REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

ALDE vrea să înființeze o instituție separată pentru relizarea interceptărilor

ALDE vrea să înființeze o instituție separată pentru relizarea interceptărilor

Replica API 31 martie 2018 | 01:53 571

Secretarul general ALDE, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, afirmă că toate scandalurile din Justiţie din ultima vreme ”pun presiune” pe Parlament să revadă cadrul legistativ de funcţionare a instituţiilor de forţă, inclusiv propunerea din 2004 privind înfiinţarea unei agenţii autonome în subordinea Parlamentului ”care să poată să intercepteze orice convorbiri telefonice sau de altă natură”, conform stiripesurse.ro.

Prezent într-o conferinţă de presă la ALDE Arad, secretarul general al formaţiunii, Teodor Meleşcanu, a comentat, vineri, desecretizarea protocolului SRI cu Parchetul General, arătând că ”procesul declanşat, care nu mai poate fi oprit, aduce la lumină practici şi acţiuni care contravin în mod flagrant statului de drept şi oricărei ţări democratice”.

”Toate aceste lucruri (scandalurile din Justiţie – n.r.) care se întâmplă reprezintă de fapt şi o presiune foarte mare asupra Parlamentului pentru revederea cadrului juridic de funcţionare a instituţiilor de forţă, inclusiv pe tema specială, o propunere care e din 2004 a liberalilor cu privire la înfiinţarea unei agenţii specializate autonome sub autoritatea Parlamentului care să poată să intercepteze orice convorbiri telefonice sau de altă natură. Deci există un efect pozitiv prin faptul că se creează o presiune asupra Parlamentului de a veni cât mai rapid cu nişte proiecte de legi care să asigure un cadru legal democratic de funcţionare a acestor instituţii”, a spus Meleşcanu.

Președintele Senatului și al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, anunțat încă de anul trecut și a reiterat în luna ianuarie a acestui an că ALDE va veni cu proiectul prin care se înființează Autoritatea Publică de Interceptări.

”Am convenit cu colegii ca în cel mai scurt timp, în următoarele 10 zile – două săptămâni, să definitivăm legea privind funcţionarea comisiilor parlamentare de anchetă şi legea privind înfiinţarea Autorităţii Publice de Interceptări, care vor fi depuse la Parlament, ca iniţiativă legislativă, anul acesta”, a declarat preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Niţu şi prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi a înlocuit documente similare încheiate chiar imediat după înfiinţarea de către Guvernul Năstase a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), actuala DNA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
adica sa vorbira sa faca un nsa oltenesc,ala american are cel mai mare buget si cei mai multi angajati dintre agentiile americane,mai multi ca si armata,asta oltenesc o sa depinda de numarul de nepoti si de cel al secretarelor
1
0
altceva mai stitui- ca oricum sunteti paralel , tangential-nu intelegeti acest termen, este depaasit ptr inteligenta voastra,-comisii conduse de analfabetii vostri, dle melescanu de ce nu stai linistit la pensie? Incercarile disperate ale voastre de a acapara tara vor esua iar voi veti sfarsi in puscarie
3
0
Asta inseamna ca vor dispare interceptarile,oricum si pana acum se efectuau de STS si spuneau ca sunt facute de SRI motiv pt care orice cerere in instanta a expertizei criminalistice a convorbirii se refuza si in fond si in apel pe mitiv ca nu are relevanta!
0
0
Deci pana la urma nimic nelegal cu acele protocoale.. Un acord intre institutii.
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102