rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 12 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Alergie la ambrozie: cum te afectează polenul de la această buruiană

Alergiile nu ne supără doar primăvara, când pomii înfloresc, ci și în alte anotimpuri. Ambrozia (o plantă sălbatică des întâlnită la noi în țară) este una dintre plantele care cauzează cele mai multe alergii de toamnă.

Sursa foto: Shutterstock

Ce este alergia la ambrozie?

Ambrozia face parte dintr-o familie de plante cu factor alergenic puternic. Când o persoană inspiră polenul de la ambrozie, sistemul imunitar poate reacționa la fel ca în fața pericolului de boală, manifestând simptomele unei alergii, scrie doc.ro.

Ce este ambrozia?

Ambrozia este o plantă sălbatică (buruiană), ce crește, în special, în zona de câmpie, la marginea orașelor sau în zonele neamenajate din vecinătatea terenurilor virane. Polenizarea are loc la sfârșitul verii și la începutul toamnei, înainte ca vremea să devină foarte răcoroasă. Polenul este răspândit de vânt și este atât de fin, încât nu îl putem observa cu ochiul liber, cum se întâmplă în cazul altor factori alergeni, cum ar fi puful plopilor, primăvara.

Ce trebuie să știi dacă ești alergică la ambrozie?

Cantitatea de polen de ambrozie din aer este mai mare dimineața, de aceea este posibil ca simptomele cauzate de alergia la ambrozie să fie mai puternice în prima parte a zilei. De asemenea, în zilele cu vânt puternic și uscat, concentrația de polen de ambrozie din aer crește. O persoană poate să intre în contact cu polenul de ambrozie prin simplul fapt că respiră aerul cu particule din planta, așa că este foarte greu de evitat acest tip de polen.

Care este perioada în care ambrozia înflorită provoacă cele mai mari neplăceri?

Există mai multe tipuri de ambrozie, iar planta, de regulă, eliberează polenul între lunile august și septembrie. O singură plantă de ambrozie poate elibera până la un miliard de particule de polen, care dau naștere altor plante și provoacă alergii sezoniere semnificative. De regulă, polenul de ambrozie apare între lunile august și jumătatea lui octombrie, iar "vârful" este atins în luna septembrie.

Cantitatea de polen din aer este, de regulă, cea mai mare între orele 10 dimineața și 3 după-amiaza, în funcție de vreme. Ploaia și temperaturile scăzute pot ajuta la scăderea concentrației de polen de ambrozie din aer.

Cum arată ambrozia (ambrozia poze)

Dacă vrei să înveți cum să recunoști ambrozia, o plantă sălbatică extrem de răspândită la noi în țară, mai ales în lunile de toamnă, iată mai jos câteva imagini cu aceasta.

Sursa foto: Shutterstock

Ambrozia crește în special pe câmpuri, la marginea orașelor sau pe terenurile virane.

Cauzele alergiei la ambrozie

Alergiile se produc atunci când sistemul imunitar manifestă un răspuns inadecvat la polenul de la floarea de ambrozie. În mod normal, sistemul imunitar încurajează unele modificări chimice în corp, care ajută la îndepărtarea "invadatorilor" dăunători, cum ar fi virusurile și bacteriile.

În cazul persoanelor alergice la ambrozie, însă, sistemul imunitar identifică în mod greșit polenul inofensiv și, astfel, începe să lupte împotriva acțiunii polenului. O substanță numită histamină este eliberată atunci când corpul intră în contact cu polenul de ambrozie. Histamina este cea care cauzează multe simptome neplăcute, cum ar fi secrețiile nazale (rinoreea), strănutul și mâncărimile la nivelul ochilor.

Simptomele alergiei la ambrozie

Alergia la polenul de ambrozie are simptome similare cu cele ale altor tipuri de alergii, cum ar fi:

• rinita alergică, cu strănut, congestie nazală, mâncărime nazală, rinoree (nasul curge cu secreții apoase)

• conjunctivita alergica: inflamarea și înroșirea ochilor

• mâncărimi la nivelul urechilor și cerului gurii

• pierderea mirosului

• dureri de cap

• oboseală cronică și somnolență

• criză de tuse similară cu cea specifică astmului

Simptomele alergiei la ambrozie tind să se manifeste la finalul verii, până spre începutul toamnei, când polenul plantei începe să se răspândească. Pe lângă aceste simptome, alergia la ambrozie poate irita căile respiratorii superioare, ducând la tuse și respirație șuierătoare la persoanele care suferă de astm.

