REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Alegeri la Ovidius: Rugină se pune bine cu echipa, Moşnianu se încălzeşte pe margine!

Alegeri la Ovidius: Rugină se pune bine cu echipa, Moşnianu se încălzeşte pe margine!

Replica API 21 ianuarie 2016 | 09:04 386

A fost stabilit calendarul scrutinului pentru desemnarea conducerii

A fost stabilit calendarul scrutinului pentru desemnarea conducerii

Sorin Rugină

Senatul Universităţii Ovidius din Constanţa a stabilit calendarul alegerilor pentru funcţia de rector. Primul tur de alegeri va avea loc pe 25 martie iar al doilea, dacă va fi cazul, se va desfăşura pe 28 martie. Deşi mai sunt mai bine de două luni până atunci, aspiranţii la funcţia de rector şi-au anunţat intenţia de a-şi depune candidatura. Ce-i drept, neoficial. În rândul corpului academic circulă zvonul potrivit căruia, în afară de Sorin Rugină, actualul rector, care şi-a anunţat deja candidatura, ar fi interesat de funcţie şi Cristian Moşnianu, prodecanul Facultăţii de Istorie. Până când cel din urmă, dar şi alţii, îşi vor anunţat, oficial, candidatura, Rugină a făcut deja primii paşi.

A trimis profesorilor o scrisoare prin intermediul căreia îi îndeamnă să lupte împotriva celor care încearcă să denigreze imaginea. Gesul rectorului a stârnit câteva nemulţumiri şi nu a fost văzut cu ochi buni: „Acoperim de dragul să nu pătăm imaginea universitatea şi să se transforme într-o enclavă de ilegalităţi şi traficuri de influenţă“. „Dragi colegi“, şi-a început Sorin Rugină discursul. „Vă mulţumesc tuturor celor care aţi contribuit cu fapta, gândul şi sufletul la promovarea acestui mare examen, pe care nicio universitate din România nu l-a dat în condiţiile speciale în care am evoluat academic în ultimii 5 ani. Vă felicit pe toţi cei care v-aţi comportat ca adevăraţi universitari!

Echipa de evaluare, poate cea mai puternică, din câte au fost, a plecat convinsă de forţa noastră morală, de puterea pe care ne-o da unitatea, de valoarea incontestabilă pe care ne-o dau rezultatele şi mai ales de dorinţa noastră fermă de a deveni una dintre cele mai bune universităţi din ţară şi din regiune. Mulţumesc în mod deosebit celor ce au fost în prima linie: Carmen Maftei, Alexandru Bobe, Alina Lascu şi echipei DACIS care i-a secondat îndeaproape. Mulţumesc doamnelor şi domnilor prorectori, preşedintelui senatului, doamnelor şi domnilor decani, Direcţiei General Administrative, Resurselor umane, Direcţiei economice, Serviciului juridic pentru implicare şi devotament“, a transmis rectorul.

„De luni, începem o altă etapă, mult mai complexă și de durată, încercând să dovedim că suntem performanți (auditul Curții de conturi), că suntem participanți corecți și valoroși în accesarea și derularea fondurilor europene (controlul proiectelor POSDRU), că suntem maturi și morali în derularea vieții noastre interne (alegerile structurilor de conducere) și promovarea imaginii instituției (analizele interne și ancheta DNA referitoare la cărțile scrise de deținuți). Vă aștept pe toți alături de mine să facem front comun în fața pericolelor potențiale ce ne amenință din afara, dar mai ales din interior.

Este momentul acum să luăm atitudine fermă împotriva tuturor celor care denigrează universitatea, care încearcă prin orice mijloace să-i păteze imaginea cu greu reparată. Atacurile din presa apărută la nivel central în ultimele zile, de o violență verbală inacceptabilă, pe teme vechi, de mult rezolvate de rapoartele MEN și trecute la capitolul "istorie" de evaluarea recentă, nu fac decât să ne mobilizeze împotriva tuturor acelora, care din perspectiva propriului interes, sacrifică principiile fundamentale ale academismului. Veniți alături de mine să luptăm pentru "UN MEDIU ACADEMIC CURAT", pentru valorile care trebuie sa ne caracterizeze: UNITATE, ONOARE, COMPETENȚĂ! "VIVAT, CRESCAT, FLOREAT" UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANȚA!“, a încheiat Rugină.

Scrisoarea a stârnit, așa cum am precizat și mai sus, un val de nemulțumiri în rândul profesorilor. De ce? „Mi se pare nefiresc să-mi trimiți o scrisoare în care să încerc să lupt împotriva celor care denigrează imaginea, care au păreri despre universitate, care comentează aspecte negative. A fost un raport al Ministerului Educației, nu știm dacă s-au rezolvat, cum s-a rezolvat. E o atitudine comunistă. Nu se poate. Tu ai obligativitatea să verifici informațiile și să combați cu argumente. Nu-mi ceri mie să lupt împotriva mea și a colegilor mei. Acoperim de dragul să nu pătăm imaginea universitatea și să transforme într-o enclavă de ilegalități și tot felul de traficuri de influență“, a declarat un profesor din cadrul Universității Ovidius Constanța căruia, din motive lesne de înțeles, îi protejăm identitatea.

Anonimi care se folosesc de adresa de mail a senatului pentru a sesiza nereguli

În urmă cu câteva zile, corpul academic s-a trezit cu o informare de la Senatul Universității. „În urma primirii de către cadrele didactice titular în Universitatea „Ovidius“ din Constanța a unui mesaj provenit de la adresa de e-mail senatuluoc@gmail.com, am considerat necesar să formulez următoarele precizări: Secretariatul Senatului Universității „Ovidius“ din Constanța și Senatul Universității „Ovidius“ din Constanța în ansamblul său nu au creat și nu au utilizat adresa de e-mail senatuluoc@gmail.com; este regretabil că, sub protecția anonimatului, anumite persoane încearcă să uzeze de numele Senatului Universității „Ovidius“ din Constanța în demersuri nepermise de conduita academică.

Senatul UOC utilizează adresa de e-mail propuneri.senat@univ-ovidius.ro pentru primirea -din partea comunității academice -a sugestiilor referitoare la regulamente, metodologii etc. și adresa de e-mail senat@univ-ovidius.ro pentru comunicări curente“. Mesajul invocat face referire la transferul unor studenți din cadrul Facultății de Farmacie, la Facultatea de Fizică, în condiții ilegale. „Domnul Gârțu (n.red.decanul Facultății de Farmacie) a și recunoscut evenimentul în Senat și și-a cerut scuze. Studenții nu vin cu anii la ore, sesizăm la Comsia de Etică tot felul de aspecte și comisia...luni de zile nu dă un răspuns. Nu există Comsia de etică și vrea să luptăm să ascundem mizeria sub preș“, a mai precizat cadrul universitar.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614