REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Votul a început. 551 de secţii, deschise pentru constănţeni

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Votul a început. 551 de secţii, deschise pentru constănţeni

Replica API 25 mai 2014 | 00:00 164

Peste 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, duminică, la alegerile europarlamentare 2014, pentru a-i alege pe cei 32 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European. Votarea a început la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00.

Pentru alegerile europarlamentare au fost organizate 18.532 de secţii de votare pe teritoriul naţional, în străinătate cetăţenii români putând să voteze în 190 de secţii.

Pentru alegătorii din Constanţa sunt deschise 551 de secţii.

Procesul de votare pentru europarlamentare a început deja în afara ţării, duminică, la ora 00.00, ora României, la secţiile de votare organizate pentru cetăţenii români în Australia (Canberra şi Sydney). Având în vedere diferenţele de fus orar, următoarele secţii de votare deschise în afara ţării au fost cele de la Tokyo, Seul şi Phenian - ora 01.00, ora României.

Cetăţenii care în ziua alegerilor se află în localitatea (comună, oraş, municipiu) de domiciliu îşi vor exercita dreptul de vot la secţia la care sunt înscrişi în listele electorale permanente. Cei care în ziua alegerilor se află în altă localitate (comună, oraş, municipiu) decât cea de domiciliu îşi vor exercita dreptul de a alege la orice secţie de votare urmând a fi înscrişi în lista electorală suplimentară.

Cetăţenii români cu domiciliul în România pot vota la secţiile din ţară în baza cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare, după caz.

Peste peste 50.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră, 30.000 dintre aceştia având ca misiune paza secţiilor de votare.

În această dimineaţă, în intervalul orar 6.00-7.00, a avut loc predarea secţiilor de votare de către efectivele Ministerului Afacerilor Interne care au asigurat paza pe timpul nopţii către preşedinţii birourilor electorale.

Această activitate s-a desfăşurat fără nici un fel de probleme.

La ora 7.00 în întreaga ţară a început procesul de votare pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. Tot astăzi, au loc alegeri parlamentare parţiale în municipiul Bucureşti şi în 6 judeţe, precum şi alegeri locale parţiale în 17 localităţi pentru alegerea primarilor, în 7 localităţi pentru alegerea consilierilor locali, iar în judeţul Argeş pentru alegerea preşedintelui Consiliul Judeţean.

Referitor la desfăşurarea procesului de votare, în videoconferinţa de ieri, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel Oprea, a cerut efectivelor M.A.I. să acorde tot sprijinul necesar preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare.

Aceştia au obligaţia să ia toate măsurile pentru ca procesul electoral să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, fiind responsabili de menţinerea ordinii atât în secţia de votare, cât şi în afara localului de vot, pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri.

Din ordinul viceprim-ministrului Gabriel Oprea, astăzi în întreaga ţară, au fost mobilizaţi pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice peste 50.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră, 30.000 dintre aceştia având ca misiune paza secţiilor de votare.

La sediile secţiilor de votare, este interzisă sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze sau cu cine să nu voteze.

Amenda pentru persoanele care încalcă această interdicţie este cuprinsă între 1.500 şi 4.500 lei. Aceeaşi amendă este prevăzută şi pentru continuarea propagandei electorale.

În spaţiul de protecţie al secţiei de votare se interzice consumul şi comercializarea de băuturi alcoolice pe durata votării, respectiv de la ora 7 până la ora 21.

Totodată, în Noul Cod Penal sunt prevăzute o serie de infracţiuni electorale sancţionate inclusiv cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, cum sunt:

Împiedicarea exercitării drepturilor electorale; Oferirea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat; Exercitarea votului fără a avea drept sau folosind un buletin de vot fals ori un act de identitate fals.

Cu aceeaşi pedeapsă, închisoare de la 6 luni la 3 ani, se sancţionează şi persoana care votează de mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614