rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

ALARMANT! Constanţa, în topul judeţelor la naşteri premature. De ce s-a ajuns în această situaţie şi ce se poate face

Sunt atât de firavi, că nici nu au puterea să plângă. Au venit pe lume mult prea devreme, cu o greutate sub limita supraviețuirii, cu organele interne dezvoltate insuficient, astfel că în primele luni de viață Secția de Terapie Intensivă Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța le devine casă. O casă unde medici cu suflet mare se luptă, zi de zi, clipă de clipă, pentru a le da puterea de care au nevoie să supraviețuiască. An de an, pe 17 noiembrie, este ziua lor. Este Ziua Internațională a Prematurității, prilej pentru cadrele medicale să atragă atenția, încă o dată, asupra importanței supravegherii corespunzătoare a sarcinii, pentru ca celor mici să nu le fie răpite șansele la o viață sănătoasă.

An de an, pe 17 noiembrie, se celebrează Ziua Internațională a Prematurității. De câțiva ani, medicii de la Secția de Terapie Intensivă Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța organizează, în această zi, o întâlnire cu copiii născuți prematur, care au supraviețuit, și cu părinții lor. Este prilej pentru a se mai îmbărbăta puțin. Munca medicilor de pe această secție nu este ușoară. Pacienții lor sunt speciali. Sunt o mână de om, fragili și expuși la tot felul de riscuri și complicații, având în vedere că au venit pe lume mult prea devreme.

Constanța, în topul județelor cu multe nașteri premature

Din păcate, Constanța se află în topul județelor cu o rată crescută a nașterilor premature. Potrivit statisticilor, județul nostru se află în primele șase în ceea ce privește numărul nașterilor premature, dar și în ceea ce privește numărul copiilor născuți cu patologii infecțioase și malformații. O statistică tristă, care se traduce prin faptul că nou-născuții trebuie să lupte mult mai mult pentru o șansă la o viață sănătoasă. De exemplu, potrivit statisticii făcute publice de dr. Livica Frățiman, medicul șef al secției menționate mai sus, în 2016, la Constanța au venit pe lume 492 de nou-născuți prematuri (aproximativ 15% din numărul total al nașterilor, de 3374 nașteri), iar de la începutul lui 2017 până în prezent, au venit pe lume 363 de prematuri (aproximativ 12% din totalul nașterilor din acest an – 3007 nașteri).

Care sunt cauzele unei nașteri premature? Dr. Frățiman a explicat că acestea sunt diverse. Fie că sunt medicale, fie că sunt de ordin social, fie că țin de condiția de sănătate a mamei, de condițiile fiziologice ale aparatului de reproducere al gravidei, de condițiile nașterii, finalul este venirea pe lume a unui copil, prea devreme și nepregătit pentru a supraviețui fără ajutorul medicilor. „Cauzele sunt multe, dar noi considerăm că cea mai importantă dintre acestea este infecția din timpul sarcinii, neglijată, bine tolerată de mamă, deseori fără simptomatologie clinică la mamă, dar care afectează copilul, în sensul că fragilizează membranele și duc la naștere prematură”, a subliniat dr. Frățiman.

Cel mai mic prematur născut în Spitalul Clinic Județean Constanța a venit pe lume la 22 săptămâni de gestație, cu 450 de grame. A plecat acasă după patru luni și jumătate, cu o greutate de 2900 de grame. Astăzi, are trei ani, dar și câteva probleme de sănătate.

După naștere, începe și lupta pentru viață!

Atât a celor mici, dar și a părinților și a medicilor. Pentru că prematurul nu are abilitatea nici să-și mențină temperatura corpului constantă, nici organele complet dezvoltate pentru a se adapta la mediul înconjurător, pentru a respira sau a se hrăni. De aici și riscurile mult mai mari ca lupta să se încheie tragic. Iar, statisticile sunt dure: cu cât copilul vine pe lume la o vârstă gestațională mai mică, șansele de supraviețuire sunt mai mici. Teoretic, potrivit statisticilor internaționale, la o vârstă gestațională de 26 de săptămâni, supraviețuiește un prematur din zece. La o vârstă gestațională sub 32 de săptămâni, supraviețuiesc doi sau trei copii din zece. După cum spuneam, statisticile sunt nefavorabile.

