rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

ALARMANT! Constanţa, în topul judeţelor la naşteri premature. De ce s-a ajuns în această situaţie şi ce se poate face

Sunt atât de firavi, că nici nu au puterea să plângă. Au venit pe lume mult prea devreme, cu o greutate sub limita supraviețuirii, cu organele interne dezvoltate insuficient, astfel că în primele luni de viață Secția de Terapie Intensivă Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța le devine casă. O casă unde medici cu suflet mare se luptă, zi de zi, clipă de clipă, pentru a le da puterea de care au nevoie să supraviețuiască. An de an, pe 17 noiembrie, este ziua lor. Este Ziua Internațională a Prematurității, prilej pentru cadrele medicale să atragă atenția, încă o dată, asupra importanței supravegherii corespunzătoare a sarcinii, pentru ca celor mici să nu le fie răpite șansele la o viață sănătoasă.

An de an, pe 17 noiembrie, se celebrează Ziua Internațională a Prematurității. De câțiva ani, medicii de la Secția de Terapie Intensivă Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța organizează, în această zi, o întâlnire cu copiii născuți prematur, care au supraviețuit, și cu părinții lor. Este prilej pentru a se mai îmbărbăta puțin. Munca medicilor de pe această secție nu este ușoară. Pacienții lor sunt speciali. Sunt o mână de om, fragili și expuși la tot felul de riscuri și complicații, având în vedere că au venit pe lume mult prea devreme.

Constanța, în topul județelor cu multe nașteri premature

Din păcate, Constanța se află în topul județelor cu o rată crescută a nașterilor premature. Potrivit statisticilor, județul nostru se află în primele șase în ceea ce privește numărul nașterilor premature, dar și în ceea ce privește numărul copiilor născuți cu patologii infecțioase și malformații. O statistică tristă, care se traduce prin faptul că nou-născuții trebuie să lupte mult mai mult pentru o șansă la o viață sănătoasă. De exemplu, potrivit statisticii făcute publice de dr. Livica Frățiman, medicul șef al secției menționate mai sus, în 2016, la Constanța au venit pe lume 492 de nou-născuți prematuri (aproximativ 15% din numărul total al nașterilor, de 3374 nașteri), iar de la începutul lui 2017 până în prezent, au venit pe lume 363 de prematuri (aproximativ 12% din totalul nașterilor din acest an – 3007 nașteri).

Care sunt cauzele unei nașteri premature? Dr. Frățiman a explicat că acestea sunt diverse. Fie că sunt medicale, fie că sunt de ordin social, fie că țin de condiția de sănătate a mamei, de condițiile fiziologice ale aparatului de reproducere al gravidei, de condițiile nașterii, finalul este venirea pe lume a unui copil, prea devreme și nepregătit pentru a supraviețui fără ajutorul medicilor. „Cauzele sunt multe, dar noi considerăm că cea mai importantă dintre acestea este infecția din timpul sarcinii, neglijată, bine tolerată de mamă, deseori fără simptomatologie clinică la mamă, dar care afectează copilul, în sensul că fragilizează membranele și duc la naștere prematură”, a subliniat dr. Frățiman.

Cel mai mic prematur născut în Spitalul Clinic Județean Constanța a venit pe lume la 22 săptămâni de gestație, cu 450 de grame. A plecat acasă după patru luni și jumătate, cu o greutate de 2900 de grame. Astăzi, are trei ani, dar și câteva probleme de sănătate.

După naștere, începe și lupta pentru viață!

Atât a celor mici, dar și a părinților și a medicilor. Pentru că prematurul nu are abilitatea nici să-și mențină temperatura corpului constantă, nici organele complet dezvoltate pentru a se adapta la mediul înconjurător, pentru a respira sau a se hrăni. De aici și riscurile mult mai mari ca lupta să se încheie tragic. Iar, statisticile sunt dure: cu cât copilul vine pe lume la o vârstă gestațională mai mică, șansele de supraviețuire sunt mai mici. Teoretic, potrivit statisticilor internaționale, la o vârstă gestațională de 26 de săptămâni, supraviețuiește un prematur din zece. La o vârstă gestațională sub 32 de săptămâni, supraviețuiesc doi sau trei copii din zece. După cum spuneam, statisticile sunt nefavorabile.