Printre simptomele ușor de observat se află și: mâncărimile de la nivelul nasului, nasul înfundat sau rinoreea (secreții nazale abundente).

Strănut

Reacția alergică la toate plantele care produc polen este numită, de cele mai multe ori, "febra fânului" sau rinita alergică. Printre simptomele alergiei la ambrozie se află și strănutul.

Mâncărimi la ochi

Un alt simptom cauzat de polenul de ambrozie sunt mâncărimile de la nivelul ochilor.

Secreții nazale (rinoree) ori nas înfundat

Tot un simptom al alergiei la ambrozie este nașul înfundat (congestia nazală); alt simptom, tot în această zonă, este rinoreea, când pacientul are secreții nazale provocate de polenul de ambrozie.

Ochi înroșiți

Pe lângă faptul că alergia la ambrozie provoacă mâncărimi oculare, ea mai poate cauza și înroșirea ochilor și lăcrimarea acestora.

Mâncărime în urechi și în cerul gurii

Simptomele alergiei la ambrozie se pot extinde și la nivelul gurii sau urechilor, iar cel care este alergic la ambrozie va simți o senzație că de mâncărime, că de înțepătură sau furnicătură.

Tuse cronică

Contactul cu polenul de ambrozie va stimula o reacție a sistemului imunitar în cazul anumitor pacienți. Când se întâmplă acest lucru, la unele persoane se agravează simptomele astmului-că de exemplu, tusea cronică.

Dificultate în respirație

La unele persoane, faptul că intră în contact cu polenul de ambrozie poate să agraveze simptomele astmului și poate să apăra dispneea (scurtarea respirației sau dificultatea în respirație).

Respirație șuierătoare

Numită și wheezing, respirația șuierătoare poate fi un simptom agravat al astmului la unele persoane care au de-a face cu polenul ambroziei.

Umflarea ochilor

Pe lângă mâncărimile de la nivelul ochilor, un simptom al alergiei la ambrozie poate fi și faptul că ochii persoanei se umflă din cauza expunerii la polen.

Alte simptome ale alergiei la ambrozie

Dacă o persoană suferă de alergii severe, ambrozia poate declanșa un episod de astm, sinuzită cronică, dureri de cap și probleme în timpul somnului.

Alte simptome ale alergiei la ambrozie pot fi:

• disconfort în gât,

• presiune la nivelul sinusurilor (care poate cauza durere facială),

• pielea de sub ochi este umflată și are o nuanță albăstruie,

• simțul olfactiv scade, la fel și simțul gustului se reduce;

• calitatea somnului este redusă.

Metode de diagnosticare pentru alergia la ambrozie

Alergia la ambrozie nu trebuie ignorată, așa că este bine să mergi la un medic alergolog, pentru un diagnostic corect.

Anamneza pacientului

Medicul poate, de cele mai multe ori, să diagnosticheze o alergie la ambrozie doar pe baza simptomelor pe care le are pacientul. Medicul alergolog va întreba, de regulă, când a observat pacientul prima dată simptomele și ce factori i-au agravat simptomele sau le-a calmat.

Teste cutanate - Cât de important este un test alergologic cutanat

Pentru a confirma că este vorba despre o alergie la ambrozie, medicul poate efectua testarea alergologică cutanată. Acest test implică plasarea unei mici picături ce conține polen de ambrozie diluat, pe piele, iar apoi pacientul este înțepat ușor în acea zonă. Dacă persoană este alergică la ambrozie, va avea o reacție ușoară pe zona respectivă, precum: edem (umflarea pielii), mâncărimi sau roșeață.

Teste de sânge

O altă opțiune folosită pentru a confirma o alergie la ambrozie este ca pacientului să i se facă un test de sânge. Un laborator de analize poate testa o mostră de sânge de la pacient, pentru a depista prezența anticorpilor asociați cu ambrozia, care indică o alergie la această buruiană.

Când e cazul să mergi la medic

Pentru a verifica dacă este vorba de o alergie la ambrozie, trebuie să mergi la medicul alergolog, care va folosi mai multe metode de diagnostic, fie testul alergologic cutanat cu rezultat pozitiv, fie analize de sânge. Totodată, medicul te va întreba despre orice simptome ale rinitei alergice sau ale astmului cu care te confrunți.