Mai mult, chiar dacă supraviețuiește, există riscul ca prematurul să rămână cu sechetele, dezvoltate din cauza complicațiilor apărute. Și, așa cum au subliniat medicii constănțeni, și complicațiile ce pot apărea sunt dintre cele mai diverse, de la probleme oftalmologice, de auz, respiratorii, până la probleme neurologice.

„Din experiență, pot spune că fiecare pacient este individualizat, îngrijirile lui sunt individualizate. Bagajul genetic cu care vine, plus premisele pe care le asigură mama, plus îngrijirile de care beneficiază individualizează și mai mult situația nou născutului. Putem avea copil de 500 de grame cu o stare foarte proastă care să plece acasă fără niciun fel de complicație, dar putem avea și copil de 36 de săptămâni, născut cu 2700 de grame, care să meargă acasă cu bronhodisplazie sau cu ce alt tip de complicație, cu paralizie cerebrală”, a subliniat dr. Livica Frățiman.

Tocmai de aceea, atrag atenția medicii, este nevoie urgentă de o educare a mamelor pentru a se preocupa și a se îngriji mai mult de sănătatea lor și a fătului, pe timpul sarcinii. Și la ora aceasta, ajung la spital femei care susțin că nu au știut că sunt însărcinate, timp de câteva luni sau gravide care nu au mers la niciun consult.

Pe de altă parte, atrag atenția specialiștii, și stresul este un factor care poate duce la naștere prematură, în cazul femeilor cu o vârstă înaintată.

„Le sfătuiesc să țină foarte aproape de medicul obstetrician, să citească despre ce înseamnă sarcina, să se informeze, dar să se informeze din materiale științifice, nu numai din materiale electronice publicate de unul sau de altul, să încerce să construiască asociații de educație a gravidei, care să pună la dispoziția viitoarelor mame materiale științifice, să își planifice sarcinile în funcție de condiții, care să asigure suportul familiei, armonia în familie și o dezvoltare sănătoasă a sarcinii astfel încât sarcina să poată să meargă până la capăt”, a adăugat medicul șef.

Secția pentru prematuri este în proces de modernizare. Puteți ajuta!

Pe de altă parte, este important și ca prematurii să primească îngrijiri medicale la cele mai înalte standarde. În prezent, Secția de Terapie Intensivă Neonatologie a Spitalului Județean Constanța este supusă unui amplu proces de modernizare. Fundația „Dăruiește Aripi” alături de Fundația Vodafone strâng fonduri pentru reabilitarea secției, lucrări care au demarat deja, dar și pentru dotarea acesteaia cu cele mai performante echipamente medicale. Astfel încât, secția să concureze cu cea de la Spitalul Marie Curie din București. De altfel, medicii constănțeni merg la spitalul bucureștean pentru a se familiariza cu echipamentele medicale respective.

După reabilitare – medicii speră să aibă o secție nouă până la sfârșitul lui 2018 – secția va avea capacitatea să îngrijească mai mulți prematuri decât în prezent.

Cei care doresc să susțină acest proiect, pentru copiii județului Constanței, a pot face donând. Companiile, de exemplu, pot contribui cu 20% din impozitul pe profit sau cu donații în lei sau euro, în conturile asociației.

