rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

ALARMANT! Constanţa, în topul judeţelor la naşteri premature. De ce s-a ajuns în această situaţie şi ce se poate face

Sunt atât de firavi, că nici nu au puterea să plângă. Au venit pe lume mult prea devreme, cu o greutate sub limita supraviețuirii, cu organele interne dezvoltate insuficient, astfel că în primele luni de viață Secția de Terapie Intensivă Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța le devine casă. O casă unde medici cu suflet mare se luptă, zi de zi, clipă de clipă, pentru a le da puterea de care au nevoie să supraviețuiască. An de an, pe 17 noiembrie, este ziua lor. Este Ziua Internațională a Prematurității, prilej pentru cadrele medicale să atragă atenția, încă o dată, asupra importanței supravegherii corespunzătoare a sarcinii, pentru ca celor mici să nu le fie răpite șansele la o viață sănătoasă.

An de an, pe 17 noiembrie, se celebrează Ziua Internațională a Prematurității. De câțiva ani, medicii de la Secția de Terapie Intensivă Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța organizează, în această zi, o întâlnire cu copiii născuți prematur, care au supraviețuit, și cu părinții lor. Este prilej pentru a se mai îmbărbăta puțin. Munca medicilor de pe această secție nu este ușoară. Pacienții lor sunt speciali. Sunt o mână de om, fragili și expuși la tot felul de riscuri și complicații, având în vedere că au venit pe lume mult prea devreme.

Constanța, în topul județelor cu multe nașteri premature

Din păcate, Constanța se află în topul județelor cu o rată crescută a nașterilor premature. Potrivit statisticilor, județul nostru se află în primele șase în ceea ce privește numărul nașterilor premature, dar și în ceea ce privește numărul copiilor născuți cu patologii infecțioase și malformații. O statistică tristă, care se traduce prin faptul că nou-născuții trebuie să lupte mult mai mult pentru o șansă la o viață sănătoasă. De exemplu, potrivit statisticii făcute publice de dr. Livica Frățiman, medicul șef al secției menționate mai sus, în 2016, la Constanța au venit pe lume 492 de nou-născuți prematuri (aproximativ 15% din numărul total al nașterilor, de 3374 nașteri), iar de la începutul lui 2017 până în prezent, au venit pe lume 363 de prematuri (aproximativ 12% din totalul nașterilor din acest an – 3007 nașteri).

Care sunt cauzele unei nașteri premature? Dr. Frățiman a explicat că acestea sunt diverse. Fie că sunt medicale, fie că sunt de ordin social, fie că țin de condiția de sănătate a mamei, de condițiile fiziologice ale aparatului de reproducere al gravidei, de condițiile nașterii, finalul este venirea pe lume a unui copil, prea devreme și nepregătit pentru a supraviețui fără ajutorul medicilor. „Cauzele sunt multe, dar noi considerăm că cea mai importantă dintre acestea este infecția din timpul sarcinii, neglijată, bine tolerată de mamă, deseori fără simptomatologie clinică la mamă, dar care afectează copilul, în sensul că fragilizează membranele și duc la naștere prematură”, a subliniat dr. Frățiman.

Cel mai mic prematur născut în Spitalul Clinic Județean Constanța a venit pe lume la 22 săptămâni de gestație, cu 450 de grame. A plecat acasă după patru luni și jumătate, cu o greutate de 2900 de grame. Astăzi, are trei ani, dar și câteva probleme de sănătate.

După naștere, începe și lupta pentru viață!

Atât a celor mici, dar și a părinților și a medicilor. Pentru că prematurul nu are abilitatea nici să-și mențină temperatura corpului constantă, nici organele complet dezvoltate pentru a se adapta la mediul înconjurător, pentru a respira sau a se hrăni. De aici și riscurile mult mai mari ca lupta să se încheie tragic. Iar, statisticile sunt dure: cu cât copilul vine pe lume la o vârstă gestațională mai mică, șansele de supraviețuire sunt mai mici. Teoretic, potrivit statisticilor internaționale, la o vârstă gestațională de 26 de săptămâni, supraviețuiește un prematur din zece. La o vârstă gestațională sub 32 de săptămâni, supraviețuiesc doi sau trei copii din zece. După cum spuneam, statisticile sunt nefavorabile.

Mai mult, chiar dacă supraviețuiește, există riscul ca prematurul să rămână cu sechetele, dezvoltate din cauza complicațiilor apărute. Și, așa cum au subliniat medicii constănțeni, și complicațiile ce pot apărea sunt dintre cele mai diverse, de la probleme oftalmologice, de auz, respiratorii, până la probleme neurologice.

