REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.6° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
24.6° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

ALARMANT! Mizeria pune stăpânire pe adâncurile Mării Negre

ALARMANT! Mizeria pune stăpânire pe adâncurile Mării Negre

Replica API 17 octombrie 2017 | 00:00 660

Imaginile surprise de scafandri în străfundurile Mării Negre, de-a lungul țărmului românesc, sunt fascinante. Corăbii antice aproape îngropate în întregime, pe care nisipul le mai „dezvăluie” din când în când, amfore, ancore, vase de cupru – veritabile pagini de istorie, ascunse în adâncuri, alături de flora și fauna Mării Negre. Din păcate, însă, veștile din adâncurile Mării Negre nu sunt, mereu, la fel de fascinante sau îmbucurătoare!

O serie de filmări realizate de scafandrul constănțean Pascale Roibu, în zona Cazinoului de pe faleza Constanței trag un semnal de alarmă asupra stării de poluare a Mării Negre. În filmări se poate observa cum, pe fundul mării, pot fi găsite, la orice pas, cutii de bere sau de suc, PET-uri, obiecte din plastic, plase pescărești. Iar situația se agravează de la un an la altul, a atras atenția scafandrul, care realizează frecvent scufundări de-a lungul țărmului românesc. De altfel, Pascale Roibu a și filmat momentul în care a surprins un crab prins într-o plasă pescărească părăsită. De data aceasta, gunoailele găsite au fost strânse de scafandru și scoase la suprafață. Dar ce se întâmplă cu restul? Specialiștii spun că toate plasticele care ajung în Marea Neagră ajung să se descompună, treptat, în zeci de ani, și să intoxice marea, fauna și inclusiv pe noi, oamenii.

Măsurile luate în privința prevenirii poluării Mării Negre sunt puține. Membrii ONG-ului Mare Nostrum desfășoară campanii prin care promovează protejarea mediului acvatic și prin menținerea curățeniei pe plaje și nu mai. În plus, sunt constanți în demersurile lor și an de an, după încheierea sezonului estival, strâng gunoiale de pe plajă. Însă, din partea autorităților, în special în ceea ce privește amendarea celor surprinși pe plaje că aruncă gunoaie la întâmplate, măsurile întârzie să apară sau, dacă sunt, sunt prea puține și în mod evident ineficiente!

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369