REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

'Aici se ascunde DIAVOLUL, iar PARTIDELE cred în CIOARA de pe gard'

'Aici se ascunde DIAVOLUL, iar PARTIDELE cred în CIOARA de pe gard'

Replica API 24 septembrie 2020 | 10:17 2331

Așa cum ar trebui să se întâmple în fiecare localitate civilizată din România, în această perioadă, mai cu seamă, ar trebui să se țină cât mai multe dezbateri electorale pentru ca locuitorii să își poată da seama dacă persoana pe care o admiră și o dorește la primărie este sau nu capabilă să ocupe acea funcție. Ei bine, iată că și la Constanța a avut loc o astfel de dezbatere, în premieră.

Doar patru dintre candidații la Primăria Constanța au răspuns afirmativ la o dezbatere organizată de unul dintre aceștia. Au fost prezenți:: Anton Traian Antoniadis, candidat din partea Comunității Elene „Elpis”, Horia Miron Constantinescu, din partea PPU-SL, Sorin Muncaciu din partea Partidului Neamul Românesc și Mircea Titus Dobre din partea Pro România. La eveniment ar fi trebuit să fie prezenți și Claudiu Iorga Palaz, din partea PMP, dar și Nicoleta Ploscaru, așa cum a menționat într-un interviu anterior în studioul Replica însă, se pare că nu a mai putut ajunge.

Dezbaterea a fost una cât se poate de liniștită, nu au existat spirite încinse căci, să fim sinceri, constănțenii nici nu au nevoie de asta. Au nevoie să vadă omul, să vadă ceea ce poate acesta și de ce a ajuns să candideze. Ei bine, această dezbatere a atins câteva subiecte importante despre și pentru Constanța pe care le vom prezenta mai jos. Detaliat, le puteți urmări în linkul din josul paginii.

Ce soluții aveți pentru ca infrastructura din domeniul cultural să fie adusă la standardele secolului 21?

Anton Antoniadis: „Ca să o aduci la secolul 21 trebuie să dărâmi tot și trebuie construite altele. Nimic din ce este instituție de cultură nu seamănă cu o instituție de cultură. Cred că e un răspuns sufficient, destul de scurt, și mai ales este adevărul. Toate trebuie dărâmate și nu știu cum să spun… nu cred că mai e nevoie de cuvinte. E nevoie de voință”

Horia Constantinescu: "Instituțiile de cultură ce au o greutate istorică ar trebui reconstruite pentru că e mai ușor să faci altul decât să îl speli pe cel dinainte. Ar trebui protejate pentru că nu avem șansa să ne reîntâlnim prea curând cu astfel de instituții istorice.”

Sorin Muncaciu: „În statele civilizate există o componentă publică, adica Primăria, sau Consiliul Județean care trebuie să se implice în acest domeniu.”

Mircea Dobre: „Trebuie rezolvată odată pentru totdeauna această problemă cât mai curând. De exepmlu, Piața Ovidiu ar trebui să fie declarată zona turistică a municipiului Constanța. Astfel administrația publică locală ar putea atrage mai ușor fonduri europene. Intervenția celor din privat în zona de cultură, astfel încât, cei care donează pentru cultură să I se reducă partea de impozitare. Acest lucru este fiabil. Astfel se pot moderniza toate instituțiile de cultură din municipiul Constanța.”

Ce soluții aveți pentru ca părinții să nu își mai facă vize de flotant pentru a aparține de o școală mai bună?

Mircea Dobre: „Cei care locuiesc într-o anumită zonă sunt nevoiți să își ducă copii la scoala respective. Eu am militat pentru școli și nu din lipsa profesorilor, din lipsa de management, un prost management. Trebuie dezvoltată infrasructura școlară. Avem nevoie cu desăvârșire de creșe și grădinițe. Trebuie să stopăm închiderea școlilor, renovarea acestor instituții și mai departe se găsesc soluții pentru construirea de creșe, grădinițe și școli.”

Sorin Muncaciu: „Inegalitatea în educație e o problemă foarte serioasă și unile nițiuni au găsit soluții. Trebuie să se egalizeze totul, în sensul bun.Tendința de a trimite copilul la o școală bună e una bună.”

Horia Constanșinescu: „Școlile trebuie să fie aduse la un nivel unitar întrucât să nu mai fie necesară contribuția părinților la învățământul gratuit. Aceste lucruri fac părinții să își mute copii la școli acolo unde altii au adus dotări contribuții considerabile. Doar după aceste lucruri putem impune părinților să își lase copii la scoală, doar după ce a ajuns la acelasi nivel cu cea la care voia să își ducă copilul. Adică trebuie să ajungă toate la același nivel de calitate.”