„Din experiență, pot spune că fiecare pacient este individualizat, îngrijirile lui sunt individualizate. Bagajul genetic cu care vine, plus premisele pe care le asigură mama, plus îngrijirile de care beneficiază individualizează și mai mult situația nou născutului. Putem avea copil de 500 de grame cu o stare foarte proastă care să plece acasă fără niciun fel de complicație, dar putem avea și copil de 36 de săptămâni, născut cu 2700 de grame, care să meargă acasă cu bronhodisplazie sau cu ce alt tip de complicație, cu paralizie cerebrală”, a subliniat dr. Livica Frățiman.

Tocmai de aceea, atrag atenția medicii, este nevoie urgentă de o educare a mamelor pentru a se preocupa și a se îngriji mai mult de sănătatea lor și a fătului, pe timpul sarcinii. Și la ora aceasta, ajung la spital femei care susțin că nu au știut că sunt însărcinate, timp de câteva luni sau gravide care nu au mers la niciun consult.

Pe de altă parte, atrag atenția specialiștii, și stresul este un factor care poate duce la naștere prematură, în cazul femeilor cu o vârstă înaintată.

„Le sfătuiesc să țină foarte aproape de medicul obstetrician, să citească despre ce înseamnă sarcina, să se informeze, dar să se informeze din materiale științifice, nu numai din materiale electronice publicate de unul sau de altul, să încerce să construiască asociații de educație a gravidei, care să pună la dispoziția viitoarelor mame materiale științifice, să își planifice sarcinile în funcție de condiții, care să asigure suportul familiei, armonia în familie și o dezvoltare sănătoasă a sarcinii astfel încât sarcina să poată să meargă până la capăt”, a adăugat medicul șef.

Secția pentru prematuri este în proces de modernizare. Puteți ajuta!

Pe de altă parte, este important și ca prematurii să primească îngrijiri medicale la cele mai înalte standarde. În prezent, Secția de Terapie Intensivă Neonatologie a Spitalului Județean Constanța este supusă unui amplu proces de modernizare. Fundația „Dăruiește Aripi” alături de Fundația Vodafone strâng fonduri pentru reabilitarea secției, lucrări care au demarat deja, dar și pentru dotarea acesteaia cu cele mai performante echipamente medicale. Astfel încât, secția să concureze cu cea de la Spitalul Marie Curie din București. De altfel, medicii constănțeni merg la spitalul bucureștean pentru a se familiariza cu echipamentele medicale respective.

După reabilitare – medicii speră să aibă o secție nouă până la sfârșitul lui 2018 – secția va avea capacitatea să îngrijească mai mulți prematuri decât în prezent.

Cei care doresc să susțină acest proiect, pentru copiii județului Constanței, a pot face donând. Companiile, de exemplu, pot contribui cu 20% din impozitul pe profit sau cu donații în lei sau euro, în conturile asociației.

