REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ai postat anunţuri pe internet? Escrocii sunt cu ochii pe tine şi vor încerca să te agaţe cu metoda „Motorina”

Ai postat anunţuri pe internet? Escrocii sunt cu ochii pe tine şi vor încerca să te agaţe cu metoda „Motorina”

Replica API 9 februarie 2016 | 23:59 419

Mare atenţie, constănţeni!

Mare atenţie, constănţeni!

Înşelăciunile încep a fi puse în practică de către infractori prin tot mai multe metode. Pe lângă cele foarte cunoscute precum „Accidentul”, „Omul de la cablu”, „Şmen”, „Distribuitorul de pliante” etc., iată că tot mai mult contur prinde şi cea intitulată „Motorina”. Aici este vorba despre faptul că victima este abordată de un individ care îi oferă combustibil la un preţ sub nivelul pieţei, însă i se vinde băutură răcoritoare cu apă şi puţină motorină. Totul pleacă de la un anunţ postat pe internet, de unde i se „culege” numărul de telefon al victimei. Precizăm că, în 2013, o astfel de reţea infracţională a fost destructurată de oamenii legii.

Metodele prin care anumiţi indivizi sună la uşile constănţenilor dându-se drept angajaţi ai companiei de cablu sau deratizare, distribuitori de pliante sau produse gratuite ori pur şi simplu pentru a cere la toaletă sau un pahar cu apă, după care fură tot ce prind din respectiva casă, deja nu mai sunt un subiect tabu. La fel şi metoda „Şmen”, pusă în aplicare în magazine, când infractorii dau o sumă de bani pentru a fi schimbată în bancnote mai mici, după care se răzgândesc sau apelează la orice tertip pentru a li se înapoia banii, în acel timp sustrăgând din suma schimbată de vânzătoare.

Toată scena durează foarte puţin şi angajaţii nu mai numără banii când îi iau înapoi, dându-şi seama că au fost înşelaţi abia după câteva ore. O altă „poveste” care a lovit în constănţeni precum în piesele de domino este, ,Accidentul” - apelarea telefonică a victimei şi pretinderea că o rudă apropiată a provocat un accident rutier sau a fost vătămată în alt judeţ/ localitate şi are nevoie de o sumă de bani pentru plata avocaţilor sau a intervenţiilor chirurgicale de urgenţă. Apoi este ,,Ghicitul/ descântecul”, când infractorul convinge victima că este vrăjită şi o determină să îi dea bijuteriile pentru a le ,,descânta”.

Înveleşte într-un şerveţel bijuteriile, le descântă şi îi înapoiază victimei un şerveţel în care sunt pietre. Şi metoda „Câştigul/ premiul” a făcut multe victime la malul mării. Aici este vorba despre apelarea telefonică prin intermediul căreia i se comunică victimei că a câştigat un premiu dar, pentru a intra în posesia lui, trebuie să depună nişte bani într-un cont. Înşelăciuni sunt întâlnite şi pe internet, moment pentru care este bine de ştiut că nu trebuie plătit pentru nici un bun în avans, mai ales dacă vorbim despre produse la mâna a doua. Însă, iată că metoda „Motorina” vine puternic din urmă.

Aici este vorba despre persoane identificate în urma postărilor pe site-uri de anunţuri gratuite, cărora li se oferă motorină la un preţ sub cel al pieţei. Odată atrase în locuri izolate, li se vinde, cu titlu de motorină, un amestec de apă cu băutură răcoritoare şi puţin combustibil. Mai exact, după cum au explicat oamenii legii, X a postat un anunţ pe… Olx, să spunem. Infractorii iau la puricat aceste site-uri şi culeg numerele de telefon ale celor din localitatea ce îi interesează. Apoi îi contactează pe cei vizaţi şi le propun o super afacere: motorină la jumătate de preţ. Dacă omul nu acceptă, el insistă.

Dacă întreabă de unde are numărul de telefon, pentru a nu trezi suspiciuni, îi spune: „Căutam să cumpăr ceva de pe site-ul x şi am dat de tine. Cum eşti din localitate cu mine, m-am gândit că poate te interesează…”. Ulterior, cei doi se întâlnesc într-un loc retras şi afacerea este încheiată. Numai că motorina este, de fapt, băutură răcoritoare cu apă şi doar un iz de combustibil. Totodată, precizăm că escrocii îşi ascund numărul de telefon atunci când sună. Amintim că în anul 2013, cel puţin 10 persoane din judeţele Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău şi Bucureşti au fost escrocate de mai mulţi ţigani din comuna Dragalina, de la care credeau că achiziţionează motorină la un super preţ.

Ca „bonus”, cei care se prindeau că sunt înşelaţi primeau şi o mamă de bătaie, fiind deposedaţi de bunurile aflate asupra lor. Poliţiştii din cadrul IPJ Călăraşi au efectuat, pe 21.11.2013, 21 de percheziţii domiciliare în Dragalina, mai multe persoane de etnie romă suspectate de înşelăciune, tâlhărie şi furt calificat fiind ridicate şi duse la audieri. Precizăm că metoda de acţiune era aceeaşi: ţiganii luau numerele de telefon de pe internet.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614