Momentul din an și severitatea simptomelor tale, comparate cu concentrația de polen din aer din zona ta contează foarte mult în stabilirea diagnosticului, așa că medicul alergolog trebuie să investigheze dacă polenul de ambrozie este într-adevăr vinovat de alergia ta.

Riscurile și complicațiile alergiei la ambrozie

Persoanele care sunt alergice la alte substanțe au riscuri mai mari să fie alergice și la polenul de ambrozie. Totodată, ai un risc crescut de a suferi de alergie la ambrozie dacă ești deja alergic la: acarienii de praf, mucegai, mătreață din blană animalelor de companie, alte tipuri de polen (cum ar fi polenul de la florile unor copaci).

Dacă unul dintre membrii familiei tale (o rudă apropiată) are alergie la ambrozie, atunci și tu ai riscuri mari de a dezvolta acest tip de alergie.

Problemele (complicațiile) care pot fi asociate cu "febra fânului" sau rinită alergică (pentru că reacția alergică la toate plantele care produc polen, inclusiv la ambrozie, este numită și rinită alergică) pot include:

• Calitatea vieții pacientului se reduce-rinită alergică poate să afecteze activitățile plăcute și poate face că pacientul alergic la ambrozie să fie mai puțin productiv.

• Calitatea redusă a somnului-Simptomele rinitei alergice-cele ale alergiei la ambrozie-pot să îl țină pe pacient treaz noaptea sau pot să îngreuneze procesul de adormire; aceste lucruri pot duce la oboseală și la o stare generală de rău.

• Agravarea astmului-Rinita alergică poate agrava semnele și simptomele astmului; în mod similar, alergia la ambrozie poate irită căile respiratorii superioare, ducând la tuse și respirație șuierătoare la pacienții care suferă deja de astm.

• Sinuzită-Congestia prelungită a sinusurilor din cauza rinitei alergice poate crește riscul de a dezvolta sinuzită, adică o infecție sau o inflamație a membranei care căptușește sinusurile.

Alergie la ambrozie sau răceală?

Pentru că răcelile și alergiile au multe simptome la fel, vei descoperi că îți este greu să deosebești cele două condiții. Dacă vrei să afli de ce nu te simți bine, încearcă să fii atent la simptomele pe care cele două nu le au în comun.

Răcelile, cel mai probabil, îți cauzează: stări de oboseală, dureri și disconfort, durere în gât, febră. Alegiile, pe de altă parte, cel mai probabil îți cauzează mâncărimi în zona ochilor, respirație șuierătoare, erupții cutanate, cum ar fi eczema sau urticaria.

Totodată, reține că febra fânului sau rinită alergica (provocată de polenul de la plante-iar aici intră și ambrozia) poate dura săptămâni sau luni, spre deosebire de o răceală, care de regulă trece după 1-2 săptămâni.

Tratarea alergiei la ambrozie

Vizita la medic este obligatorie indiferent de severitatea alergiei la ambrozie, pentru că doar un medic specialist poate să determine tratamentul adecvat, în funcție și de alte boli cronice, de vârstă sau sexul pacientului.

Tratamentul medicamentos pentru alergia la ambrozie

Vizita la medic este obligatorie indiferent de severitatea alergiei la ambrozie, pentru că doar un medic specialist poate să determine tratamentul adecvat, în funcție și de alte boli cronice, de vârstă sau sexul pacientului.

Tratamentul medicamentos cuprinde, pe de o parte, tratarea simptomelor alergiei la ambrozie, cu ajutorul antihistaminicelor, cortizonului, picăturilor nazale sau spray-ului nazal. În cazurile mai acute, medicul alergolog poate recomanda picăturile sau injecțiile cu extracte alergenice standardizate.

Dacă evitarea polenului de ambrozie nu este o măsură suficientă pentru a preveni simptomele alergiei tale la ambrozie, poți lua în considerare unul dintre următoarele tratamente:

medicamentele eliberate fără prescripție medicală,

steroizii cu administrare nazală,

antagoniștii receptorilor pentru leucotriene (o clasă nouă de medicamente pentru tratamentul astmului),

imunoterapia sau "vaccinul antialergic".