Titular cont: Asociația DĂRUIEȘTE ARIPI

CUI: 314 827 67

IBAN LEI: RO 70 BTRL RON CRT 020 750 3901

IBAN EURO: RO 20 BTRL EUR CRT 020 750 3901

Banca: BANCA TRANSILVANIA, sucursala Constanța

COD BIC/SWIFT: BTRLRO22

Florentina BOZÎNTAN

sâmbătă, 18 noiembrie 20172235
Comentarii

01Grasa - PSD(19 noi 10:42)
Neonatologia este printre cele mai proaste si imputite sectii din spital. Nimic despre numarul copiilor, mamicilor si cadrelor medicale infestate in spital? Ca si restul sectiilor cu probleme, psd-istii cer bani si donatii pe care le fac praf pentru ca la conducere raman aceleasi cadre medicale incompetente si corupte din jegul psd-ist.
03pentru Johny(19 noi 03:34)
ai dreptate la unele facultati medicina se intra cu 6 sau cu 5. Nu la cele mari si vechi. insa si la asisetnete e la fel, nu mai sunt asistentele de alta data. sunt scoli de asistente chiar la constanta sunt cateva private unde nu invata nimic nu stiu sa se spele pe maini si nu stiu sa puna o branula. la asa medici asa asistente si asa pacienti, ignoranta totala
07moarte tiganilor !!!(18 noi 13:56)
moarte tiganilor !!!
27Johnny(18 noi 03:32)
Ce ii mai ridicati in slavi pe medici, saracii de ei, nu mai pot de cat de mult lucreaza, dupa voi doar medicii lucreaza in spital, nici o vorba despre asistente, ele nu exista... Ca alearga intre incubatoare, au grija de copii nostri, de ce sa vorbim... De ce sa spunem o vorba buna si despre ele... Mi-e scarba de cat de nerecunoscatori suntem, dar de, ele nu au studii superioare, dar in practica si experienta multe dintre ele ii depasesc pe tinerii nostri medici, ca facultatea de medicina e cam o gluma acum, pile si media 6 la examenul de admitere... Vai de capul nostru cu viitorii medici...
012Yasar(18 noi 01:51)
In Cta,populatia de tigani fiind in crestere,din cauza partidului rosu care le pompeaza ajutoare si cazurile de nasteri premature sunt in crestere.Pai ce sa faca si ei,noi muncim si ei caca la puradei.In curand in Dobrogea ,romanii ,vor fi o minoritate.
mai mult...Replica
22 oct 00:00ReplicaPrejudiciu uriaș într-un dosar de faliment din Constanța. Zeci de milioane pe care statul nu-i va mai vedea vreodată

Tribunalul Constanța a obligat o evazionistă la returnarea către firma pe care a deținut-o a câtorva zeci de...216

22 oct 01:07ReplicaFiul fostului primar din Cernavodă încearcă să scape de puşcărie. Ajuns după gratii ‘pe mâna’ tatălui său, a cerut recuzarea judecătorului192
22 oct 00:48ReplicaClubul pensionarilor din Poarta 6, vandalizat!103
22 oct 00:00ReplicaSECRETELE 'ȘCOLII – PEPINIERĂ DE OLIMPICI' din Constanța. INTERVIU cu prof. Vasile Nicoară: 'Nu se mai poate cu o lege a Educației cârpită!'

Colegiul Național „Mircea cel Bâtrân”, o unitate școlară de tradiție din Constanța, se numără printre cele...144

22 oct 00:00ReplicaFăgădău, declaraţia anului: ‘Am promovat date care sunt miere pentru urechile investitorilor...’203
22 oct 00:29ReplicaControversatul afacerist Omer din Murfatlar, zis Iancu, acuzat că A RUPT CU BĂTAIA şi A ŞANTAJAT un fost partener de afaceri!373
22 oct 00:00ReplicaLitoralul românesc: IMAGINI DEZOLANTE! ‘În străinătate nici un chiștoc de țigară nu îndrăznesc să arunce’

Vremea frumoasă i-a scos pe constănţeni afară din case! Având privilegiul de a avea marea aproape, cei mai mulţi...162

22 oct 00:00ReplicaPodul peste Dunăre Tulcea – Brăila: lucrările încep până la sfârșitul lui 2018!179
22 oct 00:00ReplicaBOMBE CU CEAS: şoferi băuţi, scoşi din trafic; unul dintre ei are 70 de ani!219
22 oct 00:36ReplicaÎncepe furnizarea căldurii la Constanţa!

RADET Constanța informează consumatorii că, având în vedere prognoza meteo care anunță scăderea temperaturilor...3405

22 oct 00:04ReplicaFotbalul românesc, în DOLIU! A MURIT ILIE BALACI!3289
22 oct 23:49ReplicaLUCIAN LAZIA A AJUNS LA FUNDUL SACULUI! SC ARGOS SA ȘI-A CERUT FALIMENTUL!2194
Vremea
11°11° - 11° duminică, 21 octombrie 2018
nori împrăștiațiUmiditate: 100%
Vânt: 6.16 m/s din N
Presiune: 1031.13 milibari

Loto
6/4921018254547
5/406826313311
joker471926319
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 oct 00:00SportUltimul interviu cu Ilie Balaci. ”Minunea Blondă” vorbea despre pasiunile, viciile, triumfurile şi frustrările vieţii de fotbalist: "Fumam două pachete de ţigări pe zi"

Gazeta Sporturilor vă prezintă ultimul interviu amplu cu fostul mare fotbalist al Universității Craiova. Se...105

22 oct 00:00SportSoluţie "low-cost" pentru Real Madrid! Marca a dezvăluit cine îl va înlocui pe Lopetegui

Plecarea lui Julen Lopetegui pare că a devenit o chestiune de zile, după ce Real Madrid a pierdut cu Levante pe teren...87

22 oct 00:00SportGică Hagi: O pierdere enormă pentru fotbalul românesc, pentru toţi cei care l-am cunoscut. Gică Popescu: Zbor lin, înger al Universităţii!