Titular cont: Asociația DĂRUIEȘTE ARIPI

CUI: 314 827 67

IBAN LEI: RO 70 BTRL RON CRT 020 750 3901

IBAN EURO: RO 20 BTRL EUR CRT 020 750 3901

Banca: BANCA TRANSILVANIA, sucursala Constanța

COD BIC/SWIFT: BTRLRO22

Florentina BOZÎNTAN

sâmbătă, 18 noiembrie 20172214
Comentarii

01Grasa - PSD(19 noi 10:42)
Neonatologia este printre cele mai proaste si imputite sectii din spital. Nimic despre numarul copiilor, mamicilor si cadrelor medicale infestate in spital? Ca si restul sectiilor cu probleme, psd-istii cer bani si donatii pe care le fac praf pentru ca la conducere raman aceleasi cadre medicale incompetente si corupte din jegul psd-ist.
03pentru Johny(19 noi 03:34)
ai dreptate la unele facultati medicina se intra cu 6 sau cu 5. Nu la cele mari si vechi. insa si la asisetnete e la fel, nu mai sunt asistentele de alta data. sunt scoli de asistente chiar la constanta sunt cateva private unde nu invata nimic nu stiu sa se spele pe maini si nu stiu sa puna o branula. la asa medici asa asistente si asa pacienti, ignoranta totala
07moarte tiganilor !!!(18 noi 13:56)
moarte tiganilor !!!
27Johnny(18 noi 03:32)
Ce ii mai ridicati in slavi pe medici, saracii de ei, nu mai pot de cat de mult lucreaza, dupa voi doar medicii lucreaza in spital, nici o vorba despre asistente, ele nu exista... Ca alearga intre incubatoare, au grija de copii nostri, de ce sa vorbim... De ce sa spunem o vorba buna si despre ele... Mi-e scarba de cat de nerecunoscatori suntem, dar de, ele nu au studii superioare, dar in practica si experienta multe dintre ele ii depasesc pe tinerii nostri medici, ca facultatea de medicina e cam o gluma acum, pile si media 6 la examenul de admitere... Vai de capul nostru cu viitorii medici...
012Yasar(18 noi 01:51)
In Cta,populatia de tigani fiind in crestere,din cauza partidului rosu care le pompeaza ajutoare si cazurile de nasteri premature sunt in crestere.Pai ce sa faca si ei,noi muncim si ei caca la puradei.In curand in Dobrogea ,romanii ,vor fi o minoritate.
mai mult...Replica
19 iul 00:00ReplicaConstănţeanul cu cea mai mare colecţie din România de maşini de epocă îşi cere falimentul

O mică firmă din Constanța își cere, la tribunal, falimentul, sufocată de datorii. Nimic deosebit până aici,...1031

19 iul 00:00ReplicaURMĂRIRI ÎN TOMIS 3: VOIA SĂ URCE ÎN TAXIMETRU, DAR A SIMŢIT O MÂNĂ ÎN BUZUNAR608
19 iul 00:00ReplicaConstructori blocaţi. Constanţa cea dezvoltată haotic ia o pauză: mai multe PUZ-uri, atacate353
19 iul 00:00ReplicaDupă Cristinel Dragomir, nici Horia Constantinescu nu mai este variantă viabilă pentru Prefectură. Să fie Dan Jeacă norocosul?

În aşteptarea unui „deznodământ” (o decizie) în privinţa noului prefect al judeţului Constanţa, pe piaţă...476

19 iul 00:00ReplicaTânărul care şi-a VIOLAT mătuşa, la Constanţa, PERICOL şi pe ŞOSELE!377
19 iul 00:00ReplicaDobre nu scapă nici o ocazie să-l ia la mişto pe actualul ministru al Turismului250
19 iul 00:00ReplicaAlina Staicu: ‘Mă simt onorată să reprezint România în competiţia internaţionala de frumuseţe Miss Elegant Universe 2018’

Alina Staicu are 29 de ani şi a absolvit Universitatea Ovidius din Constanţa şi Northern Virginia Community College....211

19 iul 00:00ReplicaOpinia unui psihanalist: ‘99% dintre copiii cu ADHD sunt diagnosticaţi greşit!’162
19 iul 00:00ReplicaPERCHEZIŢII ÎN JUDEŢ, LA TRAFICANŢI DE ETNOBOTANICE239
19 iul 00:09ReplicaPe străzile patriei circulă o maşină cu un mesaj pentru PSD!

Imagini cu un autoturism înmatriculat "MUIEPSD" au fost postate în ultimele ore pe reţeaua de socializare Facebook....18043

19 iul 00:10ReplicaMIZERIA din restaurantele de pe litoral, LICHIDATĂ de inspectorii CJPC: Investiţii de mii de lei pentru igienizare şi dotare - VIDEO2676
19 iul 00:12ReplicaDoi minori din Mangalia au recunoscut că au furat de au rupt!3784
Vremea
27°23.4° - 27° miercuri, 18 iulie 2018
ploaie ușoarăUmiditate: 0%
Vânt: 0.55 m/s din VNV
Presiune: 1012.55 milibari

Loto
6/4932327293246
5/4014162129348
joker2318234118
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 iul 00:00SportGest superb al Soranei Cîrstea. Și-a donat premiul câștigat la Fed Cup: a oferit un incubator Maternității din Tărgoviște

Sorana Cîrstea (28 de ani/57 WTA) s-a alăturat cauzei Salvați Copiii de combatere a mortalității infantile, donând...85

19 iul 00:00SportCifrele turneului final din Rusia: recorduri și premiere incredibile la CM 2018

Croatul Ivan Perisic este jucătorul care a alergat cel mai mult la Cupa Mondială de fotbal din Rusia, cu 72,5 km, un...88

