REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.7° Constanța Lun., 2 Dec. 2024
Anul XX Nr. 6931
5.7° Constanța Luni, 2 Decembrie 2024 Anul XX Nr. 6931
 

Alegeri în R. Moldova, turul II: Maia Sandu a făcut apel la numărarea corectă a voturilor, după închiderea urnelor

Alegeri în R. Moldova, turul II: Maia Sandu a făcut apel la numărarea corectă a voturilor, după închiderea urnelor

Andreea VLAICU 3 noiembrie 2024 | 08:03 1533

Duminică, 3 noiembrie a.c., are loc al doilea tur de scrutin în cadrul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo își dispută cea mai înaltă poziție în stat.

Alegeri in R. Moldova, turul II: Maia Sandu a facut apel la numararea corecta a voturilor, dupa inchiderea urnelorAlexandr Stoianoglo și Maia Sandu

Alegerile din Republica Moldova sunt în toi, în cadrul celui de-al doilea tur al scrutinului pentru desemnarea noului președinte. Actualul președinte, Maia Sandu și candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo sunt umăr la umăr în preferințele moldovenilor.

La Constanța, procesul de votare va fi prelungit până la ora 22:00

Update, ora 21:00

La Constanța, procesul de votare va fi prelungit până la ora 22:00, a declarat Vasile Cataraga, președintele secției de votare de la Universitatea Ovidius. „Avem informații ca mai urmează să vină câteva persoane. Iar pentru a spori numărul participanților la vot am decis prelungirea.“

Marea majoritate a secţiilor de votare din Republica Moldova şi-au închis uşile la ora 21.00, la finalizarea votului pentru alegerea preşedintelui ţări. Excepţie fac secţiile de votare în faţa cărora mai sunt prezenţi alegători. Anunțul a fost făcut de președintele în funcție Maia Sandu, care a făcut apel la numărarea corectă a voturilor.

„Secțiile de vot s-au închis în toată țara. Le mulțumesc tuturor oamenilor care au participat la vot din toate localitățile din țară. Le mulțumesc, în special, celor din Chișinău care au participat într0-un număr mare astăzi la vot. Vreau să le mulțumesc și tinerilor care au stabilit un record de participare la vot astăzi. La mulțumesc cetățenilor noștri din afara țării care au dat dovadă de o mobilizare excepțională. În multe secții de vot din afara țării continuă procesul de votare. Vă îndemn să mergeți la vot cei care încă nu ați reușit”, a spus Maia Sandu.

Update ora 19:00

Peste 52% din alegători s-au prezentat la urne până la ora 19.00, adică 1 604 323 de persoane și-au exprimat opțiunea de vot, conform datelor publicate în timp real de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova. Secțiile de vot sunt deschise între orele 07:00 și 21:00.

Update ora 18.20

Patru alerte cu bombă la secții de vot din străinătate 

La mai multe secții de votare din străinătate au fost emise alerte cu bombă. Ministerul moldovean al Afacerilor Externe (MAE) anunță că alertele au fost false, scrie agora.md.  

Alertele au fost anunțate în Frankfurt, Germania și Liverpool, Northampton, Marea Britanie. Serviciile specializate au pus în aplicare protocoalele pentru situații de alertă și deja au finalizat controlul antitero.  

MAE moldovean anunță că alarmele sunt false, menite doar să oprească procesul de votare. Autoritățile moldovenești au anunțat anterior despre intenția de alerte false și coordonează acțiunile cu autoritățile statelor vizate.  

Conform Comisiei Electorale Centrale, doar două dintre cele patru secții de votare și-au reluat activitatea. La secția din Liverpool nu poate fi prelungită, iar secția de vot își va continua activitatea la Manchester.  Alertele au fost false, conform reprezentanților Comisiei Electorale Centrale, scrie realitatea.md.  

Tot agora.md scrie că o nouă alertă cu bombă a fost anunțată la o secție de votare din Varnița, regiunea transnistreană, citând Zona de Securitate. La fața locului sunt prezenți și oamenii legii.  

Urna cu buletine din secția de votare din Varnița a fost scoasă din localul secției. Totul s-a întâmplat sub supravegherea Poliției, transmite Zona de Securitate.

