REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

ALDE Constanța: Unirea Principatelor Române, o lecție de istorie națională

ALDE Constanța: Unirea Principatelor Române, o lecție de istorie națională

Replica API 24 ianuarie 2019 | 13:02 316

”Ziua de 24 ianuarie reprezintă pentru România una dintre cele mai importante lecții de istorie națională”, spun reprezentanții ALDE Constanța, prin intermediul unui comunicat. ”La 24 ianuarie 1859 a avut loc Unirea Principatelor Române, mai precis a vechilor state Moldova și Țara Românească, această unire fiind strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și alegerea sa ca domnitor al ambelor țări românești. Trebuie să subliniem faptul că această unire a fost posibilă datorită deciziilor adoptate în Tratatul de Pace de la Paris din 1856 ce a pus capăt Războiului Crimeii dintre Imperiul Rus și Imperiului Otoman, tratat ce prevedea intrarea Principatelor Române sub garanția colectivă a marilor puteri europene. Tot datorită acestui tratat s-a hotărât înființarea așa numitelor „Adunări ad-hoc”, care să exprime dorința românilor referitor la unire. Merită amintit și faptul că aceste Adunări ad-hoc, care în expresie latină aveau sensul de „pentru aceasta” sau „făcut anume pentru acest scop”, aveau un caracter consultativ, scopul lor fiind acela de a se vedea dorința poporului asupra organizării politice viitoare a celor două țări. Însă alegerile pentru Divanurile celor două principate nu au fost deloc pașnice, ba chiar au fost marcate de o serie de tensiuni ce au sporit considerabil incertitudinea în ceea ce privește unirea. La data de 5 ianuarie 1859, liderul unionist Alexandru Ioan Cuza, reprezentantul „Partidei Naționale”,din Moldova a fost ales cu unanimitatea deputaților, drept domnitor al țării. S-a așteptat apoi să fie desemnat alesul și în Țara Românească, numai că într-o ședință secretă a Adunării Elective de la București, la data de 24 ianuarie 1859, a fost ales în unanimitate, tot Alexandru Ioan Cuza, această alegere uimind atât pe alegătorii moldoveni cât și pe reprezentanții Marilor Puteri care s-au văzut puși în postura de acceptare a „faptului împlinit”. Astfel, prin dubla alegere a lui Cuza, s-a făcut primul pas către definitivarea unirii depline a Principatelor Române, act istoric de o deosebită importanță pentru înfăptuirea statului național român. Devenit domnitor, Alexandru Ioan Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea Unirii Moldovei și Țării Românești de către Puterile Garante, iar apoi pentru desăvârșirea unității constituționale și administrative, lucru care s-a realizat în 1862, când cele doua principate române ce formau un stat unitar, au adoptat oficial numele de România. “Consider ca după 160 de ani de când s-au întâmplat toate aceste evenimente care au dus la “Mica Unire”, ziua de 24 ianuarie are calitatea și simbolistica de a ne face să retrăim, cel puțin la nivel de istorie, acești câțiva pași făcuți de strămoșii noștri pentru tot ce înseamnă astăzi România, fapta lor reprezentând un pilon de bază pentru înfăptuirea statului național unitar roman”, a transmis senatorul Ion Popa, președinte Filialei ALDE Constanța.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Alde cel mai slab partid din cta.
0
0
Cineva sa spuna ca exprincipele nicolae e stra-stra-nepotul lui Cuza. Nu de alta dar trebuie sa mai iasa si el fin casa,sa aiba si el activitate.De facut poze si de facut cu mana la prosti.Tocmai si-a capatat nevasta cateva haine si n-are unde sa le poarte pentru reclama atelierelor de moda,doar nu credeati ca le plateste!La alba iulia i-a scos popa calinic la poze.Le statea bine ca viitori ceausesti ai Romaniei.
4
0
VOI CE LECTII NE SERVITI IN FIECARE ZI ?!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614