19 iul 00:00SportGest fantastic! Naţionala Croaţiei a donat toate cele 21 milioane de lire sterline câştigate la Campionatul Mondial copiilor defavorizaţi

Echipa condusă de Zlatko Dalic a avut un parcurs impresionant până în finala turneului, dar au fost înfrânţi de...103

19 iul 00:00SportCM 2018: Trei milioane de străini au vizitat Rusia în timpul Mondialului

Peste trei milioane de vizitatori străini, dintre care 800.000 au avut bilete la meciuri, au vizitat Rusia în timpul...88

Local
19 iul 02:31LocalReprezentanții unor societăți din Eforie au refuzat să prezinte documentele polițiștilor

Polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică au desfășurat, la data de 17 iulie, o activitate pe linia pazei...1762

19 iul 02:31LocalSPIT Constanţa. Impozit în trei rate!

Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța vine în sprijinul contribuabililor, oferind posibilitatea achitării...414

19 iul 03:51LocalMare atenție, constănțeni! Riscați amenzi de până la 20.000 de lei

Toate unitățile sunt obligate să aibă analiza de risc la securitatea fizică, începând cu data de 1 iulie 2018. De...1201

19 iul 00:31LocalUn vârstnic prins băut la volan a refuzat să colaboreze cu polițiștii

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Ostrov, la data de 17 iulie a.c., au depistat un bărbat, în vârstă de...368

19 iul 00:32LocalCondamnat pentru înșelăciune, prins la Constanța!

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale al IPJ Constanța, la data de 17 iulie a.c., au depistat pe...245

19 iul 03:55LocalO femeie a ajuns la spital după ce a fost lovită de o mașină care mergea cu spatele!

Un bărbat de 65 de ani, din municipiul Constanța, la data de 18 iulie a.c., ora 8.48, aflându-se într-o stație...407

19 iul 01:25LocalPeste 200 de sancţiuni aplicate de poliţiştii locali, în numai o zi!

Abateri la ordinea zilei, pe străzile din Constanţa! 272 de sancţiuni contravenționale, în valoare de 56.490 de lei...474

19 iul 03:55LocalUn bărbat din EFORIE, dat în URMĂRIRE INTERNAȚIONALĂ!

Poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Eforie au depistat un bărbat care era urmărit internaţional pentru...1419

19 iul 00:28LocalIMAGINI ȘOCANTE DIN TIMPUL IMPACTULUI DE PE PODUL AGIGEA: SE FILMA DINTR-O MAȘINĂ!

Carambolul din data de 16 iulie, înregistrat pe podul Agigea, a fost filmat de călătorii aflați în unul dintre...7725

19 iul 00:29LocalACCIDENT în Constanța între un Audi și un BMW: trei femei au fost rănite VIDEO

Polițiștii rutieri constănțeni au demarat cercetări privind un accident rutier care a avut loc în noaptea de...3801

Politică
19 iul 04:02PoliticăVanghelie şi-a anunţat revenirea în politică: 'Fac partid şi îl bag în Parlament'

Marian Vanghelie a declarat, într-o emisiune tv, că revine în viaţa politică. Mai mult, fostul primar al Sectorului...311

19 iul 03:59PoliticăLudovic Orban, mesaj către Crin Antonescu: 'Dacă are ceva de spus, e treaba lui Antonescu'

Ludovic Orban confirmă că a cerut o întâlnire cu foștii președinți ai PNL, Vasile Blaga și Crin Antonescu....228

19 iul 00:38PoliticăBLAGA, ÎNTÂLNIRE CU FOŞTII PDL-IŞTI ÎN SEDIUL DIN MODROGAN

Liberalii din fostul PDL s-au întâlnit în cadrul unei şedinţe, la sediul central din Modrogan. Şedinţa a fost...499

19 iul 03:58PoliticăPSD şi ALDE au convocat Biroul Permanent al Senatului, chiar în ultima zi a sesiunii parlamentare

Liderii PSD și ALDE din Parlament au convocat pentru, joi, de la ora 18.00 o ședință a Biroului Permanent al...201

19 iul 03:57PoliticăCrin Antonescu, după întâlnirea cu Ludovic Orban: NU revin în politică. Nu am discutat despre europarlamentare

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a declarat că s-a întâlnit cu Ludovic Orban și Vasile Blaga la sediul PNL, dar...237

19 iul 03:57PoliticăCCR a recunoscut puterea recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi amână pentru la toamnă pronunţarea pe legile justiţiei