Update ora 18:26

Poliția: Alertă cu bombă pe podul de legătură Rîbnița-Rezina  

Poliția a fost anunțată că podul de legătură Rîbnița-Rezina este minat. Se întâmplă în seara zilei de 3 noiembrie curent, în timp ce se desfășoară al doilea tur de scrutin prezidențial, relatează agora.md.  Patru alerte cu bombă la secții de vot din străinătate

Update ora 18.20

La mai multe secții de votare din străinătate au fost emise alerte cu bombă. Ministerul moldovean al Afacerilor Externe (MAE) anunță că alertele au fost false, scrie agora.md.  Alertele au fost anunțate în Frankfurt, Germania și Liverpool, Northampton, Marea Britanie. Serviciile specializate au pus în aplicare protocoalele pentru situații de alertă și deja au finalizat controlul antitero.  

MAE moldovean anunță că alarmele sunt false, menite doar să oprească procesul de votare. Autoritățile moldovenești au anunțat anterior despre intenția de alerte false și coordonează acțiunile cu autoritățile statelor vizate.  

Prezența la vot la ora 17:30

Prezența la vot, până la ora 17.30, pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova este, potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), de 49,22%. Ceea ce înseamnă că 1.494981 de alegători și-au exprima votul până la momentul transmiterii acestei informații.

Update ora 17:00

Serverele Comisiei Electorale Centrale din R.Moldova, ţinta unui atac cibernetic

Serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova au fost ţinta unui atac cibernetic, în ziua desfăşurării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, duminică, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

Potrivit sursei citate, atacurile au avut ca efect încetinirea funcţionalităţii programului care înregistrează alegătorii la urna de vot.

"Am fost informaţi astăzi de către Serviciul de Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică că am avut câteva incidente de securitate cibernetică care au afectat temporar disponibilitatea resurselor informaţionale ale Comisiei Electorale Centrale. Colegii noştri din birouri ne-au sesizat despre încetinirea funcţionalităţii programului care înregistrează alegătorii la urna de vot. Concluzia este că am fost ţinta unor atacuri cibernetice de tip DOS, e o supraîncărcare artificială a serverelor prin multiple solicitări simultane şi, din cauza acestora, am avut aceste încetiniri temporare", a declarat preşedinta CEC.

"Important este să spunem că responsabili au acţionat conform protocoalelor de securitate şi au restabilit funcţionalitatea sistemelor utilizate în ziua alegerilor. CEC îşi reiterează angajamentul ferm pentru un proces electoral corect şi transparent şi condamnă orice încercare de încălcare a legislaţiei electorale şi de influenţare a votului alegătorilor", a mai spus Angelica Caraman.

Pe parcursul întregii zile, site-ul CEC, www.cec.md, unde era publicată în timp real şi prezenţa la vot, nu a fost funcţional.

Peste 1,16 milioane de alegători au ales următorul președinte

Update ora 16:00

Prezența la vot a ajuns la 39,6%. Peste 1,16 milioane de alegători au ales următorul președinte.

Pe podul care face legătura între orașele Râbnița și Rezina s-a format o coadă de mașini kilometrică, și asta din cauza unui bărbat care a refuzat să le prezinte oamenilor legii conținutul bagajului pe care îl avea supra sa. Acesta ar avea la el o cutie a cărui conținut era necunoscut.

Oamenii au renunțat la mașinile lor și au pornit pe jos spre secțiile de votare.

Între timp, Comisia Electorală Centrală de la Chişinău și-a exprimat îngrijorarea cu privire la multiplele cazuri de transportare a alegătorilor la secţiile de votare deschise în Rusia, Belarus, Azerbaidjan, Turcia şi în stânga Nistrului.