Ilie Balaci, unul dintre cei mai mari fotbalişti români, a decedat ieri, la vârsta de 62 de ani. S-a născut la data...83

22 oct 00:00SportDezvăluiri sfâşietoare ale Lorenei Balaci: Îi era frică de moarte, îmi spunea că va muri tânăr

Lorena Balaci, fiica cea mare a "Minunii Blonde" a făcut eforturi foarte mari pentru a-şi găsi cuvintele în ziua în...113

Local
22 oct 01:25LocalSurpriză pe scena de la Vocea României. Un arhidiacon la Arhiepiscopia Tomisului se vrea cântăreț

Jurații de la Vocea României, show difuzat de postul de televiziune Pro TV, au avut parte de o surpriză în ultima...482

22 oct 01:21LocalI-a smuls poșeta de pe umăr și a ajuns în spatele gratiilor!

După faptă și răsplată! Un bărbat de 50 de ani din Constanța a tâlhărit, vineri, 18 octombrie, o femeie, în...387

22 oct 01:20LocalMandate puse în aplicare de polițiștii constănțeni

Prinși și încarcerați în Penitenciarul Poarta Albă! Sâmbătă, 20 octombrie a.c., polițiștii din cadrul...291

22 oct 00:18LocalACCIDENT MORTAL. Un mort și trei răniți, după ce dubița s-a izbit de un copac!

Salvatorii Detașamentului de pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină pentru descarcerarea și acordarea...1370

22 oct 01:20LocalTudorel Toader a revenit pe LISTA NEAGRĂ: situație extrem de tensionată în Guvern, după raportul Comisiei de la Veneția

În Guvern este mare agitație, după raportul devastator al Comisiei de la Veneția pe Codul Penal și Codul de...694

22 oct 01:18LocalCaptură a polițiștilor de frontieră: pește braconat și plase monofilament

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța au depistat în zona de competență doi cetăţeni...460

22 oct 00:52LocalMOARTE TERIBILĂ LA ISTRIA! A fost solicitat elicopterul SMURD

Alertă în localitatea constănțeană Istria! Polițiștii și cadrele medicale au fost sesizate că un bărbat de 44...5860

22 oct 01:16LocalINCIDENT pe AUTOSTRADA SOARELUI: marfă împrăștiată pe șosea, pe câțiva kilometri!

Incident pe Autostrada Soarelui, sâmbătă, 20 octombrie a.c.: marfa transportată într-un camion cu numere de...1787

22 oct 00:52LocalUrmările TRAGEDIEI de la restaurantul Beirut, acoperite cu o PLASĂ!

Clădirea rămasă în paragină a restaurantului Beirut, unde în urmă cu patru ani a avut una dintre cele mai...1876

22 oct 00:54LocalACCIDENT RUTIER MORTAL, LA CONSTANŢA: O TÂNĂRĂ S-A RĂSTURNAT CU MAŞINA!

Tragedie pe drumurile din Constanţa! O tânără şi-a pierdut viaţa, în dimineaţa de sâmbătă, după ce s-a...22508

Politică
22 oct 01:24PoliticăSenatorii au cheltuit aproape 2 milioane de lei pe deplasări externe, epuizând bugetul pentru acest an

Senatorii au cheltuit în acest an aproape două milioane de lei pe deplasările externe, dublu faţă de anul trecut,...138

22 oct 01:24PoliticăSe coace o alianță politică: Dacian Cioloș și liderul USR, negocieri pentru viitoarele alegeri

Președintele USR, Dan Barna, și fostul premier Dacian Cioloș au confirmat, pentru MEDIAFAX, au vorbit, duminică,...159

22 oct 01:24PoliticăOrban: Comisia de la Veneţia i-a răspuns domnului Iordache că aşteaptă solicitarea Guvernului pentru asistenţă

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat duminică, la Băileşti, că oficialii Comisiei...158

22 oct 01:23PoliticăVictor Ponta, ales preşedinte al Pro România: Un lider adevărat este o protecţie pentru echipă

Fostul premier Victor Ponta a fost ales preşedinte al partidului Pro România în cadrul primului congres naţional al...214

22 oct 01:21PoliticăRobert Negoiță, primarul PSD al Sectorului 3, prezent la Congresul Pro România: atacuri la adresa lui Dragnea

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, consideră că tot ce înseamnă politică azi stârneşte antipatii, şi nu...417

22 oct 00:50PoliticăPropunere legislativă pentru ca un ORAȘ din județul Constanța să devină COMUNĂ!

