REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.3° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.3° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ai suferit o fractură? Află cum să recuperezi mai rapid integritatea osului

Ai suferit o fractură? Află cum să recuperezi mai rapid integritatea osului

Replica API 16 iunie 2020 | 00:00 857

Fracturile pot afecta și un os sănătos, în cazul unui traumatism puternic, însă de multe ori ele apar pe fondul preexistenței unui proces de osteoporoză.

De aceea, imobilizarea prelungită după tratamentul chirurgical pot accentua la unele persoane procesele de osteoliză dacă pacientul nu respectă o serie de recomandări medicale.

Alimentația, esențială în refacerea osoasă

În procesul de refacere osoasă, un rol important îl joacă alimentația, influențând direct procesul de osteogeneza și menținerea unei densități minerale osoase adecvate. Trebuie să știm că osul este supus permanent unor procesele de osteosinteză și osteoliză, în care este implicat direct aportul de calciu și alte minerale, precum magneziul, dar și de vitamina D. Pentru persoanele cu o densitate minerală mai scăzută, care de multe ori este descoperită de radiolog după fractură, este importantă schimbarea alimentației și completarea acesteia, la recomandarea medicului, cu anumite suplimente alimentare benefice.

Dacă nu există intoleranță la lactoză, sursele cele mai importante de calciu o reprezintă laptele și produsele lactate fermentate, precum brânzeturile și iaurtul, dar și ouăle, laptele din soia și tofu, susanul și verdețurile.

Întrucât un mediu prea acid al sângelui are drept rezultat tocmai extragerea calciului din principalele surse, adică osul, este important că în perioada de recuperare post fractură să reușim să combatem acidoza, printr-o hidratare corespunzătoare și furnizând organismului cât mai multe fructe, legume, verdețuri și salate proaspete. De asemenea, trebuie evitate proteinele în exces, care produc sulfați ce necesită calciu pentru eliminare. Însă proteinele animale nu trebuie eliminate complet, ci putem consumă de 2-3 ori pe săptămâna carne slabă - curcan, pui, vită slabă. Că surse de proteine animale, care joacă rolul lor în fortificarea osoasă, pe lângă lactate, nu trebuie să ne limităm numai la carne, ci și la peste, preferabil sardine, hamsii, ton, somon, dar și peste alb (dorada, barbunia, stavrid).

Mesele principale pot constă în meniuri bogate în legume cu aport important de calciu și alte minerale, magneziu și zinc.

Zincul este responsabil de refacerea colagenului din jurul călușului fracturii și de activarea celulelor osoase de calciu, care sunt depozitate în țesutul colagen. De aceea sunt recomandate din belșug salată verde, cruciferele, broccoli, conopidă, varză, varză de Bruxelles, pătrunjel, sparanghel, ardei gras, fasolea verde sau galbenă păstăi, dar și fasolea uscată, năutul, meiul și lintea, sfeclă și ridiche neagră. În salatele verzi putem adaugă roșii, ceapă roșie, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui.

Pentru că în recuperarea după fracturi este importantă menținerea unei greutăți adaptate înălțimii și fiziologiei, unele persoane trebuie să evite luarea în greutate, favorizată de repausul îndelungat, ba chiar să piardă în greutate. De aceea dulciurile și zahărul rafinat trebuie evitate, sursele de glucide fiind fructele crude sau uscate, surse importante de vitamina C și zinc, importante în absorbția corespunzătoare a calciului. Se pot consumă citrice, portocale, grapefruit, mandarine, pomelo, pepene galben, kiwi, fructe de pădure, zmeură, afine, căpșune, coacăze negre, mure, smochine, banane, ananas. Pentru un aport crescut de enzime, după mese se recomandă câteva feliuțe de papaia și mango.

Între mese, drept gustări se pot consumă oleaginoase, de preferință crude, neprelucrate termic sau sărate: nuci, alune, migdale, arahide.

Din cauza problemelor legate de circulația vasculară și limfatica a nivelul membrului afectat, se recomandă evitarea consumului de sare, una dintre consecințele neplăcute ale excesului de sodiu fiind edemul, cu perturbarea circulației și încetinirea vindecării. În plus, sarea în exces împiedică absorbția calciului.

Pentru evitarea problemelor legate de tranzitul intestinal pacienții pot consumă zilnic cereale integrale grâu, orez, ovăz, fulgi de cereale, germeni de grâu. Atenție, însă la tărâțe și fibrele în exces care pot elimina calciul atunci când este administrat sub formă suplimentelor, de aceea cerealele integrale se vor administra la distanță de câteva ore de la administrarea tabletelor.

Se recomandă evitarea băuturilor carbogazoase, sucurile prea dulci, cafeaua, alcoolul, tutunul care îngreunează absorbția calciului și a vitaminei D.

Sportul și scăderea în greutate

Din cauza imobilizării, nu numai osul este cel afectat ci și musculatura, care se atrofiază, iar articulațiile capătă redoare, astfel încât se impun kinetoterapia și balneoterapia, care ajută la redobândirea tonusului muscular și mobilitatea articulară. Balneoterapia este o opțiune de luat în seama, mai ales de către cei tineri, care asociază această formă de terapie cu vârstnicii. în realitate, este extrem de utilă pentru aceste situații, apele minerale, în special cele clorurosodice, sulfuroase și termale, accelerând procesele de refacere.

La noi în țară există câteva stațiuni cu centre de fizioterapie și kinetoterapie, specializate în recuperarea naturală post fractură, cu programe terapeutice intense și deosebit de eficiente în grăbirea vindecării: Băile Herculane, Eforie Nord, Mangalia, Băile Felix, Amară, Lacul Sărat, Techirghiol.

Ca suplimente menite să ajute refacerea articulațiilor piciorului, medicii pot recomandă produse ce conțin glucozamin sulfat, condroitin sulfat, metilsulfonilmetan (MSM), acid hialuronic, turmeric, aminoacizi L-metionia, L-cisteină, colagen, vitamine vitamine (A, C, B2, B6, B12, colină, niacina) coajă de salcie, zinc și mangan.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218