REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Aleksandr Gruşko: Intensificarea activităţii NATO în Marea Neagră agravează situaţia în materie de securitate

Aleksandr Gruşko: Intensificarea activităţii NATO în Marea Neagră agravează situaţia în materie de securitate

Replica API 16 februarie 2019 | 00:00 359

Aleksandr Gruşko

Intensificarea activităţii NATO în Marea Neagră agravează situaţia în materie de securitate, a declarat vineri ministrul rus adjunct de externe Aleksandr Gruşko, într-o reacţie la declaraţia secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, privind posibilitatea extinderii prezenţei Alianţei în regiune, potrivit agenţiei de presă ruse oficiale TASS.

''Pornim de la faptul că această activitate agravează situaţia în materie de securitate. Marea Neagră a fost întotdeauna o mare a cooperării'', a afirmat înaltul responsabil diplomatic rus, prezent la Conferinţa pentru securitate de la Munchen, care îşi începe lucrările vineri.

Anterior, media ucrainene, citând BlackSeaNews, au anunţat că nava amiral germană FGS Werra (A514) al Standing NATO Mine Countermeasures Group Two (SNMCMG2) urmează să intre în Marea Neagră, vineri aflându-se la Istanbul.

În acelaşi timp, Aleksandr Gruşko a calificat drept absurde declaraţiile NATO privind măsurile de descurajare a Rusiei în contextul în care tocmai SUA au fost cele care au decis să se retragă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), conform TASS.

''Paradoxul constă în faptul că Statele Unite s-a retras din Tratatul INF, iar ei intenţionează să descurajeze Rusia. Aceasta este o absurditate totală'', a insistat Gruşko în contextul în care Moscova nu recunoaşte că ea este partea care încalcă acordul prin noua sa rachetă "Novator 9M729", capabilă să transporte încărcătură nucleară.

''Toate aceste planuri de întărire a potenţialului militar al Alianţei, conferindu-i o nouă calitate, vor complica serios situaţia de securitate, vor crea riscuri suplimentare pentru Federaţia Rusă, dar pe care le vom contracara în caz de necesitate prin măsuri militar-tehnice, le vom lua în considerare în planurile noastre de planificare militară atunci când şi dacă vor fi făcute publice'', a subliniat ministrul rus.

Miniştrii apărării din ţările membre NATO au discutat miercuri la Bruxelles despre acţiunile pe care Alianţa intenţionează să le ia după încetarea definitivă a Tratatului INF. Alianţa Nord-Atlantică va începe să întreprindă măsuri militare practice privind descurajarea Rusiei abia peste şase luni, dacă SUA vor abandona definitiv INF, a indicat secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

Situaţia în regiunea Mării Negre s-a acutizat după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, tensionându-se după recentul incident naval când nave de patrulare ruseşti au deschis focul şi au sechestrat cu forţa trei vase militare ucrainene cu tot cu echipaje în apropiere de strâmtoarea Kerci. Kievul a denunţat un act de agresiune, iar Moscova susţine că navele ucrainene ar fi intrat ilegal în apele sale teritoriale de lângă Crimeea.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat la 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA deţinerea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km. Retragerea din acord a celor două părţi semnatare va intra în vigoare în mod oficial peste şase luni.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614