Anton Antoniadis: „Sunt școli bune și rele și astea ar trebui să se schimbe. Ar trebui să fie exact atâte cât este nevoie. Calitatea trebuie să fie aceiași. Te duci la o școală bună pentru că ai profesori emeriți și pentru că este în centrul orașului. Nu poti să duci un profesor care a luat 5 la un examen la o scoala foarte bună. Trebuie să ne ocupăm de profesori foarte mult și apoi vom avea egalitate.

Cel mai importat proiect pe domeniul sănătății?

Anton Antoniadis: „Spitalul de copii în care să fie separați și tratati separați. Ei sunt prioritatea noastră.”

Horia Constantinescu: „Înființarea unor dispensare de cartier pentru a prelua cazurile mai usoare și pentru a slabi urgențele. Aici vedem dacă e o chestie minoră sau e nevoie de urgențe și de internare în spital.”

Sorin Muncaciu: „Spitalul de copii e o prioritate”

Mircea Dobre: „Spitalul de urgență pentru copii și Spitalul de Boli Infecțioase și modernizarea lui, neapărat.

Ce vă recomandă pentru funcția de primar?

Mircea Dobre: „Am experiență în legislativ. Știu să respect legea. Cetățenii își vor forma o opinie și tot ceea am facut e public și ei pot vedea aceste lucruri.”

Sorin Muncaciu: „Pandemia mă recomandă. Un medic la primărie este persoana calificată să balanseze economia cu sănătatea.”

Horia Constantinescu: „Sunt cunoscut pentru activitatea mea de la Comisariatul Județean pentru Protecție Consumatorului și am dovedit că un colectiv preluat poate fi pus la treabă, o instituție poate fi pusă pe linia de plutire. Asta mă recomandă. Numai cu o mână de fier poti face treabă.”

Anton Antoniadis: „Constanța poate face pasul de la o administrare politică la una a constănteanului. Am experientă în management, am avut multe firme și niciuna nu a dat faliment. Stiu că trebuie să avem grijă de toți constantenii și știu că pot face acest lucru.”

Constanța nu stă deloc bine la capitolul atragerea de fonduri europene, cum veți reuși să obțineți mai muli bani de la UE?

Mircea Dobre:„Constanța nu sta bine nici la cheltuirea banilor locali din cauza incompetenței. Ni s-a demonstrate că nu există o echipă competentă să atragă fonduri europene.”

Sorin Muncaciu: „Problema fondurilor europene. Aici se continuă un cerc vicios al îndatorării. Aici se ascunde diavolul. Partidele care au planuri pentru aceste fonduri cred în cioara de pe gard, de exemplu cei de la USR, ei au 90%. În niciun caz fonduri europene.”

Horia Constantinescu: „Trebuie accesate. Cred eu că primăriile care au rămas codașe la acest capitol ar trebui să se adreseze celor care au accesat deja. Avem talentul să tot redescoperim roata și apa caldă. Dacă există deja oameni care au făcut asta deja trebuie să ne informăm și noi și că urmare să accesam. Ne-ar ajuta foarte tare să înțelegem că trebuie să dezvoltăm încontinuu.”

Anton Antoniadis: „Fondurile europene reprezintă ceva clar ceea ce vrem. Acum depinde de noi dacă suntem în măsura să le luăm sau nu. Trebuie să ai oameni buni în primărie care să știe să lucreze în acest domeniu. Este o soluție de luat în cacul.”

Mesajele celor patru candidați la Primăria Constanța pentru constănțeni:

Video integral al dezbaterii:

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sustinatorii hotului fagadau. Muie tuturor cu mult cacat !!!
3
0
De bischetari, unde ar putea sa se desfasoare?
1
5
Mai ce sa zic, toata stima pentru cei care s-au prezentat. Le multumesc ca mi-au redus lista cu cei pe care trebuie sa votez. Am vazut cat le pasa celorlator candidati de parerea noastra. Apropo, pesedii mancau kkt cand Johanes nu a participat la vreo dezbatere. Acum? Cred ca unul dintre Dobre si C-tinescu, va fi candidatul pe care il voi alege. Matracucile care candideaza, aveau treaba? Gateau sau spalau rufe? Ecologica, nu mai e tare-n gura fara indrumator? Se vede calitatea celorlator candidati. Asa o sa va tratam si noi duminica, cu indiferenta.
9
1
O adunare de candidati fara sansa.
8
8

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102