REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Alergia la polenul copacilor: factori declanșatori și remedii

Alergia la polenul copacilor: factori declanșatori și remedii

Replica API 12 aprilie 2021 | 00:00 709

Primăvara este sezonul alergiilor, mai ales pentru că natura își reintră în drepturi, copacii și plantele înfloresc iar polenul, unul dintre principalii alergeni, devine prezent peste tot și este purtat cu ușurință de vânt.

Sursă foto: Shutterstock

Polenul de la copaci dă de furcă multor persoane care suferă de alergii. În plus, majoritatea dintre noi avem tendința să credem că pomii cu flori mari, frumos mirositoare, sunt principalii vinovați pentru declanșarea alergiilor, însă adevărul este că mai degrabă copacii fără flori ne pot face rău, scrie doc.ro.

Acest lucru se întâmplă pentru că florile cad din copaci sau sunt purtate de vânt și depind de insecte pentru a fi polenizate. În același timp, copacii mari, precum stejarul, bradul sau frasinul, sunt polenizați prin intermediul vântului, ceea ce înseamnă că polenul ajunge în mod inevitabil în aer și dă curs astfel alergiilor de sezon.

Un alt mit cu privire la alergii este cel potrivit căruia nu poți dezvolta alergii la maturitate, dacă nu le-ai avut când erai mică. Reacțiile alergice se pot declanșa în orice etapă a vieții, chiar si la vârsta adultă sau la bătrânețe. De exemplu, persoanele adulte care își schimbă domiciliul într-o zonă cu totul nouă, cu un climat complet diferit, și se expun astfel la alte tipuri de alergeni la care nu au mai fost expuse, prezintă un risc mai mare de a dezvolta anumite reacții alergice. Iată câțiva dintre principalii factori declanșatori ai reacțiilor alergice, mai ales când vine vorba despre reacțiile la polenul copacilor.

Factori care pot declanșa sau agrava reacțiile alergice la polenul copacilor

1. Vântul – chiar dacă în zona în care locuiești nu există copaci care să înflorească primăvara, e suficientă o adiere de vânt, cum se întâmplă des primăvara, pentru ca polenul de la copaci din zone appropriate să ajungă la tine și să îți declanșeze o reacție alergică. Așadar, reține faptul că zilele în care bate vântul nu sunt deloc ideale pentru plimbările în aer liber, dacă ești alergică. O idee bună este ca în aceste zile să deschizi ferestrele atunci când vântul bate mai puțin sau se oprește.

2. Furtunile cu fulgere și trăsnete – ploile liniștite de primăvară sunt ideale pentru persoanele alergice, pentru că apa curăță aerul de alergeni. Cu toate acestea, furtunile violente, cu fulgere și trăsnete, nu fac altceva decât să înrăutățească situația, pentru că particulele de polen sunt împrăștiate de vântul puternic și vijelios, specific furtunilor de primăvară. Pe timpul acestui tip de furtuni, scurte și intense, au loc cele mai multe crize de astm în randul pacienților cu boli respiratorii.

Prin urmare, dacă ai probleme de natură alergică sau suferi de o boală respiratorie cronică, cum ar fi astmul, este recomandat să petreci cât mai mult timp în interiorul casei și să nu te expui riscurilor. După cum am menționat, aceste furtuni sunt, de regulă scurte, deci nu va trebui să stai înăuntru mult timp, dacă ai sarcini de îndeplinit în afara casei. Cu toate acestea, nu e bine să ieși imediat după, ci să aștepți minim jumătate de oră, pentru ca aerul “să se așeze”, totodată cu polenul și praful răscolite de furtună. Nu uita că și praful are potențial alergenic ridicat, iar majoritatea persoanelor alergice au intoleranță la acesta.

3. Anumite fructe sau legume – deși poate suna ușor ciudat, dacă nu ai alergii alimentare, însă anumite fructe sau legume pot declanșa sau agrava reacțiile alergice la polenul copacilor. De exemplu, persoanele alergice la polenul de mesteacăn sunt predispuse riscului de reacții alergice la nivelul cavității bucale atunci când mănâncă mere sau pere crude.

Această formă de alergie poartă numele de sindromul alergiei orale și apare, de obicei, pentru că sistemul imunitar confundă anumite substanțe din cojile sau învelișul unor fructe și legume cu polenul la care este individul alergic. Această reacție neplăcută poate fi prevenită prin decojirea fructelor și legumelor înainte de a fi consumate sau prin gătirea lor. Dacă manifești simptome de sindrom al alergiei orale, este important să mergi la medicul alergolog, care îți poate furniza mai multe sfaturi și remedii pentru temperarea și evitarea simptomelor.

Care sunt principalele simptome ale alergiei la polenul copacilor?

O sensibilitate la polen poate determina organismul să producă, în cantități anormal de mari, anumiți anticorpi alergici denumiți IgE. Aceștia declanșează un răspuns alergic atunci când corpul intră în contact cu polenul la care e alergic. În acest fel pot apărea următoarele simptome:

• Inflamație la nivelul ochilor, însoțită de mâncărimi și lăcrimare în exces – simptomele la nivel ocular apar în momentul expunerii la polen. În cursul dimineții, de obicei, persoana alergică se poate trezi cu o “crustă” pe suprafața pleoapelor, care e alcătuită din mucus uscat și care se poate îndepărta cu ușurință.

• Pungi sub ochi și senzație de ochi îngreunați– cearcănele și pungile la nivelul ochilor sunt un alt simptom frecvent întâlnit în cazul alergiilor la polen și apar, în special, din cauza congestionării vaselor de sânge asociate cu inflamația căilor nazale. A nu se confunda cu pungile care apar din cauza retenției de apă. De asemenea, persoana alergică poate avea senzație de ochi îngreunați, care se poate trata cu comprese cu apă rece sau cu picături de ochi cu acid hialuronic.

• Congestie nazală – congestia nazala și excesul de mucus sunt simptome frecvente în cazul alergiilor. Și acestea pot fi ușor remediate cu picături nazale, prescrise de medicul alergolog.

• Strănut frecvent – iritarea căilor nazale declanșează mai multe valuri de strănuturi consecutive. Un medicament antihistaminic poate fi de ajutor în asemenea cazuri.

• Tuse - inflamarea căilor respiratorii poate cauza un disconfort la nivelul gâtului, care va declanșa o tuse seacă. Acest simptom se poate transforma în laringită, dacă rămâne netratat.

Cum poți preveni declanșarea reacțiilor alergice la polenul copacilor?

- Limitează timpul petrecut în aer liber, în special în zilele cu vânt.

- Toaletează regulat copacii din curte.

- Nu îți usca hainele afară, întrucât vor intra în contact cu polenul.

- Evită să ieși din casă dimineața, la prima oră.

- Fă întotdeauna duș înainte de culcare pentru a elimina polenul din păr, dar și de pe piele.

- Aspiră casa de cel puțin două ori pe săptămână.

- Ține ferestrele închise pe timpul zilei.

- Înlocuiește regulat filtrele de la aerul condiționat din casă și din mașină.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920