REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ajutoare sociale mai puține pentru constănțeni. De ce scade, de la lună la lună, numărul lor!

Ajutoare sociale mai puține pentru constănțeni. De ce scade, de la lună la lună, numărul lor!

Replica API 6 noiembrie 2017 | 00:00 291

De la o lună la alta, numărul constănțenilor care primesc ajutoare sociale scade. Ce e drept, diferența nu este mare, dar tendința de reducere a numărului beneficiarilor de ajutor social este evidentă. Scăderea nu este urmare a faptului că asistații sociali și-ar fi găsit de muncă, ci mai degrabă pentru că anchetele realizate demonstrează că nu îndeplinesc criteriile pentru a mai primi sprijinul financiar din partea statului: fie au teren, fie au mașini, fie au venituri în conturi bancare nedeclarate.

În prezent, în evidența Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța sunt înregistrați (conform ultimei statistice făcute publice, privind luna septembrie) 4.163 de beneficiari ai ajutorului social de la stat (venit minim garantat), care primesc, lunar, un total de peste un milion de lei. Numărul asistaților sociali este în scădere, comparativ cu lunile trecute. De altfel, numărul acestora scade de la o lună la alta. De exemplu, în august 2017 – erau 4.215 beneficiari de ajutor social, în septembrie 2016 erau 4.446, iar în ianuarie 2016 erau înregistrați peste 4.800 de beneficiari. Scăderea nu este semnificativă, dar tendința este clară. Și, potrivit surselor noastre, nu este datorată faptul că beneficiarii și-ar găsi un serviciu stabil, ci, mai degrabă pentru că anchetele desfășurate de serviciile sociale de la nivelul primăriilor demonstrează că nu mai îndeplinesc condițiile pentru a primi acest sprijin de la stat.

De exemplu, până în luna august a.c., în cazul a aproximativ 250 de constănțeni s-a dovedit că au primit în mod necuvenit ajutoare sociale, în valoare de 215.000 de lei. În consecință, au fost tăiați de pe lista de asistați sociali și au fost și somați să returneze statului banii primiți până la data respectivă.

Ce ascund asistații sociali?

Cât privește motivele pentru care li se neagă ajutorul social, acestea vizează venituri „ascunse”. Astfel, ajutorul social este „tăiat” dacă beneficiarii au conturi bancare cu peste 3.000 de lei, dacă realizează venituri pe care nu le declară sau dacă realizează venituri mai mari decât cele declarate și nu comunică modificarea salarială în termen de 15 zile, către primăria de domiciliu.

De asemenea, rămân fără ajutoare sociale și persoanele care dețin cel puțin două mașini, cu o vechime de peste zece ani, sau o mașină cu o vechime mai mică de zece ani. Sau, dacă dețin un utilaj agricol, precum tractor sau combină, ori teren de peste 1.000 mp (la oraș) sau 2.000 mp (rural). Statul cuantifică sărăcia și se așteaptă ca cei care beneficiază de venitul minim garantat, de la visteria națională, să fie la limita de jos a supraviețuirii.

Scăderea numărului beneficiarilor de ajutoare sociale vizează în special mediul rural. De exemplu, primarul comunei Lipnița, Florin Crăciun declara pentru „Replica de Constanța” că în prezent are în evidență doar opt persoane care primesc ajutoare sociale, de la 200 – 300, câți beneficiari erau în trecut. Și nu pentru că oamenii s-ar fi angajat între timp – nici nu ar avea unde, zona este săracă și nu stârnește nici interesul investitorilor privați! – ci pentru că au terenuri pe lângă case sau nu îndeplinesc alte criterii.

La ajutoare sociale înainte, la muncă, înapoi!

Pe de altă parte, nu se poate să nu punctăm și un alt aspect. În vreme ce la nivelul județului sunt înregistrați peste 4.000 de asistați sociali, la ultima Bursă a locurilor de muncă organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de muncă, în luna octombrie, au fost oferite peste 1.200 de locuri de muncă. Constănțenii nu au fost însă interesați. Abia dacă s-au prezentat 300 de tineri, dintre care numărul celor care au depus CV-uri a fost și mai mic.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mazare a dat pungi pe care el platea cateva sute de mil . Si castiga alegeri care el ca primar avea de castigat mil de euro normal ca nu il mai interesa cateva sute pt pungile alea punga a distrus cinstanta
0
0
ati gandit corect, unde se vor duce voturile acestora care v-au cocotat acolo unde nu sunteti in stare sa va descurcati?
1
0
Atentie mare la tiganime!
0
0
Tigani dar si altii care efectiv nu au vrut sa munceasca nici atunci cand chiar se gasea de lucru,au ajutoarele alea. Apoi,e mai simplu pentru un sistem politico-economic de tot cacatul sa dea ajutoare,decat sa munceasca in pu.a mea pentru dezvoltarea economiei nationale. Cand la conducere ai niste unii,ordinari impostori nemernici, care si ei at trebui sa traiasca din ajutoarele alea,economia si tot ce tine de binele unui popor se duce dracului,cum e azi aici la noi.Mai vin si cacati care cer independenta pentru calaii impotriva justitiei aparatoare a libertatii omului. Mai stati in Romania?
1
0
cel de sub mine executable repeeeede cite o felatie tiganilor I-ti poti lua si mamica sa te ajute eventual.
0
10
tiganii din oras,astia sug bugetul nu prapaditii de la sate carora armeanul infect vosganian le numara ouale din curul gainii.dupa ce ati jefuit sistematic taranii de pamant si de animale cu fel si fel de epidemii inchipuite ger gripe aviare,peste porcine,"boala vacii"boala porcului" si le-ati luat gainile,vitele,purceii fara sa despagubiti oamenii,tabarati cu impozite tot pe al sarac.puturosii fitosi care trag societatea la fund sunt tot la oras camuflati in votanti Psd.ati mintit ca escrocii oamenii creduli de la sate noroc ca s-au mai desteptat unii si-au tulit-o rapid la munca in Europa.
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367