Au fost înregistrate 52 de încălcări ale procesului electoral, printre care:

Afișaj electoral neautorizat: 4 (Chișinău-2, Edineț-1, Soroca-1)
Agitație electorală: 10 (Chișinău-5, Anenii Noi-1, Florești-1, Hîncești-1, Sîngerei-1, Ungheni-1)
Fotografierea buletinului de vot: 11 (Chișinău-3, Călărași-1, Criuleni-1, Fălești-1, Nisporeni-1, Sîngerei-1, Orhei-1, Telenești-1, Ștefan Vodă-1)
Încălcarea dreptului la vot: 1 (Chișinău)
Coruperea alegătorilor: 7 (Chișinău-3, Cantemir-1, Nisporeni-1, Rîșcani-1, Rezina-1)
Ștampilă deteriorată: 1 (Călărași)
Deteriorarea buletinului de vot: 2 (Chișinău)
Transportarea alegătorilor: 6 (Drochia-3, Dubăsari-1, Hîncești-1, Edineț-1)
Alte incidente (prezența persoanelor în stare de ebrietate la secția de votare, conflicte, acțiuni huliganice): 10 (Chișinău-5, Florești-2, Anenii Noi-1, Edineț-1, Soroca-1)

A votat și președintele în funcție, Maia Sandu

Update ora 12:50

A votat și președintele în funcție, Maia Sandu, care a afirmat că are încredere în votul cetățenilor din Republica Moldova.

„Bună ziua, moldoveni! Eu am votat cu Moldova. Am încredere că cetățenii noștri vor alege bine pentru țara noastră. Ei de fiecare dată au dus țara înainte, ei au protejat-o de rele. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți, să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independența. Hoții vor să ne cumpere votul, hoții vor să ne cumpere țara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârșăvenia lor. Puterea Moldovei este în fiecare dintre voi”, a declarat Maia Sandu la ieșirea din secția de votare.

Premierul României, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj pe Facebook pentru toți cetățenii din Republica Moldova. El a sfătuit populația să iasă la vot și să aleagă calea europeană.

„Îi îndemn pe toți cetățenii Republicii Moldova, din țară sau din diaspora, să meargă astăzi la vot și să aleagă calea europeană. Un vot masiv pentru doamna Maia Sandu va însemna o șansă în plus pentru fiecare dintre ei la o viață mai bună, în democrație, stabilitate și pace. Alternativa rusească înseamnă doar condamnare la sărăcie și izolare internațională”, se arată în mesajul lui Marcel Ciolacu.

Un număr important de cetățeni moldoveni din Rusia au venit la Minsk, Baku și Chișinău pentru a vota, potrivit transmiterii agenției de presă belaruse Belta.

Secțiile de votare s-au deschis în Republica Moldova, pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.

Alegătorii vor primi un singur buletin de vot, cu numele celor doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi în primul tur: Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

Votarea are loc pe baza acelorași liste electorale ca în primul tur. 

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo luptă pentru mandatul de președinte

Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00 și vor rămâne deschise până la ora 21:00. Cei doi candidați intrați în cursă sunt Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

După primul tur de scrutin, peisajul electoral s-a cristalizat în jurul a doi candidați principali. Maia Sandu, candidata PAS, a obținut un avantaj semnificativ în primul tur, cu 42,49% din voturi, reprezentând 656.852 de alegători care și-au exprimat încrederea în actuala președintă. Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, a intrat în turul doi cu 25,95% din voturi, având susținerea a 401.215 cetățeni.

Confruntarea dintre cei doi candidați marchează o alegere crucială pentru viitorul Republicii Moldova, în special în contextul aspirațiilor europene ale țării. Maia Sandu, cunoscută pentru agenda sa pro-europeană, își propune să continue procesul de apropiere de Uniunea Europeană, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, reprezintă o viziune diferită asupra dezvoltării țării.

Ultimele sondaje înainte de desfășurarea alegerilor

Conform ultimului sondaj realizat de compania iDATA în perioada 25-29 octombrie, pe un eșantion de 1.005 persoane din 323 de localități, cursa electorală se anunță strânsă, dar cu un avantaj pentru actuala președintă. Studiul prezintă trei scenarii posibile pentru rezultatul final.

În primul scenariu, considerat "puțin probabil" de către analiști, Maia Sandu ar obține 50,95% din voturile din Republica Moldova, procentaj care ar crește la 55,2% după includerea voturilor din diaspora și regiunea transnistreană. Al doilea scenariu, evaluat ca fiind "mai probabil", indică o victorie a lui Stoianoglo în interiorul țării cu 52,68%, dar un rezultat final favorabil Maiei Sandu, cu 52,2%, datorită voturilor din diaspora. În cel de-al treilea scenariu, considerat "foarte probabil", președinta în exercițiu ar obține 51,1% din totalul voturilor.