Reține că un plan de tratament bine pus la punct, împreună cu medicul alergolog, este o modalitate mai bună pentru a face față alergiei la polenul de ambrozie.

• Ia medicamente antiinflamatoare sau antihistaminice- Medicamentele de la ora actuală funcționează bine pentru a ține sub control simptomele rinitei alergice, așa cum este alergia la ambrozie. Aceste medicamente pot să ajute și în cazul simptomelor de la nivelul ochilor, nasului și simptomelor astmului.

Noile antihistaminice nu provoacă la fel de tare stări de somnolență, pe cât provocau cele din generația anterioară. Poți lua aceste medicamente fără prescripție medicală, însă este bine să întrebi medicul sau farmacistul înainte de a le administra.

Chiar dacă medicamentele antihistaminice nu blochează "cascada" de reacții biochimice care se declanșează în timpul unei reacții alergice, unii pacienți se simt bine folosind antihistaminice non-sedative, care îi ajută să țină sub control simptomele.

• Spray-urile nazale antiinflamatoare pot și ele să te ajute și, în plus, au mai puține efecte adverse.

• O bună metodă de apărare contra rinitei alergice sunt spray-urile nazale cu corticosteroizi, însă acestea funcționează cel mai bine dacă ai un plan făcut în avans, împreună cu medicul alergolog.

Aceste spray-uri funcționează cel mai bine dacă începi să le folosești în mod regulat, cu câteva săptămâni înainte să debuteze sezonul alergiei la polenul de ambrozie. Nu aștepta până când încep să apăra simptomele supărătoare ale alergiei la polen, ci mergi la medic pentru a-ți recomanda spray-uri nazale potrivite nevoilor tale.

• Poți cere la farmacie și picături de ochi, pentru a calma simptomele de la nivel ocular, dar reține că vei avea nevoie de alte tratamente pentru astmul alergic, așa că mergi la medicul specialist pentru un diagnostic corect.

Reține că medicamentele care pot calma simptomele alergiei la ambrozie sunt:

* antihistaminicele, cum ar fi loratadina sau difenhidramina

* decongestionantele, cum ar fi pseudoefedrina sau oximetazolina

* steroizii (corticosteroizii) nazali, cum sunt fluticazona sau furoat de mometazona

* medicamentele care combină un antihistaminic și un decongestionant.

Întreabă medicul alergolog despre ce medicamente pe bază de rețetă îți poate oferi, în cazul în care alte medicamente s-au dovedit a fi ineficiente.

Tratamentul naturist pentru alergia la ambrozie

Dacă ești însărcinată sau alăptezi, nu lua niciunul dintre remediile de mai jos, cu excepția cazului în care medicul tău îți prescrie. Mai jos sunt câteva remedii naturale care pot calmă simptomele alergiei:

Urzică - Este o plantă medicinală bogată în minerale și unul dintre cele mai bune remedii din plante pentru rinoree și mâncărimi ale ochilor. Datorită ingredientului activ din urzică (Urtica dioica), numit scopoletina, extractele de urzică ajută la prevenirea simptomelor rinitei alergice, cum ar fi strănutul, congestia nazală și mâncărimile nasului, lacrimatul ochilor. Poți lua capsule cu extract de urzică, în funcție de recomandările medicului fitoterapeut.

Vitamina C- Stimulează sistemul imunitar și are și beneficiul de a acționa precum un antihistaminic ușor. Potrivit unui studiu, nivelurile histaminelor au fost semnificativ reduse atunci când nivelul vitaminei C din sânge a crescut.

Quercetina din fructe-Un antioxidant natural, quercetina se găsește în fructe precum merele, strugurii roșii și grepfrut, cât și în legume (cum ar fi ceapă) și în ceai. Quercetina este folositoare, pentru că împiedică celulele imunitare să elibereze histamine, substanțele chimice care provoacă simptomele alergiilor.

Bromelaina - Enzimă numită bromelaina, care se găsește în ananas, este un antiinflamator puternic, care calmează edemul (umflarea țesuturilor), în special din nas și din sinusuri. Totodată, bromelaina pare să subțieze secrețiile nazale, potrivit studiilor. Poți lua substanță sub formă de capsule, în dozele recomandate de medicul tău. Atenție: dacă ești alergic la ananas, este posibil să fii alergic și la bromelaina.

