REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Alegeri europarlamentare şi referendumul: cozi interminabile şi incidente la mai multe secţii de votare din Constanţa

Alegeri europarlamentare şi referendumul: cozi interminabile şi incidente la mai multe secţii de votare din Constanţa

Replica API 27 mai 2019 | 00:00 246

Alegerile pentru Europarlamentare au scos constănțenii la vot. Încă de la primele ore ale dimineții, județul Constanța s-a menținut în topul județelor cu cea mai mare prezență la vot, atât pentru alegerea viitorilor membri ai Parlamentului European, dar și pentru referendumul cerut de președintele Klaus Iohannis. Nu au lipsit, însă, incidentele de la secțiile de votare.

Cel mai reclamat aspect a fost faptul că, în momentul în care se prezentau în fața membrilor comisiilor de la secțiile de votare, oamenii erau întrebați dacă doresc să voteze și pentru referendum, în loc ca cele două buletine să le fie oferite de la bun început. Acest fapt a fost reclamat atât la nivelul municipiului Constanța, dar și de alegătorii din județ - reporterilor „Replica de Constanța” le-au fost transmise sesizări din Murfatlar, Eforie sau Medgidia - și în întreaga țară.

"M-au întrebat dacă vreau să-mi dea şi buletinul pentru referendum. Nu doar pe mine, ci şi pe ceilalţi", a spus un alegător de la o secție de votare din Constanța.

Același aspect a fost semnalat și de un votant de la Secția de votare nr. 87, de la Școala Gimnazială 37, din cartierul Palas. „Toți cetățenii care intrau erau întrebați dacă doresc și buletinele de vot pentru referendum. Nu consider că este normal, ar fi trebuit să primească buletinele fără să fie întrebați dacă le doresc sau nu. Când am semnalat acest aspect, au sărit cu gura pe mine, spunându-mi că acestea sunt instrucțiunile”, ne-a semnalat o constănțeancă.

Alți votanți au sesizat „Replica de Constanța” faptul că modul în care era adresată întrebarea era unul tendențios: „Ce, vreți și pentru referendum?” sau ”Nu vreți și pentru referendum, nu?”.

Pe de altă parte, la nivel național au fost persoane care au reclamat faptul că au primit cele trei formulare, adică inclusiv cele pentru referendum, fără să fie întrebați și fără să dorească să voteze la referendum. În același timp, în momentul în care erau sesizați cu privire la acest aspect, membrii comisiilor de la secțiile de votare răspundeau că aceasta este procedura impusă de la nivel central.

Un alt aspect semnalat, de asemenea, la nivelul întregii țări, inclusiv la mai multe secții de votare din Constanța, a vizat locul unde a fost aplicată ștampila de control. În timp ce votanții susțineau că normal ar fi să există o practică unitară, și anume ceea ce s-a stabilit inițial, și anume ca ștampila de control să fie aplicată pe ultima pagină a buletinelor de vot, mai mulți alegători au avut surpriza ca, odată ajunși în cabinele de vot, să constate că ștampila de control era aplicată pe prima pagină a buletinelor. Acest fapt a creat panică, mai ales că se punea problema că respectivele buletine de vot vor fi anulate. În schimb, reprezentanții Biroului Electoral Județean Constanța au afirmat că le-a fost semnalat de la mai multe secții de votare această neregulă și că urmează să fie acceptate atât buletinele cu ștampilă de control pe ultima pagină, cât și cele cu ștampila pe prima pagină.

Votanții au stat LA COADĂ, la secțiile din Constanța!

Județul Constanța s-a aflat printre județele fruntașe la prezența la vot, potrivit datelor actualizate în permanență de Biroul Electoral Central. De altfel, constănțenii s-au îndreptat către secțiile de votare în prima parte a zilei, drept dovadă și imaginile surprinse în secții, unde oamenii au așteptat și câte aproape o oră, pentru a putea să-și exprime opțiunea prin vot.