Mai mult, chiar dacă supraviețuiește, există riscul ca prematurul să rămână cu sechetele, dezvoltate din cauza complicațiilor apărute. Și, așa cum au subliniat medicii constănțeni, și complicațiile ce pot apărea sunt dintre cele mai diverse, de la probleme oftalmologice, de auz, respiratorii, până la probleme neurologice.

„Din experiență, pot spune că fiecare pacient este individualizat, îngrijirile lui sunt individualizate. Bagajul genetic cu care vine, plus premisele pe care le asigură mama, plus îngrijirile de care beneficiază individualizează și mai mult situația nou născutului. Putem avea copil de 500 de grame cu o stare foarte proastă care să plece acasă fără niciun fel de complicație, dar putem avea și copil de 36 de săptămâni, născut cu 2700 de grame, care să meargă acasă cu bronhodisplazie sau cu ce alt tip de complicație, cu paralizie cerebrală”, a subliniat dr. Livica Frățiman.

Tocmai de aceea, atrag atenția medicii, este nevoie urgentă de o educare a mamelor pentru a se preocupa și a se îngriji mai mult de sănătatea lor și a fătului, pe timpul sarcinii. Și la ora aceasta, ajung la spital femei care susțin că nu au știut că sunt însărcinate, timp de câteva luni sau gravide care nu au mers la niciun consult.

Pe de altă parte, atrag atenția specialiștii, și stresul este un factor care poate duce la naștere prematură, în cazul femeilor cu o vârstă înaintată.

„Le sfătuiesc să țină foarte aproape de medicul obstetrician, să citească despre ce înseamnă sarcina, să se informeze, dar să se informeze din materiale științifice, nu numai din materiale electronice publicate de unul sau de altul, să încerce să construiască asociații de educație a gravidei, care să pună la dispoziția viitoarelor mame materiale științifice, să își planifice sarcinile în funcție de condiții, care să asigure suportul familiei, armonia în familie și o dezvoltare sănătoasă a sarcinii astfel încât sarcina să poată să meargă până la capăt”, a adăugat medicul șef.

Secția pentru prematuri este în proces de modernizare. Puteți ajuta!

Pe de altă parte, este important și ca prematurii să primească îngrijiri medicale la cele mai înalte standarde. În prezent, Secția de Terapie Intensivă Neonatologie a Spitalului Județean Constanța este supusă unui amplu proces de modernizare. Fundația „Dăruiește Aripi” alături de Fundația Vodafone strâng fonduri pentru reabilitarea secției, lucrări care au demarat deja, dar și pentru dotarea acesteaia cu cele mai performante echipamente medicale. Astfel încât, secția să concureze cu cea de la Spitalul Marie Curie din București. De altfel, medicii constănțeni merg la spitalul bucureștean pentru a se familiariza cu echipamentele medicale respective.

După reabilitare – medicii speră să aibă o secție nouă până la sfârșitul lui 2018 – secția va avea capacitatea să îngrijească mai mulți prematuri decât în prezent.

Cei care doresc să susțină acest proiect, pentru copiii județului Constanței, a pot face donând. Companiile, de exemplu, pot contribui cu 20% din impozitul pe profit sau cu donații în lei sau euro, în conturile asociației.

Titular cont: Asociația DĂRUIEȘTE ARIPI

CUI: 314 827 67

IBAN LEI: RO 70 BTRL RON CRT 020 750 3901

IBAN EURO: RO 20 BTRL EUR CRT 020 750 3901

Banca: BANCA TRANSILVANIA, sucursala Constanța

COD BIC/SWIFT: BTRLRO22

Florentina BOZÎNTAN

sâmbătă, 18 noiembrie 20172190
Comentarii

01Grasa - PSD(19 noi 10:42)
Neonatologia este printre cele mai proaste si imputite sectii din spital. Nimic despre numarul copiilor, mamicilor si cadrelor medicale infestate in spital? Ca si restul sectiilor cu probleme, psd-istii cer bani si donatii pe care le fac praf pentru ca la conducere raman aceleasi cadre medicale incompetente si corupte din jegul psd-ist.
03pentru Johny(19 noi 03:34)
ai dreptate la unele facultati medicina se intra cu 6 sau cu 5. Nu la cele mari si vechi. insa si la asisetnete e la fel, nu mai sunt asistentele de alta data. sunt scoli de asistente chiar la constanta sunt cateva private unde nu invata nimic nu stiu sa se spele pe maini si nu stiu sa puna o branula. la asa medici asa asistente si asa pacienti, ignoranta totala
07moarte tiganilor !!!(18 noi 13:56)
moarte tiganilor !!!
27Johnny(18 noi 03:32)
Ce ii mai ridicati in slavi pe medici, saracii de ei, nu mai pot de cat de mult lucreaza, dupa voi doar medicii lucreaza in spital, nici o vorba despre asistente, ele nu exista... Ca alearga intre incubatoare, au grija de copii nostri, de ce sa vorbim... De ce sa spunem o vorba buna si despre ele... Mi-e scarba de cat de nerecunoscatori suntem, dar de, ele nu au studii superioare, dar in practica si experienta multe dintre ele ii depasesc pe tinerii nostri medici, ca facultatea de medicina e cam o gluma acum, pile si media 6 la examenul de admitere... Vai de capul nostru cu viitorii medici...
012Yasar(18 noi 01:51)
In Cta,populatia de tigani fiind in crestere,din cauza partidului rosu care le pompeaza ajutoare si cazurile de nasteri premature sunt in crestere.Pai ce sa faca si ei,noi muncim si ei caca la puradei.In curand in Dobrogea ,romanii ,vor fi o minoritate.
mai mult...Replica
21 mar 00:00ReplicaMutare șoc: un fost procuror militar, numit la șefia Portului Constanța

Compania Națională Administrarea Porturilor Maritime SA Constanța (CN APMC) are de puțin timp un nou Consiliu de...622

21 mar 00:00ReplicaConstanţa petrece ÎN RUINE. Clădiri cu RISC SEISMIC, dar cu avize de funcţionare153
21 mar 00:00ReplicaBolnavii în fază terminală din Constanţa, la mâna guvernanţilor! Se redeschide Casa Soarelui?130
21 mar 00:55ReplicaBătaie pe enoriaşi, la Cobadin! Teodosie, împăciuitor: A fost lipsă de comunicare

Scandal între două feţe bisericeşti, într-o localitate din judeţul Constanţa: un călugăr doreşte să...359

21 mar 00:00ReplicaAşa arată viitorul COMPLEX TURISTIC MARINA SURF! Năvodărenii, invitaţi să comenteze pe marginea PUZ-ului201
21 mar 00:00ReplicaÎn atenţia OPC şi RATC: ŞTIAŢI CĂ PLOUĂ ÎN AUTOBUZELE DE PE LINIA 51? VIDEO!124
21 mar 00:00ReplicaŞI TU AI SCHIMBAT ANVELOPELE CU CELE DE VARĂ? Natura face mişto de noi!

Sosirea primăverii dar și vremea caldă care s-a instalat la Constanța săptămâna trecută i-au determinat pe...108

21 mar 00:00ReplicaCum s-a dovedit că el este infractorul din microbuz, chiar dacă la percheziție nu s-a găsit nimic!149
21 mar 00:00ReplicaAu plantat flori în gropile din şosea! CE LE TRANSMITE PRIMARUL MANGALIEI588
21 mar 21:55ReplicaContinuă judecata în dosarul unui teribil accident rutier: o femeie, SPULBERATĂ pe trotuar

Continuă judecata în cazul unui accident rutier în urma căruia o femeie și-a pierdut viața. Între timp,...220

21 mar 00:00ReplicaBAC 2018. Elev de la Colegiul Energetic, eliminat din simulare: a încercat să copieze de pe telefonul mobil83
21 mar 00:00ReplicaTeatrul de Stat vrea să crească eficiența energetică a imobilului. În iarnă oamenii se uitau la piese cu gecile pe ei70
Vremea
-4°-4° - -4° marţi, 20 martie 2018
cer seninUmiditate: 100%
Vânt: 5.91 m/s din V
Presiune: 1023.19 milibari

Loto
6/4992533374147
5/4052325283736
joker6102324271
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 mar 00:00SportHagi pleacă de la Viitorul și-l pune în locul lui pe Costel Gâlcă, un antrenor cu mai multe trofee decât el

Costel Gâlcă (46 ani) e favorit să-i ia locul pe bancă lui Hagi, în vară, potrivit gsp.ro. Ianis e convins că...104

21 mar 00:00SportNaomi Osaka, despre cum a trăit victoria în fața Simonei Halep: "Dacă aș fi sărbătorit așa, ar fi fost lipsă de respect"

Naomi Osaka (22 WTA, 20 de ani) a câștigat duminică primul său trofeu din carieră, impunându-se la Indian Wells...83

21 mar 00:00SportMonica Niculescu s-a calificat pe tabloul principal al turneului de la Miami

Jucătoarea Monica Niculescu, numărul 70 mondial şi principala favorită în calificări, şi-a asigurat, marţi,...58

21 mar 00:00SportVladimir Putin promite că va continua să apere ''onoarea sportivă a Rusiei''

Preşedintele Vladimir Putin, reales cu un scor covârşitor pentru un nou mandat de şase ani, a promis marţi că va...68

Local
21 mar 00:00LocalAccident rutier la Movilița din pricina vitezei și a poleiului!

Un accident rutier a avut loc la Movilița, marți, 20 martie, în urma căruia două persoane au fost rănite. Mai...91

21 mar 00:00LocalCe se mai vinde şi ce mai cumpără amatorii de chilipiruri din Constanţa

Răspunsul e: ORICE! Indiferent că vorbim despre licitaţii pentru bunuri scoase la vânzare de ANAF, de executorii...204

21 mar 00:00LocalCondamnată pentru că s-a branșat ilegal la Enel și pusă la plată!

Mariana Sasu a fost condamnată la 1 an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de furt de...211

21 mar 00:00LocalControale la Constanța: se fumează în baruri și câinii periculoși sunt plimbați fără botniță!

Politiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală, în perioada 12.03.2018- 18.03.2018, au acționat...339

21 mar 22:39LocalIMPACT TERIBIL: A intrat cu mașina în copac!

Polițiștii constănțeni, la data de 20 martie a.c., au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier...1070

21 mar 22:44LocalAu fost premiați cei mai buni profesori și studenți de la Universitatea „Ovidius”. Dr. Liliana Tuță, profesorul de la Medicină, cel mai apreciat de studenți!

Săptămâna aceasta, se desfășoară Zilele Universității „Ovidius” 2018, marcate printr-o serie de evenimente....965

21 mar 00:10LocalFlorin Munteanu, Radio Sky: 'Andrei Gheorghe a fost un defect frumos; a inovat emisiunile de radio'

Andrei Gheorghe nu mai este; cunoscutul prezentator şi realizator de radio şi tv a murit la doar 56 de ani. Omul de...1213

21 mar 22:08LocalAccident rutier în Lazu: o femeie a ajuns la spital!

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident rutier. Conform primelor cercetări, un bărbat, de 60 se ani, a...1512

21 mar 22:37LocalO delegație a Centrului Cultural Teodor Burada a fost la Chișinău

O delegație a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” a participat luni, 19 martie 2018, la...202

21 mar 00:18LocalPersoană DECEDATĂ după ce a căzut în puț în localitatea Corbu

Ghinion curat pentru un agent de pază care lucra în zona carierei Luminița, din localitatea Corbu, județul...3484

Politică
21 mar 00:00PoliticăForțele Navale se modernizează! Ce condiții pune Ministerul Apărării pentru construirea celor patru corvete multifuncționale

Ministerul Apărării Naționale are planuri mari pentru Forțele Navale, ministrul Mihai Fifor anunțând, încă din...73

21 mar 00:23PoliticăCSM, intervenție de URGENȚĂ: solicită LISTA NEAGRĂ și desecretizarea protocoalelor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are o intervenție în forță, pe două dintre scandalurile care țin capul...191

21 mar 00:19PoliticăDECIZII în CSAT: A fost admisă cererea Comisiei de anchetă pentru SIPA

Marți, 20 martie a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă...237

21 mar 00:21PoliticăCele trei legi ale Justiţiei intră luni la votul final în plenul Senatului

Cele trei legi ale Justiţiei adoptate marţi de plenul Camerei Deputaţilor - legea 303/2004 privind statutul...176

21 mar 00:19PoliticăSurpriza zilei: Liviu Dragnea nu a votat legile justiţiei

În timp ce reprezentanţii Coaliţiei PSD-ALDE acuză opoziţia că doreşte doar tergiversarea modificării legilor...253

21 mar 21:34PoliticăBrăiloiu: 'România, pe primul loc în NATO la alocări bugetare pentru apărare'

Senatorul Tit-Liviu Brăiloiu a prezentat în plenul Senatului din 20.03 o declarație politică cu titlul “România,...209

21 mar 00:20PoliticăPalaz: „Unirea este un act al românilor și așa trebuie să rămână”

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean Constanța, de pe data de 27 martie a.c., primul punct face referire...561

21 mar 00:20PoliticăConsiliul Județean Constanța stabilește prețul unei tone de iarbă

Nu este o glumă! În ședința Consiliului Județean Constanța de pe data de 27 martie a.c., există un proiect de...492

21 mar 22:38PoliticăCine îl va înlocui pe George Muhscină în Consiliul Județean Constanța

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean Constanța, care va avea loc pe 27 martie, se află două proiecte...402

21 mar 00:20PoliticăKelemen Hunor, atac dur la adresa CCR. "România nu este un stat model"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţional...247

Monden
21 mar 00:00MondenA MURIT ANDREI GHEORGHE!

Andrei Gheorghe, cunoscutul prezentator și realizator de emisiuni radio și televiziune, a fost găsit mort luni...52

21 mar 00:00MondenDe ce și-a botezat Liviu Vârciu fetița în Postul Paștelui

De ce și-a botezat Liviu Vârciu fetița în Postul Paștelui. Artistul a explicat în cadrul emisiunii de la Antena 1,...59

21 mar 00:00MondenFeli, pentru prima dată în postură de jurat. „E foarte greu, într-o zi o să mor aici”

Feli, pentru prima dată în postură de jurat, în cadrul emisiunii ”The Four – Cei 4”, care va avea premiera pe...51

21 mar 00:00MondenCristian Țânțăreanu, internat în spital. Care este starea lui acum. ”Am luat morfină”

Cristian Țânțăreanu, internat în spital. Starea de sănătate acestuia nu este deloc bună, după ce în anul 2011,...72

21 mar 00:00MondenSoția lui Mihai Petre, însărcinată pentru a doua oară

Soția lui Mihai Petre, însărcinată pentru a doua oară. Elvira a postat pe contul de socializare, o imagine în care...54

21 mar 17:22MondenValsul lui Smiley se afla pe locul 1 în topul difuzărilor. „Este o piesă diferită”

Valsul lui Smiley se afla pe locul 1 în topul difuzărilor. Deși este o piesă diferită de trendurile din muzica...54

21 mar 00:00MondenBen Affleck și-a arătat tatuajul uriaș de pe spate în Hawaii

Cunoscutul actor Ben Affleck și-a arătat tatuajul uriaș de pe spate, la doi ani după ce a spus despre el că este...66

21 mar 00:00MondenLin-Manuel Miranda şi Ben Platt cântă împreună pentru a susţine marşul tinerilor împotriva armelor

Două dintre marile vedete de pe Broadway, Lin-Manuel Miranda şi Ben Platt, şi-au unit forţele într-un nou cântec...51

21 mar 00:00MondenCântăreaţa Mireille Mathieu, numită ambasadoare a limbii ruse de către Institutul Puşkin

Cântăreaţa Mireille Mathieu a anunţat luni că Institutul Puşkin din Moscova a numit-o ''ambasadoare a limbii ruse...54

21 mar 00:00MondenSteven Spielberg consideră mişcarea Time's Up „un moment decisiv“ pentru industria cinematografică

Regizorul american Steven Spielberg şi-a exprimat duminică sprijinul faţă de mişcarea împotriva hărţuirii...51

Mapamond
21 mar 00:00MapamondSarkozy, fostul preşedinte al Franţei, REŢINUT de Poliţie

Nicolas Sarkozy, fostul președinte francez, a fost reținut de poliție în cadrul unei anchete referitoare la...63

21 mar 00:00MapamondGrav accident rutier în Olanda: Cinci români morţi şi trei răniţi

Cinci cetăţeni români şi-au pierdut viaţa şi alte patru persoane, dintre care 3 români, au fost grav rănite...61

21 mar 00:00MapamondExplozie la un magazin din Chişinău, soldată cu doi morţi

O explozie a avut loc marţi dimineaţa în centrul Chişinăului într-un magazin alimentar, provocând moartea a două...57

21 mar 00:00MapamondIgor Dodon: „Prin susţinerea unionismului, există riscul ca duşmanul numărul unu al moldovenilor să fie românii“

Curentul unionist reprezintă un pericol pentru statalitatea Republicii Moldova, a declarat preşedintele Republicii...57

21 mar 00:00MapamondCEDO condamnă Ankara pentru menţinerea în detenţie a doi jurnalişti turci

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Turcia pentru reţinerea a doi jurnalişti, Mehmet...56

21 mar 00:00MapamondCazul Skripal: Diplomaţi ruşi expulzaţi părăsesc ambasada de la Londra

Diplomaţi ruşi au părăsit marţi ambasada ţării lor la Londra, înainte de expirarea, la miezul nopţii, a...60

21 mar 00:00MapamondUE: 650.000 de persoane au cerut azil în 2017, jumătate din recordul înregistrat în 2015

Un număr de 649.855 de persoane au cerut azil în Uniunea Europeană în anul 2017, număr cu aproape jumătate mai mic...54

21 mar 00:00MapamondO persoană a fost rănită în urma exploziei unui colet-capcană în statul american Texas

Un angajat al companiei americane de curierat rapid FedEx a fost rănit marţi în explozia unui colet-capcană produsă...56

21 mar 00:00Mapamond„Fără să-şi asume riscuri, un tânăr îmbătrâneşte“, le-a spus tinerilor Papa Francisc

Papa Francisc le-a cerut luni tinerilor să-şi asume riscuri şi să ajute Biserica să se reînnoiască, cu prilejul...55

21 mar 00:00MapamondPână în 2050, circa 5 miliarde de oameni ar putea trăi în zone cu acces redus la apă

Lumea ar trebui să se îndrepte către natură pentru a identifica modalităţi mai eficiente în vederea asigurării...56

Sănătate
20 mar 00:19SănătateProstata – ce trebuie să știți despre simptome și diagnostic

Prostata este o boală specifică bărbatului, iar cel mai important factor de risc este vârsta. Se constată că...533

15 mar 21:31SănătateALARMANT: tot mai mulți constănțeni depistați cu HEPATITA B!

Specialiștii Fundației Baylor Marea Neagră au depistat, prin programul de consiliere, testare voluntară și...912

7 mar 00:46SănătateAgenţia Europeană a Medicamentului recomandă retragerea imediată de pe piaţă a unui medicament

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat miercuri suspendarea imediată şi retragerea de la...1650

7 mar 00:00SănătateGravidele trebuie să acorde o atenție deosebită bolilor de rinichi. Medicii constănțeni explică de ce!

Pe 8 martie a.c., cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, constănțenii sunt așteptați în VIVO!, zona food-court,...834

6 mar 00:00SănătateAlertă europeană pentru România! Ministrul Sănătății a declanșat mecanismul de protecție civilă

România a cerut activarea mecanismului de protecție civilă pentru imunoglobulină. Asta înseamnă că în calitate...852

5 mar 00:06SănătateUnde mergeți când aveți nevoie de un chirurg pediatru?

Malformații de tot felul, afecțiuni din patologia abdominală, urologică sau tumorală sunt operații care sunt...1002

28 feb 00:51SănătateSFATURI de la DSP Constanța pentru a vă proteja de GRIPĂ. „Pentru unii gripa este doar o experiență neplăcută, pentru alții poate duce la deces!”

În fiecare an, gripa afectează între 5% si 15% din populație, au atras atenția medicii Direcției de Sănătate...1302

22 feb 00:06SănătateSe joacă cu proprii copii, în loc de păpuşi! Peste o sută de minore din Constanţa au devenit mame în 2017!

Peste o sută de minore din Constanța au devenit mame în cursul lui 2017. Numărul este mic, dacă ținem cont de...1998

22 feb 17:42SănătateTot mai mulţi copii din Constanţa, încadraţi în grad de handicap. Cei mai mulţi - diagnosticaţi cu afecţiuni psihice!

Tot mai mulți copii sunt încadrați într-un grad de handicap. În evidențele Direcției Generale de Asistență...2019

18 feb 01:40SănătateNaştere naturală versus cezariană. Medic: „Nici una dintre cele două variante nu este perfectă. În obstetrică, nu există riscuri zero”

Momentul venirii pe lume a unui copil este extrem de important, iar modul în care acesta se produce este deopotrivă...1905