Curtea Constituţională a României a amânat miercuri, pentru 25 septembrie, dezbaterea sesizărilor PNL, USR şi pe...285

19 iul 03:51PoliticăCe au discutat Iohannis și Dăncilă: președinția României la Consiului UE

Prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a întâlnit, miercuri, 18 iulie a.c., cu preşedintele Klaus Iohannis, la...379

19 iul 03:55PoliticăSe va construi un nou centru SPA la Constanţa

Pe strada Eugen Lovinescu din Constanţa se intenţionează construcţia unui centru de recreere SPA şi piscină....572

19 iul 03:52PoliticăPrimăria Constanțacumpără abonamente la publicaţii de specialitate

Anunțul făcut de Primăria municipiului Constanța pe data de 17 iulie a.c., vizează achiziționarea a trei...267

19 iul 03:53PoliticăOmul lui Băsescu, ieșire violentă la adresa PSD: 'Treziți-vă, odată, guvernanți! Coborâți din sferele înalte ale minciunii'. Ce l-a revoltat pe Eugen Tomac

Într-un interviu la Antena 3, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă și coautorul programului de...301

Monden
19 iul 00:00MondenActorii din București au ieșit în Piața Universității pentru campania #FaraPenali. Oana Pellea și Victor Rebengiuc au făcut primele declarații

Actorii din București au ieșit în Piața Universității pentru campania #FaraPenali. Oana Pellea și Victor...83

19 iul 00:00MondenDelia Rus lansează piesa “Fericire / Chip de chin”

Delia Rus lansează piesa “Fericire / Chip de chin”. Una dintre cele mai autentice artiste din noua generație,...79

19 iul 00:00MondenTrupa Fly Project, vedeta celei mai tari aplicații din China

Trupa Fly Project, vedeta celei mai tari aplicații din China. Hitul băieților, de sute de milioane de vizualizări...71

19 iul 00:00MondenDetalii cutremurătoare despre bătaia încasată de Răzvan Ciobanu de la iubit. L-a lovit cu o bară metalică

Designerul Răzvan Ciobanu a trecut prin momente cumplite din cauza fostului său iubit. Acesta l-a lovit cu o bară...86

19 iul 00:00MondenLiviu Vârciu și-a reluat viața de burlac. Nopți în cluburi, pe litoral

După ce a anunțat că s-a despărțit de Anda Călin, mama fetiței sale, Liviu Vârciu și-a reluat viața de noapte....81

19 iul 00:00Monden„Frumușelul” care apare în videoclipului Thaliei e român. Cezar din Bârlad le-a rupt inimile americancelor

Necunoscut în țara unde s-a născut, frumușelul actor cu origini românești Cezar Constantine a dat o mare lovitură...77

19 iul 00:00MondenCătălin Măruță, realizator la radio timp de câteva zile. Prezintă matinalul de la Pro FM

Cătălin Măruță prezintă timp de câteva zile matinalul de la radio Pro FM, scrie Libertatea. Prezentatorul de...75

19 iul 00:00MondenUn model a urcat pe catwalk alăptându-și la sân copilul de cinci luni

Un model a urcat pe catwalk alăptându-și copilul de cinci luni provocând agitație în rândul celor adunați la...80

19 iul 00:00MondenAu fost anunţaţi cei 18 artişti şi ţările care concurează la Cerbul de Aur 2018

Juriul selecţiei Festivalului Cerbul de Aur 2018 a ales 18 candidaţi din 15 ţări pentru a concura pentru marele...86

19 iul 00:00MondenCher va lansa un album cu piese ale trupei ABBA

Cântăreaţa şi actriţa Cher a anunţat că va lansa un album cu coveruri ale unor hituri ale trupei ABBA, acesta...76

Mapamond
19 iul 00:00MapamondKremlinul a decis deschiderea oraşului închis Şihani, unde ar fi fost fabricat agentul neurotoxic Noviciok

Oraşul închis Şihani, unde cercetători ruşi au afirmat că au dezvoltat agentul neurotoxic Noviciok - cu care a...82

19 iul 00:00MapamondUngaria se retrage din procesul de adoptare a Pactului mondial al ONU cu privire la migraţie

Ungaria se retrage din procesul de adoptare a Pactului mondial al ONU cu privire la migraţie, a anunţat miercuri...77

19 iul 00:00MapamondBoeing a primit un contract de 3,9 miliarde de dolari pentru două noi aeronave Air Force One