Aceasta a fost situația, de exemplu, la Școala Gimnazială nr. 12, din zona Dacia, dar și la Școala Gimnazială nr. 8, unde sunt secțiile de votare 96, 97, 98 și 99.

Cozi impresionante au fost, de asemenea, la secțiile de votare deschise în diaspora, atât în Anglia, Germania, Italia, Olanda sau Spania.

Dosar penal pentru că a ştampilat mai multe buletine

Un incident în urma căruia a fost deschis un dosar penal a avut-o drept protagonistă pe mama primarului Constanței, Decebal Făgădău. Aceasta a votat la o secție de pe strada Badea Cârțan, iar după exprimarea votului, un membru al comisiei a constatat că avea cinci buletine de vot pentru europarlamentare, pe care încerca să le introducă în urnă. A fost sesizată Poliția, iar femeia a fost dusă la Secția 2 unde a dat declarații.

Conform unor surse judiciare, femeia, mama edilului Decebal Făgădău, care are 70 de ani, ar fi primit cele 5 buletine, iar când a vrut să le introducă în urne, a sesizat că nu încap. A semnalat acest aspect chiar ea, iar cei prezenţi la secţie au constatat că sunt mai multe buletine. Tatăl primarului Decebal Făgădău a declarat, în fața secției de poliție, referitor la cele întâmplate, faptul că totul a fost o greșeală, atât din partea membrilor comisiei, cât și din partea soției sale, care nu a observat când i-au fost înmânate mai multe buletine de vot pentru alegerile europarlamentare.

Procesul de vot la Penitenciarul Poarta Albă: iată câți deținuți au votat!

Procesul de votare s-a desfășurat și la Penitenciarul Poarta Albă, unde au drept de vot 902 persoane private de libertate. Dintre acestea, potrivit datelor oficiale, și-au exprimat intenția de a vota la alegerile europarlamentare 748 de persoane private de libertate, iar 705 deținuți au arătat că doresc să voteze și la referendum.

De menționat că 71 de persoane private de libertate nu au drept de vot.

Secție de votare din stațiunea Mamaia a rămas fără buletine de vot!

Reprezentanții secției de votare de la hotel Venus, din stațiunea Mamaia, au solicitat mai multe buletine de vot celor de la Biroul Electoral Județean Constanța, pentru listele suplimentare, semnalând că nu mai au buletine de vot.

De altfel, această problemă a fost semnalată și la alte secții de votare din orașul Constanța, unde celor aflați în vizită în oraș li s-a spus că nu sunt buletine de vot pentru listele suplimentare, fiind redirecţionaţi la alte secţii de vot, din lipsă de buletine.

F.B, M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si in alte sectii ii intrebau insistent doar doar i-or intimida, cat despre e cozi era normal sa fie daca sri-ul si-a scos trupele la testare pt prezidentiale - STS baga in sistem CNP-urile date de SRI cu add exception, trupa voteaza in mai multe locatii dar sistemul nu inregistreaza si bineinteles coada se formeaza
2
0
cretinilor , oamenii explicau si va intrebau normal , daca doriti sa votati si pentru europarlamentare si pentru referendum . Au fost sectii in tara unde niste muisti doar au inmanat buletinele de vot , fara precizari , totul pt a se indeplini cvorumul . Daca dragnea nu facea ambitii personale , fomistilor , ramaneati tot atarnatori de cacat .
3
3
chiar nu meritai nici tu,nici familia o asemenea inscenare mizerabila!la asemenea "strategii politice" au ajuns sa se preteze actualii competitori politici...
3
1
Incidentul de la sectia de votare de pe Badea Cartan, pare incredibil. Este imposibil ca mama Primarului, pe care o cunosc, sa vi venit cu buletinele de vot in buzunar ! In mod sigur acestea i s-au dat de la masa reprezentantilor partidelor politice !
4
3
Am fost foarte fericita ieri la vot! In jurul meu erau multi tineri unii cu copii in brate care stateau calmi la coada. Bravo dragi constanteni tineri! Eu am 60 de ani si tot mai sper ca voi vedea o Romanie europeana
11
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367