rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 17 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

ALARMANT! Constanţa, în topul judeţelor la naşteri premature. De ce s-a ajuns în această situaţie şi ce se poate face

Sunt atât de firavi, că nici nu au puterea să plângă. Au venit pe lume mult prea devreme, cu o greutate sub limita supraviețuirii, cu organele interne dezvoltate insuficient, astfel că în primele luni de viață Secția de Terapie Intensivă Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța le devine casă. O casă unde medici cu suflet mare se luptă, zi de zi, clipă de clipă, pentru a le da puterea de care au nevoie să supraviețuiască. An de an, pe 17 noiembrie, este ziua lor. Este Ziua Internațională a Prematurității, prilej pentru cadrele medicale să atragă atenția, încă o dată, asupra importanței supravegherii corespunzătoare a sarcinii, pentru ca celor mici să nu le fie răpite șansele la o viață sănătoasă.

An de an, pe 17 noiembrie, se celebrează Ziua Internațională a Prematurității. De câțiva ani, medicii de la Secția de Terapie Intensivă Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța organizează, în această zi, o întâlnire cu copiii născuți prematur, care au supraviețuit, și cu părinții lor. Este prilej pentru a se mai îmbărbăta puțin. Munca medicilor de pe această secție nu este ușoară. Pacienții lor sunt speciali. Sunt o mână de om, fragili și expuși la tot felul de riscuri și complicații, având în vedere că au venit pe lume mult prea devreme.

Constanța, în topul județelor cu multe nașteri premature

Din păcate, Constanța se află în topul județelor cu o rată crescută a nașterilor premature. Potrivit statisticilor, județul nostru se află în primele șase în ceea ce privește numărul nașterilor premature, dar și în ceea ce privește numărul copiilor născuți cu patologii infecțioase și malformații. O statistică tristă, care se traduce prin faptul că nou-născuții trebuie să lupte mult mai mult pentru o șansă la o viață sănătoasă. De exemplu, potrivit statisticii făcute publice de dr. Livica Frățiman, medicul șef al secției menționate mai sus, în 2016, la Constanța au venit pe lume 492 de nou-născuți prematuri (aproximativ 15% din numărul total al nașterilor, de 3374 nașteri), iar de la începutul lui 2017 până în prezent, au venit pe lume 363 de prematuri (aproximativ 12% din totalul nașterilor din acest an – 3007 nașteri).

Care sunt cauzele unei nașteri premature? Dr. Frățiman a explicat că acestea sunt diverse. Fie că sunt medicale, fie că sunt de ordin social, fie că țin de condiția de sănătate a mamei, de condițiile fiziologice ale aparatului de reproducere al gravidei, de condițiile nașterii, finalul este venirea pe lume a unui copil, prea devreme și nepregătit pentru a supraviețui fără ajutorul medicilor. „Cauzele sunt multe, dar noi considerăm că cea mai importantă dintre acestea este infecția din timpul sarcinii, neglijată, bine tolerată de mamă, deseori fără simptomatologie clinică la mamă, dar care afectează copilul, în sensul că fragilizează membranele și duc la naștere prematură”, a subliniat dr. Frățiman.

Cel mai mic prematur născut în Spitalul Clinic Județean Constanța a venit pe lume la 22 săptămâni de gestație, cu 450 de grame. A plecat acasă după patru luni și jumătate, cu o greutate de 2900 de grame. Astăzi, are trei ani, dar și câteva probleme de sănătate.

După naștere, începe și lupta pentru viață!

Atât a celor mici, dar și a părinților și a medicilor. Pentru că prematurul nu are abilitatea nici să-și mențină temperatura corpului constantă, nici organele complet dezvoltate pentru a se adapta la mediul înconjurător, pentru a respira sau a se hrăni. De aici și riscurile mult mai mari ca lupta să se încheie tragic. Iar, statisticile sunt dure: cu cât copilul vine pe lume la o vârstă gestațională mai mică, șansele de supraviețuire sunt mai mici. Teoretic, potrivit statisticilor internaționale, la o vârstă gestațională de 26 de săptămâni, supraviețuiește un prematur din zece. La o vârstă gestațională sub 32 de săptămâni, supraviețuiesc doi sau trei copii din zece. După cum spuneam, statisticile sunt nefavorabile.