Eucaliptul-Remediile din această plantă medicinală subțiază mucusul și sunt excelente pentru a calma tusea persistentă. Eucaliptul este disponibil sub multe forme, așa că alege împreună cu medicul alergolog opțiunea care ți se potrivește: dropsuri pentru tuse, siropuri pentru tuse, ceai, inhalări cu aburi, alifii sau unguente.

Imunoterapia: care este rolul unui vaccin antialergic

Medicii pot recomanda imunoterapia sau așa-numitul vaccin antialergic (niște injecții speciale), pentru cei cu simptome mai severe. Acest tratament implică injectarea unor cantități din ce în ce mai mari de polen de ambrozie, pentru a reduce simptomele pe care le are persoană.

Imunoterapia (injecțiile făcute în cazul celor cu alergie) poate să ajute pacienții să găsească o soluție, pentru a calmă simptomele alergiei la ambrozie pe o perioadă de mai mulți ani. Dacă te temi de ace și nu vrei să apelezi la injecții, întreabă medicul alergolog despre tablete sau picături pe care ți le poate prescrie pentru a reduce simptomele alergiei la ambrozie.

Pentru o calmare pe termen lung, reține: întreabă medicul despre cum te ajută imunoterapia și despre vaccinul antialergic pe care îl poți face pentru a tine alergia la ambrozie sub control. Vaccinul antialergic reduce răspunsul alergic la anumiți alergeni și calmează simptomele multor pacienți, iar efectele pot dura ani sau chiar decenii.

Imunoterapie sub formă de pastile cu administrare sub limbă

Există imunoterapie și sub formă de pastile, nu doar sub formă de injecții. Astfel, pentru a trata alergia la ambrozie, există și unele pastile cu administrate sublingual. Acest tip de tratament înseamnă că așezi o pilula care conține alergenul sub limbă și că apoi să o înghiți. Aceste pastile oferă aceleași beneficii că vaccinul antialergic.

Schimbări pe care pacientul alergic la ambrozie trebuie să le facă în stilul de viață

Dacă ești alergic la ambrozie, un pas important este să eviți, pe cât posibil, expunerea la polenul acestei buruieni.

• Ia măsurile necesare pentru a împiedica polenul de ambrozie să pătrundă în locuința.

• Ține ferestrele închise și folosește un aparat de aer condiționat cu un filtru HEPA, în zilele caniculare.

• Cantitatea de polen de ambrozie din aer este, de regulă, cea mai mare între orele 10 și 15. Așadar, cu cât ieși mai devreme din casă, dimineață, cu atât mai bine. Înainte de ora 10 este cea mai bună perioadă pentru a ieși din locuință. Și zilele ploioase sunt aliații tăi, pentru că ploaia ține sub control polenul ambroziei, nepermitandu-i să circule.

• Scapă de ambrozia de pe proprietatea ta, scoțând plantele din rădăcină înainte să înceapă polenizarea. Dacă ai alergie la ambrozie, poartă o mască sau roagă pe cineva să smulgă plantele de pe proprietatea ta.

• După ce ai stat în aer liber, schimbă-ți hainele imediat și fă-ți dus.

• Spăla sau periaza animalele de companie după ce s-au jucat afară, pentru a reduce riscul că polenul de ambrozie să pătrundă în locuința.

• Nu usuca hainele afară și nu le lasă să atârne în exterior, pentru că în acest fel vor colectă alergenii din aer.

• Fă-ți timp și caută metode care te pot ajuta să minimalizezi expunerea la polenul de ambrozie.

• Folosește aparatul de aer condiționat pe perioade mai lungi de timp, chiar și după ce a venit toamnă.

• Cumpără un dezumidificator pentru locuința.

• Aspiră prin locuința în fiecare săptămâna, cu un aspirator care un filtru HEPA.

• Spală obiectele vestimentare după ce le-ai purtat afară, pentru că acestea pot avea polen de ambrozie pe suprafața lor.

• Usucă hainele într-un uscător și nu le lasă afară sau pe balcon, pentru că există riscul că polenul de ambrozie să se depună pe ele.

Ce alimente să eviți dacă ești alergic la ambrozie

Persoanele care sunt alergice la ambrozie sunt, de cele mai multe ori, și sensibile la anumite alimente. Asta pentru că unele plante pot conține polen care este similar cu cel al ambroziei. Afecțiunea este cunoscută și ca sindromul alergiei orale.