Cum se desfășoară votul în Republica Moldova

Pentru asigurarea unui proces electoral transparent și eficient, Comisia Electorală Centrală (CEC) a implementat măsuri extensive de securitate și organizare. Pe teritoriul țării sunt deschise peste 2.000 de secții de votare, la care se adaugă 234 de secții în străinătate, dintre care 16 în România.

Pentru exercitarea dreptului la vot, cetățenii trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente: buletinul de identitate, buletinul de identitate provizoriu sau pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cele cu termen de valabilitate expirat. Procesul de votare urmează pași strict definiți, de la verificarea identității alegătorului până la introducerea buletinului în urna sigilată.

În România, autoritățile electorale au organizat secții de votare în principalele orașe cu comunități importante de cetățeni moldoveni: trei secții în București, două în Iași și Cluj-Napoca, precum și câte una în Bacău, Brașov, Constanța, Craiova, Galați, Oradea, Sibiu, Suceava și Timișoara.

Pentru validarea alegerilor, este necesară o prezență la urne de minimum o treime din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale. Câștigător va fi declarat candidatul care obține majoritatea absolută a voturilor valabil exprimate (50% plus unu).

Observatori naționali și internaționali, precum și reprezentanți ai mass-media acreditați, sunt prezenți în secțiile de votare pentru a monitoriza procesul electoral și a asigura transparența acestuia. Pe parcursul zilei, vor fi oferite actualizări regulate privind prezența la vot, eventuale incidente și declarații ale candidaților sau oficialilor electorali, potrivit știrileprotv.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sictir ruzzia !
3
2
ESCU....esti dus rău, băiete!
1
2
Pt.pentru Escu ; si Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice adica sovietici de care vorbeshti tu unde aveau capitala mai inteligentule ? nu cumva la Moscova,pentru cultura ta generala ar trebui sa shtii ca Rushi au considerat si considera fiecare stat care a facut parte din fosta U.R.S.S."mai putzin statele baltice"parte a mamei Rusia,asta au declarat chiar rushi:"ce ii intereseaza pe Americani ce facem noi in :Ukraina,Kazahstan,Bielorusia,Moldova,Georgia,Azerbaidjan sau alt stat fost membru al U.R.S.S.,ce noi rushi ne bagam peste ce fac Americani in statele care compun Uniunea Statelor Americane"sa shtii ca asha gandesc rushi mai tantalaule si prietenul tau Gogu doi aerieni care ori nu cunoashtetzi nimic despre rushi si Rusia ori cunoashtetzi dar incercatzi sa manipulatzi oameni.
8
0
Total neinteresant moldova si votul ei.m**e ucraina
9
4
Sper sa intrati in UE, ca-i bine rau!
9
3
Pentru ESCULE si ESCU. Luati-o-n gat amandoi. Si în dos.
3
6
Escule, moldovenii au stat sub sovietici nu sub rusi. Moldovenii impuscati la Fantana Alba in 1941 au fost executati de ukrainenii sovietici nu de rusi. Acum vor sa i ia occidentul sa i faca sclavi si au bagat o la inaintare pe miloaga aia jidanca de Maia Sandu femeie fara copii fara familie
14
5
Nh va fura rușii va fura occidentalii stați fără grije tot carne de tun sunteți și masa de manevra ca de-altfel și frății romanii
12
4
tu nu vezi ca florin al tau sau gogu mmmwistu sunt platiti de asasinul putin cu un leu postarea ?
5
12
Mai Florine moldoveni au stat destul sub rushi pentru ca sa mai creada in balivernele lor,mai ales cei plecatzi din Moldova care au vazut cu ochi lor ca Uniunea Europeana reprezinta o societate decazuta total material si moral si viitorul omeniri este comunismul,asha cum invatzam si noi la istorie despre capitalism si comunism pe timpul lui nea Nicu si a odioasei lui sotzii.
10
4
Sunt curios daca moldovenii pun botul si o voteaza pe jidanca aia filoamericanca
11
8

REPLICA


LOTO

6/49
362716462332
5/49
14328401239
joker
1636354139