Boeing Co a primit un contract de 3,9 miliarde de dolari pentru a construi două aeronave 747-8 care să fie folosite ca...78

19 iul 00:00MapamondDonald Trump: ''Supervedeta'' Angela Merkel, ''foarte rău afectată'' din cauza imigraţiei

Preşedintele american Donald Trump, care a avut un schimb de replici cu cancelarul german Angela Merkel la summitul...81

19 iul 00:00MapamondTurcia: Starea de urgenţă va fi ridicată în noaptea de miercuri spre joi, după doi ani de epurări

Turcia ridică, în noaptea de miercuri spre joi, starea de urgenţă instaurată în urmă cu doi ani după un puci...76

19 iul 00:00MapamondSud-africanii celebrează 100 de ani de la naşterea lui Nelson Mandela

Sud-africanii din toate categoriile sociale celebrează miercuri împlinirea a 100 de ani de la naşterea fostului...77

19 iul 00:00MapamondAfganistan: 11 jurnalişti afgani au fost ucişi în primul semestru al anului 2018

Unsprezece jurnalişti afgani şi angajaţi din domeniul media au fost ucişi în primul semestru al anului 2018, în...82

19 iul 00:00MapamondPrăbuşire a unui imobil de şase etaje în India; cel puţin doi morţi

Un imobil cu şase etaje s-a prăbuşit peste o clădire cu patru etaje din apropiere în oraşul Noida, de la periferia...76

19 iul 00:00MapamondBulgaria: Sute de fermieri protestează contra sacrificării animalelor din cauza izbucnirii pestei ovine

Sute de fermieri din întreaga Bulgarie s-au adunat miercuri în capitala Sofia pentru a protesta împotriva...79

19 iul 00:00MapamondCinci morţi în urma prăbuşirii unui elicopter militar în Coreea de Sud

Cinci soldaţi sud-coreeni aflaţi la bordul unui elicopter militar au murit în urma prăbuşirii aparatului de zbor la...74

Sănătate
19 iul 00:27SănătateAMENINŢARE de la Guvern: dacă nu dispar centrele „mamut” pentru bolnavii cu handicap până la sfârşitul lui 2018, se taie din finanţare!

Centrele rezidențiale „mamut” pentru persoanele cu dizabilități fizice și psihice din subordinea direcțiilor de...111

19 iul 00:31SănătateBani mai mulți pentru asistenții adulților cu handicap

Guvernul a aprobat, marți, 17 iulie a.c., un proiect de ordonanță de urgență care modifică și completează Legea...446

17 iul 00:25SănătateModelul arhitectural al primului spital regional a fost prezentat la Iași

Ministrul Sănătății Sorina Pintea s-a aflat pe data de 12 iulie a.c., la Iași alături de Cristian Grasu,...443

17 iul 00:21SănătateUn reputat doctor oncolog turc vine în Constanța pentru a oferi gratuit a doua opinie medicală

Un reputat doctor, specializat în oncologie pentru adulţi din Turcia, prof. dr. Kerem Okutur, vine în Constanța,...742

13 iul 03:15SănătateHEKA Hospital din Constanța, finanțat cu 11 milioane lei pentru construcție și dotare medicală

Garanti Bank a acordat o finanțare de 11 milioane de lei unității medicale HEKA Hospital din Constanța. Potrivit...1007

13 iul 02:18SănătateSistemul sanitar din Constanța, ÎN FIERBERE: salariații vor trebui să dea bani înapoi la stat?

Din nou, sistemul sanitar din Constanța – ca de altfel, din întreaga țară! – este în fierbere! Contabilele...6319

7 iul 02:23SănătatePeste două sute de noi cazuri de rujeolă. Numărul total al îmbolnăvirilor este record

Peste două sute de noi cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână, fără a fi înregistrate noi...581

4 iul 00:47SănătatePosturi de medici şefi în Spitalul Judeţean Constanţa, scoase la concurs

Se caută medici șefi pentru patru secții din Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța....1849

4 iul 01:33SănătatePacienta supusă primei proceduri de chemoembolizare a fost externată

Pacienta care a fost supusă, săptămâna trecută, primei proceduri de chemoembolizare, a fost externată având stare...1249

4 iul 01:46SănătateSute de boli cauzate de consumul de ALCOOL

În luna iulie la nivel național se marcheză luna de informare privind efectele consumului de alcool.Conform...1029