Alimentele care pot cauza simptome la o persoană care suferă de alergie la ambrozie sunt:

• bananele

• pepenele galben sau cantalup

• ceaiul de mușețel

• castravetele

• mierea care conține polen

• semințele de floarea-soarelui

• dovlecelul.

Unele persoane alergice se confruntă doar cu simptome ușoare, cum ar fi secrețiile nazale sau strănutul atunci când mănâncă aceste alimente. Poți reduce efectele sindromului alergiei orale dacă gătești fructele, le îndepărtezi coajă sau le pui la conservă înainte de a le mânca.

Prevenirea alergiei la ambrozie

Pentru diminuarea simptomelor alergiei la ambrozie, încearcă în primul rând să petreci cât mai mult timp în interior, cu geamurile închise și să eviți spațiile unde vegetația este bogată și unde se găsesc mari cantități de polen de ambrozie. Dacă locuiești la marginea orașului sau în apropierea unui câmp sau teren viran, pe care crește de regulă ambrozia, aerisește cât mai puțin și nu usucă rufele pe balconul deschis sau afară. Fă dus, spăla-ți părul și hainele la finalul fiecărei zile, pentru a elimina orice urmă de polen de ambrozie care s-ar fi putut depune pe piele, pe haine sau în păr.

Cum să eviți polenul de la floarea de ambrozie

Cea mai bună modalitate de prevenire a alergiei la ambrozie este să limitezi contactul cu polenul acestei buruieni. Evitarea ambroziei nu este întotdeauna ușoară, însă există modalități prin care poți limita expunerea la polen și, astfel, îți poți reduce riscul de apariție a simptomelor neplăcute.

• Stai mai mult în interior spre finalul verii și începutul toamnei, când concentrația de polen de ambrozie în aerul respirabil este foarte mare.

• Evită să ieși din casă în intervalul orar când concentrația de polen de ambrozie este mare. Limitează timpul petrecut afară între orele 10.00 și 15.00. Concentrația de polen de ambrozie scade dimineața foarte devreme și după-amiază târziu.

• Nu uita să ții ferestrele închise. Acasă sau în mașină, oriunde te-ai afla, nu deschide ferestrele. Folosește un aparat de aer condiționat dotat cu filtrele necesare, care va menține răcoarea în locuința și va ajuta la filtrarea și eliminarea polenului.

• Schimbă-ți hainele și spală-te pe mâini după ce ai fost afară, la plimbare sau la cumpărături. Polenul de ambrozie se poate depune pe piele sau pe haine.

• Ai mare grijă la alimentele care îți pot declanșa o reacție alergică-Faptul că mănânci alimente care conțin proteine similare cu cele din polenul de ambrozie poate să îți agraveze simptomele. Posibile alimente care declanșează alergia: bananele, pepenele galben, mierea, semințele de floarea-soarelui, ceaiul de mușețel, etc.

• Usucă-ți hainele în interior sau în uscătorul de rufe. Nu le lasă afară, pentru că vor capta polenul de ambrozie și îți vor agrava simptomele alergiei.

• Șamponează și spală părul animalelor de companie în mod regulat, dacă acestea petrec timp în aer liber, pentru a le împiedica să aducă polenul de ambrozie în locuința.

• Spală lenjeriile de pat cu apă și detergent, o dată pe săptămâna, pentru a fi sigur că polenul de ambrozie nu persistă pe cearceafuri.

sâmbătă, 10 aprilie 2021595
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
12 mai 00:05SănătateDupă un an JUMĂTATE și MILIOANE de morţi, cercetătorii anunţă: Coronavirusul NU e o boală respiratorie

Milioane de oameni au murit la nivel mondial, din cauza complicațiilor generate de coronavirus. Tratați în spitale,...2627

12 mai 00:00SănătateRaed Arafat, despre afecţiunile incompatibile cu vaccinurile anti-COVID264
12 mai 00:00SănătateStudiu: Peste 10% dintre persoanele vaccinate își pierd anticorpii la doar 3-4 luni de la vaccinare235
12 mai 00:00SănătateCum să mănânci sănătos atunci când nu ai timp: 4 sfaturi utile

Foarte multă lume îmi spune, și pe bună dreptate, că alimentația sănătoasă necesită foarte mult timp. Și...213