Un nou pas pentru trecerea localității constănțene Băneasa de la rangul de oraș la cel de comună a fost făcut,...10892

22 oct 01:18PoliticăLia Olguța Vasilescu, replică la documentul privind înghețarea salariilor din 2019

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a reacționat, pe Facebook, după ce senatorul Florin Cîțu a făcut public un...529

22 oct 01:17PoliticăEugen Teodorovici, despre documentul prezentat de Cîţu privind îngheţarea salariilor: E o variantă. Nu există criză în aplicarea Legii Salarizării

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, spune că este o variantă de lucru îngheţarea salariilor din 2019, aşa cum...283

22 oct 01:17PoliticăPNL: Într-un document trimis Comisiei Europene PSD-ALDE promit îngheţarea salariilor în 2019

Senatorul PNL Florin Cîţu a afirmat, sâmbătă, că PSD va introduce, de anul viitor, măsuri de austeritate şi nu...263

22 oct 01:16PoliticăCeartă suburbană între doi PSD-iști, în direct la TV

Războiul intern din PSD continuă. După ce Gabriela Firea și-a acuzat propriul partid de sabotaj, Codrin...322

Monden
22 oct 00:00MondenSurpriză pe scena de la Vocea României. Un arhidiacon la Arhiepiscopia Tomisului se vrea cântăreț

Jurații de la Vocea României, show difuzat de postul de televiziune Pro TV, au avut parte de o surpriză în ultima...72

22 oct 00:00MondenFiul lui Tom Hanks recunoaşte că s-a drogat. Şi alţi actori au aceleaşi probleme

Au bani şi sunt adoraţi de lumea întreagă, însă în viaţa lor ascund mari dureri! Este şi cazul lui Tom Hanks...76

22 oct 00:00MondenBoney M sărbătoreşte 40 de ani de muzică

Când spui Boney M, nu vorbești doar de muzica anilor ‘70 ori ‘80. Piesele de atunci se propaga peste generații...76

22 oct 00:00MondenDe ce a refuzat Rihanna să cânte la Super Bowl 2019

Super Bowl a devenit de-a lungul anilor cea mai urmărită competiţie sportivă a anului în SUA, iar vedetele care...73

22 oct 00:00MondenReacția Mariei Dragomiroiu după ce ANAF a anunțat că impozitează nunțile. „Alții fură și nici nu plătesc”

Interpreta de muzică populară Maria Dragomiroiu a reacționat după ce ANAF a anunțat că va impozita nunțile, scrie...75

22 oct 00:00MondenGiulia Anghelescu, criticată dur de Iulia Albu. „Și scutec, și perdea, și lanțuri și franjuri”

Cântăreața Giulia Anghelescu a fost vehement criticată pentru aparițiile pe care le-a avut de curând la două gale...74

22 oct 00:00MondenZina Dumitrescu, abandonată în azil și de finii ei. Doar 2 din 25 au vizitat-o!

Zina Dumitrescu a fost compătimită la început că a ajuns la azil, dar s-ar putea ca acesta să fie cel mai bun lucru...70

22 oct 00:00MondenPaula Chirilă, eliminată din ”Ultimul Trib”. ”Au existat niște trădări foarte urâte”

Paula Chirilă a fost eliminată, aseară, din ”Ultimul Trib”, în urma duelului împotriva cameleonului Cosmin...75

22 oct 00:00MondenBrigitte Năstase a citit Biblia de 32 de ori. “Astăzi este o zi binecuvântată”

Brigitte Năstase s-a schimbat total după divorțul de Ilie Năstase. Bruneta a luat calea bisericii, iar acum este...73

22 oct 00:00MondenBritney Spears, plătită regește în Las Vegas. Ia 507.000 de dolari pentru un concert

Potrivit Infobae, Britney Spears va încasa 507.000 de dolari pentru fiecare concert pe care îl va susține în Las...72

Mapamond
22 oct 00:00MapamondTeleviziunea rusă a difuzat o înregistrare video a masacrului de la liceul din Crimeea

Televiziunea rusă a difuzat duminică o înregistrare video în care apare autorul masacrului de la liceul tehnic din...71

22 oct 00:00MapamondPlanul lui Trump de a retrage unilateral SUA din INF, o greşeală, consideră Mihail Gorbaciov

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage unilateral SUA din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare...76

