19.4° Constanța Dum., 2 Oct. 2022
Anul XX Nr. 6140
19.4° Constanța Duminică, 2 Octombrie 2022 Anul XX Nr. 6140

Alarmant: Un medicament pentru epilepsie și migrene dublează riscul de autism al fătului

Replica API 16 august 2022 380

S-a constatat că un medicament folosit pentru a preveni crizele de epilepsie și migrenele dublează șansele ca un copil să dezvolte autism dacă mama sa îl ia în timpul sarcinii.

A fost lansată o analiză urgentă cu privire la topiramat, cunoscut sub denumirea comercială Topamax, care este prescris de zeci de ani.

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate (MHRA) a început o analiză pentru a evalua "beneficiile și riscurile" medicamentului, care ar putea crește șansele de apariție a altor deficiențe intelectuale, precum și a malformațiilor congenitale.

Magnum BET - Ad.
Magnum BET - Ad.

Această măsură vine în urma avertismentelor privind un alt medicament pentru epilepsie, valproatul de sodiu, comercializat sub denumirea de Epilim, care a fost asociat cu rate mai mari decât în mod normal ale acelorași afecțiuni.

În urmă cu șapte ani, MHRA a recomandat ca femeile aflate la vârsta fertilă să fie atenționate cu privire la riscurile valproatului de sodiu. Cu toate acestea, la începutul acestui an, femeilor însărcinate li se prescria în continuare acest medicament. Experții cred că 20.000 de copii au fost afectați din această cauză, scrie stiripesurse.ro.

MHRA și-a lansat investigația la sfârșitul lunii trecute, după ce oamenii de știință scandinavi au efectuat un studiu care a analizat ratele de autism și dizabilitate intelectuală la copiii ale căror mame au luat topiramat în timpul sarcinii, potrivit dailymail.co.uk.

Aceștia au descoperit că aproximativ 3% dintre acești copii aveau un diagnostic de tulburare de spectru autist (TSA) - dublu față de rata de 1,5% în rândul celor care nu au fost expuși la medicament.

Aproximativ 3,5% dintre copiii ale căror mame au consumat acest medicament în timpul sarcinii au fost diagnosticați cu dizabilități intelectuale - de aproximativ patru ori mai mult decât rata de 0,8% în rândul celor neexpuși. Rezultatele au fost obținute în urma analizării dosarelor pacienților de la 4,5 milioane de copii din cinci țări nordice, dintre care aproape 25.000 fuseseră expuși la topiramat în uter.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

Sanatate

LOTO

6/49
71822303312
5/49
13434111825
joker
143338282620