensiv, ea fiind stimulată de diverși factori, precum razele ultraviolete, iar supraproducția de melanină semnalează un pericol adresat pielii.

Cum oprim formarea petelor hiperpigmentare?

În ceea ce privește petele hiperpigmentare, cel mai mare control îl avem asupra petelor cauzate de expunerea îndelungată la soare. Este important de reținut că radiațiile ultraviolete emise de soare se împart în două categorii, în funcție de lungimea undelor.

Astfel, există raze UVB (unde scurte), care sunt prezente în anotimpul călduros și la mijlocul zilei și care au efect asupra stratului superficial al pielii, fiind responsabile pentru colorarea pielii sub formă de bronz. Razele UVB sunt cele care stimulează producerea vitaminei D în organism, deci o expunere controlată la soare este indicată în acest scop.

Razele UVA (unde lungi) sunt prezente în permanență, până la apusul soarelui, indiferent de anotimp, și au capacitatea de a penetra norii, sticla, hainele, afectând în mod profund pielea, prin degradarea structurii de colagen și elastină. Razele UVA sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii.

Astfel, este foarte important să utilizăm o cremă cu protecție solară, minim SPF 30, pe parcursul întregului an, pe suprafețele de piele expuse, precum mâinile și fața. Vara, când indexul UVA și UVB este mai ridicat, se recomandă aplicarea unei creme cu protecție solară SPF 50 și utilizarea unor măsuri de protecție auxiliare, precum șepci, pălării, eșarfe sau chiar haine cu protecție solară.

În concluzie, fotoprotecția este cea mai sigură modalitate de a împiedica formarea petelor hiperpigmentare cauzate de soare.

Cum tratăm pielea afectată de pete hiperpigmentare?

Din fericire, majoritatea tipurilor de pete hiperpigmentare pot fi tratate cu produse dermato-cosmetice special formulate în acest scop. Hidroquinona este o substanță cu rol inhibitor al producerii de melanină și acționează eficient asupra petelor hiperpigmentare. Produsele pe bază de hidroquinonă se eliberează pe baza unei rețete medicale emise de un medic dermatolog.

Dacă doriți un produs fără rețetă, puteți opta pentru produsele anti pete solare pe bază de vitamina C, alpha arbutin sau acid kojic. Aceste ingrediente joacă un rol important în redarea luminozității pielii și, în timp, a decolorării petelor hiperpigmentare.

De asemenea, grupele de acizi AHA și BHA, tot mai des întâlnite în produsele dermato-cosmetice, sub formă de loțiuni sau cleansere, pot ajuta în eliminarea treptată a petelor, prin exfolierea delicată a stratului de celule moarte de la suprafața pielii. Produsele destinate petelor hiperpigmentare nu albesc fața și nu prezintă efecte adverse, atât timp cât sunt utilizate conform indicației medicului dermatolog/prospectului din ambalaj.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218