22 oct 00:00MapamondMatteo Salvini, pe jumătate absolvit de justiţia italiană în cazul "sechestrării de migranţi"

Justiţia italiană l-a absolvit pe jumătate pe ministrul de interne al Italiei, Matteo Salvini, în prima parte a unui...76

22 oct 00:00MapamondCazul Khashoggi: UE şi SUA nu sunt satisfăcute de explicaţiile Arabiei Saudite

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat sâmbătă că nu este satisfăcut de explicaţiile Arabiei...79

22 oct 00:00MapamondPreşedintele Trump anunţă retragerea SUA din tratatul INF cu Rusia

Statele Unite se vor retrage unilateral din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare (INF), a anunţat...73

22 oct 00:00MapamondChina - 22 de mineri, captivi în subteran după o explozie într-o mină

Echipajele de salvatori intervin duminică în estul Chinei pentru a aduce la suprafaţă 22 de muncitori rămaşi...71

22 oct 00:00MapamondAtac cu bombă soldat cu 11 morţi, printre care şase copii, în estul Afganistanului

Unsprezece civili, inclusiv o femeie şi şase copii, au fost ucişi într-un atac cu bombă pe un drum din provincia...75

22 oct 00:00Mapamond200 de cazuri de Ebola, confirmate în Republica Democrată Congo începând din august

Două sute de cazuri de febră hemoragică Ebola au fost confirmate în estul Republicii Democrate Congo începând din...75

22 oct 00:00MapamondPeste 500.000 de britanici anti-Brexit au manifestat la Londra pentru a cere un nou referendum

Peste 500.000 de britanici anti-Brexit, potrivit organizatorilor, s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei pentru a...78

22 oct 00:00MapamondProteste ale croaţilor faţă de planul guvernului de a creşte vârsta de pensionare

Câteva mii de oameni au protestat sâmbătă în centrul capitalei Croaţiei, Zagreb, faţă de planurile guvernului de...78

Sănătate
20 oct 01:18SănătateMurăturile în oțet din comerț pot cauza cancer gastric? Semnal de alarmă tras de Asociația Pro Consumatori

Castraveţi din India, muraţi în România, cu soluţie de dezgheţare a drumurilor şi metabisulfit de potasiu,...580

19 oct 00:35SănătateUn cabinet medical mobil va ajunge în zonele rurale din Constanţa! Iată ce servicii oferă copiilor!

În următoarele 9 luni, „Zana Merciluta”, primul cabinet stomatologic mobil din România, va ajunge la aproape 600...391

16 oct 00:08SănătateSe va extinde clădirea spitalului Municipal Mangalia

Spitalul Municipal Mangalia are o vechime de aproape 60 de ani și se află într-o continuă dezvoltare, iar în...885

4 oct 00:23SănătateŞase decese din cauza virusului West Nile, în ultima săptămână

Nouăsprezece noi cazuri de meningită şi meningo-encefalită cu virus West Nile, transmis prin înţepătura de...704

5 oct 19:09SănătateSecția de terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Judeţean, în proces de renovare şi modernizare!

Proiectul renovării și modernizării Secției de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Clinic de Urgență...1039

28 sep 23:56SănătatePrimul studiu de amploare pentru personalizarea depistării cancerului mamar va începe pe 1 decembrie

Un studiu de amploare va începe pe 1 decembrie pe un eşantion de 85.000 de femei din Europa şi Israel cu scopul de a...806

26 sep 12:00SănătateBolnavii de cancer nu mai pot face radioterapie GRATUITĂ în Constanţa!

Singurul centru de radioterapie din Constanța unde pot fi tratați bolnavii de cancer din toată Dobrogea nu mai oferă...1468

26 sep 12:05SănătateClinica de Neuropsihiatire de la Palazu va intra în renovare

Imagini dezolante în incinta Clinica de Neuropsihiatrie de la Palazu: saloane în paragină, cu mobilier care are zeci...1076

26 sep 00:36SănătateToți angajații de la Spitalul Județean Constanța vor fi testați, până la sfârșitul anului, pentru hepatită și HIV

La Secţia Pneumologie TBC din Agigea, secţie exterioară a Spitalului Judeţean Constanţa, s-a încheiat activitatea...1224

22 sep 01:02SănătateSemnal de ALARMĂ al medicilor: 'Ucigaşul silenţios' afectează zeci de mii de români

O substanţă din alimentaţie este numit și „ucigașul silențios”, pentru că produce pagube întregului...3681