REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Alegeri în Republica Moldova: Liderii blocului ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, susţin că ar fi fost otrăviţi cu mercur

Alegeri în Republica Moldova: Liderii blocului ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, susţin că ar fi fost otrăviţi cu mercur

Replica API 22 februarie 2019 | 00:00 449

Maia Sandu şi Andrei Năstase

Doi lideri ai opoziţiei extraparlamentare din Republica Moldova au acuzat joi autorităţile de la Chişinău de tentativă de otrăvire, fapt negat rapid de către partidul de guvernare, o acuzaţie ce intervine doar cu câteva zile înaintea alegerilor parlamentare de duminică ce ameninţă să scufunde ţara într-o nouă criză, potrivit media de peste Prut.

Există suspiciuni rezonabile că liderii opoziţiei antioligarhice, Maia Sandu şi Andrei Năstase, au fost otrăviţi cu mercur, notează Jurnal.md.

Liderii blocului electoral ACUM (Partidul Acţiune şi Solidaritate /PAS/ şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr /PPDA/) afirmă că, în urma mai multor teste, le-au fost depistate cantităţi exagerate de metale grele în sânge. Iar medicii spun că o astfel de acumulare nu poate fi explicată în mod natural.

'Sunt nişte lucruri pe care nu putem să nu le luăm în serios, în contextul atacurilor pe care le comite această guvernare în raport cu cei care le pun în pericol aflarea mai departe la putere', spun liderii ACUM, citaţi de Jurnal.md, canal media apropiat de PPDA.

'Este un lucru care ne vizează pe ambii. A fost o perioadă în care am avut probleme de sănătate. Am mers şi ne-am făcut teste, am descoperit că avem un conţinut exagerat de metale grele în sânge şi acest lucru mi s-a întâmplat şi mie şi dlui Năstase. Am făcut tratament şi acest tratament a ajutat la coborârea nivelului acestor metale grele în sânge. După o perioadă, teste recente au arătat iarăşi o creştere. Medicii cu care am discutat noi spun că această acumulare nu poate fi explicată în mod natural. Deci, nu se poate întâmpla fără o intervenţie din afară. Sunt nişte suspiciuni, dar sunt nişte lucruri pe care nu putem să nu le luăm în serios, în contextul atacurilor, atitudinii pe care o are această guvernare în raport cu cei care le pun în pericol guvernarea de mai departe', a declarat preşedinta PAS, Maia Sandu, copreşedinte ACUM.

'Vă spun cu toată certitudinea - suntem ţinta unor atacuri mişeleşti din partea acestei guvernări, care ne doreşte morţi. Bineînţeles că nu pot face aşa cum se întâmplă în Rusia - să ne împuşte pe stradă, deocamdată. Se va întâmpla cât de curând dacă nu scăpăm de aceşti bandiţi de la guvernare. Ei au atentat la viaţa şi la sănătatea noastră prin metale grele şi o să vă spun şi cum se cheamă unul dintre acele metale: mercur', a afirmat liderul PPDA, Andrei Năstase, celălalt cofondator al Blocului ACUM. 'La mercur s-a recurs şi împotriva mea, şi împotriva Maiei Sandu, şi împotriva lui Alexandru Machedon, şi împotriva unor colegi de-ai noştri', a adăugat Andrei Năstase.

Un purtător de cuvânt al Partidului Democrat, la guvernare la Chişinău (prooccidental), a negat aceste acuzaţii şi a spus că 'acuzaţii stranii se fac auzite în ultimele zile şi acestea devin din ce în ce mai fantastice'. 'Din păcate, campania electorală în Republica Moldova depăşeşte uneori bunul simţ', a reacţionat Vitalie Gămurari, citat de Reuters.

Principalele forţe aflate în competiţia electorală în Republica Moldova sunt socialiştii preşedintelui prorus Igor Dodon, care se pronunţă pentru relaţii mai strânse cu Rusia, PD, care conduce actualul guvern şi neagă acuzaţiile de corupţie, blocul ACUM - care se opune celor două partide şi care a semnat un angajament de a nu intra într-o coaliţie cu acestea dacă va intra în parlament, precum şi partidul Şor, al controversatului primar al oraşului Orhei, Ilan Şor.

Alegerile ameninţă să consolideze sciziunea între forţele prooccidentale şi proruse într-un moment în care preocupările legate de corupţie şi democraţie au afectat relaţiile Chişinăului cu Uniunea Europeană.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614