12 mai 00:00SănătateDieta de slăbire la menopauză: alimente recomandate și exemple de meniu221
12 mai 00:00SănătateInfecția urinară: cum o previi în timpul sarcinii?215
12 mai 00:00SănătateDurere în piept: simptome, cauze, tratament

Există o paletă largă de probleme de sănătate care pot provoca durere în piept. În multe cazuri, cauza de la...227

12 mai 00:00SănătateVeganii și vegetarienii slăbesc mai ușor fără să numere calorii210
12 mai 00:00SănătateBoli endocrine care afectează femeile185
12 mai 00:00SănătateBăuturi care stimulează memoria și concentrarea

După-amiezile moleșitoare pot fi un real obstacol în calea terminării sarcinilor zilnice, mai ales după o masă...225

12 mai 02:00SănătateTestarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19, aprobată de Ministerul Sănătăţii362
12 mai 01:15SănătateAsistenta invitată obligatoriu la nunți și evenimente, începând cu 1 iunie7229
Vremea
12.9°12.9° - 15.7° miercuri, 12 mai 2021
ConstanțaUmiditate: 54%
Vânt: 2.16 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/4940312414347
5/4034291821422
joker5293814239
Horoscop
mai mult...SPSportRT
12 mai 00:00SportAstra Giurgiu, în finală după ce Mihaiu (Dinamo) a ratat de două ori penaltiul care putea fi decisiv

Astra Giurgiu s-a calificat în finala Cupei României la fotbal, după ce a învins cu scorul de 5-4 la loviturile de...70

12 mai 00:00SportCând va avea loc meciul Simonei Halep din turul al doilea de la Roma

Organizatorii de la Roma au anunțat programul zilei de miercuri (n.r. 11 mai), una în care va avea loc și partida...98

12 mai 00:00SportManchester City, campioana Angliei pentru a șaptea oară - Rivala United, învinsă de Leicester

Manchester City a profitat de înfrângerea suferită de rivala Manchester United, marţi, pe teren propriu, cu...84

12 mai 00:00SportIrina Begu s-a calificat în turul doi al probei de dublu

Perechea Irina Begu/Sara Errani (România/Italia) s-a calificat, marți, în turul doi al probei de dublu din cadrul...80

Local
12 mai 22:43LocalPoliția Locală Constanța, precizări cu privire la gunoiul menajer

Pentru păstrarea unui oraș curat și civilizat, Direcția Generală Poliția Locală aduce la cunoștință...649

12 mai 22:43LocalCOVID-19: 50 de NOI CAZURI de INFECTARE la CONSTANŢA

Pe teritoriul României, până marţi, 11 mai, au fost confirmate 1.067.887 de cazuri de persoane infectate cu noul...762

12 mai 00:00LocalPERCHEZIŢII la CONSTANŢA! BĂRBAT cercetat pentru TĂINUIRE ŞI DELAPIDARE

2380

12 mai 22:43LocalPERCHEZIŢII la CONSTANŢA privind COMERŢUL CU ANIMALE

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bistrița-Năsăud desfășoară 13 percheziții,...827

12 mai 00:00LocalALTE loturi de DEȘEURI PERICULOASE, descoperite în Portul Constanța. VIDEO

Oamenii legii din Constanța au procedat marți, 11 mai, la efectuarea altui controlul fizic asupra deșeurilor din mai...1544

12 mai 22:43LocalUnul dintre jandarmii români care s-au întors recent din Afganistan este din Constanța

752

Politică
12 mai 00:00PoliticăVosganian: Ciudat că reîntoarcerea la normalitate nu se măsoară în numărul de cazuri, ci în numărul de vaccinați

Fostul ministru Varujan Vosganian consideră că reducerea numărului de infecții cu noul coronavirus este mult mai...228

12 mai 00:00PoliticăDan Barna: „Mă voi retrage din funcțiile publice, dacă DNA începe urmărirea penală“

Până în acest moment nu am nicio informație oficială de la DLAF privind implicarea mea în vreo notă de constatare...284

12 mai 00:00PoliticăDeputat USR reclamă „caracatița lui Dragnea“ din Inspecția Judiciară

225

12 mai 23:20PoliticăLucian Bode anunță că numește un șef NOU în fruntea Poliției Române

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat marţi, la Satu Mare, că premierul Florin Cîţu va numi în...663

12 mai 23:22PoliticăValeriu Gheorghiţă: EMA ar putea autoriza vaccinarea la copii de 12-15 ani la sfârşit de mai - început de iunie

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu...383

12 mai 23:20PoliticăExplicațiile lui Valeriu Gheorghiță despre relaxarea restricțiilor începând cu 1 iunie

689

Interviuri
16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!

