REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Alarmant! 43 din bebeluşii născuţi prematur au decedat, în 12 luni, la Spitalul Judeţean din Constanţa

Alarmant! 43 din bebeluşii născuţi prematur au decedat, în 12 luni, la Spitalul Judeţean din Constanţa

Replica API 6 decembrie 2014 | 09:24 73

Medicul Livica Frăţiman: „Sistemul sanitar are nevoie de sprijin comunitar”

Medicul Livica Frăţiman: „Sistemul sanitar are nevoie de sprijin comunitar”

În România, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar ţara noastră se situează în continuare pe primul loc în clasamentul ratei mortalităţii infantile. Principala cauză de mortalitate infantilă a devenit prematuritatea, care înregistrează o creştere semnificativă în aproape toate ţările lumii. Copiii prematuri au mai mari şanse de supravieţuire acum, decât aveau în 1990, dar aceasta depinde de îngrijirile pe care le primesc înainte de a se naşte şi în primele ore de viaţă. Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 90% din copiii prematuri supravieţuiesc în ţările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% din aceşti copii mor. În perioada 1 ianuarie- 1decembrie 2014, conform datelor furnizate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la maternitatea unităţii de tratament s-au înregistrat 3.066 naşteri, din care 390 de naşteri premature. „43 din bebeluşii născuţi prematur au decedat. Toţi au beneficiat de întreaga atenţie a medicilor şi de toată medicaţia necesară”, au ţinut să precizeze cadrele medicale din Constanţa. 20% dintre copiii născuţi la maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa sunt prematuri, cu 10 % mai mult faţă de anii trecuţi. Rata de supravieţuire a prematurilor este de 35% la Constanţa.

Organizaţia Salvaţi Copiii - Filiala Constanţa va demara în seara de Moş Nicolae campania „Un gest pentru o viaţă”. Campania este menită să susţină Programul naţional de reducere a mortalităţii infantile, pentru modernizarea maternităţilor şi a secţiilor de nou-născuţi, precum şi pentru oferirea de suport parental. Iniţiativa de acum vine în continuarea campaniei de strângere de fonduri „Bun venit pe lume!”, graţie căreia, în doar doi ani (2012-2014), organizaţia a reuşit să echipeze cu aparate vitale 54 de secţii de nou-născuţi din 33 de judeţe ale ţării, acordând, astfel, o şansă la viaţă pentru peste 10.000 de nou-născuţi. Mai multe maternităţi din ţară au nevoie de dotări cu aparatură specială care poate salva vieţile copiilor născuţi prematur. În cadrul campaniei „Un gest pentru o viaţă”, se strâng fonduri pentru 15 maternităţi din Constanţa, Bucureşti, Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Suceava, Timiş şi Vaslui. La trei ani de la demararea campaniei, rata mortalităţii a scăzut de la 10,1% la 8,5% – aşadar, o scădere importantă, de aproape 1.000 de decese în cifre absolute.

2 euro - 1 SMS la 8833

„Evenimentul de lansare va lua forma unui spectacol de dans, teatru, muzică cu copii, pentru copii precum şi a unei expoziţii cu vânzare de podoabe pentru Crăciun şi prăjituri. Printre picături, se va face o strângere de fonduri, vor exista standuri la care susţinătorii Salvaţi Copiii vor putea achiziţiona brăţări, simboluri ale campaniei de reducere a mortalităţii infantile. Suntem convinşi că în judeţul Constanţa există foarte mulţi oameni care cred în cauza noastră şi împreună prin aceste gesturi aproape simbolice (2 euro 1 SMS la 8833) ne vom îndeplini obiectivul . Vom dota secţia de nou-născuţi a Spitalului Clinic Judeţean cu aparatură medicală modernă şi vom contribui astfel la salvarea unor vieţi. Mulţumim partenerilor noştri, Şcoala Primară Petre Ispirescu şi Club Amicii din Constanţa, precum şi adolescenţilor voluntari din Liceul Teoretic Callatis Mangalia, care au făcut posibilă lansarea”, a declarat psiholog Carmen Faliboga, preşedintele Filialei Constanţa - Organizaţia Salvaţi Copiii. „Sistemul sanitar are nevoie de sprijin comunitar. De fapt, noi suntem sistemul”, a declarat conf.univ.dr. Livia Frăţiman, şef Secţie Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa. Pentru a salva o viaţă este nevoie doar de un gest. În România există, în continuare, zeci de secţii de nou-născuţi în care copiii născuţi înainte de termen se sting pentru că nu există suficiente incubatoare, în care eforturile medicilor sunt zădărnicite de lipsa unor minime dotări.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614