Mai mult, chiar dacă supraviețuiește, există riscul ca prematurul să rămână cu sechetele, dezvoltate din cauza complicațiilor apărute. Și, așa cum au subliniat medicii constănțeni, și complicațiile ce pot apărea sunt dintre cele mai diverse, de la probleme oftalmologice, de auz, respiratorii, până la probleme neurologice.

„Din experiență, pot spune că fiecare pacient este individualizat, îngrijirile lui sunt individualizate. Bagajul genetic cu care vine, plus premisele pe care le asigură mama, plus îngrijirile de care beneficiază individualizează și mai mult situația nou născutului. Putem avea copil de 500 de grame cu o stare foarte proastă care să plece acasă fără niciun fel de complicație, dar putem avea și copil de 36 de săptămâni, născut cu 2700 de grame, care să meargă acasă cu bronhodisplazie sau cu ce alt tip de complicație, cu paralizie cerebrală”, a subliniat dr. Livica Frățiman.

Tocmai de aceea, atrag atenția medicii, este nevoie urgentă de o educare a mamelor pentru a se preocupa și a se îngriji mai mult de sănătatea lor și a fătului, pe timpul sarcinii. Și la ora aceasta, ajung la spital femei care susțin că nu au știut că sunt însărcinate, timp de câteva luni sau gravide care nu au mers la niciun consult.

Pe de altă parte, atrag atenția specialiștii, și stresul este un factor care poate duce la naștere prematură, în cazul femeilor cu o vârstă înaintată.

„Le sfătuiesc să țină foarte aproape de medicul obstetrician, să citească despre ce înseamnă sarcina, să se informeze, dar să se informeze din materiale științifice, nu numai din materiale electronice publicate de unul sau de altul, să încerce să construiască asociații de educație a gravidei, care să pună la dispoziția viitoarelor mame materiale științifice, să își planifice sarcinile în funcție de condiții, care să asigure suportul familiei, armonia în familie și o dezvoltare sănătoasă a sarcinii astfel încât sarcina să poată să meargă până la capăt”, a adăugat medicul șef.

Secția pentru prematuri este în proces de modernizare. Puteți ajuta!

Pe de altă parte, este important și ca prematurii să primească îngrijiri medicale la cele mai înalte standarde. În prezent, Secția de Terapie Intensivă Neonatologie a Spitalului Județean Constanța este supusă unui amplu proces de modernizare. Fundația „Dăruiește Aripi” alături de Fundația Vodafone strâng fonduri pentru reabilitarea secției, lucrări care au demarat deja, dar și pentru dotarea acesteaia cu cele mai performante echipamente medicale. Astfel încât, secția să concureze cu cea de la Spitalul Marie Curie din București. De altfel, medicii constănțeni merg la spitalul bucureștean pentru a se familiariza cu echipamentele medicale respective.

După reabilitare – medicii speră să aibă o secție nouă până la sfârșitul lui 2018 – secția va avea capacitatea să îngrijească mai mulți prematuri decât în prezent.

Cei care doresc să susțină acest proiect, pentru copiii județului Constanței, a pot face donând. Companiile, de exemplu, pot contribui cu 20% din impozitul pe profit sau cu donații în lei sau euro, în conturile asociației.

Titular cont: Asociația DĂRUIEȘTE ARIPI

CUI: 314 827 67

IBAN LEI: RO 70 BTRL RON CRT 020 750 3901

IBAN EURO: RO 20 BTRL EUR CRT 020 750 3901

Banca: BANCA TRANSILVANIA, sucursala Constanța

COD BIC/SWIFT: BTRLRO22

Florentina BOZÎNTAN

sâmbătă, 18 noiembrie 20172162
Comentarii

01Grasa - PSD(19 noi 10:42)
Neonatologia este printre cele mai proaste si imputite sectii din spital. Nimic despre numarul copiilor, mamicilor si cadrelor medicale infestate in spital? Ca si restul sectiilor cu probleme, psd-istii cer bani si donatii pe care le fac praf pentru ca la conducere raman aceleasi cadre medicale incompetente si corupte din jegul psd-ist.
03pentru Johny(19 noi 03:34)
ai dreptate la unele facultati medicina se intra cu 6 sau cu 5. Nu la cele mari si vechi. insa si la asisetnete e la fel, nu mai sunt asistentele de alta data. sunt scoli de asistente chiar la constanta sunt cateva private unde nu invata nimic nu stiu sa se spele pe maini si nu stiu sa puna o branula. la asa medici asa asistente si asa pacienti, ignoranta totala
07moarte tiganilor !!!(18 noi 13:56)
moarte tiganilor !!!
27Johnny(18 noi 03:32)
Ce ii mai ridicati in slavi pe medici, saracii de ei, nu mai pot de cat de mult lucreaza, dupa voi doar medicii lucreaza in spital, nici o vorba despre asistente, ele nu exista... Ca alearga intre incubatoare, au grija de copii nostri, de ce sa vorbim... De ce sa spunem o vorba buna si despre ele... Mi-e scarba de cat de nerecunoscatori suntem, dar de, ele nu au studii superioare, dar in practica si experienta multe dintre ele ii depasesc pe tinerii nostri medici, ca facultatea de medicina e cam o gluma acum, pile si media 6 la examenul de admitere... Vai de capul nostru cu viitorii medici...
012Yasar(18 noi 01:51)
In Cta,populatia de tigani fiind in crestere,din cauza partidului rosu care le pompeaza ajutoare si cazurile de nasteri premature sunt in crestere.Pai ce sa faca si ei,noi muncim si ei caca la puradei.In curand in Dobrogea ,romanii ,vor fi o minoritate.
mai mult...Replica
17 dec 00:00ReplicaLogan făcut PRAF la Eforie! Proprietarul a înnebunit de nervi - VIDEO

Un bătrân din Constanța a avut o surpriză neplăcută duminică dimineață. Când a ieșit din imobil, și-a găsit...7651

17 dec 00:00ReplicaÎncă un accident rutier în sensurile giratorii din Năvodari4061
16 dec 11:25ReplicaALERTĂ METEO. Se schimbă vremea în toată țara3868
16 dec 21:56ReplicaIMAGINI IMPRESIONANTE România se desparte, astăzi, de ultimul său rege. Rămas bun, Majestate!

Astăzi, România se desparte de ultimul suveran. Zeci de mii de oameni au așteptat cu orele pentru a își lua adio de...1264

16 dec 12:03ReplicaCal aproape mort în curtea unei biserici din Constanța1956
16 dec 19:18ReplicaGALERIE FOTO Mașină RĂSTURNATĂ în câmp. O femeie a rămas încarcerată2010
16 dec 18:14ReplicaSUPĂRARE MARE printre militari: în prag de sărbători, li s-au oprit 400 de lei din salarii!

Mai mulți militari au reclamat, zilele acestea, că au avut parte de o surpriză neplăcută în ziua când și-au...13449

16 dec 00:51ReplicaLOVITURĂ TERIBILĂ pentru Victor Maxim! De ce nu-l mai lasă Primăria Constanţa să organizeze Revelion 2018 şi i-a făcut şi plângere penală!5493
16 dec 00:00ReplicaSituaţie incredibilă la Constanţa: o femeie a aflat că figurează DECEDATĂ în baza de date la medic3677
16 dec 00:00ReplicaŞi la Mangalia se doreşte SUPRATAXAREA celor care îşi lasă în paragină imobilele! Iată cine ar urma să fie ars la buzunare!

Sudul litoralului românesc este încă restanţier la capitolul investiţii. situaţia este agravată şi de acele...1661

16 dec 00:00ReplicaOlimpicii Constanţei şi profesorii lor, premiaţi la Palatul Parlamentului. Iată lista cu premianţii!1061
16 dec 09:32ReplicaPANICĂ pe străzile din Constannţa: ‘Sunt şoferi cărora li se face rău la volan! Cum au luat permisul??’8576
Vremea
2.6° - 3° duminică, 17 decembrie 2017
ploaieUmiditate: 100%
Vânt: 11.06 m/s din N
Presiune: 1019.49 milibari

Loto
6/49263034454647
5/406202631374
joker381321436
Horoscop
mai mult...SPSportRT
16 dec 00:00SportSimona Halep a câştigat premiul WTA de Favorită a Fanilor

Liderul mondial Simona Halep a câştigat, vineri, premiul WTA de Favorită a Fanilor în 2017, într-o anchetă...517

16 dec 00:00SportMircea Lucescu: Nu văd de ce FCSB nu ar reuşi să se califice mai departe după dubla cu Lazio

Selecţionerul primei reprezentative a Turciei, Mircea Lucescu, a declarat, vineri, la Casa Fotbalului, că nu vede de...368

16 dec 00:00SportEdward Iordănescu cere transferuri la Astra după 2-1 cu FC Botoșani: "Dacă voi mai avea asemenea meciuri voi ajunge la nebuni"

Edward Iordănescu răsuflă ușurat după victoria de pe teren propriu cu FC Botoșani, scor 2-1, și cere conducerii...394

16 dec 00:00SportPlatforma "Follow the Money" îl acuză de corupţie pe preşedintele FIFA

Platforma de jurnalism de investigaţie "Follow the Money" îl acuză de corupţie pe Gianni Infantino, preşedintele...340

Local
16 dec 00:00LocalAmenzi de zeci de mii de lei pentru deficiențe la instruirea în protecția muncii, pentru firmele din Constanța

Sute de firme din Constanța nu au respectat, în 2017, legislația privind instruirea angajaților în securitatea și...350

16 dec 01:06LocalConduceţi prudent! Viaţa are prioritate!

Pentru reducerea riscului de victimizare din accidente de circulaţie poliţiştii recomandă conducătorilor de...503

16 dec 01:02LocalSpectacol de suflet la Muzeul de Artă Constanța

Constănțenii sunt invitați să ia parte la un eveniment grandios la malul mării. Mai precis, Universitatea Ovidius...706

16 dec 23:26LocalȚEPE în MAGAZINE! Polițiștii au descoperit până și proiectoare de lumini pentru Crăciun contrafăcute!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrătorii vamali, au descoperit într-un...790

16 dec 23:21LocalPolițiștii constănțeni pun accent pe campaniile de prevenire!

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, la data de 15 decembrie a.c., au desfășurat...411

16 dec 23:28LocalCe se mai fură din Vivo: cosmetice și mâncare!

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Constanța, la data de 14 decembrie a.c., au depistat un minor, de 15 ani,...603

16 dec 00:57LocalPiticii de la grădinițe, în vizită la „familia” Școlii „Dimitrie Cantemir”

Micuții preșcolari de la Grădinițele Amicii, Flipper, Colibri, Căsuța de turtă dulce, Steluțele Mării,...368

16 dec 00:56LocalProgramul spectacolelor din Tărâmul Magic. Toți prichindeii sunt invitați!

În zilele de duminică, 17 decembrie a.c., joi, 21 decembrie a.c. și vineri, 22 decembrie a.c., Teatrul pentru copii...743

16 dec 00:56LocalMoment solemn la Colegiul „Mihai Eminescu” din Constanța, în memorie Regelui Mihai I

Profesorii și elevii Colegiului Național ,,Mihai Eminescu” din Constanța, îndurerați de trecerea în neființă a...420

16 dec 23:27LocalTârg de Crăciun la VIVO! al copiilor din centrele de plasament

Copiii și adulții ocrotiți în centrele din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția...394

Politică
15 dec 01:54PoliticăBugetul pe 2018 a fost adoptat în comisiile reunite de buget-finanţe

Proiectul bugetului pe anul 2018 a fost adoptat, vineri, în Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament cu 17...325

16 dec 00:59PoliticăConsilierii judeţeni, convocaţi în şedinţă

Consilierii judeţeni sunt convocaţi în şedinţă ordinară, pe data de 22.12.2017, ora 13,00, în Sala “Remus...601

16 dec 01:06PoliticăFotografie cu Forin Iordache şi Daniel Morar, împreună la masă, publicată pe Facebook

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a publicat pe Facebook o fotografie despre care spune că este făcută astăzi şi în...775

16 dec 00:53PoliticăConsiliul Județean Constanța întâmpina oamenii cu... Moși Crăciuni

Scările din interiorul Consiliului Județean Constanța au fost decorate în spiritul sărbătorilor de iarnă. Astfel,...450

16 dec 01:06PoliticăFonduri suplimentare pentru finanțarea proiectelor din prima etapă a PNDL

Executivul a aprobat alocarea suplimentară a sumei de 40 de milioane lei pentru finanțarea lucrărilor de investiții...462

16 dec 00:59PoliticăBani de la Guvern pentru salariile profesorilor și achitarea cheltuielilor cu hotărârile judecătorești

Unitățile din învățământul preuniversitar de stat vor primi fonduri în valoare totală de 144,502 milioane lei...511

16 dec 00:55PoliticăCâţi bani se vor strânge din noua taxă auto

Vin primele cifre despre viitoarea taxă de poluare aplicabilă mașinilor. Se va merge de la circa 40 de euro pe an la...897

15 dec 11:40PoliticăAmendamente la proiectul taxelor şi impozitelor. Palaz ameninţă că dacă nu sunt acceptate, consilierii PMP nu votează

Într-o conferinţă de presă susţinută de Claudiu Palaz în cursul zilei de joi, 14 decembrie, liderul PMP s-a...833

15 dec 11:40PoliticăGravity Park Constanța intră în reparaţii

Pe site-ul oficial al Regiei Autonome „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța a fost publicat un...595

15 dec 02:37PoliticăPrimăria Constanţa a republicat proiectul de hotărâre privind impozitele şi taxele pe 2018

În conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică,...508

Monden
16 dec 00:00MondenCosmina Păsărin face bani frumoși la sfârșit de an. Are agenda full

Bruneta recunoaște că a avut și luni liniștite, în care mai mult a șomat. Acum însă, Cosmina Păsărin face bani...378

16 dec 00:00MondenArtistele de la Amadeus au cântat la o nuntă de milioane de dolari în Qatar

Anul 2017 a fost cel mai de succes și mai prosper an din carieră pentru cele patru artiste din trupa Amadeus, care...357

16 dec 20:33MondenCântăreața Shaimaa Ahmed, condamnată la închisoare din cauza unui videoclip indecent

O cântăreață egipteană, Shaiaa Ahmed, a fost pedepsită cu închisoarea din cauza unui videoclip considerat mult...312

16 dec 00:00MondenRobbie Williams, diagnosticat cu tulburări cerebrale, spune că a trecut printr-o experienţă teribilă

Cântăreţul britanic Robbie Williams spune că a trecut printr-o experienţă teribilă în urmă cu câteva luni,...298

16 dec 00:00MondenDe ce a fost folosită o copie şi nu orginalul COROANEI de oţel pentru funeraliile REGELUI Mihai

Copia Coroanei de Oţel folosită în timpul funeraliilor Regelui Mihai I face parte din colecţia Muzeului Peleş, a...445

16 dec 00:00MondenPrinţul Harry şi actriţa americană Meghan Markle au fixat data nunţii

Nunta prinţului Harry cu actriţa americană Meghan Markle va avea loc pe data de 19 mai 2018, anunţă Palatul...283

16 dec 00:00MondenCinci noi femei îl acuză pe Dustin Hoffman de hărţuire sexuală

Cinci noi femei îl acuză de hărţuire sexuală pe Dustin Hoffman, numărul celor care au afirmat în ultimele luni...288

16 dec 00:00Monden„Star Wars: The Last Jedi“ monopolizează premierele în SUA

Mult aşteptata lansare a 'Star Wars: The Last Jedi' monopolizează premierele în cinematografele din SUA pentru acest...285

16 dec 00:00MondenNouă lungmetraje, eligibile spre nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin

Nouă lungmetraje au rămas pe lista scurtă a peliculelor eligibile spre nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai...251

16 dec 00:00MondenMark Hamill revine în rolul Luke Skywalker după 34 de ani, cu o schimbare neaşteptată

Actorul american Mark Hamill se întoarce, după nu mai puţin de 34 de ani, în rolul Luke Skywalker în episodul al...306

Mapamond
16 dec 00:00MapamondIgor Dodon nu declară doliu naţional la 16 decembrie, întrucât "Regele Mihai este monarhul altui stat"

Preşedintele moldovean Igor Dodon a respins cererea preşedintelui Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu,...293

16 dec 00:00MapamondArme folosite de organizaţia Stat Islamic, fabricate în UE, inclusiv în România

Aproape o treime dintre armele folosite de către organizaţia teroristă Stat Islamic au fost fabricate în Uniunea...301

16 dec 20:53MapamondRusia îşi va dubla testele cu rachete balistice în 2018

Rusia va efectua în 2018 de două ori mai multe teste cu rachete balistice decât au fost planificate pentru acest an,...265

16 dec 00:00MapamondLiderii UE s-au contrazis pe cotele obligatorii pentru relocarea refugiaţilor, la doi ani după ce au agreat un plan comun de măsuri

Liiderii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, reuniţi joi şi vineri pentru summitul Consiliului European,...262

16 dec 00:00MapamondJaponia va adopta sancţiuni adiţionale împotriva Coreei de Nord

Japonia va impune sancţiune adiţionale împotriva Coreei de Nord, ca urmare a repetatelor teste balistice şi nucleare...275

16 dec 00:00MapamondBoris Johnson, ministrul britanic de Externe: Brexit-ul este de neoprit

Boris Johnson, ministrul de Externe al Marii Britanii, a afirmat, joi, că Brexit-ul este de neoprit, adăugând o...274

16 dec 00:00MapamondPreşedintele Statelor Unite i-a mulţumit liderului de la Kremlin pentru recunoaşterea realizărilor sale economice la conducerea SUA

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a purtat, vineri, o conversaţie telefonică cu Vladimir Putin, omologul...273

16 dec 00:00MapamondDouă persoane au murit şi alte câteva au fost rănite după ce au fost înjunghiate, în Maastricht

Două persoane au murit şi alte câteva a fost rănite după ce au fost înjunghiate de către un individ în oraşul...275

16 dec 00:00MapamondUniunea Europeană va extinde termenul de aplicare a sancţiunilor economice impuse Rusiei

Liderii Uniunii Europene au convenit, joi, să prelungească cu încă şase luni termenul de aplicare a sancţiunilor...256

16 dec 00:00MapamondJens Stoltenberg salută o cooperare mai strânsă între NATO şi UE

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat, joi, o cooperare mai strânsă între alianţa militară a...254

Sănătate
8 dec 00:46SănătateCriza medicamentelor, din ce în ce mai gravă! De ce au dispărut din farmacii Distonocalmul şi Moldaminul

Criza de medicamente din țara noastră se adâncește. De pe piața farmaceutică dispar medicamente necesare pentru...1742

30 noi 00:00SănătateDozele de vaccin antigripal urmează să ajungă la Constanţa

Cristina Schipor, directorul Direcției de Sănătate Publică Constanța, a anunțat că Guvernul României, prin...809

29 noi 00:07SănătateDiabetul, diagnostic care trebuie luat în serios! Numărul bolnavilor din Constanţa, în creştere

Tot mai mulți constănțeni primesc, în fiecare an, un diagnostic care le schimbă viața: diabet. O afecțiune care...906

28 noi 00:02SănătateSemnal de alarmă tras de chirurgul constănţean Octavian Unc privind cancerul mamar

Sfârșitul săptămânii trecute a adus în fața constănțenilor medici consacrați în județul nostru, dar și la...889

25 noi 16:10SănătateSISTEM BOLNAV: rudele unui pacient ÎN COMĂ, nevoite să cheme ambulanţa PRIVATĂ

Sănătatea și viața sunt cele mai de preț lucruri. Iar în momente de cumpănă, mulți evităm să ne uităm la...6233

23 noi 21:37SănătatePeste 5.000 de constănțeni, depistați cu hepatită sau HIV, în ultimii zece ani

Fundaţia Baylor Marea Neagră a sărbătorit zece ani de la inaugurarea Programului de Consiliere, Testare Voluntară...1336

22 noi 23:50SănătateUn nou tip de DIABET a fost descoperit. De ce apare și cum trebuie tratat

Cercetătorii avertizează că există un nou tip de diabet, care de cele mai multe ori este greșit diagnosticat drept...2641

14 noi 00:59SănătateAvertizare pentru părinţi: nu mai îndopaţi copiii cu PARACETAMOL!

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția părinților asupra administrării paracetamolului la copii, după ce la...7918

31 oct 22:37SănătateCine le mai deschide uşa bătrânilor singuri? Mulţi ajung să fie vizitaţi doar când sunt „cadavre în putrefacţie”!

Cine le deschide ușa bătrânilor rămași singuri pe lume? În teorie, pentru ei există serviciul de îngrijiri...4201

25 oct 13:01SănătateAvertizările privind excesul de antibiotice, ignorate de medici de familie din Constanţa?

„În două luni, la fiecare vizită la medicul de familie cu cel mic, mi s-a înmânat câte o rețetă compensată...2485