Secyl Suliman și Mihai Vîlcu sunt noii subprefecți ai județului Constanța. Aceștia au activat în mediul privat,...6711

11 mai 00:04InterviuriVIDEO! INTERVIU cu primarul Vergil CHIȚAC! Ce planuri are pentru bulevardul MAMAIA

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a acordat un interviu cotidianului Replica. Edilul a vorbit despre Regulamentul...53134

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

2404

2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...4043

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...3896

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

5039

Monden
12 mai 00:00MondenBrit Awards 2021: Taylor Swift va deveni prima femeie recompensată cu trofeul Global Icon

Vedeta pop americană Taylor Swift va deveni marţi prima femeie recompensată cu trofeul pentru întreaga carieră -...203

12 mai 00:00MondenABBA va lansa noi melodii în acest an

Bjorn Ulvaeus, unul dintre cei patru componenţi ai ABBA a confirmat că formaţia va lansa noi melodii anul acesta, la...232

12 mai 00:00MondenFilmul de acţiune „Wrath of Man“, în fruntea box-office-ului nord-american

195

Mapamond
12 mai 00:00MapamondIncendiu în incinta Esplanadei Moscheilor din Ierusalim

Un incendiu, vizibil de la peste doi kilometri, a izbucnit luni seara în incinta Esplanadei Moscheilor din Ierusalim,...224

12 mai 00:00MapamondPopulaţia Chinei a crescut cu 5,38% în 10 ani, ajungând la 1,41 miliarde de locuitori

Populaţia Chinei a ajuns anul trecut la 1,41 miliarde de locuitori, a anunţat marţi cea mai populată ţară din...218

12 mai 12:05MapamondSUA, pe cale să aducă pandemia de Covid-19 sub control

525

12 mai 12:06MapamondRăzboi în toată regula în Israel. Au fost lansate zeci de rachete

În contextul conflictelor din Ierusalim - amintim violențele dintre palestinieni și ofițerii israelieni, zeci de...3552

12 mai 12:07MapamondCoronavirus: Certificatul european de vaccinare a intrat în etapa testelor tehnice

Certificatul sanitar european, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţiile...495

12 mai 01:17MapamondZeci de cadavre ale unor presupuşi morţi de COVID-19 au eşuat pe malurile Gangelui, în India. VIDEO

772

Sănătate
12 mai 00:00SănătateDurere în piept: simptome, cauze, tratament

Există o paletă largă de probleme de sănătate care pot provoca durere în piept. În multe cazuri, cauza de la...227

12 mai 00:00SănătateVeganii și vegetarienii slăbesc mai ușor fără să numere calorii

Potrivit unui nou studiu1, dieta vegetariană poate fi la fel de eficientă în menținerea unei siluete armonioase și...210

12 mai 00:00SănătateBoli endocrine care afectează femeile

185

12 mai 00:00SănătateCum să mănânci sănătos atunci când nu ai timp: 4 sfaturi utile

Foarte multă lume îmi spune, și pe bună dreptate, că alimentația sănătoasă necesită foarte mult timp. Și...213

12 mai 00:00SănătateDieta de slăbire la menopauză: alimente recomandate și exemple de meniu

Multe femei la menopauză se confruntă cu acumularea unui număr de kilograme. Dacă acesta este și cazul tău, cum...221

12 mai 00:00SănătateInfecția urinară: cum o previi în timpul sarcinii?

Infecțiile tractului urinar sunt destul de frecvente, iar femeile însărcinate sunt mai predispuse la acestea în...215

12 mai 00:00SănătateBăuturi care stimulează memoria și concentrarea

După-amiezile moleșitoare pot fi un real obstacol în calea terminării sarcinilor zilnice, mai ales după o masă...225

12 mai 02:00SănătateTestarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19, aprobată de Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a semnat luni ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste...362

12 mai 01:15SănătateAsistenta invitată obligatoriu la nunți și evenimente, începând cu 1 iunie

7229

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT