REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

ALARMANT: aproape 90% dintre românii care au un accident vascular cerebral mor!

ALARMANT: aproape 90% dintre românii care au un accident vascular cerebral mor!

Replica API 21 octombrie 2017 | 00:00 238

Una dintre cele mai des întâlnite cauze de mortalitate, la nivel mondial, este accidentul vascular cerebral (AVC). Tehnologiile medicale actuale permit ca aproape 80% dintre AVC-uri să poată fi prevenite. În țara noastră, însă, 90% dintre pacienții care suferă un accident vascular cerebral mor, pentru că bolnavii nu au acces la tehnologiile moderne.

„În România, peste 60.000 de români suferă anual un AVC, iar 54.000 mor în fiecare an din cauza unui AVC. Este de apreciat faptul că până acum s-au alocat resurse considerabile intervențiilor de urgență pentru pacientul în stare critică după ce a suferit un AVC. Investiția în segmentul de prevenție și detectare timpurie este, însă, în continuare deficitară, deși acest segment ar asigura o alocare mai eficientă a resurselor bugetare pentru sănătate”, a spus Marius Geantă, președintele Centrului de Inovație în Medicină.

Oricine poate suferi un AVC, inclusiv un copil. Este bine de știut însă că probabilitatea de a suferi un AVC se dublează la fiecare deceniu peste vârsta de 55 de ani. Datorită cunoștințelor și tehnologiilor medicale actuale aproape 80% dintre AVC-uri pot fi prevenite. Cu toate acestea, la fiecare două secunde, undeva în lume, o persoană suferă un accident vascular cerebral, iar efectele acestuia conduc la un deces la fiecare cinci secunde. Astfel, deși supravieţuirea în urma unui AVC s-a îmbunătăţit semnificativ, accidentele vasculare cerebrale rămân a doua cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial, după bolile cardiace ischemice. Mai mult decât atât, povara accidentului vascular cerebral este considerabilă atât pentru bolnav cât și pentru familie și pentru sistemul public de asistentă socială, în condițiile în care aproximativ jumătate dintre supraviețuitorii unui AVC rămân cu o formă de handicap fizic sau cognitiv.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
la dna dr rusu daca ajungeti muriti sigur habar nu are doar la euro si germania se gandeste cea mai nebuna doctorita di n spitalul mare sectia neurologie
0
0
Nu mai este posibila. Poate afla si romanii. Cu banu jos beneficiezi de servicii ca afara.
0
0
daca hotarasc sa vina la spt judetean Cta si-au semnat condamnarea la moarte.ma refer la pacienti cu problem cardio.aici ii cu cohones Grasa el face si desface felatii.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102