REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin nu mulţumeşte Constanţa

Alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin nu mulţumeşte Constanţa

Replica API 1 iunie 2011 | 00:00 125

Legea a trecut de Camera Deputaţilor şi a plecat spre promulgare

Legea a trecut de Camera Deputaţilor şi a plecat spre promulgare

Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin a fost adoptată, marţi, de Camera Deputaţilor, care este forul decizional, cu 174 de voturi pentru, 110 voturi împotrivă şi 3 abţineri. Legea merge acum spre promulgare. Pe cine mulţumeşte legea şi pe cine nu? Cu siguranţă primarii care sunt în funcţie şi care sunt, în general, bine văzuţi de comunităţile pe care le reprezintă, şi-au asigurat încă un mandat. Şi asta, fără bătăi de cap că cineva i-ar putea duce într-un "accidental" tur doi. Nemulţumiţi s-au arătat, ieri, preşedinţii PNL şi PSD. Ei au susţinut că PDL face totul, inclusiv prin mijloace precum modificarea legii electorale, să rămână la putere şi după următoarea rundă de alegeri.

"Unde e lege nu-i tocmeală. Însă, nu este OK cu un singur tur de scrutin, pentru că numărul alegătorilor nu va fi unul extrem de mare şi atunci primarul nu va avea legitimitate. Să presupunem că din 38.000 de medgidieni cu drept de vot la alegeri se vor prezenta 8000 şi primarul va fi ales cu 4001 voturi şi atunci nu putem vorbi de legitimitate. Legea îi avantajează pe actualii primari faţă de alţi candidaţi pentru că din punct de vedere sociologic 10-15% din electorat de obicei votează cu edilul aflat în funcţie. Prevederea legislativă este cumva un fel de deconservare a primarilor aflaţi în prezent în funcţii. Din punct de vedere politic nu este o soluţie fericită, dar, dacă ţinem cont de partea economică, evitarea unui al doilea tur de scrutin şi cheltuielile corespunzătoare, este un lucru bun", a declarat, pentru "Replica", Marian Iordache, primarul municipiului Medgidia. Pedelistul Tudor Nădrag, primarul oraşului Hârşova, se numără printre edilii care nu agreează legea. "Este foarte uşor să comanzi 100 de lovituri la fundul altuia. Am mai trecut printr-o experienţă asemănătoare, atunci când s-a votat legea privind migraţia politică. Domnii parlamentari au avut grijă să voteze pentru primari. Adică dacă un primar vrea să migreze, aceştia au grijă să-i ia gâtul, dar un parlamentar poate să zburde prin ce partide vrea el. Trăim în România şi unele legi se fac fără cap. Se lucrează cu unităţi de măsură diferite şi incorect calculate. Legea este în defavoarea multor primari. Hârşova are 8500 de votanţi, iar din experienţa alegerilor trecute s-au prezentat la vot cam 60%", a spus Nădrag. Nici primarul din Eforie, Ovidiu Brăiloiu, nu pare foarte încântat de noile prevederi. Acesta spune că alegerile din două tururi de scrutin dă mai multă credibilitate celui ales. "Văd că în ultimii ani cineva încearcă să ne obişnuiască cu sisteme electorale mai ciudate. Conform literaturii de specialitate, alegerile din două tururi este varianta cea mai corectă şi arată o voinţă maximă şi dă mai multă credibilitate celui ales. Dacă ţinem cont de alegerile Parlamentare, unde locul I a stat acasă şi a plecat locul III în Parlament, atunci cred că cineva încearcă să ne convingă că este mai bine să fii pe locul III decât pe locul I. Asta înseamnă că partidul de guvernământ şi-a făcut un calcul foarte clar şi i s-a părut că-l avantajează, pentru că altfel nu ar fi adoptat această iniţiativă. Cu siguranţă legea îi avantajează pe etnicii maghiari în localităţile în care sunt majoritari. Alt criteriu nu cred că a existat. Însă, dacă verific sondajele de opinie publică, ca primar în funcţie, pe mine noua lege cred că m-ar avantaja", a declarat Brăiloiu. Facem precizarea că deputaţii au adoptat, marţi, proiectul de lege privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614