REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

ALDE: Mangalia ar trebuie să fie un pol naţional de dezvoltare culturală

ALDE: Mangalia ar trebuie să fie un pol naţional de dezvoltare culturală

Replica API 22 martie 2016 | 23:13 255

Există în România primarii de comune care sprijină în mod direct actul de cultură mai mult decât o face, în prezent, Primăria Mangalia, spun reprezentanţii ALDE Mangalia. ALDE Mangalia consideră că actul de cultură nu este un moft sau o distracţie de week-end, ci un adevărat element de educare a populaţiei, în special a tinerei generaţii. „Cetăţenii oraşului şi-au exprimat deja nemulţumirile în presa locală în ceea ce priveşte actul de cultură de la Mangalia. Sau, mai exact, absenţa lui...! În week-end, cetăţenii Mangaliei merg la Constanţa sau chiar la Balcic şi Varna pentru a vedea un spectacol. Administraţia locală nu a fost în stare, în ultimii patru ani, nici măcar să renoveze un cinematograf. Toate cinematografele Mangaliei sunt astăzi gropi de gunoi ale oraşului. Casa de Cultură, căreia i se spune acum Complexul Cultural Callatis, nu a marcat nici măcar Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie), motiv pentru care cetăţenii oraşului şi-au exprimat indignarea pe bloguri şi pe reţelele de socializare. S-a ajuns la situaţia în care, instituţionalizat, cultura este mai prezentă la Cercul Militar Mangalia, decât la Complexul Cultural „Callatis”. Clubul Artelor Solteris, cluburile de şah, navomodelism, pictură, teatru sunt cu toate prezente la Cercul Militar. Lansările de carte se fac tot acolo, deşi în ultima perioadă, timid, s-au mai făcut şi la Clubul Nautic (oricum nu aceasta era destinaţia acelei clădiri!). Ansamblurile de dansuri populare româneşti şi tătăreşti tot pe scena Cercului Militar repetă! Este de neînţeles cum Ministerul Apărării poate aloca resurse financiare şi umane pentru dezvoltarea culturală a tinerilor, cum îi poate atrage prin diverse mici proiecte culturale, iar administraţia locală şi oamenii numiţi în funcţii de conducere refuză să o facă. Ne dorim să nu existe lună a anului în care să nu atragem simpozioane şi conferinţe naţionale pe diverse teme, în special de istorie (avem şi cu ce ne mândri), teatru, literatură, cinematografie, arte plastice etc. De exemplu, ştiaţi că ultima conferinţă (şi expoziţie) a pictorilor specializaţi în pictura marină a avut loc la Bucureşti? De ce nu la Mangalia, la malul mării? Ne dorim ca la Mangalia să existe un Centru al Copiilor, care să cumuleze toate preocupările tinerei generaţii, indiferent de cât de îndrăzneţe ar fi ele: de la desene pe asfalt, până la cluburi de dezbateri, de la teatru la şah”, transmite ALDE Mangalia.

„Vrem să-i încurajăm şi să-i sprijinim pe tineri să participe la orice fel de acţiune care ţine de domeniul cultural. Vrem să-i cointeresăm pe toţi profesorii, educatorii şi instructorii care se ocupă de acest fenomen. Vrem să dăm o şansă de afirmare tuturor asociaţiilor sau grupurilor culturale care doresc să activeze în domeniul culturii. Ne dorim ca Mangalia să devină un centru de vară pentru arta şi tradiţiile populare, cu expoziţii permanente între 1 Mai şi 1 Septembrie, cu festivaluri tematice, conferinţe şi expoziţii. Ne dorim ca Mangalia să-şi pună finalmente în valoare moştenirea ei istorică. Pentru asta ar trebui ca proiectul „Callatis-Istorie la Malul Mării” (demarat încă din anul 2007) să iasă din zona ridicolului şi să intre în zona concretă. Căci, nu-i aşa, turismul cultural nu s-a inventat la Mangalia. Noi trebuie doar să-l aplicăm cum trebuie şi, mai ales, cu bunăcredinţă. Aşa ar trebui să arate Mangalia în câţiva ani, un pol naţional de dezvoltare culturală, care să genereze cultură, nu numai să o recepţioneze. Ştim, investiţia în cultură nu aduce profit imediat precum o alee betonată sau un zid de ciment, dar, dacă vrem să ne dezvoltăm oraşul, trebuie să ne creştem tinerii în spiritul respectului şi dragostei pentru cultură. Investiţia de azi va fi recuperată înzecit în viitor, căci „profitul” cultural vine mai târziu şi nu neapărat în patru ani de mandat !“, transmite ALDE Mangalia, prin intermediul unui comunicat de presă.

M.S.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218