REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Alarmant! Numărul turiştilor suspecţi cu intoxicaţie Salmonella a crescut la 50

Alarmant! Numărul turiştilor suspecţi cu intoxicaţie Salmonella a crescut la 50

Replica API 24 mai 2012 | 00:00 118

Numărul turiştilor suspecţi de intoxicaţie cu Salmonella a crescut la 50. Ieri ambulanţierii constănţeni iniţial au fost solicitaţi să acorde îngrijiri medicale pentru 5 persoane care acuzau simptomele unei toxiinfecţii alimentare, dar ulterior numărul acestora a crescut la 21. Astăzi, inspectorii sanitari spun că alte 29 de persoane care au servit masa la restaurantul Flacăra din Eforie Sud acuză dureri abdominale, scaune diareice, stări de vomă şi febră. Din cele 50 de persoane suspecte cu intoxicaţie Salmonella, doar trei au vrut să se interneze la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase pentru tratament, ceilalţi au refuzat pe propria răspundere supravegherea medicală.

"Doi pacienţi au fost internaţi miercuri seara, iar un pacient s-a prezentat joi dimineaţa, însă vor să plece din spital, menţionând că vineri au de susţinut un examen", a declarat, pentru "Replica", dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Menţionăm că bolnavii figurează în evidenţele Santoriului Balnear Vraja Mării din Eforie Sud. Aceştia urmau tratamente şi proceduri de ameliorare a afecţiunilor reumatismale, dar erau cazaţi şi hrăniţi la unităţile turistice din aceeaşi localitate. Inspectorii sanitari au demarat o anchetă epidemiologică, dar sunt îngrijoraţi pentru starea de sănătate a bolnavilor. "Prin refuzarea internării la spital pot apărea complicaţii. Se poate ajunge la o toxiinfecţie generalizată, se pot deshidrata foarte rău din cauza scaunelor diareice", susţin medicii constănţeni. Conform acestora, alimentele posibil incriminate sunt: ciorbă de perişoare, ostropel cu piure, smântână, piept de pasăre, omletă, ciorbă de pui rădăuţeană, prăjitură cu frişcă, spaghete cu sos milanese. Bolnavii sunt suspecţi de Salmonella, cel mai probabil provenită de la smântână sau prijiturile cu frişcă sau de la cei trei angajaţi ai restaurantului Flacăra depistaţi cu probleme digestive, însă se aşteaptă rezultatele de laborator care vor stabili cauza exactă a declanşării toxiinfecţiei alimentare. "S-au făcut liste cu toţi bolnavii şi urmează să se verifice dacă dintre cazurile noi figurează şi persoane care au fost analizate miercuri. Activitatea restaurantului este monitorizată de către DSP. La faţa locului nu s-au găsit nereguli, însă cei trei angajaţi care prezentau dureri digestive au fost scoşi din blocul alimentar şi vor reveni la muncă cu acordul Medicinei Muncii sau cu acordul medicilor de familie. Aceştia urmează tratament fără să fie internaţi în spital. Bolnavii suspecţi de Salmonella s-ar putea să se fi îmbolnăvit de la mâncarea consumată sau de la anagajaţii restaurantului, dar se aşteaptă rezultatele de laborator. Unii bolnavi se tratau la Sanatoriul Balnear Varaja Mării, iar alţii urmau cursuri", susţin specialiştii Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Constanţa. Inspectorii spun că în restaurant, începand din 24 mai a.c., ora 16.00, nu se mai serveşte mâncare gătită până la finalizarea investigaţiilor bacteriologice în laboratorul DSPJ Constanta în scopul identificării prezentei germenilor patogeni la personalul din blocul alimentar. Şi Direcţia Sanitar Veterinară a demarat o anchetă. "Ieri s-au recoltat probe din materia primă, dar azi s-a primit o nouă reclamaţia şi inspectorii s-au deplasat din nou în teren. Aşteptăm rezultatele de laborator", a declarat Romeu Lazăr, directorul DSV. Menţionăm că acesta este primul caz de toxiinfecţie alimentară, înregistrat în acest an, la Constanţa.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614